Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 101

Banánové mléko s rumem

Banánové mléko s rumem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 banány, 2 lžíce citronové šťávy, 20 ml rumu, 1/4 l polotučného mléka, strouhaná čokoláda na posypání

Banány, citronovou šťávu, rum a mléko rozmixujeme, nalijeme do sklenic, posypeme strouhanou čokoládou a dozdobíme banánem.

Pomazánka z nivy a tvarohu

Pomazánka z nivy a tvarohu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g másla, 160 g Nivy, 60 g tvarohu, špetka soli

Máslo vyšleháme do pěny. Stranou si utřeme tvaroh s nivou a trochou soli. Vyšleháme smetanu. Do másla lehce vmícháme směs s tvarohem a nakonec vmícháme šlehačku. Pomazánku namažeme na čerstvé pečivo a můžeme dozdobit např. pažitkou.

Chlebová pizza

Chlebová pizza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

starší chléb, 200 ml mléka, 1 špetka soli, špetka pepře, 2 vejce, kečup, zbytky měkkého salámu a jiných uzenin, strouhaný sýr, pórek nebo jarní cibulka, lžíce másla, strouhanka, koření na pizzu

Chléb nakrájíme na menší kostky a přelijeme částí mléka- pozor na rozmočení. Nakrájíme zbytky uzenin a jiných věcí, které se dají dát na náplň pizzy (výborně to pomůže udělat čistku v lednici). Vymažeme a vysypeme formu nebo pekáč, ve které chcem...

Čokoládové kalíšky s vanilkovým krémem a jahodami

Čokoládové kalíšky s vanilkovým krémem a jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čokoládové polevy, 1 balení měkkého tvarohu, 1 balení smetany ke šlehání , 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru moučka, jahody

Čokoládu dáme rozpustit. Zatím vezmeme malé šálky nebo mističky a vyložíme si je potravinářskou fólií. Rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně rozetřeme do připravených mističek a dáme ztuhnout do chladu. Dobře ztuhlé opatrně vyndáme a odstraníme fólii. ...

Voňavé hovězí kostky

Voňavé hovězí kostky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 100 g mrkve, 80 g kedlubny, 3 badyány, 3 lžíce sojové omáčky, 1/4 lžičky zázvoru, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce červeného vína, 1/4 lžičky soli, 1 sklenka masového vývaru

Maso nakrájíme na kostky a prudce ho osmažíme na oleji. Přidáme na kolečka krájenou cibuli. Necháme chvíli restovat. Zatím si nakrájíme mrkev a kedlubnu na menší hranolky. Do pánve k masu přidáme badyán, zázvor, cukr a osmahneme. Pak vmícháme sójo...

Smrže v mléce

Smrže v mléce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub (smržů), 50 ml kravského mléka, 2 lžíce másla, 30 g hladké mouky, špetka soli

Smrže nakrájíme na malé kousky a asi 10 minut dusíme ve vlastní štávě. Poté přilijeme mléko, rozpustíme máslo, trochu osolíme a zahustíme moukou. Zahříváme do zhoustnutí.

Houbový rýžový nákyp

Houbový rýžový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hub, 250 g dlouhozrnné rýže, 40 ml rostlinného oleje, 1 lžíce petržele, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Houby nakrájíme nadrobno a podusíme na oleji doměkka. Mezitím uvaříme v osolené vodě rýži. Houby scedíme, smícháme s uvařenou rýží, nasekanou petrželí a kořením. Rozložíme na pekáček a vložíme asi na 7 minut do vyhřáté trouby. Ihned podáváme.

Houby s eidamem

Houby s eidamem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 200 g Eidamu (Edam), 40 ml kečupu, 1 lžička kari koření, špetka kmínu

Houby pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme kmín, kari a kečup a dusíme doměkka. Do hotového jídla vmícháme strouhaný eidam a ihned podáváme.

Fazolová houbová polévka

Fazolová houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 250 g hovězích kostí, 2 cibule, 100 g bílých fazolí, 100 ml smetany, 50 g kořenové zeleniny, špetka soli

Kosti povaříme v 1 l horké vody, asi po hodině přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Předem namočené bílé fazole uvaříme, prolisujeme a přidáme do vývaru. Přidáme na plátky pokrájené houby a dobře povaříme. Podle chuti osolíme a zjemníme smetanou.

Kávový krém šlehaný v páře

Kávový krém šlehaný v páře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vajíčka, 20 dkg cukru krupice, 25 dkg másla, 1 lžíce mleté kávy

Do kastrolku nalejeme asi 3 cm vody a dáme vařit. Než začne voda vařit, rozklepneme dvě vajíčka do menšího hrnce. Jakmile voda vaří ztlumíne sporák na nejmíň, tak aby šla z vody jen pára a postavíme nad páru hrnec s vajíčky, do kterých jsme přisy...

Zapečená cuketa

Zapečená cuketa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa, 4 slepičí vajíčka, 10 dkg anglické slaniny, 30 dkg uzeného masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 balení těstovin, špetka soli, špetka chilli koření, 1 hermelín

1. vrstva Dno pečící mísy (plechu) potřeme olejem a poklademe plátky ang. slaniny. Cuketu nakrájíme na 1 cm silné plátky a rozložíme po celém dně. Posolíme a posypeme chilli kořením. 2. vrstva: Nakrájíme cibuli, česnek a vajíčka (uvařená natvrd...

Kuřecí placičky

Kuřecí placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kuřecího masa, 3 menší cibule, 3 stroužky česneku, 3 vejce, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté papriky

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, dále nakrájíme cibuli na malé kostičky a česnek na malé plátky. V míse promícháme všechny suroviny (solamyl je nutné rozmíchat v trošce vody), zamícháme, až vznikne husté těsto jako na bramborák. Chvíli nechá...

Pivní špačci

Pivní špačci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové krkovice, 250 g slaniny (popř. uzeného boku), 400 g cibule, 50 g česneku, 300 ml černého piva (může být i světlé), 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, trocha strouhanky

Dno pekáče pokryjeme pokrájenou cibulí a celými stroužky česneku. Plátky krkovice osolíme, na každý vložíme plátek slaniny a naskládáme do pekáče na cibuli. Vše podlijeme pivem, pokmínujeme. Nejdříve při nižší teplotě dusíme a nakonec dopečeme. Pe...

Domácí Kinder mléčný řez

Domácí Kinder mléčný řez

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 200 g cukru krupice, 6 lžic teplé vody, 80 g rozehřátého másla, 300 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička kypřícího prášku do perníku, 8 lžic cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 375 ml polotučného mléka, 1,5 sáčku dortové želatiny, 800 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 250 g čokolády na vaření, 100 g másla

PŘÍPRAVA PIŠKOTU: Ze žloutků a cukru vyšleháme hustou pěnu a po malých dávkách přidáváme vodu. Dále opatrně zašleháme tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vysypeme směs mouky, kakaa, kypřícího prášku a prášku do perníku. Těsto p...

Úhoř na česneku

Úhoř na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 úhoř, 15 stroužků česneku, 1,5 dcl bílého vína, 1 lžíce másla, trošku koření na ryby, špetka soli

Úhoře stáhneme a vykucháme. Na dno pekáče dáme kousky másla. Úhoře stočíme do kruhu a vložíme do pekáče. Osolíme a okořeníme rybím kořením (dle chuti) a poklademe na plátky nakrájeným česnekem. Česnek vložíme i dovnitř úhoře. Dáme péct. Když je na...

Česnečka od Irči

Česnečka od Irči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 300 g oloupaných brambor, špetka soli, 4 stroužky česneku, 50 g sádla, špetka drceného kmínu, 100 g chleba

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme se solí a kmínem doměkka. Pak přidáme se špetkou soli utřený česnek a sádlo. Polévku podáváme s opečeným chlebem.

Žloutkové cukroví

Žloutkové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků ze slepičích vajec, 50 dkg cukru moučkového, 1 lžička amonia(cukrářské droždí)- (kvasnice), 3 lžíce polohrubé mouky

Do mísy dáme 5 žloutků, 25 dkg cukru a lžičku amonia a třeme, až je směs hladká. Přidáme 3 lžíce mouky a znovu třeme dohladka. Na vál dáme 25 dkg cukru a utřenou směs a zpracujeme v hladké těsto, které vyválíme na O,5cm silnou placku a vykrajujem...

Polévka s noky (slepičí)

Polévka s noky (slepičí)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kostky slepičího bujónu, 1 velká mrkev, 2 vejce, polohrubá mouka, petrželka

Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce smícháme vejce s trochou vody a takovým množstvím mouky, aby vzniklo hustší tekuté těstíčko a osolíme. Když je mrkev měkká, protlačujeme ...

Amur na rajčatech a bílém víně

Amur na rajčatech a bílém víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 3-4 velká rajčata, 2 lžíce másla, kousek citrónu, 200 ml bílého vína, špetka soli, špetka pepře, 2-3 bobkové listy, špetka sladké papriky, 3-4 kuličky nového koření, 3-4 stroužky česneku, 1 amur nebo polovina většího

Rybu nakrájíme na podkovy, lehce osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce odležet. Cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka a lehce opečeme na rozehřátém másle. Připravenou cibuli dáme na dno zapékací misky, na ni dáme nakrájená rajčata, porc...

Syrečková pomazánka

Syrečková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tvarůžků, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Syrečky nakrájime na velmi drobné kostičky,vložime do šroubovací sklenice, zalijeme smetanou ke šleháni tak, aby byl sýr potopený, pevně uzavřeme a uložíme na tři dny do ledničky.

Rajčata na špeku

Rajčata na špeku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

uzená slanina, rajčata, špetka soli, špetka pepře

Uzenou slaninu nakrájime, vysmažime na pánvi, poklademe rajčaty překrájenými na 1/2 nebo 1/4, osolime, opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme, až pustí šťávu. Pak odklopíme a šťávu vydusíme na 1/2 a 1/3 množství. Podáváme s chlebem.

Vločkové dietní rohlíčky

Vločkové dietní rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg ovesných vloček, 10 dkg polohrubé mouky, 4 dkg pudinkového vanilkového prášku, 10 dkg másla, 1 lžíce umělého sladidla, na obalení moučkový cukr

Ovesné vločky pomeleme nebo rozmixujeme, přisypeme cukr, mouku a pudink. Vše spojíme rozpuštěným máslem. Vytvarujeme stejně velké rohlíčky, které pečeme na lehce vymazaném plechu nebo pečícím papíře dorůžova. Horké obalujeme v cukru (nemusíme).

Neplněné vdolky z tvarohu

Neplněné vdolky z tvarohu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky polohrubé mouky, 3 slepičí vajíčka, 250 g tvarohu, 5 g kypřícího prášku do pečiva, 1 dcl kravského mléka, 2 lžíce rumu, podle potřeby rostlinný olej, podle potřeby libovolnou ovocnou marmeládu, 1 balení zakysané smetany

Tvaroh smícháme s mlékem, vejci a rumem. Přidáme mouku s kypřícím práškem. Vzniklé těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme kolečka buď sklenicí nebo formičkou na koblihy. Rozpálíme větší množství oleje a kolečka (vdolky) smažíme (můž...

Nepečená želvička

Nepečená želvička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml mléka, 80 g cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 2 krémové prášky, 250 g měkkého tvarohu, 230 g piškotů dětských, 4 kiwi, 1/2 sklenky jahodového džemu, 2 jablka (1 červené, 1 zelené), 2 třešně, 1 pomeranč

500 ml mléka, vanilkový cukr a cukr přivedeme k varu. V 250ml mléka rozmícháme krémový prášek, vylijeme do vroucího mléka, uvaříme hustý pudink. Za občasného míchání necháme vychladnout. Metličkou po částech zašleháme tvaroh. Mísu vysteleme mikrot...

Ostrý okurkový salát

Ostrý okurkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 okurka, 1 lžíce octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička cukru krupice, 0,5 dcl vody, 3 chilli papričky

Okurku oloupeme, u mladé skleníkové můžeme slupku ponechat, nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky. Na oleji opečeme chilli papričky, vyjmeme je a prochladlý ostrý olej nalijeme na okurky. Připravíme si zálivku. V misce rozšleháme ocet, sójovou o...

stránka: