Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 332

Angreštový koláč

Angreštový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g angreštu, 130 g cukru moučky, 250 g Hery, 1/2 lžičky skořice, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 350 g hladké mouky, 90 g cukru krystalu, špetka soli

Z mouky, Hery, cukru krystalu, vejce, špetky soli si připravíme křehké těsto na koláč (viz související recepty) a necháme 1 hodinu odležet. Mezitím angrešt omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme štopky a rozkrájíme na půlky. O...

Utopenci

Utopenci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 špekáčků, 1,5 l vody, 0,5 l octu, 4 větší cibule, 1/2 lžičky nového koření, 10 g cukru moučky, 6 bobkových listů, 5 lžic rostlinného oleje

Vodu smícháme s octem, přidáme cukr, olej a necháme projít varem. Mezitím špekáčky oloupeme a rozkrojíme na půl. Cibuli nakrájíme na jemno a část vhodíme do sklenice. Přidáme část nového koření, 2 bobkové listy a několik špekáčků. Postup opakujeme...

Kapustové karbenátky

Kapustové karbenátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávková kapusta, 1 vejce, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 100 g eidamu (Edamu), 4 lžíce polohrubé mouky, 250-350 g strouhanky, 1 lžička vegety

Kapustu zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 10-15 minut. Poté kapustu scedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme. Přidáme vejce, vegetu, rozetřený česnek, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou cibuli, mouku, pepř a sůl dle chuti. Vše promíchám...

Tradiční český smažák

Tradiční český smažák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g eidamu (Edamu), 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 50 ml polotučného mléka, 300 g strouhanky, sůl

Eidam (Edam) rozkrojíme na 4 stejně hrubé plátky, které posolíme z obou stran. Plátky postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a strouhance. Aby se nám sýr při smažení neroztekl, postup obalování ještě jednou zopakujeme. Při obalován...

Řízek pro vegetariány

Řízek pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových řízků Big steak, 1 vejce, 50 ml polotučného mléka, 1 kostka zeleninového bujónu, 1/2 lžíce grilovacího koření, 100 g polohrubé mouky, 100 g strouhanky, 1 l vody, 1 citrón

Sojové řízky dáme do vody, přidáme bujón, přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut na mírném plameni. Poté řízky scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si rozšleháme vejce, přidáme mléko a důkladně promícháme. Z vychladlých řízků vymačkáme zbytek vod...

Recept na bramborový salát

Recept na bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg brambor, 2 větší mrkve, 2 cibule, 10 středních sterilizovaných okurek, 1 větší konzerva hrášku, pepř, sůl

Brambory, očistíme a dáme vařit ve slupce na 20-30 minut do měkka. Poté brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvřenou mrkev a okurky nastrouháme. Přidáme najemno nakrájené cibule, scezený hrášek, pepř a sůl dle chuti. Nakonec přidáme...

Segedinský guláš pro vegetariány

Segedinský guláš pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce rostlinného oleje, 60 g cibule, 1 stroužek česneku, 400 g kysaného zelí, 100 ml polotučného mléka, 20 g polohrubé mouky, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml vody, 30 g sojových nudliček

Na oleji dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli. Zasypeme mletou paprikou a promícháme. Přidáme zelí, sojové nudličky, kmín, kostku bujónu, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme 20 minut. V mléce důkladně rozmícháme mouku a za stálého míchán...

Moravský kynutý knedlík

Moravský kynutý knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 1 vejce, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystalu, 30 g droždí (kvasnic)

Z vlažného mléka, droždí, soli a cukru si připravíme kvásek. Kvásek přidáme k mouce a vejci. Vařečkou vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které se na vařečku nelepí. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 1 hodinu do tepla. Vykynuté těsto r...

Zeleninový salát s lněným olejem

Zeleninový salát s lněným olejem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky ledového salátu, 2 mrkve, 2 červené papriky, 1 hrst vypeckovaných oliv, 1/2 lžičky oregana, 2 stroužky česneku, 1 lžíce vody, 1 lžíce octu, 2 lžíce lněného oleje, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy

Mrkve oloupeme, rozkrojím podélně a nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na kousky. Přidáme nakrájený salát, olivy, rozetřený česnek, oregano a zalijeme vodou, olejem, citrónovou šťávou a octem. Vše důkladně promícháme a dochutím...

Šopský salát s rozinkami

Šopský salát s rozinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 8 rajčat, 2 bílé papriky, 2 zelené papriky, 2 salátové okurky, 200 g balkánského sýru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička suchého oregana, 100 g rozinek

Rozinky zalijeme vodou a vaříme do měkka. Poté je scedíme a necháme vychladnout. Mezitím papriky zbavíme semen a nakrájíme. Přidáme nakrájené okurky, rajčata, cibuli, balkánský sýr, olej a oregano. Nakonec přidáme rozinky a vše důkladně promícháme.

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g vlašských ořechů, 80 ml čokoládové polevy, 200 g cukru krystalu, 3 vejce, 150 g polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 20 g Hery, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Vejce utřeme s cukrem. Přidáme roztopenou Heru, 100 g nasekaných ořechů, kakao a vše promícháme. Nakonec postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové for...

Ledový fernet

Ledový fernet

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 ml fernetu, 100 ml zmrzliny, 100 ml silné studené kávy, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1/2 lžičky kakaa, 1 lžíce včelího medu

Do sklenice vlijeme kávu a fernet. Přidáme zmrzlinu, med, zastříkáme ušlehanou smetanou ke šlehání (šlehačky) a posypeme kakaem. Ihned podáváme.

Zelený fernet

Zelený fernet

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 ml fernetu, 20 ml Curacaa blue, 10 kostek ledu, 10 ml vody, 10 ml citrónové šťávy

Všechny ingredience by měly být vychlazené. Do sklenice vlijeme fernet, Curacao blue, citrónovou šťávu, vodu a zamícháme. Přidáme led a ihned podáváme.

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čočky, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce octu, pepř, sůl, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky hořčičných semínek

Čočku namočíme na 12 hodin do vody a poté vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím na másle osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme za stálého míchání do světle hněda. ...

Cizrnová omáčka s řepou

Cizrnová omáčka s řepou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cizrny, 1 cibule, 400 g červené řepy, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 50 ml citrónové šťávy, 1/2 lžíce mletého kmínu, sůl

Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody. Poté přidáme nakrájenou cibuli a vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím řepu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vodu, přikryje...

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g řepy, 2 cibule, 50 g másla, sůl, 2 lžíce solamylu, 500 ml zeleninového bujónu, 2 lžíce octu, 4 lžíce zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 250 ml červeného vína, kopr na ozdobu

Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na másle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou řepu a za stálého míchání zlehka osmahneme. Přidáme víno, sůl, ocet, přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut, dokud řepa nezměk...

Slaný popcorn

Slaný popcorn

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kukuřice na popcorn, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl

Správnou teplotu oleje poznáme tak, že na něj vložíme tři zrnka kukuřice, přikryjeme pokličkou a posloucháme. Jakmile se ozve třetí puknutí, znamená to, že olej má správnou teplotu. Přidáme tolik kukuřice, aby v jedné vrstvě pokryla dno. Přikryjem...

Ravioly s bylinkami

Ravioly s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 3 vejce, 1 balení kuřecí játry, pepř, sůl, 3 lžíce strouhanky, 5 stroužků česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíce nasekané šalvěje, 1 lžíce nasekané petrželové nati, 50 g másla

Mouku smícháme s 2 vejci a vypracujeme těsto, které necháme na 30 minut odležet. Mezitím játru očistíme, přidáme vejce, strouhanku, pepř a vypracujeme hladkou lehce lepkavou směs. Rozpustíme máslo, přidáme nasekanou petrželovou nať, nasekanou baza...

Sýrové ravioly se špenátem

Sýrové ravioly se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 2 vejce, 250 g lučiny, 250 g mletého špenátu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 vaječný žloutek

Mouku smícháme s 2 vejci a vypracujeme těsto, které necháme na 30 minut odležet. Mezitím smícháme lučinu se žloutkem do hladké hmoty. Špenát smícháme se smetanou, přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl dle chuti a přivedeme k varu. Odleželé těsto ro...

Ravioly s houbovou nádivkou

Ravioly s houbovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

250 ml vody, 250 g hub, 150 g vlašských ořechů, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mletého kmínu, pepř, sůl, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g parmazánu, 50 g másla

Mouku smícháme s vejci a vypracujeme těsto, které necháme na 30 minut odležet. Mezitím si z hub, cibule, ořechů, vody, kmínu, soli, pepře a oleje připravíme houbovou nádivku (viz související recepty). Odleželé těsto rozkrojíme na půl a z jedné pol...

Rebarborový koláč s posypkou

Rebarborový koláč s posypkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g rebarbory, 300 g hladké mouky, 1 vejce, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 240 g cukru krystalu, špetka soli, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučky, 125 g másla

Z polohrubé mouky, cukru moučky a másla si připravíme posypku (viz související recepty). Rebarboru oloupeme, odstraníme žilky a nakrájíme na 1 cm kousky. Do 1/2 kastrolu vlijeme vodu, přidáme nakrájenou rebarboru, 150 g cukru krystalu, přikryjeme ...

Rebarborový mřížkový koláč s jahodami

Rebarborový mřížkový koláč s jahodami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 250 g ztuženého pokrmovéhu tuku, 190 g cukru krystalu, 2 vejce, špetka soli, 500 g rebarbory, 100 g cukru moučky, 250 g vlašských ořechů, 250 g jahod

Rebarboru oloupeme, odstraníme žilky a nakrájíme na 1 cm kousky. Do 1/2 kastrolu vlijeme vodu, přidáme nakrájenou rebarboru, 100 g cukru krystalu, přikryjeme pokličkou, vaříme 15 minut na mírném plameni. Poté rebarboru scedíme a necháme vychladnou...

Rebarborový kompot s kokosovou šlehačkou

Rebarborový kompot s kokosovou šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rebarbory, 100 g cukru krystalu, 150 g kokosové moučky, 350 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 100 g cukru moučky

Smetanu ke šlehání (šlehačku) ušleháme. Přidáme cukr, kokos a ztužovadlo. Vše opatrně promícháme a dáme chladit do lednice. Rebarboru oloupeme, odstraníme žilky a nakrájíme na 3 cm kousky. Do 1/2 kastrolu vlijeme vodu, přidáme nakrájenou rebarb...

Kokosová šlehačka

Kokosová šlehačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g kokosové moučky, 350 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 100 g cukru moučky, 2 ztužovače šlehačky

Smetanu ke šlehání (šlehačku) ušleháme. Přidáme cukr, kokos a ztužovadlo. Vše opatrně promícháme a dáme chladit do lednice.

Špagety s nivou a uzeným masem

Špagety s nivou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 100 g uzené krkovice, 60 g másla, 5 stroužků česneku, 500 ml mléka, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 4 plátky okurky na ozdobu, 200 g nivy, 1 lžíce sojové omáčky

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím na másle zlehka osmahneme nakrájené uzené maso, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme do světle hněda. Přidáme mléko a důkladně promícháme, abychom neměli hrudky. Přidáme rozetřený česn...

stránka: