Tvarohové šátečky z těsta ze zakysané smetany
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do nádoby pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a spustíme program na těsto.
Na náplň rozmícháme tvaroh s oběma cukry, žloutkem, citronovou kůrou a rumem a nakonec přidáme propláchnuté okapané rozinky.
Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme na pravidelné čtverečky o straně asi 4 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku náplně a utvoříme šáteček tak, že všechny čtyři kraje zmáčkneme do středu.
Šátečky naskládáme na plech, potřeme vejcem rozšlehaným s rumem a necháme ještě asi 10 minut dokynout.
Pečeme při 180°C asi 15 minut dozlatova. Hotové necháme vychladnout a před podáváním cukrujeme.
Z této dávky těsta je asi 84 malých šátečků.
Tip k receptu
Nám chutná raději tvaroh z vaničky než pozlátkový v kostce. Vaničkový je ale většinou moc řídký.
A tak než tvaroh použiju, přendám ho z vaničky do čisté utěrky, zavážu do uzlíku a nechám zavěšený nad mísou asi 2 hodiny vykapat. Přebytečná syrovátka odkape a tvaroh je pak pěkně hustý.
17. 05. 2012
Ingredience
- 1 žloutek
- 1 žloutek
- Na potření šátečků: 1 vejce
- 190 g zakysané smetany
- 200 g hrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- Náplň: 500 g měkkého tvarohu
- Těsto: 150 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 2 - 3 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- špetka soli
- hrst rozinek
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 kostky droždí (20 g)