Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Magazín - stránka 11

Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok

Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok

22. 04. 2016

Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok!Na pohled obyčejná zelenina, ale uvnitř ukrývá spoustu vitamínů. I její listy jsou výžiné. Je světle či tmavě zeleně zbarvená, ale můžete ji objevit i ve fialové či červené barvě. Na obchodních pultech jso...

Jarní pomazánky nejen k večeři

Jarní pomazánky nejen k večeři

22. 04. 2016

Pomazánky - zdravé a chutné svačiny pro celou rodinu!I z obyčejné pomazánky můžete vytvořit delikatesu. Jejich příprava je snadná a použijete na ně cokoliv, co máte v ledničce. Pomazánky můžete naservírovat i nečekaným hostům. Ušetříte tím spoustu...

Rýže - skvělá příloha

Rýže - skvělá příloha

20. 04. 2016

Rýže - nejstarší obilovina na světě!Do Evropy se dostala díky Arabům, kteří ji k nám dovezli a v 17. století se rozšířila i do Afriky a Ameriky, ale to už se stalo díky Nizozemcům. Ačkoliv je hodně populární, není nijak zvlášť výživnou obilninou. ...

Cuketa - prospěje vašemu zažívání

Cuketa - prospěje vašemu zažívání

19. 04. 2016

Cuketa skvěle prospěje vašemu zažívání!Tato jednoletá zelenina vznikla křížením. V kuchyni má všestranné využití. Můžeme ji zapéct, usmažit, ugrilovat či podusit. Má malou energetickou hodnotu a zlepšuje trávení. ÚčinkyCuketu tvoří z 90% voda. Má ...

Jedlé květy

Jedlé květy

18. 04. 2016

Květiny jsou nejen dekorativní, ale i velmi chutné!To, že květiny zkrášlují domov a zahradu, známe všichni. Ale věděli jste, že některé květy můžete i jíst? Květy, které se dají jíst, se používají podle intenzity chuti a vůně, aby jídlo doplnili. ...

Semínka - vynikající doplněk zdravého stravování

Semínka - vynikající doplněk zdravého stravování

18. 04. 2016

Semínka patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a velmi kvalitních tuků. Mezi taková určitě zařazujeme lněná, konopná, dýňová, slunečnicová nebo chia semínka. V našich kuchyních by rozhodně n...

Lehká večeře? Krémová polévka

Lehká večeře? Krémová polévka

15. 04. 2016

Krémové polévky vás zasytí. Vyzkoušejte je také!Kolem vás se probouzí příroda a která barva by vás měla potěšit více než právě zelená. Máme pro vás pár receptů na zelené krémové polévky. Hledáte vhodnou lehkou večeři a nechcete žádné těžká jídla? ...

Muškátový oříšek - patří nejen do knedlíků!

Muškátový oříšek - patří nejen do knedlíků!

14. 04. 2016

Muškátový oříšek je léčivou, ale i nebezpečnou drogou!Vlastně to ani není oříšek jako spíš pecka. Přesněji jádro pecky, kterou najdeme v muškátových plodech. Muškátovník se u nás nepěstuje. Tento strom může být až dvacet metrů vysoký. PůvodPůvodně...

Mák - dobrý zdroj vápníku!

Mák - dobrý zdroj vápníku!

13. 04. 2016

Mák setý - významný zdroj vápníkuVšichni ho dobře známe. Když řekneme mák, označujeme tím semena této rostliny. Nejčastěji s setkáme s mákem modrým, šedým a bílým. V české kuchyni má již dlouholetou tradici. Pochází z Malé Asie a dle odborníků moh...

Jarní saláty - skvělá forma jak být rychle fit!

Jarní saláty - skvělá forma jak být rychle fit!

13. 04. 2016

Probuďte se již ze zimního spánku a ochutnejte naše jarní saláty! Jaro se stává pro mnohé z nás obdobím, kdy chceme změnit své stravování a odlehčit svému zažívání po dlouhé zimě, plné tučných a mnohdy nezdravých jídel. Přinášíme recepty na jarní ...

Fazole - co byste o nich měli vědět

Fazole - co byste o nich měli vědět

11. 04. 2016

Fazole - vychutnejte si je i bez problémů s nadýmáním!Nadýmání vám nezpůsobí konzumace fazolí, ale jejich špatná příprava. V syrové formě byste je už vůbec neměli jíst. Pokud se nepovaří, jsou pro nás toxické a špatně stravitelné. Pokud je ihned n...

Ředkvičky - vitamínová bomba ze zahrádky!

Ředkvičky - vitamínová bomba ze zahrádky!

08. 04. 2016

Ředkvičky - kuličky plné vitamínůTato kořenová zelenina je zdravá a populární. Dá se vypěstovat v kterémkoliv ročním období a existuje spousta druhů. Liší se tvarem i chutí a konzumují se zpravidla v syrové formě. Jejich chuť je sladká a zároveň š...

Pažitka neboli šnytlík

Pažitka neboli šnytlík

07. 04. 2016

Pažitka - lidově nazývaná “šnytlík”Její krásně světle zelená barva je potěchou pro oči. Svou jemně pikantní a slanou chutí si získá i naše chuťové pohárky. Říká se, že je “hodnou sestrou cibule”.Tato rostlinka není nijak náročná na údržbu. Nať je ...

Batáty - znáte tyto sladké brambory?

Batáty - znáte tyto sladké brambory?

06. 04. 2016

Batáty - výživná delikatesaJsou jedny z nejvýživnějších druhů zeleniny. Jejich celý název je Impomoea batata. Jsou v různých barvách, velikostech a tvarech. Gurmáni je berou jako delikatesu, ale v Americe ji znají většinou jen chudí lidé. Nejsou t...

Březnová recenze k Brandnooz boxu

Březnová recenze k Brandnooz boxu

05. 04. 2016

První jarní paprsky se opírají do našich tváří a Brandnooz box přichází s první jarní zásilkou. Přinášíme vám “ochutnávku” a recenzi boxu k měsíci březen 2016. Ochutnejte spolu s námi první jarní novinky, které se v obchodech teprve objeví.Jaro a ...

Čaj Oolong - znáte?

Čaj Oolong - znáte?

05. 04. 2016

Ochutnali jste již Oolong? Dodá vám “dračí” sílu!Není to král čajů, ale označuje se mezi čaji za “draka”. Také se to odvodilo z čínského názvu (Wu lung). V překladu to je Černý drak. Opravdu vás “nakopne” jak svoji silně povzbudivou chutí tak i sv...

Chvalme červenou řepu

Chvalme červenou řepu

04. 04. 2016

Je nenápadná, krásou nijak neoplývá a je námi velmi často opomíjená. Nevyhledáváte ji, protože nemáte rádi její chuť? Připomíná vám krmi pro zvířata? Přesto obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že bychom měli překonat odpor k ní a konzumovat ...

Milujeme chřest

Milujeme chřest

04. 04. 2016

Chřest a jeho nevšední kouzlo!Možná ho někteří znají pod lidovým jménem - špargl. Jeho sezóna začíná právě v dubnu a trvá přibližně do června. Pro někoho je lahodnou potravinou a jiní si na jeho chuť zvykají jen těžko. Čím prospívá našemu zdraví?C...

Milujete vůni vanilky?

Milujete vůni vanilky?

01. 04. 2016

Mexická kráska Kdysi se toto koření pěstovalo na území dnešního Mexika několik tisíc let. Měla své místo u Toltéků a Aztéků, kteří ji používali jako koření, ale i u náboženských obřadů. Tehdejší název vanilky byl tlilxochitl. Dnes už z Mexika získ...

Medvědí česnek - rostlina nabitá energií

Medvědí česnek - rostlina nabitá energií

31. 03. 2016

Jaro je tady a s ním i první zelená bylinka, nabitá vitamíny a energií - medvědí česnek. Ještě před pár lety docela neznámá, ale v poslední době stále populárnější rostlinka. A není se co divit. Je úplně první, která se po zimě objeví, obsahuje pl...

Citronová tráva - znáte?

Citronová tráva - znáte?

31. 03. 2016

Citronová tráva, Voňatka citronová nebo také CitronelaPřidává se hlavně do asijských pokrmů, ale zvládnete si ji vypěstovat i u vás doma. Perfektně oživí polévky či ryby a přispívá k dobrému trávení. Už díky samotnému názvu byste mohli hádat v čem...

Mrkev - patří na náš stůl

Mrkev - patří na náš stůl

30. 03. 2016

Mrkev - také na ni nedáte dopustit?Patří mezi oblíbené druhy zeleniny po celém světě i díky vysokému obsahu beta-karotenu. Pěstování mrkve je docela snadné a můžeme ji konzumovat tepelně zpracovanou i syrovou. Jak rozmanité je její využití?ÚčinkyA...

Chilli - milujete nebo nenávidíte?

Chilli - milujete nebo nenávidíte?

29. 03. 2016

Chilli papričky Známe je také pod názvem “Cayenský pepř” a existuje několik stovek druhů. Rozlišujeme je podle míry obsahu kapsaicinu. Existuje mnoho důvodů, proč tyto papričky konzumovat denně, ale málokdo je schopný snést jejich pálivost a drážd...

Majoránka - koření i lék

Majoránka - koření i lék

29. 03. 2016

Majoránka je všeobecně známé a oblíbené koření. Těžko si bez ní dokážeme představit některé pokrmy, jako například bramboráky, gulášovou polévku, bramboračku nebo různé nádivky a klasické pochoutky domácí zabíjačky.  Odkud pochází?  Majoránka je p...

Olivy - co o nich nevíte?

Olivy - co o nich nevíte?

24. 03. 2016

Olivy - co o nich víte?Označujeme jej jako prastarou a mýty opředenou rostlinu. Ačkoliv se to nezdá, jedná se o ovoce. Olivy jsou plody, které rostou na olivovníku. Tento strom dokáže přežít i v nepříznivých podmínkách, ale roste pomalým tempem. N...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Zeleninové lečo na zavaření

Zeleninové lečo na zavaření

Papriky očistíme, vyndáme semínka a nakrájíme na nudličky. V kastrolu zahřejeme olej a dáme tam na cibuli p...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...