Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Magazín - stránka 9

Hamburger na grilu. Skvělá záležitost!

Hamburger na grilu. Skvělá záležitost!

24. 06. 2016

Pátek a nadcházející víkend spojuje mnoho lidí, přátel a rodinu při grilování. Venkovní teploty míří ke třicítkám a víkend strávený u bazénu s pořádným grilováním zní jako skvělý plán, co říkáte? Pro příznivce americké kuchyně a vyznavače hamburge...

Třešničky nejen na dort

Třešničky nejen na dort

23. 06. 2016

Třešně Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Máme je rádi kvůli jejich sladké bílé až narůžovělé dužině. Je ohraničená červenou jedlou slupkou, a je tvořena 80% vodou, ovocnými cukry, minerály a vitamíny. Tmavší druhy třešní jsou b...

Hrášek nebo hrách?

Hrášek nebo hrách?

22. 06. 2016

Hrášek nebo hrách - v čem se liší?Léto přichází a s ním i sezóna hrášku, který je nejen chuťově dobrý, ale také velice zdravý! Zelenina nebo luštěnina?Za zeleninu považujeme syrový hrášek. Sušením se promění na hrách, tedy na luštěninu. I přesto, ...

Meloun - ovoce či zelenina?

Meloun - ovoce či zelenina?

21. 06. 2016

Meloun - ovoce nebo zelenina?Přestože většina považuje meloun za ovoce, je to plodová zelenina patřící do čeledi tykvovitých, stejně jako okurka nebo cuketa. Slovo meloun pochází z řečtiny a v překladu znamená zralé jablko. Melouny se sklízejí v l...

Meduňka - zažene mnoho neduhů

Meduňka - zažene mnoho neduhů

20. 06. 2016

Chcete odbourat stres přírodní cestou? Vyzkoušejte meduňku!Meduňka je především známá pro své léčivé vlastnosti. Má příjemnou citronovou vůni a chuť je podobná medu, proto je vhodně zvolený název meduňka. Rostlina se hlavně sbírá pro své účinné lá...

Černucha neboli černý kmín

Černucha neboli černý kmín

17. 06. 2016

Tato jednoletá bylinka původně pochází z jihozápadní Asie. Nigella sativa patří do čeledi pryskyřníkovité. Semena, jak jste možná již uhádli, se používají jako koření. Nejčastěji se používá na Balkáně, v Turecku, Indii a také na Středním východě. ...

Rebarbora nasladko i naslano

Rebarbora nasladko i naslano

16. 06. 2016

Reveň rebarboraRebarbora pochází z Asie a dříve se využívala jen jako léčivá rostlina. Vůbec ji nepoužívali ke konzumaci. Pravděpodobně ji nejvíce milují Angličané. Dokonce ji tak zbožňují, že kvůli ní pořádají rebarborové festivaly a slavnosti. R...

Adzuki

Adzuki

15. 06. 2016

Znáte fazole Adzuki?Říká se jim také královny fazolek. Fazolky Adzuki se pěstují v Japonsku, kde jsou společně se sójou nejoblíbenější luštěninou. Fazole se řadí mezi luštěniny, ale Adzuki jsou rozhodně stravitelnější oproti ostatním luštěninám. M...

Báječná vepřová panenka

Báječná vepřová panenka

14. 06. 2016

Vepřová panenka Maso je jemné, libové, nejméně tučné a nemá žádné kosti. Vepřovou panenku můžete znát i pod jiným názvem - panenská pečeně či panenská svíčková. Jedná se o nejlepší kousek vepřového masa, který má málo kalorií. Velkou výhodou je, ž...

Tofu - připravte si z něj i steaky

Tofu - připravte si z něj i steaky

14. 06. 2016

TofuPoužívá se jako plnohodnotná náhrada tvarohu či sýru. Je to vlastně sójový tvaroh, jenž se vyrábí ze sójového mléka. Tofu se z Číny rozšířilo do světa a znají ho především vegetariáni, vegani, prostě všichni ti, kteří žijí zdravým životním sty...

Cupcakes - jde to i bezlepkově

Cupcakes - jde to i bezlepkově

10. 06. 2016

Bezlepkové cupcakesKdyž se cupcake přeloží do češtiny, znamená to - hrníčkový koláč (košíček). Skládá se ze 2 částí - z těsta a krému. Jelikož je můžete dle své chutě a vkusu libovolně ozdobit, je pro ně lepší označení “hravé dortíčky”. Dnes vám p...

Černý bez - vyrobte si domácí sirup nebo limonádu

Černý bez - vyrobte si domácí sirup nebo limonádu

09. 06. 2016

Bez černýUž naše babičky věděly, jak je bez užitečný. Nedaly na něj dopustit. Možná jste už zaslechli toto staré přísloví - “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. Bez je univerzální léčivou rostlinou a měla by mít své místo v každé domácnosti...

Netradiční tygří krevety

Netradiční tygří krevety

08. 06. 2016

KrevetyObsahují spoustu minerálů a proteinů a doporučují se, když chcete zhubnout. Díky malému obsahu tuků a nepatrnému množství cholesterolu jsou perfektním dietním jídlem. Ve středomoří jsou oblíbenou pochoutkou. Přidávají je k těstovinám do špa...

Znáte kimchi?

Znáte kimchi?

07. 06. 2016

Znáte kimchi?Kimchi je v korejské kuchyni základní přílohou k pokrmům. Je to kvašená zelenina, většinou se jedná o čínské zelí, které se dochutí solí a chilli. Můžete vyzkoušet více než 180 různých variací, které se liší dle přidaných ingrediencí,...

Ančovičky - základ středomořské kuchyně

Ančovičky - základ středomořské kuchyně

06. 06. 2016

Ančovičky neboli sardelkySardelové filety tvoří základ středomořské kuchyně. Používají se v turecké, marocké i italské kuchyni. Ančovičky jsou přibližně 10 cm dlouhé, mají výraznou rybí chuť a jsou také velmi slané, tak dejte pozor, abyste nakonec...

Harissa - ostrá chilli pasta

Harissa - ostrá chilli pasta

03. 06. 2016

Chilli pasta neboli harissaHarissa tvoří základ kuchyně v severní Africe (Magreb). Tunisko je největší výrobce a vývozce harissy. Nesmí v ní chybět chilli papričky, koriandr, římský kmín, olivový olej a česnek. V arabské kuchyni je velmi oblíbená ...

Sezóna grilování začala – kvalitní gril je základ úspěchu dobrého jídla

Sezóna grilování začala – kvalitní gril je základ úspěchu dobrého jídla

01. 06. 2016

Sezóna grilování začala – kvalitní gril je základ úspěchu dobrého jídla   Po náročném pracovním týdnu se každý z nás těší na víkend, aby byl pokud možno slunečný a mohli jsme si ho pořádně užít. K zaslouženému víkendovému odpočinku čím dál více ...

Houby shiitake

Houby shiitake

01. 06. 2016

Jedná se o exotickou houbu, ale u nás se s ní zatím moc nepracuje. Což je škoda. Vypadá sice jako obyčejná houba, ale má takové léčivé účinky, že se jí dokonce říká houba dlouhověkosti. Někteří ji znají i pod názvem “elixír života”. Houby shiitake...

Goji

Goji

31. 05. 2016

Kustovnice čínská či zkráceně GojiJedná se o velmi hodnotnou potravinu. Je to klenot tradiční čínské medicíny. Plodům se také říká plody dlouhověkosti či ovoce radosti. Prodávají se pouze sušené plody.Plody jsou červeně zbarvené a jsou podobné šíp...

Bobkový list - skvělý nejen do omáček

Bobkový list - skvělý nejen do omáček

30. 05. 2016

Bobkový listVe starověkém Římě byl známý jako vavřín, jenž byl symbolem slávy a vznešenosti. Byla to pro ně mýtická rostlina, jenž přinášela bohatství a štěstí. Ochraňoval také jejich domy před neštěstím. Je to stále zelený keřík, který pochází z ...

Palmový olej - pomalý zabiják

Palmový olej - pomalý zabiják

27. 05. 2016

Palmový olej - je opravdu tak škodlivý?Názory na palmový olej jsou rozporuplné. Na jedné straně jsou výrobci, kteří mají z jeho využívání radost především kvůli nízké ceně, ale na druhé straně jsou spotřebitelé, jenž rozčiluje chování společnosti....

Brokolice - skvělá i v salátu!

Brokolice - skvělá i v salátu!

26. 05. 2016

BrokoliceTento druh zeleniny pochází ze Středomoří, ale můžete si ho vypěstovat i na své zahrádce. Vypadá podobně jako květák. Brokolice se dá připravit na mnoho způsobů. Brokolici můžete vařit v páře, smažit, zapékat, podusit nebo ji zpracujte do...

Osvěžující nápoje

Osvěžující nápoje

25. 05. 2016

Pít čistou minerální vodu nebo kohoutkovou je zdravé. Někdy nám ale naše chuťové buňky řeknou dost a vyžádají si u nás ochucené nápoje. Léto se blíží mílovými kroky a v horkých dnech nás skvěle osvěží nejen domácí ledový čaj ale také ovocné domácí...

Heřmánek a jeho léčivé vlastnosti

Heřmánek a jeho léčivé vlastnosti

24. 05. 2016

Heřmánek pravýVšichni znají jemně vonící heřmánek. Jedná se o bylinku, jenž má bohatě větvenou a půl metru vysokou lodyhu. Okvětní lístky jsou bílé a většinou směřují směrem dolů. Květní lůžko mají vypouklé, duté a žlutě zbarvené. Heřmánek pravý j...

Jedlý papír - dokonalá dekorace dortu!

Jedlý papír - dokonalá dekorace dortu!

24. 05. 2016

Lámete si hlavu, jak ozdobit dort takovým způsobem, aby na první pohled zaujal? Možností je spousta. Můžete ho potáhnout marcipánem nebo fondánem, polít čokoládou nebo speciální polevou, vytvořit na jeho povrchu růže a jiné ornamenty z krému, fo...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Zeleninové lečo na zavaření

Zeleninové lečo na zavaření

Papriky očistíme, vyndáme semínka a nakrájíme na nudličky. V kastrolu zahřejeme olej a dáme tam na cibuli p...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...