Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 71

Kuřecí fondue se žampiony a šalotkou

Kuřecí fondue se žampiony a šalotkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g žampionů, 100 g šalotky, 600 g kuřecích prsou, 500 ml arašídového (podzemnicového) oleje, 200 g strouhaného Eidamu (Edamu)

Kuřecí prsa omyjeme, usušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Žampiony očistíme, menší hlavičky ponecháme vcelku, větší překrojíme napůl. Šalotku nakrájíme na větší kousky. V nádobě na fritování rozpálíme arašídový olej. Na grilovací jehly...

Vepřová pečeně se šalvějí na jablkách

Vepřová pečeně se šalvějí na jablkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové krkovice vcelku, hrst šalvěje, 2 lžíce Dijonské hořčice, 750 g brambor, 1 kg malých cibulí (popř. šalotky), 4 větší jablka

Krkovici si vložíme do vymazaného pekáčku. Maso napovrchu nařízneme do mřížky. Do zářezů nasypeme šalvěj a celý povrch pomažeme dijonskou hořčicí. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a taktéž nakrájíme na čtvrtky. Jablka olou...

Hašé z hovězího masa

Hašé z hovězího masa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího vařeného masa, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, 150 ml hovězího vývaru, 1 lžíce zelené petrželové natě, 1 vejce, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vývarom z hovädzieho mäsa, a povaríme na polohustú kašu. Pridáme zomleté hovädzie mäso, nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a vajce, krátko podusíme. Podávame so zemiakmi alebo vareno...

Lesso - italské sedlácké hody

Lesso - italské sedlácké hody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g šunky od kosti, 500 g hovězího masa , 2 páry debrecínských párků, 4 papriky (kapie), 2 kořeny mrkve, 1 hlávka květáku, 1 menší kořen celeru, 1 menší hlávka kapusty, 1 svazek chřestu, sůl podle potřeby

Spolu varíme šunku a hovädzie mäso asi 60 minút, potom pridáme mrkvu, zeler a kel. Spolú varime ďalších 15 minút, pridáme karfiol, špargľu a tesne pred dovarením párky s paprikou zbavenou jadrovníka. Dosolíme. Mäso podávame pokrájané na hrubšie pl...

Květákové kari

Květákové kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 lžíce oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 chilli paprička, 1 lžíce nasekané petrželky, 1-2 lžičky kari koření, šťáva z 1 citrónu, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 2 vejce uvařená natvrdo, špetka cukru krupice, špetka soli

Květák rozdělíme na růžičky, spaříme je osolenou vroucí vodou, pak scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme v něm cibuli dozlatova. Chilli papričku nakrájíme na jemné plátky, odstraníme z ní semínka a spolu s petrželkou a kar...

Masová sekaná s houbami

Masová sekaná s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g mletého masa, talířek hub, 1 rohlík, šálek mléka, 1 vejce, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 50 g libové anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, troška kořenící směsi Domácí sekaná Rossk, lžíce oleje, 2 bobkové listy

Rohlík nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Houby nakrájíme na menší kousky a na lžičce oleje chvíli restujeme. Lehce je osolíme, okmínujeme a necháme vychladnout. Cibuli nasekáme a na pánvi ji na lžičce oleje orestujeme dozlatova. Do mís...

Rýžový věnec s mandarinkami

Rýžový věnec s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže, 1000 ml mléka, 50 g másla, 50 g cukru moučky, 4 vejce, 4 mandarinky z konzervy, máslo a cukr na vymazaní formy, troška citronové kůry, špetka soli

Ryžu zalejeme vodou a povaríme asi 5 minút, odstavíme, dolejeme mlieko, pridáme maslo, cukor, soľ a strúhanú citrónovú kôru a na miernom ohni dovaríme. Vymiešame maslo za postupného pridavania žĺtkov, pridáme niekoľko kúskov posekaných mandarínok ...

Pražský sýrový nákyp

Pražský sýrový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 125 g hladké mouky, 500 ml mléka, 4 vejce, 200 g strouhaného sýra, 150 g šunky, troška mleté papriky, troška muškátového ořechu, mouka a tuk na vymazání formy, špetka soli

Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku a za stáleho miešania trochu opražíme, rozriedime mliekom a uvaríme na hustú kašu. Do vychladnutej kaše zamiešame žĺtky, syr, jemne posekanú šunku, soľ, papriku, muškátový orech a tuhý sneh z bielkov. Ma...

Pohanka s nivou o ořechy

Pohanka s nivou o ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g pohanky, 80 g Nivy, špetka soli, 1 cibule, lžíce másla, hrst jader vlašských ořechů

Pohanku propláchneme, lehce posolíme, zalijeme vroucí vodou a uvaříme podle návodu. Mezitím ořechy rozsekáme v mixéru a nivu nastrouháme. Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmahneme na másle. Uvařenou pohanku scedíme a smícháme s osmaženou cib...

Třísýrové jáhly

Třísýrové jáhly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jáhel, 120 g Eidamu , 1 Hermelín, 40 g Nivy, 1 cibule, 1 lžíce másla, špetka soli

Jáhly osolíme a zalijeme vroucí vodou - podle návodu na obalu - a uvaříme. Cibulku nakrájíme na malé kousky a osmahneme ji na másle. Uvařené jáhly scedíme a promícháme s cibulkou. Všechny sýry nastrouháme a promícháme s jáhlami. Necháme 5 minu...

Kuřecí prsa po lovecku

Kuřecí prsa po lovecku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 šalotka, 1 cibule, 80 g anglické slaniny, 3-4 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 kuličky jalovce, 300 g lišek , 2 vrchovaté lžíce borůvkového kompotu, 50 ml červeného vína

Na pánev dáme nudličky anglické slaniny, proužky cibule a pokrájené lišky. Necháme restovat asi 10 minut. Pak přihodíme šalotku nakrájenou na klínky a česnek nasekaný na plátky. Necháme zarestovat a přidáme nudličky kuřecích prsou. Směs osolíme, o...

Zapékané houbové kloboučky

Zapékané houbové kloboučky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kloboučků hub, špetka soli, 2 lžičky kmínu, 100 g strouhané Nivy, 50 g strouhaného sýra, 1 balení smetany, 2 plátky másla

Kloboučky očistíme a posolíme. Pekáček vymažeme jedním plátkem másla a vložíme do něj posolené kloboučky hub výtrusnicemi nahoru, pokmínujeme, dáme plátek másla a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Zmírníme na 170°C a necháme cca 10 - 15 minut, poto...

Uzené maso s fazolí a kroupami

Uzené maso s fazolí a kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzené krkovice, 2 cibule, 300 g fazolí, 200 g krup, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, sůl, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Kroupy a fazole namočíme každé zvlášť a potom uvaříme také každé zvlášť, propláchneme studenou vodou, smícháme a osolíme. Cibule oloupeme a 1 cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme a přidáme k fazolím s kroupami. Druhou cibuli nakrájíme na půlkolečka...

Kuřecí pekáček se zelím

Kuřecí pekáček se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, asi 800 g brambor, 1/2 sáčku kyselého zelí, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, 150 ml bílého vína, olej, pažitka

Pekáček vymažeme olejem, na dno rozložíme kyselé zelí, které můžeme trochu překrájet. Na zelí dáme oloupané brambory nakrájené na plátky nebo menší kostky. Vrstvu lehce osolíme a posypeme kmínem. Na brambory naklademe oloupané a na plátky nakráje...

Džuveč (Gjuveč)

Džuveč (Gjuveč)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového nebo skopového masa, 80 ml olivového oleje, 200 g cibule, 300 g zelené papriky, 200 g rajčat, 1 lžíce mleté sladké papriky , 4 stroužky roztřeného česneku, 1 lilek, 100 g fazolových lusků, 80 g rýže, 50 g rajčatového protlaku, 1 lžíce sekaného kopru, sůl podle potřeby

Mäso pokrájame na drobné kocky a vložíme do rozpáleného oleja alebo masti, posolíme, okoreníme a rýchlo opečieme. Opečené mäso vyberieme z tuku. Na tom istom tuku zapeníme do zlatožlta pokrájanú cibuľu, poprášime mletou paprikou, pridáme rajčiakov...

Pálivý kuskus pro jednoho

Pálivý kuskus pro jednoho

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuskusu, špetka chilli, 1 lžička kari koření, 4 lžíce nakládané kukuřice, špetka soli

Kuskus osolíme a smícháme s chilli a kari kořením. Zalijeme ho vroucí vodou - tak aby byl celý potopený a necháme 5 minut nabobtnat. Pak přidáme nakládanou kukuřici, zamícháme a můžeme podávat.

Špagety s tuňákem ve smetanové omáčce

Špagety s tuňákem ve smetanové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 2 hrsti špaget, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 rajčata, 100 ml smetany, špetka soli

Špagety dáme vařit podle návodu a poté scedíme. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj cibuli pokrájenou na kostky. Chvíli smažíme, potom osolíme a přidáme tuňáka i se šťávou, přikryjeme poklicí a dusíme asi 3 minuty. Mezitím rajčata nak...

Dušený losos s brokolicí

Dušený losos s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g lososa, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 350 g brokolice, 100 ml sladké smetany

Lososa nakrájíme na malé kousky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme půl hodiny odležet. Poté ho vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Trochu osolíme a necháme asi 20 minut dusit. Mezitím důkladně omyjeme brokolici a rozebereme ji na co nejmen...

Guláš od sousedky

Guláš od sousedky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 1 pórek, 1 lžíce gulášového koření, 2 lžíce celozrné mouky, 1 lžíce petržele, špetka soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 1,5 l vody

V hrnci rozpálíme olej a opékáme na něm mleté maso, aby takříkajíc chytilo barvu. Hodně mícháme, aby se nám rozdělilo na co nejmenší kousky. Přidáme pórek a ještě chvilku opékáme. Zalijeme vodou, osolíme a necháme asi 15 minut vařit. Poté zahu...

Brusinková rýže s krůtím masem

Brusinková rýže s krůtím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže basmati, 20 ml olivového oleje, 250 g krůtího stehenního řízku, 1 lžička kari koření, 2 lžíce brusinek

Kuřecí maso nakrájíme na kousky a orestujeme na rozpáleném olivovém oleji. Přidáme kari koření a suchou rýži, chvíli restujeme a poté zalijeme horkou vodou a necháme dusit doměkka. Do hotového pokrmu zamícháme brusinky a podáváme.

Lahůdkové mrkvové pyré pro nejmenší

Lahůdkové mrkvové pyré pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 mrkve, 4 lžíce vody, 1/4 lžičky másla, 1 lžička pomerančové šťávy

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla úplně ponořená. Dusíme doměkka - trvá to asi 10 minut. Poté přidáme máslo a pomerančovou šťávu a najemno rozmixujeme.

Lišky na smetaně

Lišky na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g lišek, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany, sůl, pepř, 1 lžička zázvoru, asi 2 lžíce sojové omáčky, petrželka

Houby očistíme, větší překrojíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme lišky, osolíme, opepříme, lehce podlijeme a za občasného zamíchání pod pokličkou dusíme houby doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, při...

Houboto aneb houbové rizoto po italsku

Houboto aneb houbové rizoto po italsku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 250 ml bílého vína, 300 g hříbků (nebo lišek či směs lesních hub), hrst špenátových listů, 1 velká cibule, sůl, pepř bílý, pepř bílý, špetka kmínu, olivový olej, vývar

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na troše olivového oleje jí půlku necháme zesklovatět. Pak k ní přidáme propranou a okapanou rýži (nejlépe kulatého tvaru), kterou krátce orestujeme a poté zalijeme vínem tak, aby byla rýže ponořena, a necháme...

Malované kuře

Malované kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 3 barevné papriky , 1 větší cibule, 1 lžíce Worcesterové omáčky, 1 lžička tmavé sojové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, kořenící směs Domácí sekaná Rossk

Kuře nakrájíme na nudličky a okořeníme (solit nemusíme, sůl je již obsažena ve směsi koření a další slanost přidá sojová omáčka), papriky nakrájíme na proužky (jsou-li větší, stačí i po půlce od každé barvy), cibuli na půlkolečka nebo naťovou cibu...

Zajíc na smetaně a víně

Zajíc na smetaně a víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1200 g stehen a hřbetu z králíka, 150 g uzené slaniny, 50 ml olivového oleje, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 200 ml zakysané smetany, 30 g hladké mouky, troška pepře, 1 bobkový list, troška tymiánu , 100 ml bílého vína, 1 lžíce citronové šťávy, sůl podle potřeby

Zadnú časť odležaného a očisteného zajaca prešpikujeme prúžkami údenej slaniny, na oleji opražíme pokrájanú a očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu. Pridáme zajaca, soľ, mleté korenie a bobkový list. Za podlievania vodou upečieme v rúre. Mäkké mäso ...

stránka: