Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Labužník - stránka 36

Čokoládová pěna z Baskicka

Čokoládová pěna z Baskicka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 75 ml vody, 1 lžíce másla, 4 ks vajec, 2 lžíce rumu

Čokoládu si nasekáme na kostičky, dáme do hrnce, přidáme vodu a vaříme na mírném ohni, dokud se nevytvoří hustý krém. Když je čokoládový krém hustý, odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout, poté přidáme máslo a necháme ho v čokoládě rozpusti...

Salát z Nice

Salát z Nice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkového salátu, 2 ks natvrdo uvařených vajec, 2 ks rajčat, 6 plátků ančoviček, 10 ks oliv, 1 lžíce kaparů, 1 ks sterilované okurky, 1 konzerva tuňáka, 1 artyčok, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce octa, 1 stroužek česneku, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce citrónové šťávy, špetka pepře, špetka soli

Salát omyjeme a natrháme na malé kousky. Přidáme na 1/4 nakrájená uvařená vejce, na kostičky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené ančovičky, olivy, kapary, na kostičky nakrájenou okurku, tuňáka z konzervy nakrájeného na kousky, na kousky nakrá...

Dressing ze zázvoru

Dressing ze zázvoru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, špetka soli

Jogurt smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, olivovým olejem, nastrouhaným zázvorem, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Sladký dressing

Sladký dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 1 lžíce nasekané petrželové natě, špetka soli

Olej smícháme s cukrem, citrónovou šťávou, rajčatovým protlakem, octem, osolíme, promícháme a při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Čertův dressing

Čertův dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dcl vývaru z kostí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička chilli koření, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka soli

K vývaru přidáme rajčatový protlak, ocet, olivový olej, chilli koření, citrónovou šťávu, osolíme, promícháme. Podáváme k těstovinovým salátům.

Medová zálivka s oříšky

Medová zálivka s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce medu, 2 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Med smícháme s octem, hořčicí, olejem, opepříme, osolíme, promícháme. Podáváme k zeleninovým salátům.

Pomerančový dressing

Pomerančový dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml smetany, 100 ml majonézy, 2 ks pomeranče, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, pomeranče oloupeme, namixujeme v mixéru, přilijeme ke smetaně s majonézou, osolíme, promícháme a podáváme k salátům.

Dressing z citrónu a sýru

Dressing z citrónu a sýru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané petrželové natě, 100 g nastrouhaného Eidamu, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Citrónovou šťávu dáme do mixéru, přidáme ocet, stroužky česneku, nastrouhaný Eidam, olivový olej, opepříme, osolíme a rozmixujeme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Zálivka z citrónů

Zálivka z citrónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, 2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce smetany, 2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, špetka pepře, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, bílým jogurtem, přidáme citronovou šťávu, citrónovou kůru, opepříme, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Kapary zálivka

Kapary zálivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml majonézy, 50 ml zakysané smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce nasekaných kaparů, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 4 ks sterilovaných okurek, špetka pepře, špetka soli

Majonézu smícháme se smetanou, přidáme hořčici, nasekané kapary, na kostičky nakrájené okurky, opepříme, osolíme, promícháme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Mexické tortilly

Mexické tortilly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Tortilly: 300 g hladké mouky, 200 ml vody, špetka kypřícího prášku do pečiva, Masová směs: 500 g mletého masa, 1 větší cibule, 2 ks rajčat, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 1 světlá paprika , koriandr, olej na smažení, 2 lžíce kečupu

V míse smícháme hladkou mouku, kypřící prášek a vodu, aby nám vzniklo vláčné těsto. Rozdělíme ho na 8 stejných dílů, které rozválíme na pomoučněném vále na tenké placky, jež sušíme na rozpálené pánvi, dokud nezačnou chytat barvu. Cibuli oloupeme a...

Těstoviny s olivami a pestem

Těstoviny s olivami a pestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 balení zelených oliv s papričkou, 2 lžíce vlašských ořechů, 2 lžíce bazalkovéhp pesta, špetka soli, petržel na ozdobu

Těstoviny uvaříme podle návodu. Cibuli pokrajíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme olivový česnek, posekané vlašské ořechy a na kolečka pokrájené olivy. Směs opékáme 10 minut. Do uvařených těstovin vmícháme bazalkové pesto a nahoru r...

Salámovo-sýrová mísa

Salámovo-sýrová mísa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g plátkovaného Eidamu, 2 balení Hermelínu, 1 čabajka, 200 g šunky, 200 g salámu Herkules, 200 g uzeného masa, 100 g Madelandu (plátky)

Plátky eidamu a šunky si srolujeme do ruliček; plátky salámu Herkules nařízneme od středu ke straně a vytvoříme z nich kornoutky; uzené maso nakrájíme na kousky; hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a z madelandu vykrájíme vykrajovátkem nějaký tvar...

Opilá jablka

Opilá jablka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 sáček vanilkového cukru, 2 jablka, olej na smažení, cukr moučka na posypání, tvaroh na dozdobení, brusinky na dozdobení

Jablka omyjeme, osušíme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Vykrojíme jádřinec. Ze surovin vymícháme hladké těstíčko a plátky jablek do něj namačíme. Smažíme je v pánvi na rozehřátém oleji dozlatova. Potom je naaranžujeme na jednotlivé talíře, poc...

Pomerančový dort

Pomerančový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru moučka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička pomerančové kůry, 2 vejce, 1/2 hrnku rozpuštěné a vychladlé Hery, 1/2 hrnečku smetany, 1 velký pomeranč - dužina a šťáva z něj, Krém č. 1: 4 žloutky, 80 g cukru krystal, 20 g másla, 1/2 mandarinky - šťáva z ní, Krém č. 2: 125 g lučiny, 3 lžíce cukru, 1/2 mandarinky - šťáva z ní

Promícháme všechny suroviny na těsto a nakonec vmícháme pomerančovou dužinu nakrájenou na menší kousky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypáné malé dortové formy a pečeme při 180 C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout. Na krém č.1 vyšlehám...

Polévka z krevet

Polévka z krevet

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička mleté papriky, 20 dkg másla, 4 lžíce hladké mouky, 12 ks krevet, 1 l hovězího bujónu

Čerstvé krevety malým kartáčkem dobře omyjeme a vhodíme je do vařicí vody.Vaříme 10-15 minut a necháme je ve vodě vychladnout.Z vychladlých krevet odstraníme tenký krunýř,z ocasu vyjmeme maso a střívko odstraníme.Z mouky a másla připravíme světlou...

Plněný celer se žampióny

Plněný celer se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší bulvy celeru, citrónová šťáva z půlky citrónu, 2 lžíce olej, 1/2 cibule, 150 g anglické slaniny, 150 g žampionů, 1 vejce, 100 ml bílého vína, špetka soli, špetka pepře, petrželka na ozdobu

Celer okrájíme, omyjeme a vložíme do studené osolené vody s citrónovou šťávou. Povaříme zhruba 20 minut. Celer pak vyjmeme a necháme vychladnout. Zatím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu a na tenké plát...

Ořechové kuře

Ořechové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 hrst mandlí, mleté vlašské ořechy, sušený zázvor, sůl, máslo, 250 ml sladké smetany

Celé očištěné kuře osolíme (i zevnitř), potřeme a vytřeme zázvorem. Pak ho prošpikujeme půlkami (nebo plátky) mandlí, potřeme sušeným zázvorem a mletými vlašskými ořechy. Na másle upečeme do zlatova a asi 15 minut před dopečením přidáme sladkou sm...

Salát z artyčoků

Salát z artyčoků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks artyčoků, 1 lžíce citrónové šťávy, 5 ks cherry rajčátek, 4 lžíce nasekané petrželky, 1 ks cibule, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Artyčoky rozkrojíme napůl, dáme je do hrnce, vlijeme vodu, osolíme, přidáme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Když jsou artyčoky měkké, vyjmeme je a dáme je do studené vody. Z artyčoků odřízneme tuhé části listů a vlákna. K artyčokům přidáme na...

Pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks avokáda, 50 ml olivového oleje, 1 lžíce koriandru, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, špetka soli

Olej nalijeme do mixéru, přidáme na kousky nakrájená avokáda, koriandr, citrónovou šťávu, česnek, osolíme a rozmixujeme. Pomazánku mažeme na pečivo.

Citrónová pomazánka

Citrónová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks citrónů, 2 kousky taveného sýru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 50 ml olivového oleje, špetka soli

Do mixéru dáme olej, přidáme oloupané, rozpůlené citróny, česnek, sýry, mletou sladkou papriku, osolíme a rozmixujeme. Obsah z mixéru nalijeme do zavařovací sklenice, uzavřeme a necháme cca 2 hodiny odpočinout, poté mažeme na pečivo.

Olivy s cibulí a petrželí

Olivy s cibulí a petrželí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g zelených oliv, 2 ks chilli papriček, 3 ks petržele, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 250 ml olivového oleje, špetka rozmarýnu, 3 lžíce vinného octa

Olivy nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno nasekané chilli papričky, na kolečka nakrájené petržele, nadrobno nasekanou cibuli, utřený česnek, olivový olej, rozmarýn, ocet, promícháme. Směs dáme do sklenice a necháme marinovat cca 5 hodin. Poté ...

Pečená kachna II.

Pečená kachna II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kachna, 1 cibule, máslo, hladká mouka na zahuštění sosíku, sůl, pepř

Omytou kachnu celou potřeme solí a pepřem i zevnitř. Cibuli nakrájíme na kolečka a na másle osmažíme. Vložíme kachnu a osmahneme rychle ze všech stran. Podlijeme vodou,přiklopíme a dusíme do měkka. Odklopíme. Šťávu z kachny rozmícháme s moukou a t...

Vánoční krůta

Vánoční krůta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 krůta, 200 g mandlí, 150 ml rostlinného oleje, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml drůbežího vývaru, 3 housky, 200 ml mléka, 100 g másla, 4 slepičí vejce, 1 list petržele, troška muškátového ořechu

Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme. Na povrchu ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry. Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom...

Studené bramborové knedlíky se zakysanou smetanou a kaviárem

Studené bramborové knedlíky se zakysanou smetanou a kaviárem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g brambor, 4 lžíce pomazánkového másla, 1 lžíce nasekané pažitky, mletý pepř, sůl, 1 sklenička lososového kaviáru, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička limetkové šťávy, 1/2 lžičky vinného octa, nasekaný kopr

1. brambory uvaříme ve slupce doměkka 2. mezitím si připravíme omáčku: smetanu smícháme s vínem, limetkovou šťávou a trochou nasekaného kopru, osolíme, opepříme a odložíme do ledničky 3. uvařené vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na drobné...

stránka: