Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 134

Kakaový likér

Kakaový likér

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 1 kg cukru krupice, 200 g kakaa, 1 dcl bílého vína

Vodu, kakao, cukr svaříme v hrnci a necháme vyhladnout. Po vychladnutí doředíme vínovicí dle požadované hustoty a necháme odležet. Poté nalijeme do sklenic.

Kedlubny na smetaně

Kedlubny na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kedluben, 2 lžičky cukru krupice, 3 lžíce instantní jíšky, 1 plátek másla, 2 dcl vody, 1 dcl smetany ke šlehání, 1 lžička soli, 1 lžička octa

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do kastrolu, přidáme asi 2dl vody, sůl a podusíme skoro do měkka. Kedlubny zahustíme instantní jíškou a asi 3 minuty povaříme. Vmícháme smetanu ke šlehání a necháme přejít varem. Odstavené kedlubny d...

Jablkový - makový závin

Jablkový - makový závin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 400 g jablek, 200 g máku, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 50 g másla, 1 vejce

Jemně mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Z těsta vypracujeme plát a potřeme ho rozpuštěným máslem. Následuje vrstva máku a na ni dáme nahrubo nastrouhaná jablka mohou být i zavařená. Plát zavineme jako roládu. Nohavici přeneseme na plech s pečíc...

Lístkové kremeše

Lístkové kremeše

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 750 ml mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce cukru moučka, 6 žloutků, 4 pudinkové prášky, 250 g másla, 50 ml vaječného likéru, 1 sáček ztužovače šlehačky, 1 lžíce čokoládové polevy

Těsto rozválíme do podoby dvou plátů a první upečeme v celku. Druhý rozdělíme rádýlkem na čtverečky a pak upečeme. Mezitím svaříme mléko, krupicový cukr a 200 ml smetany. Zvlášť rozšleháme v trošce mléka žloutky a pudinkové prášky a vlijeme do vař...

Pařížské řezy s jablky

Pařížské řezy s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g cukru krupice, 250 g Hery, 4 vejce, 1/4 l mléka, 250 g polohrubé mouky, 5 lžíc kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru moučka, 3 jablka

Cukr krupici, 130g Hery a 3 celé vejce utřeme do pěny. Poté do směsi zašleháme mléko, mouku, 2 lžíce kakaa, citronovou šťávu, vanilkový cukr a kypřící prášek do pečiva. Do vymazaného a vysypaného plechu tuto smeš nalijeme a pečeme ve středně vyhřá...

Granátová zmrzlina

Granátová zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 granátová jablka, 1 limeta, 170 g cukru moučka, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Granátová jablka i limetu dobře omyjeme a vymačkáme z nich šťávu. Přelijeme do mísy, přidáme moučkový cukr a šleháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Nakonec přilijeme smetanu a šleháme do úplného ztuhnutí - dobře to jde s kuchyňským robotem. Tuho...

Sladká krémová polévka

Sladká krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g dýně, 750 ml drůbežího vývaru, špetka skořice, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 40 ml podmáslí, 200 g batátů - sladkých brambor

Sladké brambory a dýni omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme vývar a nakrájenou zeleninu do něj vhodíme spolu se skořicí a muškátovým květem. Přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na minimum. Přiklopíme pokličkou a vaří...

Borůvkovo - nektarinkový koláč

Borůvkovo - nektarinkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 lžíce ovocné marmelády, 20 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 2 nektarinky, 100 g borůvek, 2 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 200°C. Listové těsto rozválíme a přeneseme na plech tak, aby nám vznikly zvýšené okraje. Marmeládu smícháme se smetanou ke šlehání a rovnoměrně rozetřeme po povrchu těsta. Nektarinky omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a po...

Losos naložený v saké

Losos naložený v saké

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g filetů bez kůže z lososa, 3 lžíce mořské soli, 3 lžíce cukru krupice, 1 lžíce Wasabi, 15 ml saké

Lososa vložíme do hluboké vakuově uzavíratelné nádoby. Ve vhodné nádobě dobře promícháme sůl (nejlépe mořskou), cukr, wasabi a saké. Lososa dobře obalíme v marinádě a vložíme ho do mísy. Zbytek marinády nepřiléváme, ale vyhodíme nebo požijeme při ...

Domácí suchá směs k přípravě lívanců

Domácí suchá směs k přípravě lívanců

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 3 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička sody bikarbóny, 1 lžička soli, 40 g vanilkového cukru

Všechny ingredience dáme do mísy a důkladně zamícháme. Pomoci si můžeme tím, že všechny suroviny nasypeme do uzavíratelné dózy a důkladně protřepeme. Skladujeme v dobře těsnící dóze ve spíži. Až dostaneme chuť na lívanečky, přidáme ke každým 150 ...

Losos na saké

Losos na saké

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 filety z lososa, 4 jarní cibulky, 60 ml saké, 20 ml sojové omáčky, 1 lžička mletého zázvoru

Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si dva čtverce alobalu. Smícháme saké, sójovou omáčku a zázvor a v téhle omáčce důkladně obalíme plátky lososa. Přeneseme je do alobalu a do zbylé omáčky přimícháme nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Směsí ...

Rebarborová omáčka do pohárů

Rebarborová omáčka do pohárů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rebarbory, 150 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru

Neloupanou rebarboru omyjeme. Odřízneme tuhé konce a zbytek nakrájíme na zhruba půl centimetru tenké plátky. Připravíme si hrnec s teflonovým dnem a všechny ingredience do něho nasypeme. Zapneme střední plamen a mícháme tak dlouho, dokud rebarbora...

Chlebová polévka s vejcem

Chlebová polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1.5 l vody, 1 malá patka tvrdého chleba, 1 vejce, 2 kostky jakéhokoliv bujónu, 1 lžička oleje (nebo sádla), 1 hrst petrželové nati

Malou patku starého kmínového chleba namočíme asi na půl hodiny do 1,5 litru studené vody, poté dáme asi na 15 minut vařit. Chleba rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme 2 jakékoliv bujóny. Do polévky vlijeme rozšlehané vejce a necháme přejí...

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 2 kostky masoxu, sůl, pepř, 1 velká cibule, mletá paprika , 2 zralá rajčata, drcený kmín, majoránka, 150 ml světlého piva, 2 lžíce strouhaného chleba, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce oleje

Sojové kostky podle návodu na obalu povaříme v osolené vodě ochucené masoxem. Uvařené kostky dobře scedíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme scezené kostky, opečeme je, přisypeme rajčata nakrájená na malé kousky, orestujeme, přidáme roz...

Mirabelková marmeláda

Mirabelková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g cukr krupice, 2 g kyselina citronová, 1 kg mirabelkového protlaku

Mirabelky zbavíme stopek, opereme, povaříme v malém množství vody a prepasíjujeme. Protlak prudce vaříme 20-30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách odvážené množství cukru, tak aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu cit...

Domácí švestková povidla

Domácí švestková povidla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg švestek, 1 hrnek cukru krystal, 1 badyán (čerstvě umletý), 1 skořice (čerstvě umletá), 3-5 hřebíčků (čerstvě umletých), 0,3 dcl vody

Švestky vypeckujeme a vložíme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Zalijeme vodou a na prudším ohni přivedeme k varu. Až se začne tvořit kašovitá hmota, přidáme cukr a koření. Na mírném ohni pak občasně zamícháme a vaříme cca 3-4 hodiny. Voda se musí ...

Surimi salát s ananasem

Surimi salát s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g majonézy, 150 g bílého smetanového jogurtu, 250 g krabích tyčinek surimi, 100-200 g ananasového kompotu, cukr a sůl dle chuti

Nerozmrazené tyčinky i s obalem vložíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Uvařené tyčinky necháme vychladnout a z jednotlivých tyčinek odstraníme obal. Nejprve si nakrájíme kompotovaný ananas na menší kousky a dáme na síto ještě více okapat. Dáme d...

Madeleines au beurre (Madlenky)

Madeleines au beurre (Madlenky)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 100 g cukr krystal (může být i krupice) , špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 100 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 100 g másla + trocha na vymazání formiček, 1 lžička růžové vody (může být i pomerančová), 2 lžíce polohrubé mouky

V míse smícháme vejce, cukr, sůl a citronovou kůru a vyšleháme do pěny. Poté k těstu prosejeme mouku a prášek do pečiva. Vymícháme do sladké pěny. Těsto necháme chvíli odpočinout a rozpustíme si 100g másla. Máslo necháme trochu vychladnout a poté ...

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 3 dcl mléka, 1 dcl oleje, 1 kostka kvasnic, 2 lžíce cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 žloutek, tuk na potření, Náplň: strouhaná jablka, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžička skořice

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilkový cukr a přilijeme kvásek a propracováváme těsto vařečkou. Poté necháme vykynout 30 minut. Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 díly. Na jemně pomoučen...

Sladká rýže s tvarohem

Sladká rýže s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml cukru krystal do sněhu, 1 hrneček cukru krystal do tvarohu, 2 rýže ve varném sáčku, 250 ml polotučného mléka, 1 kostka tučného tvarohu ve folii, 1 lžička soli, 3 slepičí vejce, půl kostky Hery nebo másla, 1 hrneček kokosové moučky, 50 dkg nektarinek nebo jiného ovoce

Nejprve si uvaříme 2 sáčky varné rýže ve vodě s 1 zarovnanou lžičkou soli. Vaříme maximálně 10 minut. Než se nám uvaří rýže, tak si připravíme kokos. Dáme vařit hrnek mléka a do vroucího vsypeme plný hrnek kokosu. Nevaříme, pouze spaříme. Uvařenou...

Žampiony s nivou

Žampiony s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g žampionů, 300 g Nivy

Žampiony oloupeme, odstraníme nožičky a na lehce vymaštěný pekáč poskládáme kloboučkem dolů. Do každého dáme kousek nivy a už nesolíme. Pečeme při 200°C asi 40 minut. Podle potřeby podlijeme. Servírujeme s rýží nebo hranolky.

Pečený čaj ze švestek a rybízu

Pečený čaj ze švestek a rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg švestek, 1 kg červeného rybízu, 1200 g cukru krupice, 6 hřebíčků, 1 lžička skořice, 120 ml rumu

Omyté a vypeckované švestky nakrájíme na čtvrtinky. Nasypeme je na plech a smícháme s červeným rybízem. Přidáme cukr a koření a dobře promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a ovoce pečeme asi 30 minut. Vyjmeme z trouby a přidáme rum. Hotový čaj n...

Bryja

Bryja

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 2 hrušky, 12 švestek, 150 ml vody, špetka soli, špetka skořice, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce polohrubé mouky

Omyté a vypeckované švestky rozkrájíme na čtvrtinky. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na úzké měsíčky. Vše přendáme do hrnce, přidáme koření a zalijeme vodou. Povaříme 10 minut. Poté přidáme mouku rozmíchanou v zakysané...

Švestkový sirup

Švestkový sirup

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cukru krupice, 4,5 kg švestek, 300 ml octa

Omyté a vypeckované švestky nasypeme do velké mísy. Prosypeme je cukrem a promícháme. Necháme 24 hodin uležet. Během odpočinku několikrát ručně promícháme. Pak směs přendáme do hrnce a přilijeme ocet. Vaříme pomalu 5-6 hodin, dokud se objem nezre...

Švestková čokoláda na vaření

Švestková čokoláda na vaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg švestek, 2 balení vanilkového cukru, 100 ml rumu, 1 kg cukru krupice, 200 g kakaa

Omyté a vypeckované švestky hodíme do mixéru. Přidáme cukr a důkladně rozemeleme. Směs přelijeme do hrnce a švestky vaříme asi čtvrt hodinky. Necháme vychladnout a propasírujeme přes jemné sítko. Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme...

stránka: