Brokolice v sýrové omáčce
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Brokolici zbavíme spodní části a rozřežeme na jednotlivé košťály (hlavičky), které dáme vařit do osolené vody. Vaříme 5 minut, dokud hlavičky nezměknou. Mezitím do mléka přidáme na čtvrtky rozkrájenou mrkev, cibuli, stroužky česneku, bobkový list, hřebíčky, listy petržele a celý pepř. V jiné pánvi rozpustíme 25 g másla, přisypeme mouku a vymícháme jíšku, kterou za stálého míchání smažíme 1 minutu. Poté sejmeme z plamene. Mléko přecedíme a postupně vmícháváme do jíšky. Opět dáme na oheň a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Vmícháme nastrouhaný sýr, osolíme dle chuti. Přikryjeme pokličkou a vaříme ještě 30 vteřin na vysokém plameni, aby se nastrouhaný sýr v omáčce roztavil. Brokolicové hlavičky necháme okapat a vmícháme do sýrové omáčky. Ihned podáváme.
Milena20. 05. 2009