Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 3

Křen

Křen

25. 06. 2014

Aby nastrouhaný křen rychle nezhnědnul, pokapeme jej citrónem.

Opékání uzenin

Opékání uzenin

04. 06. 2014

Špekáčky, párky, jitrnice - ponoříme před opékáním na chvíli do horké vody, a pak je opékáme. Tak neprasknou.

Kypřejší kynuté těsto

Kypřejší kynuté těsto

04. 06. 2014

Podmáslí nakypří kynuté těsto. Jestliže místo mléka zaděláme kynuté těsto podmáslím, bude obzvlášť kypré a lehké.

Vanilkový pudink

Vanilkový pudink

04. 06. 2014

Když pečeme piškotový koláč nebo bábovku je dobré přidat místo kypřícího prášku vanilkový pudink v prášku (do bábovky můžeme přidat i kakaový). Piškot je mnohem křehčí a má lepší chuť. Také tvarohová náplň do buchet nebo koláčů chutná mnohem ...

Úprava ryb

Úprava ryb

14. 05. 2014

Ryby, které chceme péct nebo dusit, pokapeme citrónem nebo octem. Kyselina zpevní rybí maso a jednotlivé porce se tak méně rozpadávají. Kromě toho ryba při pečení nezapáchá.

Pečeme krocana

Pečeme krocana

14. 05. 2014

Pečeme-li opravdu velkého krocana, což může trvat i přes 3 hodiny, můžeme využít šikovného návodu našich babiček. Krocana propíchneme nejméně ze dvou stran do středu silnějšími kovovými jehlicemi na grilování či pletení. Výsledek bude překvapivý, ...

Uzené ryby

Uzené ryby

14. 05. 2014

Uzené a přesolené ryby ztratí svou slanost, když je necháme hodinu stát v mléku a pak je omyjeme čistou vodou.

Karbanátky

Karbanátky

14. 05. 2014

Nadýchané a jemné karbanátky získáte tak, když do syrové masové směsi přidáte špetku prášku do pečiva.

Mleté maso

Mleté maso

13. 03. 2014

Mleté maso se lépe spojí a bude šťavnatější, když přidáme jednu velkou nastrouhanou syrovou bramboru.

Loupání česneku

Loupání česneku

13. 03. 2014

Když se česnek špatně loupe, vložíme stroužek na okamžik do vroucí vody, pak se snadno vymáčkne.

Zápach ze zelí

Zápach ze zelí

13. 03. 2014

Zápach z vařeného zelí pohltí tvrdá chlebová kůrka vložená do vody.

Spálený jazyk

Spálený jazyk

11. 03. 2014

Jestliže jsme si při "koštování" jídla spálili jazyk, stačí na spálené místo nasypat trochu cukru. Bolest okamžitě začne ustupovat.

Brambory

Brambory

11. 03. 2014

Jestliže nechceme, aby se nám brambory rozvařily, přidáme do vody kousek másla. Brambory zůstanou pěkně pevné a navíc budou chutnější.Pokud do vody při vaření brambor kápneme trochu octa, zbavíme staré brambory nepříjemné chuti.Když namo...

Ohřev rýže

Ohřev rýže

07. 03. 2014

Rýže která nám zbyla od oběda se při ohřívání zpravidla rozvaří, ale v mikrotenovém sáčku bez přidání tekutiny se dokonale, stejnoměrně prohřeje. Rýži prohříváme při zcela pomalém varu v uzavřeném sáčku v hrnci s vařící vodou cca 15 minut.T...

Sýr

Sýr

07. 03. 2014

Sýr nevyschne, jestliže k němu dáme pod poklop pár kostek cukru.

Celer

Celer

07. 03. 2014

Syrový celer zůstane bílý, jestliže jej po krájení nebo strouhání pokapeme trochou citrónové šťávy. Nebo jej okamžitě pokrájíme nebo strouháme do osolené vody, do které jsme přidali trochu octa.

Ořechy

Ořechy

05. 03. 2014

Staré ořechy půjdou lépe loupat, jestliže je na pět dní namočíme do slabě slané vody. Jsou pak i chutnější.Než dáme ořechy do těsta, tak je nejdříve na pánvi orestujeme, necháme vychladnout a pak teprve použijeme. Ořechové aroma bud...

Porcování masa

Porcování masa

05. 03. 2014

Před krájením masa elektrickým nožem potřeme ostří česnekem - tak ho snadno ochutíme.

Sražené mléko

Sražené mléko

05. 03. 2014

Pokud chceme zabránit sražení mléka při vaření, přidáme kostku cukru.

Škraloup na mléce

Škraloup na mléce

28. 02. 2014

Nemáme - li rádi škraloup, stačí dát nádobu se svařeným mlékem ihned do studené vody. Škraloup se tak neutvoří.

Pečená husa

Pečená husa

28. 02. 2014

Jak rychle a dokonale propéci husu - stačí k tomu obyčejná pivní láhev, samozřejmě prázdná a omytá.Vloží se do vykuchané,očištěné,omyté a dobře osolené husy otvorem ven. Sklo se v troubě rozžhaví a peče zevnitř. (rada herce Vlada Müllera )

Šlehačka

Šlehačka

28. 02. 2014

Aby šlehačka lépe držela, přidáme do ní 1-2 čerstvé ušlehané bílky.

Tvarohová náplň

Tvarohová náplň

28. 02. 2014

Těsto, na něhož chceme dát tvarohovou náplň, zaprášíme moukou. Těsto pak od tvarohu nenavlhne a dobře se propeče.

Přesmažený tuk

Přesmažený tuk

28. 02. 2014

Když do horkého tuku přidáme nakrájená kolečka mrkve, nebude se připalovat.

Vývar ze špenátu

Vývar ze špenátu

20. 02. 2014

Vodu z čerstvého špenátu nevyléváme, neboť obsahuje cenné látky. Použijeme ji na přípravu polévky, omáčky apod.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...