Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 336

Plněné lilky

Plněné lilky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, 250 ml vody, 250 g hub, 150 g vlašských ořechů, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mletého kmínu, pepř, sůl

Lilky očistíme, rozkrojíme na půl a vydlabeme dužinu tak, aby vznikla schránka silná 1,5 cm. Lilky dáme do osolené vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté je necháme okapat. Na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nad...

Vepřové kuličky na jehlu

Vepřové kuličky na jehlu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 5 stroužků česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička drceného kmínu, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžíce olivového oleje

Maso propláchneme, vymačkáme vodu a dáme do mísy. Zapracujeme do něj česnek utřený se solí, všechno koření a přísady. Z masa tvoříme malé kuličky, které napichujeme na grilovací jehlu a grilujeme. Nemáme-li gril, můžeme také smažit či péct v troubě.

Marináda na bílé maso

Marináda na bílé maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml vody, 3 lžíce včelího medu, 6 lžic sojové omáčky, 2 lžíce griotky, 6-8 stroužků česneku, 1 lžička vegety, 1 lžička worcesterské (Worcesterové) omáčky, špetka chilli koření, 2 lžíce citrónové šťávy

V troše vody rozmícháme do rozpuštění med. Přidáme sojovou omáčku, griotku, česnek, cibuli nasekanou najemno, koření a citrónovou šťávu. Vše řádné spojíme. Nakládáme nejlépe bílé maso (kuřecí, krůtí).

Zapékané vepřové maso s lilky

Zapékané vepřové maso s lilky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lilky, 9 lžic rostlinného oleje, 400 g mozzarelly, 100 g eidamu (Edamu), sůl, pepř, 450 g vepřového mletého masa, 500 g rajčat, 500 ml zeleninového bujónu, 150 ml bílého vína, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru krystalu, 1 lžička sušeného oregana, 300 ml rajčatového protlaku

Z rajčat, rajčatového protlaku, zeleninového bujónu, vína, česneku, cibule, 5 lžic rostlinného oleje, citrónové šťávy, cukru, oregana, pepře a soli si připravíme rajčatovou omáčku na zapékání (viz související recepty). Lilky očistíme, nakrájíme na...

Rajčatová omáčka na zapékání

Rajčatová omáčka na zapékání

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 lžic rostlinného oleje, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 500 g rajčat, 300 ml rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového bujónu, 1 lžíce cukru krystalu, 3 lžíce citrónové šťávy, 150 ml bílého vína, sůl, pepř, 1 lžička sušeného oregana

Na oleji dozlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme rozetřený česnek a smažíme do měkka. Přidáme oloupaná nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zeleninový bujón, oregano, cukr a citrónovou šťávu. Důkladně promícháme, přikryjeme pokličkou a vařím...

Lehké kuře se sezamovými semínky

Lehké kuře se sezamovými semínky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 2 různobarevné papriky, 1 menší pórek, špetka soli, 1/2 lžičky zázvoru, 4 lžíce bílého vína, hrst sezamových semínek, 2 lžíce vody, 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžičky olivového oleje, 1 lžička solamylu

Kuřecí plátky, kousky či nudličky necháme cca hodinu marinovat v chladu v marinádě ze sojové omáčky, olivového oleje a vody. Mezitím si připravíme zeleninu: pórek, papriku nakrájíme na tenké nudličky. Maso zprudka opečeme na pánvi, přidáme zelenin...

Lilkový dort

Lilkový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 300 g vaječných těstovin, 400 ml rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 lžička sušeného oregana, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 150 g eidamu (Edamu), 2 lžíce rostlinného oleje

Lilek nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme a necháme 30 minut odležet, aby pustily nahořklou šťávu. Opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do vroucí vody, vaříme 1 minutu. Poté plátky necháme okapat a osušíme. Těstoviny uvaříme dle ná...

Pudinkový pohár s piškotem a ovocem

Pudinkový pohár s piškotem a ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

balení vanilkového pudinku, 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 ml zakysané smetany, balení vanilkového cukru, hrst borůvek, hrst malin, hrst ostružin, 1 malá konzerva mandarinek

Nejprve si upečeme piškot, příp. použijeme hotový korpus. Necháme vychladnout. Pudink uvaříme dle návodu – v mléce rozpustíme pudinkový prášek, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme do husté kaše. Do pohárů střídavě lijeme pudink, prokládáme o...

Housky se škvarkami

Housky se škvarkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg hladké mouky, 50 g pohankové mouky, 520 ml mléka, 2 lžičky soli, 100 g škvarků, 1 lžička cukru krupice, 30 g droždí (kvasnic), hrst lněného semínka, hrst slunečnicového semínka, hrst máku, hrst kmínu, lžíce hrubé mořské soli, lžíce grilovacího koření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přikryjeme a necháme kvásek v teple vzejít. Do mísy si připravíme obě mouky se solí, vlijeme kvásek, zbytek mléka a pomalu zpracováváme v hladké kynuté těsto. Po spojení ingrediencí přidáme jem...

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l drůbežího bujónu, 4 mrkve, 5 lžic krupice, špetka soli, troška vegety (ne pro děti), 1 hrst listového špenátu

Na trošce másla osmahneme najemno nastrouhanou mrkev, přidáme krupičku, chvilku opražíme, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Cca po 10 minutách přidáme listy špenátu, ještě 5 minut povaříme. Dochutíme vegetou a solí (při přípravě pro malé děi se...

Univerzální tvarohový dip

Univerzální tvarohový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kozího sýru, 120 g jemného tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce citrónové šťávy, 1-2 lžíce olivového oleje, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, hrst čerstvě nasekané bazalky nebo pažitky nebo kopru, apod.

Sýr rozdrobíme a utřeme dohladka s tvarohem. Zjemníme smetanou, vetřeme citrónovou šťávu, olivový olej a utřený česnek se solí. Dochutíme pepřem a najemno nasekanou bazalkou, příp. koprem, pažitkou, mátou – záleží na chuti každého.

Grilovaný svíčkový steak

Grilovaný svíčkový steak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězí svíčkové, 100 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, 5 citrónů, 1 lžíce grilovacího koření

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na 1 cm plátky. Každý plátek z obou stran osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením a zakapeme citrónovou šťávou. Plátky dáme do mísy, zalijeme olejem a necháme minimálně 10 hodin odležet v lednici. Maso gril...

Vepřová svíčková ve vlastní šťávě

Vepřová svíčková ve vlastní šťávě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vepřové svíčkové, 100 g másla, 200 ml vepřového bujónu, sůl, pepř

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a na prudko ze všech stran na másle osmažíme. Poté maso dáme do zapékací mísy, zalijeme bujónem a pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Během pečení co 10 minut poléváme vypečenou šťávou. Poté maso...

Plněná vepřová svíčková

Plněná vepřová svíčková

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové svíčkové, 2 lžíce polotučné hořčice, sůl, pepř, 2 menší cibule, 200 g anglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 5 stroužků česneku, 1 lžička kmínu, 200 ml vody

Maso omyjeme, osušíme a rozřízneme na plát. Poté osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Posypeme nakrájenou cibulí na kolečka a nakrájeným česnekem na plátky. Přidáme anglickou slaninu a plátek masa smotáme, ovážeme nití, posypeme kmínem a na prudko...

Pikantní vepřová svíčková na víně

Pikantní vepřová svíčková na víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřové svíčkové, sůl, 1 lžička pepře, 1 lžička mleté papriky, 100 g másla, 200 ml vepřového bujónu, 200 ml červeného vína, 1 lžička chilli koření, 1 lžíce solamylu, 1 lžička kmínu

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, chilli kořením, kmínem a na prudko ze všech stran na másle osmažíme. Poté maso dáme do zapékací mísy, zalijeme bujónem a vínem. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 220 °C. Během pečen...

Zmrzlina z černého rybízu

Zmrzlina z černého rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml vody, 250 g cukru krystalu, 600 g črného rybízu, 1/2 lžičky mleté vanilky, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Vodu smícháme s cukrem a vanilkou. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vzniklý sirup necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme černý rybíz, propasírujeme sítem a přidáme do vychladnutého sirupu. Nakonec opatrně vmí...

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jahod, 450 g cukru krupice, 1 sáček želatiny, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžička rostlinného oleje

Několik nejkrásnějších jahod si odložíme stranou. Ostatní jahody rozmixujeme. Želatinu připravíme dle návodu na obalu, přidáme 350 g cukru a rozmixované jahody. Vše důkladně promícháme a necháme vychladnout. Mezitím ušleháme smetanu se zbylým cukr...

Čokoládová zmrzlina

Čokoládová zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml mléka, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 200 g čokolády na vaření, 150 g cukru krystalu, 5 vaječných žloutků, 4 lžíce kakaa

Mléko, kakao a 80 g cukru přivedeme k varu. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a pomalu přidáváme směs z mléka. Vše přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nezačne směs lepit. Přidáme nasekanou čokoládu na vaření a důkladně mícháme, dokud ...

Zmrzlina z bílé čokolády

Zmrzlina z bílé čokolády

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml mléka, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 g cukru krystalu, 4 lžíce sušeného mléka, 5 vaječných žloutků, 200 g bílé čokolády

Mléko, sušené mléko a 80 g cukru přivedeme k varu. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a pomalu přidáváme směs z mléka. Vše přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nezačne směs lepit. Přidáme nasekanou bílou čokoládu a důkladně mícháme, dok...

Broskvová šťáva

Broskvová šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg broskví, 700 g cukru krystalu, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 1/2 lžičky mleté skořice

Broskve ponoříme na 2 minuty do vroucí vody, abychom uvolnili slupku, a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. Dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté broskve propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, mletou s...

Třešňový džem s broskvemi

Třešňový džem s broskvemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg třešní, 1 kg broskví, 1,5 l vody, 1,5 kg želírovacího cukru

Broskve ponoříme na 2 minuty do vroucí vody, abychom uvolnili slupku, a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. Třešně omyjeme a vypeckujeme. Ovoce smícháme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme cuk...

Jahodový džem

Jahodový džem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg jahod, 1,5 l vody, 1,5 kg želírovacího cukru

Jahody omyjeme, rozpůlíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté provedeme zkoušku tuhnutí. Trochu jahodového džemu dáme na tal...

Malinová šťáva

Malinová šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg malin, 750 g cukru krystalu, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy

Maliny dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté maliny propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčkem....

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg borůvek, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 750 g cukru krystalu

Borůvky dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté borůvky propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčke...

Špenátová polévka

Špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mletého špenátu, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 250 ml mléka, 250 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku

Na másle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a špenát a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut na mírném plameni. Poté přidáme rozetřený česnek, mléko, sůl a pepř dle chutě...

stránka: