Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Magazín - stránka 7

Hrášek - nabitý vitamíny!

Hrášek - nabitý vitamíny!

17. 05. 2016

Hrách setý Hrách je u nás oblíbenou luštěninou a patří mezi nejstarší plodiny Evropy. Je výtečným zdrojem bílkovin, takže může částečně nahradit příjem masa. Je vhodný pro diabetiky a doporučuje se i lidem se srdečním onemocněním.ÚčinkyTyto malé z...

Rizoto - zkuste pečené v troubě!

Rizoto - zkuste pečené v troubě!

16. 05. 2016

RizotoRizoto si připravíte rychle a hodí se k němu téměř cokoliv. Rizoto je velmi chutný a výživný pokrm. Původně rizoto pochází z Itálie, kde se podával především jako předkrm. Dnes se podává jako příloha nebo ho servírujeme jako hlavní chod.Rizo...

Ananas - skvělý je na grilu!

Ananas - skvělý je na grilu!

13. 05. 2016

Ananas - zkrášluje i léčíJedná se o tropické ovoce, které má sladkou chuť, obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Je chráněn tvrdou šupinatou kůrou. Do Evropy se ananas dostal v roce 1493 a nepřivezl jej nikdo jiný než Kryštof Kolu...

Saturejka - skvělé koření i lék

Saturejka - skvělé koření i lék

12. 05. 2016

Saturejka nejčastěji pomáhá při potížích trávícího traktuSaturejka sice nemá atraktivní vzhled, ale ohromí vás svými léčivými a chuťovými vlastnostmi. Díky tomu patří mezi nejoblíbenější druhy koření. Dokáže nahradit i černé koření neboli pepř. Sa...

Léčivá síla křenu

Léčivá síla křenu

11. 05. 2016

Křen - bylina mládíČasto se mu říká “český ženšen”. U nás se poprvé objevil asi v polovině prvního tisíciletí. Nemá využití pouze v kuchyni, ale používal se i v léčitelství. Po několik tisíciletí byl užíván jako náhrada za antibiotika. Křen je sil...

Lilek do vaší kuchyně

Lilek do vaší kuchyně

11. 05. 2016

Lilek je díky svému složení zelenina, která patří na náš stůl. I když je u nás stále ještě nedoceněná, zkuste se s ní spřátelit. Je to jednoletá rostlina příbuzná s bramborem nebo rajčetem, která pochází z Indie. Lilek, neboli baklažán je pěstován...

Čím nahradit cukr?

Čím nahradit cukr?

10. 05. 2016

Přírodní náhražky cukru aneb bílý cukr je zloVšichni víme, že bílý rafinovaný cukr nám nedodá žádné výživné látky. Pouze z něho přibíráme na váze. A třtinový cukr? Na ten raději také zapomeňte. Třtinový je sice zdravější, ale má podobné vlastnosti...

Piniové oříšky

Piniové oříšky

09. 05. 2016

Piniové oříšky - semena boroviceNejsou to oříšky v pravém slova smyslu. Mezi ořechy jsou raritou, neboť se vlastně jedná o semena borovice. Borovice patří mezi nahosemenné rostliny, což znamená, že semena nemají v plodech. Plodem jsou samičí květy...

Kokosové mléko

Kokosové mléko

06. 05. 2016

Kokosové mléko je extrémně zdravéDíky kokosovému mléku bude vaše jídlo chutnější a krémovější. Kokosové mléko je zdravé a mimořádně výživné. A co je na tom nejlepší? Můžete si ho kdykoliv připravit i u vás doma.ÚčinkyKokosové mléko je bohaté na bí...

Quinoa - potrava nejen Inků

Quinoa - potrava nejen Inků

05. 05. 2016

Quinoa - vhodná i pro celiakyQuinoa není ani obilí, ani rýže. Je to taková netradiční "pseudoobilovina", která neobsahuje lepek a pochází z Jižní Ameriky (oblast kolem Peru). Její zrna jsou podobná pohance a dají se použít celá nebo se rozemelou j...

Mexická kuchyně

Mexická kuchyně

04. 05. 2016

Mexická kuchyně stojí rozhodně za vyzkoušení!Existuje hodně druhů kombinací jednotlivých ingrediencí a koření, které vynikají svou nezaměnitelnou chutí a vůní. V mexických jídlech existují suroviny, které jsou pro tyto pokrmy základní a nepostrada...

Polníček - skvělý na saláty

Polníček - skvělý na saláty

03. 05. 2016

Polníček alias Kozlíček polníPoužívali jej už ve starověkém Římě. Jedná se o listovou zeleninu, která obsahuje velké množství nutričních látek. Polníček je plevel, tudíž si ho můžete snadno vypěstovat i doma na zahrádce, nebo jako bylinku za oknem...

Dubnový Brandnooz box je zde!

Dubnový Brandnooz box je zde!

02. 05. 2016

Druhá jarní zásilka od společnosti Brandnooz je na stole a začíná ochutnávání dubnového boxu. Přinášíme vám “žhavou” recenzi k výrobkům, které se pro tentokráte v boxu objevily. Jarní teplé dny se střídají ještě s chladnými rány a večery, ale věřt...

Špenát - někým milován, někým zatracován!

Špenát - někým milován, někým zatracován!

02. 05. 2016

Chcete zpomalit proces stárnutí? Vsaďte na špenát!Špenát se nám usadil v podvědomí spolu se slavným Pepkem Námořníkem. Pamatujete si, jak Pepkovi vždycky po špenátu narostly svaly? Špenát sice neobsahuje tolik železa, jak bylo kdysi mylně propagov...

Řasy - poklad ze dna moří

Řasy - poklad ze dna moří

02. 05. 2016

Jsou mořské řasy součástí vašeho jídelníčku? Pokud ne, měli byste je do něj co nejdříve zařadit.  Co jsou mořské řasy?  Je to vlastně mořská zelenina, kterou lidstvo využívá jako potravinu tisíce let. Ve velké míře jsou konzumovány ve východní Asi...

Cheesecake - milovaný dezert!

Cheesecake - milovaný dezert!

29. 04. 2016

Připravte si lahodný cheesecake!Pro ty z vás, kteří s ním ještě neměli tu čest, tak se jedná o dezert dvou vrstev. Základ tvoří vrstva rozdrcených sušenek a na ni se pokládá sýrová (tvarohová) vrstva. Hlavní ingrediencí je čerstvý tvarohový sýr. E...

Sezona smoothie je tady!

Sezona smoothie je tady!

28. 04. 2016

Smoothie - zdravé a lahodné nápojeMůžete si jej vyrobit z ovoce, zeleniny či z jejich kombinace. Používá se nejen šťáva, ale i plody. Suroviny můžete libovolně kombinovat podle nálady a možná tak vymyslíte zajímavé kombinace. Místo jogurtu můžete ...

Kurkuma - návod jak s ní vařit najdete v článku!

Kurkuma - návod jak s ní vařit najdete v článku!

27. 04. 2016

Kurkuma je zlatý prášek a má tolik léčivých účinků, že by klidně mohla vyvážit cenu zlata. Nevíte, jak byste s ní měli naložit? Do čeho ji můžete přidat? Poradíme vám pár kombinací, díky kterým se kurkuma stane vaším oblíbeným kořením. Které potra...

Libeček - přírodní ochucovadlo

Libeček - přírodní ochucovadlo

26. 04. 2016

Libeček lékařský - možná ho znáte jako přírodní Maggi!Používá se jako koření, ale má také léčivé účinky. Rovněž se dá využít i v kosmetice. Pochází z Persie, ale libeček znali již ve starověkém Řecku a Římu. Libeček také léčíPůsobí jako přirozené ...

Pečeme s tvarohem

Pečeme s tvarohem

25. 04. 2016

Připravte si k odpolední kávičce tvarohový dezert!Tvaroh je bohatý na bílkoviny. Rozhodně není nijak drahý. Můžete si ho tudíž dopřávat každý den, protože mléčné produkty, jak jistě víte, obsahují zdraví prospěšné živočišné proteiny. Pokud si koup...

Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok

Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok

22. 04. 2016

Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok!Na pohled obyčejná zelenina, ale uvnitř ukrývá spoustu vitamínů. I její listy jsou výžiné. Je světle či tmavě zeleně zbarvená, ale můžete ji objevit i ve fialové či červené barvě. Na obchodních pultech jso...

Jarní pomazánky nejen k večeři

Jarní pomazánky nejen k večeři

22. 04. 2016

Pomazánky - zdravé a chutné svačiny pro celou rodinu!I z obyčejné pomazánky můžete vytvořit delikatesu. Jejich příprava je snadná a použijete na ně cokoliv, co máte v ledničce. Pomazánky můžete naservírovat i nečekaným hostům. Ušetříte tím spoustu...

Rýže - skvělá příloha

Rýže - skvělá příloha

20. 04. 2016

Rýže - nejstarší obilovina na světě!Do Evropy se dostala díky Arabům, kteří ji k nám dovezli a v 17. století se rozšířila i do Afriky a Ameriky, ale to už se stalo díky Nizozemcům. Ačkoliv je hodně populární, není nijak zvlášť výživnou obilninou. ...

Cuketa - prospěje vašemu zažívání

Cuketa - prospěje vašemu zažívání

19. 04. 2016

Cuketa skvěle prospěje vašemu zažívání!Tato jednoletá zelenina vznikla křížením. V kuchyni má všestranné využití. Můžeme ji zapéct, usmažit, ugrilovat či podusit. Má malou energetickou hodnotu a zlepšuje trávení. ÚčinkyCuketu tvoří z 90% voda. Má ...

Jedlé květy

Jedlé květy

18. 04. 2016

Květiny jsou nejen dekorativní, ale i velmi chutné!To, že květiny zkrášlují domov a zahradu, známe všichni. Ale věděli jste, že některé květy můžete i jíst? Květy, které se dají jíst, se používají podle intenzity chuti a vůně, aby jídlo doplnili. ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...