Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 337

Špenátová omáčka

Špenátová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mletého špenátu, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 vejce, 100 ml mléka

Na oleji do zlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme špenát, mléko a necháme projít varem. Přidáme rozetřený česnek a vejce. Důkladně promícháme a opět přivedeme k varu. Vaříme 5 miut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s uvařeným vejcem nebo vol...

Špenátová bábovka

Špenátová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špenátu, 150 g eidamu (Edamu), 300 g polohrubé mouky, 3 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 50 g cukru krystalu, sůl

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, nadrobno nasekaný špenát a nastrouhaný eidam. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke špenátové směsi. Vmícháme mléko, sůl a ušlehaný sníh z bílků. Směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové...

České koláče

České koláče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), 150 ml mléka, 350 g másla, 1 vejce, 750 g cukru moučky, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 500 g odtučněného tvarohu, 2 balení rozinek, 250 g švestkových povidel

Z hladké mouky, 50 g cukru, 100 g másla, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Aby nám rozinky krásně změkly, dáme je do vody tak, aby byly 1 cm pod hladinou, a necháme projít varem. Poté je scedíme. Smí...

Špenátové rizoto

Špenátové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g dlouhozrné rýže, 300 g špenátu, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut, dokud nezměkne. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme teplotu, přidáme nakrájený špenát, přikryjeme pokličkou a dusíme 5-10 minut. Přidáme scezenou a uvařenou...

Žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 10-15 rohlíků, 500 g odtučněného tvarohu, 400 g cukru krystalu, 1 vejce, 2 lžíce mleté skořice, 500 ml mléka

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme. Rohlíky podélně rozkrojíme na třetiny a namočíme do mléka. Poté rohlíky vymačkáme a poklademe 1/3 množství do zapékací mísy, tak aby pokryly celou plochu. Rohlíky rovnoměrně zakryjeme 1/2 vymačka...

Vafle s jablky

Vafle s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 350 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g cukru moučky, 2 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 8 jablek, 300 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 500 ml vody, 1 lžička hřebíčků, 1 lžíce citrónové šťávy

Z mléka, mouky, másla, cukru moučky, vejce a kypřícího prášku si připravíme vafle (viz související recepty). Jablka oloupeme, nakrájíme a zbavíme jařince. Vodu smícháme s cukrem, citrónovou šťávou, hřebíčky a přidáme nakrájená jablka. Směs přivede...

Vajíčková pomazánka s lososem

Vajíčková pomazánka s lososem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g smetanového sýru, 1-2 střední brambory vařené ve slupce, 130 g másla, 1 menší cibule, špetka soli, špetka mletého pepře, 100 ml majonézy, 50 g uzeného lososa, 1 citrón

Máslo necháme trošku povolit. Utřeme je se sýrem. Brambory nastrouháme na struhadle, vejce uvařená natvrdo taktéž. Cibuli nasekáme najemno. Vše smícháme, osolíme, opepříme, přidáme majolku a spojíme v hladkou pomazánku. Na porci pečiva s pomazánko...

Jablečný závin

Jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 1 kg jablek, 2 vanilkové cukry, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 400 ml vanilkové zmrzliny, 50 g másla, 250 g čokolády na vaření

Jablka oloupeme, nakrájíme, vykrájíme jadřince a nastrouháme. Listové těsto zpracujeme a rozkrojíme na půl. Z každé půlky těsta vyválíme na moukou posypané utěrce tenkou placku, kterou potřeme roztopeným máslem. Nastrouhaná jablka odšťavníme a ste...

Hrušková polévka

Hrušková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 4 hrušky, 200 ml mléka, 200 ml zeleninového bujónu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, pepř, 150 g plísňového sýru

Hrušky oloupeme, nakrájíme a zbavíme jadřince. Na oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené hrušky, bujón a mléko. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut, dokud hrušky nezměknou. Přidáme sýr, papriku, pepř a sůl dle chuti. Polévku ...

Vícezrnný domácí chléb

Vícezrnný domácí chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g celozrná žitné mouky, 300 ml teplé vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce octu, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení droždí (kvasnic), 3 lžičky cukru krystal, 20 g lněného semínka, 20 g slunečnicového semínka, 20 g žitných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu

Nejprve si připravíme kvásek: do půl decilitru teplé vody rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a necháme v teple vzejít. V míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, 2 lžičky cukru, ocet, olej, zbytek teplé vody, vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těs...

Hruškový kompot

Hruškový kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrušek, 250 ml vody, 100 g cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička hřebíčků, 1 lžíce citrónové šťávy

Hrušky oloupeme, nakrájíme, vykrojíme jádřince a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. Vodu smícháme s cukrem, nakrájenými hruškami, skořící a hřebíčky. Přivedeme vše k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí a hrušky nezměknou. Podáváme ...

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 čínské zelí, 150 g sterilovaných žampionů, kousek kozího sýru, 150 ml bílého jogurtu, 300 ml zakysané smetany, 1 malá cibule, konzerva ananasu-budeme potřebovat pouze trošku šťávy, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky včelího medu, špetka zázvoru, špetka mletého bílého pepře, špetka soli, troška chilli koření, 1/2 lžičky cukru moučka, 1-2 lžičky kečupu

Čínské zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Totéž provedeme s kapií, žampiony nasekáme na tenké plátky. Vše smícháme v míse a posypeme kousky kozího sýru. Připravíme si dvě zálivky: Jogurtová: Do bílého jogurtu vmícháme 2 lžíce zakysané sme...

Karamelizované hrušky se zmrzlinou

Karamelizované hrušky se zmrzlinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrušky, 100 g másla, 2 lžíce cukru krupice, 100 g vlašských ořechů, 400 ml oříškové zmrzliny

Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky a vykrojíme jadřince. Na roztopeném másle opečeme plátky hrušek, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Poté hrušky dáme na talíř, posypeme nasekanými ořechy a přidáme oříškovou zmrzlinu. Ihned podáváme.

Marmeláda z hrušek

Marmeláda z hrušek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg hrušek, 900 ml vody, 60 g nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 kg cukru , 2 lžičky hřebíčku

Hrušky oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na kousky. Do vody přidáme nastrouhaný zázvor, citrónovou šťávu, hřebíčky a hrušky. Přivedeme k varu a vaříme, dokud hrušky nezměknou na kaši. Přidáme cukr, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Poté udě...

Pošírované hrušky ve víně

Pošírované hrušky ve víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l červeného vína, 500 g cukru krystalu, 4 hrušky, 1 lžička mleté skořice

Hrušky ponecháme celé včetně stopky. Jenom je oloupeme a zespodu vykrojíme jadřince. Víno smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme oloupané hrušky, skořici, přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut na mírném plameni. Sundáme z plamene a necháme...

Pošírované hrušky s čokoládou

Pošírované hrušky s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hrušky, 2 lžíce citrónové šťávy, 300 g cukru krystalu, 1 lžička mleté skořice, 1 l vody, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 250 g čokolády na vaření

Hrušky ponecháme celé včetně stopky. Jenom je oloupeme a zespodu vykrojíme jadřince. Vodu smícháme s cukrem, citrónovou šťávou a přivedeme k varu. Přidáme oloupané hrušky, skořici, přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut na mírném plameni. Sundáme ...

Pečení holubi po sečuánsku

Pečení holubi po sečuánsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 holuby, 100 g másla, 200 ml vody, sůl, 1 lžička chilli koření, 5 červených čili papriček, 5 zelených čili papriček, 2 cibule

Holuby oškubeme, vykucháme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Zobáky důkladně vydrhneme. Poté je osolíme, posypeme chilli kořením a dáme do zapékací mísy. Přidáme nakrájené máslo, nakrájené cibule a podlijeme vodou. Pečeme 20 minut v předehřáté...

Pečení holubi se slaninou

Pečení holubi se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 holuby, 210 g slaniny, 100 g másla, 200 ml vody, sůl, 1 lžíce grilovacího koření, 6 stroužků česneku

Holuby oškubeme, vykucháme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Do břišní dutiny dáme slaninu a česnek. Poté je osolíme, posypeme grilovacím kořením a dáme do zapékací mísy. Přidáme nakrájené máslo a podlijeme vodou. Pečeme 20 minut v předehřáté ...

Zelené fazolky se slaninou

Zelené fazolky se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g fazolků (zelených fazolových lusků), 300 g anglické slaniny, 3 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, 2 lžíce sojové omáčky

Fazolky očistíme a rozkrojíme na poloviny. Slaninu nakrájíme ne hrubé nudličky. Na oleji dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme slaninu, fazolky a za stálého míchání smažíme 5 minut. Přidáme sojovou omáčkou, dochutíme solí a dusíme 5 minut,...

Maďarské fazole

Maďarské fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 3 čili papričky, 1 cibule, 1 menší mrkev, 2 konzervy bílých fazolí , 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička suché majoránky, sůl, pepř, 150 ml vody

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájené čili papričky a rozetřený česnek. Smažíme tak dlouho, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev, scezené fazole, cukr, rajčatový protlak a vodu. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném pl...

Kynuté knedlíky s houbovou nádivkou

Kynuté knedlíky s houbovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), sůl, 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 1 vejce, 250 ml vody, 250 g hub, 150 g vlašských ořechů, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mletého kmínu, pepř

Z mouky droždí, špetky soli, mléka, cukru, másla a vejce si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z hub, vody, ořechů, cibule, oleje, kmínu, soli a pepře si připravíme houbovou nádivku (viz související recepty). Z připraveného kynutéh...

Kuřecí špíz na gril

Kuřecí špíz na gril

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg kuřecích prsou, 100 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, ideálně barevného, 1 lžíce bazalky, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté papriky

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Připravíme si marinádu na naložení: do olivového oleje vmícháme všechno koření, citrónovou šťávu, hořčici, vše pořádně rozmícháme. Kuřecí maso napícháme na špejli nebo grilovaní jehlu, potřeme ma...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Houbová nádivka

Houbová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 250 g hub, 250 ml vody, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu, 150 g vlašských ořechů, 2 lžíce rostlinného oleje

Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené houby. Zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl, pepř dle chuti a dusíme, dokud houby nejsou měkké a voda se téměř nevypaří. Přidáme nasekané ořechy a necháme p...

Smetanový dip s žampiony

Smetanový dip s žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 200 g žampionů, 250 ml husté smetany, 1 lžička mletého kmínu

Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, kmín, očištěné a nadrobno nakrájené žampiony. Smažíme asi 5 minut dozlatova. Scedíme přebytečnou vodu a smícháme se smetanou. Při podávání můžeme ozdobit nasekanou...

stránka: