Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 39

Rajská polévka z protlaku

Rajská polévka z protlaku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 2 kuličky nového koření, sůl, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky koření na bylinkové máslo

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na rozehřátém oleji jí usmažíme do sklovita, přidáme lžíci hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí 1 litrem studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření a vaříme 20 minut. Koření vyjmeme a zák...

Bramborový knedlík s vejcem a uzeným

Bramborový knedlík s vejcem a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vařených bramborových knedlíků, 100 g uzeného masa, 1/2 menší cibule, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Uvařené uzené maso pomeleme na masovém mlýnku. Polovinu menší cibule oloupeme, nakrájíme na drobno a knedlíky na malé kostičky. V teflonové pánvi na rozehřátém oleji usmažíme nakrájenou cibuli do růžova, přidáme mleté uzené maso, prohřejeme a poté...

Jahodový sen

Jahodový sen

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 3 žloutky, 4 lžíce cukru krupice, 5 lžic polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic rozmixovaných jahod, špetka skořice, 3 bílky, Na polití piškotu rum a na posypání hořké kakao, Vrchní vrstva: 1/4 l rozmixovaných jahod, 3 lžíce cukru, 1 balení zakysané smetany, 1 sáček želatinového ztužovače, 100 ml vody

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme rozmixované jahody, přidáme mouku s kypřícím práškem, špetku skořice a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do menšího plechu vyloženého papírem na pečení a ve středně roz...

Dort perníkový s višněmi

Dort perníkový s višněmi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 slepičí vejce, 3 lžíce kravského mléka, 4 lžíce kávy, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička perníkové koření, 100 g višňové marmelády, 200 g višňového kompotu (okapaný), 350 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 sáček ztužovače šlehačky, 1 lžíce cukru krupice, 150 g hořké čokolády

Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce, mléko a kávu. Nakonec vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Dortovou formu (průměr 22cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Povrch těsta uhlad...

Těstoviny kamarádky Terezky

Těstoviny kamarádky Terezky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 1 cibule, 100 g šunky, 2 kuřecí prsa, 4 lžíce kečupu, 200 ml zakysané smetany, 100 g jemně strouhaného eidamu, 1-2 hrnečky plnotučného mléka, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti

Těstoviny uvaříme dle návodu. Slijeme a necháme okapat. Neproplachujeme. Šunku i maso si nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi, nejlépe ve woku si rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibulku. Jakmile nám začne hnědnout, ...

Hovězí plátky na pivu

Hovězí plátky na pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího zadního (nejlepší je falešná svíčková), sůl a pepř podle chuti, 2 list bobkové listy, trocha hladké mouky, 1 lžíce worcesterové omáčky, hovězí vývar podlr potřeby, asi 300 ml piva, 2 cibule, 2 nožky debrecinských párků, olej

Plátky masa naklepeme, na obvodu několkrát nařízneme, aby se při dušení nekroutily, osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji opéct na rozehřátý olej. K cibuli přidáme plátky masa a oboje opečeme d...

Pstruh po sušicku

Pstruh po sušicku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, 3 lžíce oleje, 60 g anglické slaniny, 1/2 bílé a 1/2 červené cibule, 200 g žampionů, 3 lžíce kečupu, 100 ml bílého vína, sůl podle chuti

Očištěné a vykuchané pstruhy osolíme a dáme opékat na rozehřátý olej. Během pečení postupně přidáváme nudličky anglické slaniny, na proužky nakrájenou cibuli a žampiony nakrájené na šestinky. Vše osmahneme, přidáme kečup, zalijeme vínem a krátce p...

Vepřové medajlonky v županu

Vepřové medajlonky v županu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 12 g uzeniny, 2 g feferonky, 2 g chilli, 3 stroužky česneku, 1 cibulka, 1 lžíce sádla, špetka oregana, špetka solamylu, 12 g oliv, hořčice dle chuti

Cibuli i část feferonek rozsekáme na jemno a smícháme s kořením, hořčicí a sádlem. Touto směsí pomažeme plátky vepřové kýty, které jsme jemně naklepali klouby. Necháme v lednici 12 hodin uležet. Poté obalíme v bramborákové směsi a smažíme na oleji...

Zadělávaná kuřecí prsíčka

Zadělávaná kuřecí prsíčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 200 g krevet, 250 ml bešamelové omáčky, 100 g řapíkatého celeru, 2 lžíce másla, 75 ml oleje, sůl a pepř dle chuti, 4 cl dezertního červeného vína (tesavela), 250 ml drůbeží šťávy, 1 hrst bazalky nasekané najemno

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Osolíme, opepříme a okořeníme bazalkou. Na tuku s máslem zprudka opečeme, přidáme celer nakrájený na drobno, společně s krevetami a zalijeme připraveným bešamelem, drůbeží šťávou a vínem. ...

Anýzové věnečky

Anýzové věnečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 80 g cukru moučka, 80 g hladké mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 balení anýzu

Měkké máslo utřeme s oběma cukry do pěny, postupně přidáme vejce a žloutek a jemně vmícháme mouku. Na plech si položíme pečící papír a hmotou, kterou jsme vymíchali naplníme cukrářský sáček. Na plech tvarujeme malé věnečky. Posypeme anýzem a peč...

Skořicové kostky

Skořicové kostky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 300 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru moučka, špetka soli, 2 lžičky skořice, 1 balení vanilky, 1 vejce na potření

Mouku, máslo, žloutky, cukr, sůl a skořici s vanilkou vypracujeme na vále v hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici asi tak hodinku uležet. Poté vyjmeme a vyválíme na asi 1cm tlustý plát. Vykrajujeme čtverečky, které poklad...

Pstruh na šampaňském

Pstruh na šampaňském

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 pstruzi asi 500g, 150 g másla, 50 g zelené petrželky, kopr, bazalka, 1 stroužek česneku, 0,2 l šampaňského vína, sůl, pepř, šťáva z poloviny citrónu, worcesterská omáčka

Pstruha očistíme. Máslo utřeme do pěny a přidáme k němu nakrájenou petrželku, česnek, kopr a bazalku. Za stálého míchání přiléváme víno, ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou. Pstruhy několikrát šikmo nařízneme a s bylin...

Dušenina z rajčat

Dušenina z rajčat

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 cibule, 2 jablka, sůl dle chuti, cukr krupice, 1 lžíce oleje

Tvrdší rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme. Cibuli nakrájenou na plátky osmahneme na oleji, přidáme nakrájená rajčata, oloupaná a pokrájená jablka a chvíli dusíme. Směs podle chuti dosolíme a přisladíme. Dušeninu podáváme jako přílohu k pečen...

Polévka  ze zelených fazolek

Polévka ze zelených fazolek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g fazolek (zelené fazolové lusky), 1 malá mrkev, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 1/4 l mléka, kousek natě libečku, petrželová nať, sůl dle chuti

Fazolky, mrkev nakrajíme, vsypeme do osolené vařicí vody a vaříme až téměř do změknutí. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme trochou vody a vaříme čtvrt hodiny. Přidáme fazolky i s vývarem, libeček, sůl a vaříme pět minut. Libeček vy...

Nudle se slaninou

Nudle se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g širokých nudlí, 100 g zelených fazolek, 1 lžička olivového oleje, 200 g anglické slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce octa balsamico, 250 ml smetany ke šlehání, 20 g vlašských ořechů, sůl a pepř dle chuti

Fazolky omyjeme, odřízneme stonky a přepůlíme. Asi 2 minutky je v osolené vroucí vodě povaříme, slijeme a necháme okapat. Jestliže používáme mražené, nic s nimi neděláme. Nudle uvaříme dle návodu na obalu, aby jsme je měli tzv. na skus. Uvařené ...

Dobošův dort

Dobošův dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na korpus: 200 g másla, 6 vajec, 180 g cukru krystal, 180 g hladké mouky, špetka citronové kůry, Na krém: 100 g cukru krupice, 330 ml smetany ke šlehání, 170 g čokolády na vaření, 90 g kakaa, 70 g pokrmového tuku, 70 g másla, Poleva: 200 g čokolády, 50 g cukru moučka

Krém na dort si připravíme den dopředu. Cukr, tuk a smetanu přivedeme k varu, vmícháme kakao a strouhanou čokoládu. Dáme do lednice a druhý den do krému zašleháme změklé máslo. Na korpus upečeme 6 kulatých plátků a to tak, že máslo vyšleháme se ...

Vajíčková pomazánka s Lučinou a křenem

Vajíčková pomazánka s Lučinou a křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce uvařená natvrdo, 200 g Lučiny, bílá část ze 2 jarních cibulek, sůl a pepř podle chuti, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce křenu

Oloupaná vejce přepůlíme, vyndáme žloutky a bílky nakrájíme na malé kostičky. V misce dobře utřeme Lučinu se žloutky a hořčicí. Osolíme, opepříme vmícháme bílou část jarních cibulek, kterou nasekáme nadrobno a nakonec přimícháme lžíci nastrouhanéh...

Čokoládové kostky s mandlemi

Čokoládové kostky s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 žloutků, 180 g cukru krupice, 3 lžíce kakaa, 10 lžic slunečnicového oleje, 10 lžic vlažné vody, 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 6 bílků, sklenka meruňkového džemu, 250 g másla, 250 g hořké čokolády, 2 lžíce cukru moučka, 100 g mandlových lupínků, 1 sáček čokoládové polevy

Žloutky šleháme s cukrem do pěny, pak postupně přidáme kakao, vodu a olej. Dobře promícháme, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Po upečení n...

Okoun po zámecku

Okoun po zámecku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší okouni nebo 8 menších, 80 g másla, 80 g anglické slaniny, 100 ml červeného vína, 100 ml smetany, sůl a tymián

Ryby stáhneme z kůže a osolíme. Polovinou másla vymažeme zapékací misku, pomazané dno poklademe polovinou anglické slaniny nakrájené na menší plátky. Na slaninu nandáme připravené rybky. Posypeme je tymiánem a podlijeme červeným vínem. Navrch dá...

Řezy s tvarohem a broskvemi

Řezy s tvarohem a broskvemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 200 ml cukru krupice, 125 ml slunečnicového oleje, 125 ml polotučného mléka, 375 ml polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 konzerva broskvového kompotu, 500 g odtučněného tvarohu, 4 lžíce cukru moučka, 1 sáček Dort želé čiré

Celá vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej a střídavě zašleháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto nalijeme do formy 30x40 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 25 - 30 minut (dle tro...

Brokolice s dipem a brambory

Brokolice s dipem a brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, medvědí česnek dle chuti, 1 lžíce slunečnicového oleje, vařené brambory, máslo

Brokolici opláchneme pod vodou a necháme okapat. Rozebereme ji na menší růžičky a kdo chce, tak odkrojí košťál. Růžičky dáme vařit do páry. Oškrábané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Omytý a okapaný medvědí česnek krátce rozmixujeme se...

Kotleta sypaná sýrem

Kotleta sypaná sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 3 lžíce slunečnicového oleje, sůl, mletý pepř, plnotučná hořčice, 2 špetky mleté papriky, Na zálivku - 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 lžička kečupu, 1 lžička polévkového koření tekutého, 1 lžička sojové omáčky, 100 ml vody, 4 lžičky strouhaného sýra

Kotlety naklepeme, osolíme, z jedné strany opepříme a druhou stranu potřeme hořčicí. Sýr nastrouháme na jemno. Ve vodě smícháme kečup, sójovou omáčku, polévkové koření a škrob. V pánvi na rozehřátém oleji opečeme kotlety opepřenou stranou, maso ob...

Hovězí kuličky se smetanovou omáčkou

Hovězí kuličky se smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího mletého masa, 2 lžičky koření na mleté maso, sůl dle potřeby, sušená petrželová nať, 50 ml vody, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, Na omáčku - 40 g másla, 1 kostka hovězího bujónu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce kečupu, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, 500 ml 10% smetany na vaření

Maso promícháme s vodou, vejcem, solí, kořením, moukou, škrobem a necháme chvilku stát. Poté lžící nabíráme maso, kousky masa vkládáme na rozehřáté máslo a krátce opečeme z obou stran. Podlijeme horkou vodou tak, aby byly pouze ponořené. Přidáme h...

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 2 vejce, 70 g cukru krystal, 125 ml slunečnicového oleje, 120 ml jablkového džusu, 100 g vlašských ořechů, 220 g polohrubé mouky, 30 g moučkového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, 314 g mandarinkového kompotu, 50 g lískových ořechů (opražené a nasekané), 20 g hořké nastrouhané čokolády

Těsto: Mrkev na jemno nastrouháme. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem. Přidáme olej, džus, mrkev, ořechy namleté a nakonec mouku s moučkovým cukrem, práškem do pečiva a skořicí. Těsto pečeme ve formě při 180°C asi 30-45 min. Po upečení necháme v...

Jablečné želé s mátou

Jablečné želé s mátou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g čerstvé máty , 500 ml vody, 300 ml jablečného moštu, 1 balení želírovacího cukru 2:1, šťáva z půl citrónu, několik snítek máty na dochucení

Dobře opranou mátu zalijeme 500 ml vody a přivedeme k varu. Necháme ji povařit 15 minut. Pak odvar přecedíme, vlijeme do hrnce, přilijeme mošt, přisypeme želírovací cukr a vše dobře promícháme. Za stálého míchání necháme asi 6 minut vařit, až nám ...

stránka: