Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky. Na pánev dejte 3 lžíce oleje, cibuli, cuketu a vše 5 minut při střední teplotě smažte. Přihoďte papriky, lilek a pokračujte ve smažení zhruba 4–5 minut. Nakonec přidejte rajčata, rozmarýn, majoránku, sůl a pepř. Vše jemně podlijte vodou nebo vývarem. Přiklopte a nechte pomalu dusit, dokud zelenina nezměkne a většina vody se nevypaří (trvá to přibližně 10 minut). Nakonec ještě přidejte lžíci oleje a chvilinku restujte – jídlo tak dostane lepší chuť. Maso, třeba pánví, naklepejte přes pytlík na tenké plátky. Pak je osolte, opepřete a posypejte nasekaným rozmarýnem. Okořeněné maso pokapejte olejem a dejte smažit na rozpálenou pánev. Jelikož jsou plátky dost tenké, stačí něco přes 2 minuty z každé strany. Mangold zbavte tuhých stonků. Pak ho vložte do síta, polejte horkou vodou a ihned vložte do studené. Díky tomu změkne a zůstane mu nádherná barva. Mangold osušte a rozprostřete na kousek kuchyňské fólie tak, aby do něj šlo zabalit kuře. Maso položte na listy mangoldu, potřete kouskem másla a posypte nastrouhaným sýrem. Fólii s mangoldem přehněte přes plátek kuřete – nejprve z jedné strany a pak i z druhé tak, aby kuře nebylo vůbec vidět. Fólii pak odstraňte a plátek zabalený v mangoldu dejte do trouby předehřáté na 220 °C asi na 2 minuty dopéct. Podávejte se zeleninovým ratatouille a oříškem másla.
Tip k receptu
Tenhle recept se skládá povětšinou ze surovin, které si můžete sami vypěstovat na zahradě. Je
v něm spousta zeleniny, ale i kousek masa. Nejlepší je, když máte čerstvá rajčata, která pak jen zbavíte slupek – stačí je na povrchu naříznout, ponořit na pár sekund do vroucí vody a pak hned do ledové; slupka půjde dolů velmi snadno.
K přípravě tohoto receptu je doporučeno poslouchat David Bowie - Heroes.
Šéfredaktor16. 04. 2012
Ingredience
- 2–3 papriky
- Na ratatouille: 1 středně velká cuketa
- asi 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- voda nebo vývar na podlití
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- snítka čerstvého rozmarýnu
- mořská sůl dle potřeby
- snítka čerstvého rozmarýnu
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř
- Na servírování: lžička másla
- tvrdý sýr (například parmazán)
- čerstvá majoránka
- Na mangold: několik listů čerstvého mangoldu (nebo špenátu)
- čerstvě umletý pepř dle potřeby
- 2 menší cibule
- 2 rajčata bez slupky
- můžete použít i 1/2 lilku
- Na maso: 2 kuřecí prsa