Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 95

Tvarohové palačinky

Tvarohové palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dcl mléka, 30 dkg cukru moučka, špetka soli, 1 vejce, 100 g tvarohu, 100 g hladké mouky, tuk na smažení, ovocná marmeláda

V 1/2 l mléka rozmícháme cukr, sůl, vejce, tvaroh, mouku a všechno vypracujeme v těsto. Potom dolijeme zbývajícím mlékem, zamícháme a necháme asi 1/2 hodiny odpočívat. Pak smažíme. Na talíři dochutíme marmeládou.

Sýrové brambory se slaninou

Sýrové brambory se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 1 cibule, 50 g prorostlé slaniny, 250 ml smetany, 1 balení sýrové omáčky Knorr fix, 1 svazek pažitky, pepř, sůl, olej

Brambory ve slupce vaříme cca 20 min. v osolené vodě. Oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostky a spolu se slaninou opečeme na oleji. Přilijeme smetanu, vmícháme Knorr fix sýrovou omáčku a krátce povaříme. Brambory...

Dresing 1000 + jeden ostrov

Dresing 1000 + jeden ostrov

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce kečupu, lžíce plnotučné hořčice, 6 lžíc zakysané smetany, svazek pažitky, špetka soli, špetka pepře

V misce promícháme zakysanou smetanu, kečup a hořčici. Do takto zhotoveného dresingu nasypeme najemno nasekanou pažitku. Dochutime a podáváme.

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg prolisovaných jahod, 500 g cukru, 1/8 l vody

Zralé, červené a drobné jahody opereme, odstraníme stopky a prolisujeme nebo umeleme. Cukr s vodou svaříme na slabou nit, přidáme prolisované jahody a za stálého míchaní prudce vaříme, až se kapka na talíři neroztéká. Horkou marmeládu plníme do př...

Letní jahodový koláč

Letní jahodový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých jahod, 1 koláčový korpus, 0,5 balení měkkého tučného tvarohu, 1/8 másla, 10 dkg cukru moučka, 1 želatina Oetker, 8 dkg cukru krystal

Změklé máslo utřeme s cukrem do hladkého krému, do kterého zapracujeme tvaroh. Jahody podélně rozpůlíme. Koláčový korpus potřeme krémem a poklademe půlkami jahod. Pak připravíme želatinu - sáček želatinového prášku smícháme s 8 dkg krystalového cu...

Pivní steaky

Pivní steaky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 500 ml světlého piva, hladká mouka, olej na smažení, pepř, sůl

Vepřové maso osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté ho osmažíme na rozpáleném oleji. Když je maso poloměkké, zalijeme ho pivem a ještě dosmažíme, dokud není úplně hotové. Maso podáváme s chlebem či vařenými bramborami.

Koláč s tvarohem a ovocem

Koláč s tvarohem a ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 180 g Hery, 200 g moučkového cukru, 80 g cukru krupice, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 400 g ovoce, 1/2 lžičky skořice

Z mouky, 150 g moučkového cukru, kypřícího prášku do pečiva a nadrobno nakrájené Hery vytvoříme v míse drobenku, do které přidáme 1 rozšlehané vejce. Potom polovinu drobenky rozložíme do vymazané dortové formy a na tu položíme tvarohovou nádivkou,...

Játrový knedlík s hlívou

Játrový knedlík s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

8 rohlíků nakrájených na kostky, 400-500 g kuřecích jater, 150 g šunky nebo šunkového salámu (na širší nudličky), 200 g Hlívy ústřičné, 1 palička česneku, 6 vajec, 1 lžíce olivového oleje, majoránka, grilovací koření, pepř, sůl

K pokrájeným rohlíkům přidáme kuřecí játra, šunkový salám, na kousky nakrájenou hlívu, vejce, olej, prolisovaný česnek a ochutíme solí, pepřem, grilovacím kořením a majoránkou. Vše lehce promícháme a směsí naplníme salámové fólie, které na koncích...

Žampionové oko

Žampionové oko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g žampionů nakrájených na nudličky, 120 g šunky nakrájené na nudličky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 80 g nakrájené červené papriky (na kostičky), 4 vejce, 3 lžíce oleje, 2 lžíce nasekané nati petrželky, 80 g strouhaného sýra, sůl, pepř

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do misky a žloutky necháme ve skořápce. Na oleji osmahneme cibuli, přisypeme žampióny a restujeme asi 3 minuty, potom přidáme šunku, papriku, bílky a za stálého míchání opékáme. Osolíme, op...

Topinky s houbami a se sekanou

Topinky s houbami a se sekanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 krajičků chleba, 8 plátků dietního salámu, 300 g hub, 1 paprika, 1 cibule, 1 lžička petrželové naťe, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře mletého, 150 ml olivového oleje, 2 lžíce Dijonské hořčice

Nakrájané huby udusíme na spenenej cibuli spolu s mletým korením a so soľou. Na zvyšnom oleji osobitne opečieme krajíčky chleba a dietnéj salámy. Hrianky natrieme horčicou, prekryjeme opečenou salamou, na ňu rozložíme udusené huby a povrch ozdobí...

Moravský divoký šíp

Moravský divoký šíp

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g srnčí kýty, 250 g telecích jater, 200 g vepřové panenky, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, 100 g cibulek, 100 ml bílého vína, 1 lžička soli, 2 bobkové listy, 20 ml vodky

Mäsa nakrájame na vhodné plátky, trochu naklepeme, okoreníme, posolíme a striedavo všetky súčasti pochuťky navlečieme na ražne. Pečieme v rúre na masle. Šťavu zlepšíme bielym vínom a polievame ňou mäso. Môžeme flambovať vodkou.

Remuláda

Remuláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml majonézy, 100 ml husté smetany, 20 ml citronové šťávy, 1/2 lžičky muškátového ořechu, malý svazek pažitky, 1 nakladaná okurka, 1/2 lžičky soli

Majonézu, citrónovú šťavu, smotanu a postrúhaný muškátový oriešok premiešame. Pažítku umyjeme, pokrájame spolu s olúpanou uhorkou nadrobno, posolíme a spolu zmiešame. Podávame v malých omačníkoch.

Chryzantémy

Chryzantémy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka mléka, 200 g Hery, špetka soli, 11/2 sklenky hladké mouky, 2 sklenky polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, 20 g droždí , hrst rozinek, 2 lžíce mléka a lžíce cukru na posyp, 2 lžíce rumu

Do pekárny nalijeme mléko, rum, přidáme rozpuštěnou Heru, sůl, obě mouky, cukr, droždí a nakonec rozinky. Zapneme program na těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků, z každého vytvoříme asi 30 cm dlouhý váleček, který stočíme do šneka a nůžka...

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek pohankové lámanky, 1/4 cibule, 2-3 stroužky česneku, 4-5 lžic olivového oleje, 1 střední kyselá okurka, špetka soli, špetka pepře

Pohanku nasypeme do vařící vody, přiklopíme a necháme 20 minut pod pokličkou změknout. Pak ji scedíme, dáme do mixéru, přidáme stroužky česneku, cibuli a začneme mixovat. Během mixování přidáváme olej, až se utvoří nadýchaná hladká pasta. Nakonec ...

Křupavé placky s kyselým zelím

Křupavé placky s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 vejce, 100 g sádla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 500 g polohrubé mouky, 150 g anglické slaniny, 300 g kyselého zelí, hrubá sůl a celý kmín na posyp, 1 balení sušeného droždí

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, změklé sádlo, sůl, koření, mouku a droždí a zapneme program těsto. Mezitím slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozehřáté pánvi lehce opečeme. Necháme vychladnout. Ze zelí vymačkáme přebytečnou ...

Dvojknedlíčková králičí polévka

Dvojknedlíčková králičí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

králičí hlava, srdce, játra, ledvinky z králíka, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel, 1 malá cibule, česnek, hrst mraženého hrášku, 2 hrsti strouhanky, 3 vejce, 100 g játrové paštiky, sůl, pepř, muškátový květ, 100 g strouhaného sýra, hrst hrubé mouky, Vegeta

Hlavu a vnitřnosti z králíka uvaříme spolu s kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem v osolené vodě. Po uvaření maso obereme a spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky, kořenovou zeleninu vidličkou rozmačkáme najemno a přidáme hrášek, podle chuti do...

Květákové placičky podle babičky

Květákové placičky podle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg květáku, 4 vejce, 150 g polohrubé mouky, lžička soli, špetka pepře, špetka strouhaného muškátového ořechu, 2-3 lžíce sekané petrželky, olej na smažení

Květák uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme ho a nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu žloutky, sůl, koření, mouku, jemně sekanou petrželku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící klademe kousky těsta do rozehřátého oleje, rozmáčkn...

Skořičáci

Skořičáci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 1 vejce, troška skořice, cukr krupice, 1 sáček vanilkového cukru

Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Těsto vyválíme na co nejtenčí pláty. Na ten pak rovnoměrně nasypeme cukr, vanilkový cukr a skořici. Poté opatrně těsto zamotáváme, dobře utahujeme. Takto smotanou roládu opatrně krájíme na tenká kolečka - ...

Med z květů černého bezu

Med z květů černého bezu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 25 velkých květů bezu černého, 1 kg cukru krupice, 1 velký citrón

V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když ...

Chřestový salát s jogurtem a sardelkami

Chřestový salát s jogurtem a sardelkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g chřestu, 4 rajčata, 3 slepičí vejce uvařené natvrdo, 1 cibule, svazek pažitky, kousek citrónu, 50 g sardelek (ančovička), 200 ml bílého jogurtu, 2 lžičky cukru krupice, 1 lžička soli, troška bílého pepře

Uvarenú špargľu pokrájame na dĺžku cca 3-4 cm, vajcia posekáme nahrubo a olúpané rajčiaky nakrájame na plátky. Postrúhame cibuľu, pokrájame pažítku a sardelky a všetko dobre premiešame. Jogurt osolíme, pridáme citrónovú šťavu, pripadne osladíme a ...

Banánový sen

Banánový sen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

220 g hladké mouky, 300 ml smetany na vaření, 1 lžička citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce citronové šťávy, 6 banánů, 2 žloutky, 100 g cukru moučka, 50 g strouhaného kokosu, sůl, máslo na vymazání formy

Do mísy dáme mouku, smetanu, citronovou kůru, špetku soli, vanilkový cukr, prášek do pečiva a dvě lžíce citronové šťávy. Z těchto přísad vymícháme těsto, které necháme půl hodiny odležet. Potom rozdělíme těsto na polovinu a polovinu těsta dáme do ...

Přílohové bagety

Přílohové bagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bagety, 1/2 másla, bazalka, saturejka, petrželka, 3 stroužky česneku, sůl

Bagety mohou být i celozrnné, nakrájíme na kolečka. Máslo necháme změknout, očistíme česnek a rozkrojíme na menší kousky. Bylinky, ( u nás je to nejčastěji bazalka s petrželkou) natrháme do hmoždíře a utřeme, přidáme kousky česneku a opět utřeme. ...

Fazolové karbanátky

Fazolové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g suchých fazolí, houska, 1+1 vejce, 2 cibule, 2 stroužky česneku, mléko, majoránka, petrželka, hladká mouka, strouhanka

Fazole namočíme den předem, pak uvaříme doměkka, scedíme a dvě třetiny umeleme. Žemli nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme, osmažíme dozlatova a s vymačkanou žemlí přidáme k umletým fazolím, přidáme rozšleh...

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g cukru krupice, 100 g tuku, 1 vejce, 100 g nasekaných ořechů, 100 g cukru na karamel

Cukor, tuk a vajce šľaháme nad parou asi 20 minút. Do vyšľahanej zmesi pridáme posekané orechy a skaramelizovaný cukor. Všetko spolu vymiešame a rovnomerne natrieme na oplátku.

Plněné trubičky

Plněné trubičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 1 vejce, 250 ml šlehačky, 20 g cukru moučka + trochu na posyp

Listkové cesto rozvalkáme, nakrájame na pláty, potrieme rozšťahaným vajíčkom a navijame na trubičkové formičky. Cesto potrieme a pečieme, naplníme ušľahanou šľahačkou s cukrom a posypeme praškovym cukrom.

stránka: