Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 99

Svíčková našich babiček

Svíčková našich babiček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního masa (nejlepší je falešná svíčková), sáček mražené zeleniny pod svíčkovou, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 500 ml vývaru, 1 smetana, špetka soli, 4 kuličky jalovce, 10 dkg špeku, špetka cukru, citronová šťáva z 1/2 citronu, 250 ml vody, 250 ml octa(4%), 3 lžíce kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) nakrájené nadrobno, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, troška tymiánu, 3 bobkové listy, 1 cibule nakrájená na kolečka

Přísady na mořidlo(od vody dále) svaříme a necháme vychladnout. Mezitím si odblaníme maso a protkneme ho na klínky nakrájeným špekem. Takto upravené maso naložíme do vychladlého mořidla a necháme ho v chladu 2 a ž 3 dny. Denně maso obracíme. Pak m...

Netradiční vaječná polévka

Netradiční vaječná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml drůbežího vývaru, 2 plátky bílého chleba, 2 lžíce másla, 2 slepičí vejce, 2 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu

Vývar zahřejeme k bodu varu. Z krajíců bílého chleba odstraníme kůrku a smažíme je na másle z obou stran dokřupava. Chleby položíme do hlubokých talířů, zasypeme parmazánem a navrch rozklepneme vejce. Horký vývar opatrně nalijte na talíře a ihn...

Kuřecí prsa se šunkou

Kuřecí prsa se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky kuřecích prsou, 4 plátky šunky, 40 g másla, 1 špetka soli, 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Osolené plátky kuřecích prsíček zbavené kůže rozklepeme, potřeme máslem a poklademe plátkem šunky. Potom je přeložíme na polovinu, okraje sklepneme paličkou na maso a spíchneme jehlami na závitky. Na rozehřátém tuku ve vyhřáté troubě opečeme dozla...

Tuřínová polévka

Tuřínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g tuřínu, 200 g mrkve, 150 g brambor, špetka muškátového ořechu, špetka soli, špetka pepře, 50 ml smetany

Mrkev, brambory a oloupaný tuřín nakrájíme na kostičky a vaříme asi 40 minut v osolené vodě. Okořeníme špetičkou muškátového oříšku, pepřem (nejlépe čerstvě namletým) a sundáme z plotny. Dochutíme smetanou a podáváme.

Cukety na arašídovém másle

Cukety na arašídovém másle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 2 stroužky česneku, 1 lžíce arašídového másla, 1 lžička zázvoru, 4 lžíce másla

Cukety oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na másle. Vyjmeme z pánve a přidáme najemno nasekaný česnek a chvíli opékáme. Pak přidáme plnou lžíci arašídového másla a pár kapek vody. Vaříme asi minutu na mírném ohni. Přidáme najemno nastrouhaný...

Dušený fenykl

Dušený fenykl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký fenykl, 1 lžíce sezamu, 10 ml aceto balsamico, 4 lžíce másla

Fenykl rozpůlíme a srdíčko klínovitě vyřízneme tak, aby zbytek držel pohromadě. Poté se každá půlka překrojí napůl. Čtvrtky opečeme zvolna na másle a těsně před koncem úpravy zasypeme sezamem a podlijeme aceto balsamico. Můžeme podávat horké i stu...

Krupicovo - obilná kaše

Krupicovo - obilná kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžíce pšenice, 1/2 lžíce krupice, 50 ml kondenzovaného mléka, 50 ml pomerančové šťávy

Pšenici najemno umeleme a spolu s krupicí vložíme do hrnečku a zalijeme kondenzovaným mlékem. Zahříváme až k varu a poté vaříme dvě minuty. Odstavíme a do zpola vychladlé kaše vmícháme šťávu z pomeranče. Ihned podáváme.

Jelítka s jablky

Jelítka s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jelita, 3 jablka, 50 g másla, špetka soli, 2 lžíce sádla

Jelítka nakrájíme na silnější kolečka. Osmahneme je na pánvi - nejdříve na sádle a později na másle dokřupava. Pak přidáme na pánev na kostičky pokrájená oloupaná jablka, která s jelítky smažíme asi 5 minut. Podáváme s brambory nebo pečivem.

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g žampiónů, 1 lžička másla, 100 g taveného sýra, 2 žervé, 1 dcl mléka, 1 cibule, 1 okurka sladkokyselá, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 2 špetky pepře

Žampiony nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme trošku vody. Vsypeme žampiony a dusíme doměkka. V misce utřeme sýry s mlékem. Přidáme drobně krájenou cibulku a okurku. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Nakonec vmícháme vychladlé ...

Hruškové mléko

Hruškové mléko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 4 hrušky, skořice (dle chuti)

V teplém mléce rozmixujeme oloupané a odjadřincované hrušky. Dle chuti přidáme skořici. Též můžeme přidat i javorový sirup. Důkladně rozmixujeme a nakonec posypeme mletou skořicí.

Kořeněný knedlík

Kořeněný knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hrubé mouky, 2 slepičí vejce, 2 ks tvrdších housek, 20 ml vody, 42 g droždí (kvasnic), 1 špetka cukru krystal, 3 lžíce grilovacího koření

Do mísy nalijeme vlažnou vodu, rozmícháme v ní cukr a rozdrobíme droždí. Necháme asi 10 minut odpočinout a přidáme vejce. Po částech zapracováváme mouku a těsto zpracováváme tak dlouho, až se přestane lepit. Nakonec do těsta přidáme na kostičky na...

Sladká veka s tvarohem

Sladká veka s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

chlebíčková veka, balení měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru moučka, šálek cukru krupice, 2 vejce, 100 ml mléka, 3 lžíce strouhanky

Tvaroh osladíme podle chuti. Plátky starší veky namažeme tvarohem, přiklopíme druhým plátkem veky. Namočíme ve vajíčku rozmíchaném s trochou mléka a obalíme ve strouhance. Na pánvi opečeme veku s tvarohem dozlatova. Ještě teplou veku s tvarohe...

Sýrové smaženky

Sýrové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g strouhaného sýra, 2 vejce, 150 g strouhanky, 1 dcl mléka, špetka muškátového květu, špetka soli, tuk na smažení

Strouhaný sýr, vejce, mléko, sůl a strouhanku smícháme, přidáme muškát a vypracujeme tuhé těsto. Toto těsto na pomoučeném vále vyválíme válečkem, na asi 1 cm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka nebo čtverce (můžeme samozřejmě i jiné tvary)...

Pijácké rizoto

Pijácké rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového prorostlého bůčku, 400 g rýže , světlé pivo, 1 cibule, 200 g chilli papriček, vývar , 1 tavený pivní sýr, 80 g Ementalu, špetka mleté papriky , špetka soli, bobkový list, olej

Bůček očistíme, oloupeme a nakrájíme najemno cibuli a dáme zpěnit. Na zpěněnou cibuli přidáme dusit bůček, nakrájený na kostičky, osolíme a za chvíli podlijeme pivem. Dusíme do poloměkka. Rýži propláchneme a smícháme s masem. Zalijeme pivem a výva...

Panganius jako řízek

Panganius jako řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kusy pangasia, 1-2 vejce, strouhanka, špetka soli

Pangase osolíme a rozdělíme na dvě části, protože je ryba dost velká. Rozklepeme vajíčko a rozšleháme jej. Pangase namočíme ve vejci a potom vložíme do strouhanky a obalíme. Na rozehřáté pánvi smažíme pangase dozlatova. Pangase podáváme jako...

Jahodové mušličky

Jahodové mušličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jahod, 2 lžíce cukru krupice

Jahody rozmixujeme a ochutíme cukrem podle potřeby. Rozmixované jahody nalijeme do nádobky na led a dáme zmrazit do ledničky. Jahodové mušličky podáváme podle chuti nebo použijeme na zdobení.

Grilované banány

Grilované banány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 banány, 4 lžičky cukru krupice, 4 lžičky likéru, 4 lžičky směsi mletých ořechů

Banány omyjeme, osušíme, ale neloupeme. Položíme na gril a z obou stran grilujeme, až je slupka tmavě hnědá. U každého banánu na horní straně odloupneme jeden široký pruh slupky. Horkou dužninu posypeme cukrem. Než se cukr rozpustí, pokapeme likér...

Hrachová omáčka

Hrachová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý pórek, 150 g hrášku, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Pórek nakrájíme na tenká kolečka a společně s hráškem podusíme 15 minut v zeleninovém vývaru. Dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme pepřem, solí a tymiánem (u dětí můžeme pepř i sůl vynechat).

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení sojových plátků, 2 kostky masoxu, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, špetka sladké papriky , 1-2 stroužky česneku, špetka majoránky, špetka soli, špetka pepře, petrželka

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji, opepříme, přidáme 1 kostku masoxu a vložíme sojové plátky. Necháme je bez pokličky vařit 10 minut, pak je vyndáme, necháme vychladnout, dobře z nich vymačkáme vodu a nakrájíme je na nudličky- "dršťky". N...

Tousty z  obyčejného chleba

Tousty z obyčejného chleba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 10 dkg Eidamu, 10 dkg měkkého salámu, 10 plátků chleba, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu

Vezmeme si dva krajíce chleba. Jeden namažeme kečupem a druhý hořčicí. Takto namažeme všechny připravené krajíce. Na chléb s kečupem poklademe kolečka cibule, salámu a nakonec přiložíme plátek sýra. Přiklopíme plátkem s hořčicí. Toastovač zapn...

Párky s cibulí v alobalu

Párky s cibulí v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek másla, 2 silné párky, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, lžička hořčice, lžička mleté papriky, špetka soli, 1 lžička grilovacího koření

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Silné párky oloupeme ze slupky. Na alobal poklademe cibuli nakrájenou na kolečka, navrch párky, kousek másla, zase cibuli - tou nešetříme. Podle chuti můžeme přidat kečup, hořčici, grilovací koření, papr...

Výborné koláčky na oslavy

Výborné koláčky na oslavy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru moučka, 10 dkg rozpuštěné Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 1/4 l vlažného mléka, špetka soli, 2 + 2 žloutky, 1/2 balení sušeného droždí , 1,25 kg měkkého tvarohu, 15 dkg + 15 dkg cukru moučka, 1 vejce, 37,5 dkg + 10 dkg másla

V polohrubé mouce rozmícháme droždí, cukr moučku i vanilkový cukr, přidáme špetku soli, vlažné mléko, rozpuštěnou Heru, promícháme a dáme dva žloutky. Poté těsto propracujeme a dáme kynout. Než těsto vykyne, připravíme si náplň: Rozděláme 1,25 ...

Krůtí roláda s uzenou náplní

Krůtí roláda s uzenou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg krůtího prsa, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, pár listů libečku, 300 g uzeného masa, 150 g uzeného sýra, 1/2 červené papriky, špetka soli, špetka pepře, špetka kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1-2 lžíce másla, 1-2 plátky anglické slaniny

Krůtí prso seřízneme tak, abychom dostali co největší plát. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a posypeme najemno nasekaným libečkem. Uzené maso umeleme a navrstvíme na masový plát. Na uzené naklademe nudličky z červené papriky a ...

Zmrzlina z čerstvých jahod

Zmrzlina z čerstvých jahod

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jahod, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru

Jahody nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme ostatní ingredience a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou kaši, kterou dáme mrazit. Servírujeme klasickým způsobem, lze ozdobit šlehačkou, čokoládovým sirupem a lístky máty.

Broskve v čokoládě

Broskve v čokoládě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce polohrubé mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, 1 velká konzerva broskví, troška broskvové nebo meruňkové marmelády, 1 balení smetany ke šlehání , 1 balení čokoládové polevy, cukrářské zdobení nebo kokos

Vejce ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, lehce vmícháme mouku s kypřícím práškem a nakonec kakao. Těsto vlijeme do menšího plechu, vyloženého papírem na pečení a v troubě, vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 10-15 minut. Zatím si vyndáme broskve...

stránka: