Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Magazín - stránka 6

Báječná vepřová panenka

Báječná vepřová panenka

14. 06. 2016

Vepřová panenka Maso je jemné, libové, nejméně tučné a nemá žádné kosti. Vepřovou panenku můžete znát i pod jiným názvem - panenská pečeně či panenská svíčková. Jedná se o nejlepší kousek vepřového masa, který má málo kalorií. Velkou výhodou je, ž...

Tofu - připravte si z něj i steaky

Tofu - připravte si z něj i steaky

14. 06. 2016

TofuPoužívá se jako plnohodnotná náhrada tvarohu či sýru. Je to vlastně sójový tvaroh, jenž se vyrábí ze sójového mléka. Tofu se z Číny rozšířilo do světa a znají ho především vegetariáni, vegani, prostě všichni ti, kteří žijí zdravým životním sty...

Cupcakes - jde to i bezlepkově

Cupcakes - jde to i bezlepkově

10. 06. 2016

Bezlepkové cupcakesKdyž se cupcake přeloží do češtiny, znamená to - hrníčkový koláč (košíček). Skládá se ze 2 částí - z těsta a krému. Jelikož je můžete dle své chutě a vkusu libovolně ozdobit, je pro ně lepší označení “hravé dortíčky”. Dnes vám p...

Černý bez - vyrobte si domácí sirup nebo limonádu

Černý bez - vyrobte si domácí sirup nebo limonádu

09. 06. 2016

Bez černýUž naše babičky věděly, jak je bez užitečný. Nedaly na něj dopustit. Možná jste už zaslechli toto staré přísloví - “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. Bez je univerzální léčivou rostlinou a měla by mít své místo v každé domácnosti...

Netradiční tygří krevety

Netradiční tygří krevety

08. 06. 2016

KrevetyObsahují spoustu minerálů a proteinů a doporučují se, když chcete zhubnout. Díky malému obsahu tuků a nepatrnému množství cholesterolu jsou perfektním dietním jídlem. Ve středomoří jsou oblíbenou pochoutkou. Přidávají je k těstovinám do špa...

Znáte kimchi?

Znáte kimchi?

07. 06. 2016

Znáte kimchi?Kimchi je v korejské kuchyni základní přílohou k pokrmům. Je to kvašená zelenina, většinou se jedná o čínské zelí, které se dochutí solí a chilli. Můžete vyzkoušet více než 180 různých variací, které se liší dle přidaných ingrediencí,...

Ančovičky - základ středomořské kuchyně

Ančovičky - základ středomořské kuchyně

06. 06. 2016

Ančovičky neboli sardelkySardelové filety tvoří základ středomořské kuchyně. Používají se v turecké, marocké i italské kuchyni. Ančovičky jsou přibližně 10 cm dlouhé, mají výraznou rybí chuť a jsou také velmi slané, tak dejte pozor, abyste nakonec...

Harissa - ostrá chilli pasta

Harissa - ostrá chilli pasta

03. 06. 2016

Chilli pasta neboli harissaHarissa tvoří základ kuchyně v severní Africe (Magreb). Tunisko je největší výrobce a vývozce harissy. Nesmí v ní chybět chilli papričky, koriandr, římský kmín, olivový olej a česnek. V arabské kuchyni je velmi oblíbená ...

Sezóna grilování začala – kvalitní gril je základ úspěchu dobrého jídla

Sezóna grilování začala – kvalitní gril je základ úspěchu dobrého jídla

01. 06. 2016

Sezóna grilování začala – kvalitní gril je základ úspěchu dobrého jídla   Po náročném pracovním týdnu se každý z nás těší na víkend, aby byl pokud možno slunečný a mohli jsme si ho pořádně užít. K zaslouženému víkendovému odpočinku čím dál více ...

Houby shiitake

Houby shiitake

01. 06. 2016

Jedná se o exotickou houbu, ale u nás se s ní zatím moc nepracuje. Což je škoda. Vypadá sice jako obyčejná houba, ale má takové léčivé účinky, že se jí dokonce říká houba dlouhověkosti. Někteří ji znají i pod názvem “elixír života”. Houby shiitake...

Goji

Goji

31. 05. 2016

Kustovnice čínská či zkráceně GojiJedná se o velmi hodnotnou potravinu. Je to klenot tradiční čínské medicíny. Plodům se také říká plody dlouhověkosti či ovoce radosti. Prodávají se pouze sušené plody.Plody jsou červeně zbarvené a jsou podobné šíp...

Bobkový list - skvělý nejen do omáček

Bobkový list - skvělý nejen do omáček

30. 05. 2016

Bobkový listVe starověkém Římě byl známý jako vavřín, jenž byl symbolem slávy a vznešenosti. Byla to pro ně mýtická rostlina, jenž přinášela bohatství a štěstí. Ochraňoval také jejich domy před neštěstím. Je to stále zelený keřík, který pochází z ...

Palmový olej - pomalý zabiják

Palmový olej - pomalý zabiják

27. 05. 2016

Palmový olej - je opravdu tak škodlivý?Názory na palmový olej jsou rozporuplné. Na jedné straně jsou výrobci, kteří mají z jeho využívání radost především kvůli nízké ceně, ale na druhé straně jsou spotřebitelé, jenž rozčiluje chování společnosti....

Brokolice - skvělá i v salátu!

Brokolice - skvělá i v salátu!

26. 05. 2016

BrokoliceTento druh zeleniny pochází ze Středomoří, ale můžete si ho vypěstovat i na své zahrádce. Vypadá podobně jako květák. Brokolice se dá připravit na mnoho způsobů. Brokolici můžete vařit v páře, smažit, zapékat, podusit nebo ji zpracujte do...

Osvěžující nápoje

Osvěžující nápoje

25. 05. 2016

Pít čistou minerální vodu nebo kohoutkovou je zdravé. Někdy nám ale naše chuťové buňky řeknou dost a vyžádají si u nás ochucené nápoje. Léto se blíží mílovými kroky a v horkých dnech nás skvěle osvěží nejen domácí ledový čaj ale také ovocné domácí...

Heřmánek a jeho léčivé vlastnosti

Heřmánek a jeho léčivé vlastnosti

24. 05. 2016

Heřmánek pravýVšichni znají jemně vonící heřmánek. Jedná se o bylinku, jenž má bohatě větvenou a půl metru vysokou lodyhu. Okvětní lístky jsou bílé a většinou směřují směrem dolů. Květní lůžko mají vypouklé, duté a žlutě zbarvené. Heřmánek pravý j...

Jedlý papír - dokonalá dekorace dortu!

Jedlý papír - dokonalá dekorace dortu!

24. 05. 2016

Lámete si hlavu, jak ozdobit dort takovým způsobem, aby na první pohled zaujal? Možností je spousta. Můžete ho potáhnout marcipánem nebo fondánem, polít čokoládou nebo speciální polevou, vytvořit na jeho povrchu růže a jiné ornamenty z krému, fo...

Oleje - jaký druh použít na co?

Oleje - jaký druh použít na co?

23. 05. 2016

Jaké znáte druhy olejů?Vaříte rádi a často, ale snažíte se žít zdravěji? Tuky nikdy nemůžete omezit úplně, protože patří mezi základní živiny. Neměli byste je vyřadit z jídelníčku, ani když chcete zhubnout. Ale pokud budete dbát na správné množstv...

Raw strava - co to vlastně znamená?

Raw strava - co to vlastně znamená?

20. 05. 2016

Co je to RAW FOOD?V překladu to znamená “živá strava”. Jedná se o alternativní směr ve stravování. V dnešní době neustále roste počet různých výživových směrů, kvůli experimentování s jídlem či snaze zhubnout. Strava opravdu ovlivňuje kvalitu naše...

Steak - pro opravdové gurmány

Steak - pro opravdové gurmány

19. 05. 2016

Připravte si parádní steakMnozí si myslí, že je příprava steaku “hračka”. Základem je vybrat kvalitní a uleželé maso. Pak ho stačí správně nakrájet a řídit se několika zásadami. Ovšem dodržet správný postup, abyste si na něm pochutnali jako od šéf...

Quiche - skvělý slaný koláč

Quiche - skvělý slaný koláč

18. 05. 2016

Quiche Ochutnali jste již tuto francouzskou specialitu? Slaný koláč jehož základem je těsto a jako náplň si zvolte cokoliv co máte doma. Jde o neustálé objevování nových variant a chutí. Připravte si svačinku či lehký oběd, který vás spolehlivě za...

Hrášek - nabitý vitamíny!

Hrášek - nabitý vitamíny!

17. 05. 2016

Hrách setý Hrách je u nás oblíbenou luštěninou a patří mezi nejstarší plodiny Evropy. Je výtečným zdrojem bílkovin, takže může částečně nahradit příjem masa. Je vhodný pro diabetiky a doporučuje se i lidem se srdečním onemocněním.ÚčinkyTyto malé z...

Rizoto - zkuste pečené v troubě!

Rizoto - zkuste pečené v troubě!

16. 05. 2016

RizotoRizoto si připravíte rychle a hodí se k němu téměř cokoliv. Rizoto je velmi chutný a výživný pokrm. Původně rizoto pochází z Itálie, kde se podával především jako předkrm. Dnes se podává jako příloha nebo ho servírujeme jako hlavní chod.Rizo...

Ananas - skvělý je na grilu!

Ananas - skvělý je na grilu!

13. 05. 2016

Ananas - zkrášluje i léčíJedná se o tropické ovoce, které má sladkou chuť, obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Je chráněn tvrdou šupinatou kůrou. Do Evropy se ananas dostal v roce 1493 a nepřivezl jej nikdo jiný než Kryštof Kolu...

Saturejka - skvělé koření i lék

Saturejka - skvělé koření i lék

12. 05. 2016

Saturejka nejčastěji pomáhá při potížích trávícího traktuSaturejka sice nemá atraktivní vzhled, ale ohromí vás svými léčivými a chuťovými vlastnostmi. Díky tomu patří mezi nejoblíbenější druhy koření. Dokáže nahradit i černé koření neboli pepř. Sa...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...