Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 305

Ptáčí mléko

Ptáčí mléko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l mléka, 6 vajec, 15 dkg cukru krupice, 2 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli

Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Do široké nádoby dáme vařit asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z bílkové pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce z obou stran asi 1 minutu...

Studená rajčatová polévka

Studená rajčatová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 velkých rajčat, 8 ks drobně rozsekaných šalotek, 1/2 lžičky cukru krupice, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, oregano, tymián, 2 lžičky citrónové kůry, šťáva z 1 citrónu, 125 ml smetany ke šlehání, špetka kari koření, nasekaná petrželová nať

Rajčata oloupeme a hrubším sítem propasírujeme. K propasírovaným rajčatům přidáme veškeré koření, citrónovou šťávu a kůru, a ochutíme cukrem, solí a pepřem. Dobře zamícháme a postavíme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Do každého talíře vložíme l...

Vinná polévka

Vinná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 dcl červeného vína, 100 g másla, špetka šafránu, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, 100 g strouhanky, 3 dcl neslaného vývaru, cukr krupice

Na pánvi orestujeme na másle strouhanku dozlatova. Zalijeme vínem, neslaným vývarem a vaříme. Postupně přidáme všechno koření a před dokončením podle chuti přisladíme.

Bylinková polévka s chlebem

Bylinková polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, 40 g másla, 50 g hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, 2 svazky čerstvých bylinek (bazalka, petržel, pažitka, ...), sůl, pepř, 1 plátek bílého chleba nebo rohlík

Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme 30 g másla a česnek na něm osmahneme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a několik minut povaříme. Čerstvé bylinky omyjeme a osušíme. Troch...

Pivní polévka

Pivní polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l piva, 3 žloutky, 3 lžíce másla, šálek smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, cukr krupice, muškátový květ, ocet, několik plátků chleba

Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, moukou, máslem, cukrem, solí a muškátovým květem. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat trochu octa. Na talíře položíme nakrájený chléb a...

Rychlá italská polévka

Rychlá italská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka kečupu, 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 středně velká cibule, hrst těstovin, rostlinný olej

Do 1 litru vody vylijeme láhev kečupu a rozdrobíme kostku masoxu. Na pánvi necháme na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na drobné kostičky a přidáním hladké mouky vytvoříme tzv. cibulovou jíšku. Tu přimícháme do polévky a povaříme. Na závěr přid...

Eidamová pomazánka

Eidamová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200-300 g Eidamu, trochu mléka, 3-4 lžíce tatarské omáčky, 3-4 stroužky česneku, špetka soli, pepř

Eidam nastrouháme najemno a zalijeme troškou mléka, aby sýr nasákl. Přidáme utřený česnek a tatarku a dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Rajská omáčka na zelenině

Rajská omáčka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g protlaku, cukr krupice, rostlinný olej, sůl, několik kuliček pepře, pár kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 citrón, 5 dcl zeleninového vývaru, ocet

Na tuku osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajča...

Závitky s pohankou

Závitky s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g pohanky, 2 vejce, 25 g sušených hub, 1 hlávka bílého zelí, 1 cibule, rostlinný olej, 1 konzerva rajčatového protlaku, sůl

Cibuli nakrájíme a opražíme na oleji, přidáme houby, osolíme, přidáme pohanku, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Necháme vychladnout, pak vmícháme vejce. Listy zelí spaříme, naplníme pohankovou náplní a zabalíme. Závitky klademe do vymazaného pek...

Sýrový nákyp

Sýrový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Eidamu v celku, 4 vejce, 150 ml mléka, 6 lžic polohrubé mouky, sůl, muškátový květ, máslo, strouhanka

Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou eidamskou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl. Zapékací misku pořádně vymažeme máslem a zasypeme strouhankou. Přendáme sýrovou hmotu a d...

Králík na víně

Králík na víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 40 g hladké mouky, 1 citrón, 1 lžíce octa, sůl, 50 g švestkových povidel, 20 g cukru moučka, 100 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, 500 ml červeného vína, 100 ml vývaru

Očištěného králíka omyjeme a rozkrájíme na větší kousky. Maso protáhneme částí slaniny, potom rozehřejeme máslo a kousky králíka opečeme, Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a v kastrůlku rozpustíme, k tomu přidáme zbytek másla, přisypeme nakráje...

Ďábelská pomazánka

Ďábelská pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg paprik, 1 kg rajčat, 2 dcl slunečnicového oleje, 2 cibule, 1 palička česneku, 6 ks feferonek, 1 konzerva hovězí ho masa, 1 konzerva vepřového masa

Rajčata a papriky nakrájíme na menší kousky a chvíli dusíme na nadrobno nakrájené cibuli. Tuto směs necháme vychladnout a potom spolu s masovými konzervami umeleme na masovém strojku. Všechno řádně promícháme a dáváme do malých sklenic a sterilizu...

Kaštanové kostky

Kaštanové kostky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

440 g polohrubé mouky, 220 g cukru krupice, 110 ml rostlinného oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 vejce, 2 smetany ke šlehání, 2 čokolády ledových kaštanů, 1 čokoláda Margot na ozdobení

Náplň: Na plotně svaříme šlehačku s nalámanými kaštany a dáme vychladnout do lednice do druhého dne. Těsto: Elektrickým šlehačem vypracujeme těsto a dáme péct do vymazaného a vysypaného plechu. Po vychladnutí korpusu natřeme krém, který jsme v...

Tyčky k čaji

Tyčky k čaji

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce převařeného másla, 2 vejce, 20 g droždí (kvasnice), půl lžíce cukru moučka, sůl, 250 ml mléka, půl kila hladké mouky, vejce na potření

Rozpustíme 4 lžíce převařeného másla a vlijeme do vlažného mléka. Přidáme vejce, cukr a kvasnice rozetřené se solí. Všechno dobře rozkvedláme. Vlijeme do mouky a zaděláme tuhé těsto. Těsto dáme na vál a z kousků vypracujeme asi 20 cm dlouhé tyčky ...

Ořechový závin

Ořechový závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 42 g droždí (jedna kostka), 80 g cukru krystal, sůl, 200 g másla, 150 g sádla, 1 vejce, 350 g mletých ořechů, 2 dcl vody, troška skořice, cukr krupice

Těsto: droždí necháme v mléce vykynout a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do alobalu a přes noc necháme v lednici. Nasledujíci den rozdělíme těsto na 6 stejných dílů, které tence vyválíme na obdélníky. Náplň: z...

Piškotový pamls

Piškotový pamls

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 4 lžíce horké vody, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 75 g hladké mouky, 50 g Solamylu, špetka kypřícího prášku do pečiva, 2 vanilkové pudinkové prášky, ovoce podle chuti, 4 dcl vody, 4 dcl sirupu

Piškotové těsto: vejce a horkou vodu šleháme šlehačem do pěny při nejvyšší rychlosti a postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. Pomalu přisypáváme mouku, solamyl a prášek do pečiva a šlehéme zvolna. Těsto rozetřeme asi do 1 cm vrstvy na vymaštěný...

Sváteční špenátová roláda

Sváteční špenátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, sůl, mletý barevný pepř, 150 g listového špenátu, 100 g anglické slaniny, grilovací koření, rostlinný olej

Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa rozložíme plátky slaniny, kterou poklademe listy špenátu. Maso pevně zavineme a ovážeme nití. Roládu potř...

Škvarkové placky

Škvarkové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 1 vejce, 0,5 kg škvarků, 2 lžíce rozehřátého sádla, 750 ml mléka

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Uděláme menší bochánky, trochu je zplacatíme a na každé placičce nožem naznačíme mřížky. Trochu je potřeme rozpuštěným sádlem. Dáváme do horké trouby, když jsou shora upečené, obrátíme je na druhou stranu a ...

Mé fánky

Mé fánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 4 žloutky, 1 lžíce mléka, sůl, půl lžičky cukru moučka, 50 ml rumu, 2 pochoutkové smetany, rostlinný olej

Z těsta uděláme 4-5 bochníků, které postupně vyválíme na tenký plát. Pokrájíme radýlkem na obdélníky - čtverečky, uprostřed přejedeme 3 až 4 krát radýlkem (ale nepřekrojíme okraj) a smažíme v horkém oleji do zlatova (ne do hněda). Klademe na savý ...

Nakladaný encián

Nakladaný encián

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení Enciánu alebo Hermelínu , 3 dcl olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžičky provensálského koření, špetka pepře, špetka soli, 2 čili papričky

Syry pozdĺžne prekrojíme a striedavo ukladáme do pohára s korením, cibuľou, cesnakom, soľou a chilli papričkami. Zalejeme olivovým olejom. Pohár poriadne zatvoríme a uložíme do chladničky. Podávať môžeme po 2 dňoch.

Domácí sušený česnek

Domácí sušený česnek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku

Domácí česenek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Dáme na vhodný podnos a sušíme na topení,lze použít i domácí sušičku. Po usušení skladujeme na vhodném místě. Pokud potřebujeme česnekový prášek, použijeme mixer. Použití je jako u čerstvého prod...

Prostopášné toasty

Prostopášné toasty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, 4 plátky toastového chleba, 200 g loveckého salámu, 150 g plátkového sýra, 2 lžíce olivového oleje, kečup, pažitka, sůl

Maso naporcujeme na čtyři řízky, naklepeme, osolíme a zprudka opečeme na oleji.Lovecký salám nastrouháme nahrubo, prohněteme a z hmoty utvoříme čtyři placičky. Na plátek toastového chleba položíme masový řízek, na něj salámovou placičku a celé to ...

Bílá houbová omáčka

Bílá houbová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 500 g různých hub, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 20 g másla, 1 lžička octu, 4 vejce, sůl, kmín

Pokrájené houby dáme vařit do vody se solí a kmínem. Za čtvrt hodiny zahustíme omáčku moukou rozmíchanou ve smetaně, a když se omáčka začne prudce vařit rozklepneme do ní 4 vejce. Tyto vejce necháme bez míchání 4 - 5 minut povařit. Omáčku podle ch...

Rybí polévka

Rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kapří hlavy, 3 lžíce jiker, 3 lžíce mlíčí, 150 - 200 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 60 g hladké mouky, sůl, petrželka, 1,5 - 2 l vody, osmažená kolečka rohlíku

Rybí hlavy a česnek vaříme tak dlouho, až jdou kosti od sebe. Velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem. Zalijeme částí vývaru, přidáme jemně nastrouhanou zeleninu, sůl a světlou jíšku a vše rozředíme studenou vodou. Polévku vaříme mírným va...

Česnekové slimáky

Česnekové slimáky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g hladké mouky, 1 balení droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krystal, 7 dcl mléka, 1 lžíce soli a 1 malá lžička soli, 1 dcl rostlinného oleje, 1 Hera, 10 stroužků česneku, 1 lžíce Vegety

Z múky, kvásku, 1 lžíce soli a oleja si spracujeme cesto, rozdelíme ho na 6 bochníčkov a necháme chvíľu podkysnúť. Zatiaľ si z Hery, cesnaku, vegety a soli vymiešame plnku. Bochníčky vyvaľkáme, natrieme plnkou, stočíme a krájame trojuholníčky. Nat...

stránka: