Plněné chlebánky z žitné mouky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do nádoby pekárny nalijeme mléko, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, obě mouky, cukr, chlebové koření a nakonec droždí a zapneme program těsto.
Než program skončí a těsto vykyne, připravíme si náplń:
Slaninu nakrájíme na centimetrové kostičky, cibuli nasekáme nadrobno a oboje dáme na rozpálenou pánev a orestujeme dozlatova. Vypneme, přidáme petrželku a dáme vychladit.
Hotové těsto na vále rozdělíme asi na 15 stejných dílků, které roztáhneme na placičky. Na ně rozdělíme připravenou náplň, každou placičku zabalíme do kuličky a tu jemně stlačíme na bochánky. Naskládáme je na plech, vyložený papírem na pečení. Chlebánky potřeme olejem a posypeme hrubou solí, sezamem a lněným semínkem. Necháme ještě 20 minut kynout a pak pečeme při 180°C asi 20-25 minut dozlatova.
Tip k receptu
Hodí se jako příloha k hustým polévkám nebo jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem.
Angel 66610. 04. 2010
Ingredience
- 300 ml mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky soli
- 300 g žitné celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky cukru krupice
- 1 balení sušeného droždí
- 2 lžíce sezamu
- 2 lžíce lněného semínka
- 1 lžíce hrubozrnné soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 250 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sekané petrželky
- 2 lžičky chlebového koření