Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 18

Kapr po novohradsku

Kapr po novohradsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr, 4-5 stroužků česneku, 1 lžíce mleté papriky, 100 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 dcl rostlinného oleje

Nejdříve z ryby odstraníme šupiny a poté ji omyjeme a naporcujeme. Jednotlivé filety osušíme utěrkou, dobře nasolíme a potřeme utřeným česnekem. Na závěr kapra obalíme v hladké mouce smíchané s mletou paprikou a následně zprudka opečeme na pánvi.

Kapr se zeleninou

Kapr se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr, 1 mrkev, 1 cibule, 10 dkg bulvového celeru, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, špetka kmínu, 6 koleček celého pepře, špetka soli, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecná), 100 ml olivového oleje

Kapra očistíme od šupin, dobře omyjeme, naporcujeme a vložíme do pekáčku. Maso osolíme a posypeme kořením na ryby a kmínem. Omyjeme si a oloupeme celer, mrkev, cibuli, česnek, vše nakrájíme na kolečka a nasypeme do pekáče k rybě. Dále přidáme bob...

Mrkev a la vischy

Mrkev a la vischy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 2,5 g másla, 6 dcl koňaku, 1 lžička cukru krystal

Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr, sůl. mrkev a promícháme. Směs necháme chviličku dusit a poté zalijeme koňakem. Hrnec přemístíme do trouby vyhřáté na 150°C a bez míchání necháme dusit p...

Houbové karbanátky

Houbové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub, 1 lžíce másla, 250 g mletého vepřového masa, 5 lžic vody, 1 lžička soli, troška pepře, 1 lžička tymiánu (Mateřídoušky obecná), 1 stroužek česneku, 1/2 cibule, 1-3 lžíce strouhanky

Čerstvé houby očistíme, nakrájíme a podusíme na másle. V míse smícháme mleté maso, sůl, vejce, vodu, pepř, sušený tymián, utřený česnek, na drobno nakrájenou cibuli, a dušené vychladlé houby. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Tvoříme malé...

Zapečené cukety

Zapečené cukety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g cukety, 4 slepičí vejce, 100 g strouhaného sýru, 100 g krupice, 1 lžička pepře, 1 lžíce pažitky, špetka soli

Částečně rozmrazené cukety nakrájené na plátky nebo na kostičky urovnáme do vymazané formy a zalijeme směsí připravenou z rozšlehaných vajec, sýru, dětské krupičky, soli a pepře. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě dočervena, posypeme pažitkou a p...

Špagety s gulášem

Špagety s gulášem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 2 cibule, 400 g točeného salámu, 2 papriky (kapie), 3 rajčata, 1-2 stroužky česneku, 2-3 lžíce kečupu, 10 lžic rostlinného oleje, špetka saturejky

Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji osmahneme na jemno pokrájenou cibulku, poté přidáme na nudličky nakrájenou papriku a točený salám a ještě zhruba 5 minut opékáme. Osolíme a opepříme, vmícháme kousky oloupaných rajčat a ...

Tvarohový nákyp s jablky

Tvarohový nákyp s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jemného tvarohu, 400 g jablek, 2 slepičí vejce, 8 lžic polotučného mléka, 1 hrst vlašských ořechů, 30 g másla, 2-3 lžíce cukru moučka, 1 dcl ovocné šťávy

Vejce vyšleháme do pěny, přidáme mléko a postupně vmícháme tvaroh, cukr, strouhaná jablka a strouhané ořechy. Směs vložíme do formy vymazané máslem a pečeme do zrůžovění. Nákyp podáváme politý ovocnou šťávou nebo ozdobíme ovocem (jahody)

Zapékané brambory se šunkou

Zapékané brambory se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g šunky od kosti, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžíce majoránky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře

Brambory důkladně umyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které dobře usušíme utěrkou nebo papírem. Plátky naskládáme do vymaštěného pekáče, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na kostičky a rozdělíme na brambory. Ve sklenici smícháme šle...

Houbový svítek

Houbový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hub, 1 slepičí vejce, 40 g polohrubé mouky, 1/3 lžička kypřící prášek do pečiva, 1 lžička soli

Houby řádně očistíme, nakrájíme a podusíme. Po změknutí osolíme a necháme vychladit. Bílek vyšleháme se špetkou soli, přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva, zchladlé houby a žloutek. Těsto nalijeme do pekáčku a v troubě na 170 stupňů upečeme...

Salámové placičky

Salámové placičky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150-200 g měkkého salámu, 150-200 g tvrdého sýru, 1 slepičí vejce, 1-2 lžíce hladké mouky

Sýr a salám nastrouháme, přidáme vejce, mouku a dobře promícháme. Lžící tvoříme placičky, které obalíme v hrstičce hladké mouky. Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.

Květákové placičky se sýrem

Květákové placičky se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 2-3 slepičí vejce, 150 g tvrdého sýru, 1 cibule, 3 lžíce strouhanky, 1 lžička soli, špetka pepře

Květák opláchneme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit do slané vody. Mezitím si na drobno nakrájíme (můžeme i nastrouhat) sýr. Pokrájený uvařený květák smícháme se žloutkem, na jemno nakrájenou cibulkou, strouhaným sýrem a strouhankou. Z bílků vyt...

Brokolice zapečená s eidamem

Brokolice zapečená s eidamem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 400 g brokolice, 6 slepičích vajec, 100 g šunky, 100 g eidamu, 3-4 cibule, 1 balení zakysané smetany, 2-3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli, 1 svazek pažitky

Dáme vařit brambory ve slupce a mezitím omyjeme brokolici a rozdělíme na růžičky. Šunku a eidam nakrájíme na silnější proužky, cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji dozlatova. Do olejem vymazané hlubší zapékací mísy naklademe vrstvu na...

Bramborové placky s povidly

Bramborové placky s povidly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 200 g hladké mouky, 2 slepičí vejce, 150 g másla, 200 g švestkových povidel, 1 balení jemného tvarohu, lžička soli

Brambory omyjeme a uvaříme se slupkou (možno v mikrovlnné troubě). Ještě teplé brambory oloupeme a necháme zchladnout. Následně brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku a lžičku soli. Rukama vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále z částí těsta v...

Sterilované fazolky na smetaně s vejci - Rox

Sterilované fazolky na smetaně s vejci - Rox

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva žlutých sterilovaných fazolek, 1 hrnek mléka, troška cukru krupice , troška soli, troška octu (možno i citronové šťávy), 200 - 250 ml šlehačky, 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění, 8 vajec , troška vody

Sterilované fazolky již jsou ochucené, mražené či čerstvé osolíme a okyselíme hned na začátku vaření, aby nasákly chuť dovnitř. Fazolky uvaříme ve vodě téměř do měkka, poté zalijeme mlékem, přidáme rozkvedlanou mouku a nakonec smetanu. Na závěr ...

Řízek z bůčku

Řízek z bůčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřového bůčku, 1 slepičí vejce, 3-4 lžíce polotučného mléka, 1 rohlík, 1 lžička soli, 50 g tvrdého sýra

Vepřový bůček rozemeleme, a rohlík nakrájíme na kostičky, které namočíme v mléce. Rohlík vyjmeme, vymačkáme a vložíme do mísy k masu. Do směsi přidáme strouhaný sýr, vejce a pořádně prohněteme. Dle chuti osolíme, opepříme, opět promícháme a nechám...

Hovězí roláda plněná okurkou

Hovězí roláda plněná okurkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího zadního, 2 větší sterilované okurky, 1 vrchovatá lžička plnotučné hořčice, 1 kostka hovězího bujónu, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžíce slunečnicového oleje

Na rozklepaný plát masa naklademe okurky. Plát zatočíme do rolády a zajistíme nití. Roládu ze všech stran opečeme na oleji a podlijeme horkou vodou. Přidáme bujon, hořčici a dusíme. Měkkou roládu vyjmeme a šťávu z dušení zahustíme moukou rozmíchan...

Krůtí stehno - pečené

Krůtí stehno - pečené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1200 g krůtí stehno, 300 g cibule, 1,5 lžičky soli, 50 g másla, 1 lžička koření Zlatavé kuře, 100 ml vody

Pekáček vymažeme máslem a nasypeme do něj cibuli nakrájenou na nudličky. Vložíme maso nasolené ze všech stran kůží nahoru. Potřeme částí rozpuštěného másla, podlijeme vodou a přikryté pečeme do měkka (asi hodinu) při 170°C. Poté potřeme zbylým má...

Těstoviny s kedlubnou podle Mačingové

Těstoviny s kedlubnou podle Mačingové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kedlubny, 250 g těstovin, 1 červená cibule, špetka soli, troška pepře, 2 lžičky řepkového oleje

Těstoviny uvaříme podle návodu. Mezitím očistíme a nastrouháme kedluben. Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky a přidáme kedluben. Směs osolíme, opepříme a orestujeme. Poté oresování zalijeme asi 1dcl vody a necháme směs vařit dokud se...

Zelné závitky s quinoou

Zelné závitky s quinoou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Quinoy (Merlíku), 300 g mletého vepřového masa, 300 ml zeleninového vývaru, 150 g mouky, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 cibule, 6 listů hlávkového zelí, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka pepře

Quinou zalijeme vroucím zeleninovým vývarem a necháme asi 15 minut vařit, aby quinoa změkla. Mezitím cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na jemno a smícháme v míse s mletým masem. Směs ochutíme protlakem, solí, pepřem a lžící kari koření. Spojíme ...

Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Bulguru, 1 vejce, 1 paprika (kapie), 1 červená cibule, 100 g řapíkatého celeru, 250 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, 100 ml řepkového oleje

Bulgur nasypeme do mísy, zalijeme vroucím vývarem a necháme nabobtnat alespoň 12-15 minut. Mezitím si nakrájíme celer, papriku a cibuli na kostičky. Zeleninu přidáme do bulguru, vmícháme vejce a strouhanku. Vše promícháme a ochutíme solí a pepřem....

Krůtí řízek zapékaný se šunkou

Krůtí řízek zapékaný se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g krůtích prsou, 25 g šunky, 10 g tvrdého sýra (max. 30%), 1/4 lžičky hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1/2 lžičky řepkového oleje

Omyté krůtí prso osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a zprudka orestujeme na pánvi s rozehřátým olejem (cca 3 minuty z každé strany). Následně na něj položíme plátek šunky a posypeme tvrdým nastrouhaným sýrem. Takto připravené maso vložíme do tro...

Kedlubny plněné tvarohem

Kedlubny plněné tvarohem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kedlubnů, 50 g jemného tvarohu, 1 lžička nízkotučné hořčice, 1 lžička slunečnicového oleje, 1/2 lžičky mleté papriky, špetka pepře, špetka soli, 25 ml kefíru, 1 l vody

Oloupané kedlubny vložíme do vroucí vody a vaříme téměř do měkka. Poté je zcedíme a necháme chvilku vychladnout, abychom se nespálili. Jakmile budeme schopni kedlubny držet v ruce, vydlabeme v nich jamku, kterou naplníme osoleným, okořeněným a hoř...

Krůtí karbanátky s bramborovou kaší

Krůtí karbanátky s bramborovou kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krůtích prsou, 300 g strouhanky, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 slepičí vejce, 2 lžička soli, troška pepře, troška rozmarýnu, troška tymiánu (Mateřídoušky obecná)é, 100-200 ml rostlinného oleje

Krůtí maso umeleme, přidáme strouhanku, hladkou mouku vejce a promícháme. Směs ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Opět dobře promícháme. Ze směsi tvoříme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na...

Křenová omáčka s vepřovým masem

Křenová omáčka s vepřovým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa (plecko), 250 ml šlehačky, 1 hrnek mléka, 2 skleničky zavařeného křenu, špetka soli, 3/4 - 1 l vody

Maso mírně osolíme, opečeme zprudka na másle a dáme vařit do horké osolené vody. Když je měkké, vyndáme jej na talíř, do vývaru vlijeme mléko, přidáme křen (tady se to nedá přesně určit, každý je jinak pálivý, každý sneseme jinou pikantnost, já d...

Zapečené grilované cuketky

Zapečené grilované cuketky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 mladé cukety, 1 cibule, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, špetka mletého pepře, 5 vajec, 1/2 šálku plnotučného mléka či smetany, 20 dkg strouhaného eidamu, kousek másla

Cukety oloupeme (pokud jsou hodně mladé není potřeba) a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme potit asi 20 minut. Opláchneme je a osušíme. Rozpálíme gril. V hlubší zapékací míse rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a...

stránka: