Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Něco extra - stránka 45

Turecká rybí polévka

Turecká rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mořských ryb, 2 l vody, 2 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, celerová nať, 1 lžička mletého pepře, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml rýže, 2 žloutky, citrónová šťáva z 1 plodu, bobkový list, sůl, mletá paprika

Rybí vývar:asi 500g očištěných a omytých mořských ryb vaříme ve 2 litrech vody.Za varu stále sbíráme pěnu.Přidáme rozčtvrcené cibule,pepř,celé snítky celerové natě,bobkový list a vaříme ,až jsou ryby měkké.Vývar přecedíme přes hustý cedník. Mrkev...

Těsto na bramborovou pizzu

Těsto na bramborovou pizzu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 větších brambor, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce, 1/2 kg polohrubé mouky, 125 ml oleje, špetka soli

Brambory nastrouháme najemno a smícháme s ostatními surovinami. Pečeme na plechu vymazaném sádlem nebo olejem. Zdobíme podle chuti.

Bagačata

Bagačata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 100 g umletých škvarků, 2 ks vajec, 3 stroužky česneku, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce olivového oleje, špetka majoránky, špetka soli

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno na jemném struhadle. Škvarky nameleme a přidáme k nastrouhaným bramborům, dále přidáme vejce, utřený česnek se solí, majoránku, mouku a uděláme těsto, které následně rozdělíme na menší díly a ty vyv...

Sýrové karbanátky

Sýrové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g nahrubo nastrouhaného Eidamu (Edam), 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce mléka, 2 vejce, špetka Sody bikarbóny, strouhanka na obalování, olej

Z nastrouhaného sýra, mouky, mléka, vajec a sody zpracujeme hmotu, ze které tvarujeme přiměřeně velké karbanátky. Obalíme je ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji nebo na sádle.

Košíčky s pečenou ořechovou náplní

Košíčky s pečenou ořechovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 100 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g másla, 1 vejce, 400 g hladké mouky, Náplň: 200 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 250 g vlašských ořechů, 60 g hladké mouky, 250 g másla, 4 vejce, 2 - 8 lžíce rumu

Uděláme těsto z cukru moučka,cukru vanilkového, másla, vejce, toto utřeme a přidáme hladkou mouku. Necháme asi 60 minut uležet v chladu. Kousky těsta dáme do formiček, které nevymazáváme. Vložíme lžičkou náplň , kterou uhladíme a dáme péci. Upečen...

Vánoční krůta

Vánoční krůta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 krůta, 200 g mandlí, 150 ml rostlinného oleje, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml drůbežího vývaru, 3 housky, 200 ml mléka, 100 g másla, 4 slepičí vejce, 1 list petržele, troška muškátového ořechu

Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme. Na povrchu ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry. Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom...

Krokety z květáku

Krokety z květáku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks květáku, 1 ks cibule, 4 ks vajec, 5 lžic strouhanky, 5 lžic olivového oleje, špetka muškátového květu, trochu zelené petrželky, špetka pepře, špetka soli

Květák omyjeme, dáme do hrnce, vlijeme vodu, aby byl květák potopený a uvaříme doměkka. Když je květák měkký, scedíme ho a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, vložíme na rozpálený olej a orestujeme. Když je cibule orestovaná,...

Studené bramborové knedlíky se zakysanou smetanou a kaviárem

Studené bramborové knedlíky se zakysanou smetanou a kaviárem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g brambor, 4 lžíce pomazánkového másla, 1 lžíce nasekané pažitky, mletý pepř, sůl, 1 sklenička lososového kaviáru, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička limetkové šťávy, 1/2 lžičky vinného octa, nasekaný kopr

1. brambory uvaříme ve slupce doměkka 2. mezitím si připravíme omáčku: smetanu smícháme s vínem, limetkovou šťávou a trochou nasekaného kopru, osolíme, opepříme a odložíme do ledničky 3. uvařené vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na drobné...

Mixovaná čočková polévka se surimi

Mixovaná čočková polévka se surimi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g červené čočky, 300 g krabích tyčinek (Surimi), 1 cibule, 1/2 paličky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1,5 cm středně silného zázvorového kořene, 1/2 lžíce cayenského pepře, 100 ml bujónu, 50 ml smetany, sůl, pepř, 4 křepelčí vejce

1. čočku den dopředu namočíme ve studené vodě 2. druhý den ji uvaříme do změknutí (cca 10 minut) 3. tyčinky surimi nakrájíme na kostičky nebo najemno nasekáme,necháme si plátky na ozdobení 4. cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na olivovém ...

Kuře ve smetanové zelné omáčce

Kuře ve smetanové zelné omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kuřete, 500 g kysaného zelí, 50 g slaniny, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 sklenky vody, 250 ml sladké smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, špetka kmínu, špetka pepře, špetka soli

Kuře si rozdělíme na několik porcí, porce kuřete osolíme, opepříme. Rozpustíme si sádlo v hrnci, cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a zpěníme ji na rozpuštěném sádle, když je cibule zpěněná, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, okmínujeme, podl...

Pink lady

Pink lady

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl Ginu, 1/2 bílku, 1 lžička Grenadiny, 1 lžička citrónové šťávy, 2 lžíce ledu

V shakeru protřepeme všechny suroviny a drink přecedíme do koktejlové sklenice.

Krutony po tatarsku

Krutony po tatarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g mletého masa (nejlépe míchané půl na půl), sůl, pepř, kmín, majoránka, 3-4 stroužky česneku - nakrájené, 1 větší cibule nadrobno nakrájená (část si odložíme na posypání), 2 vejce, 1-2 lžíce strouhanky (je třeba odhadnout podle konzistence), strouhanka na obalení, 1-2 rohlíky nakrájené na kolečka (1 rohlík stačí pro 2 osoby), trocha tatarské omáčky, trocha hořčice

Osmažíme rohlíky nakrájené na kolečka a dáme stranou. Maso smícháme se všemi ingrediencemi a necháme chvíli odležet. Pak si vlhčíme dlaně studenou vodou a ze směsi tvarujeme malé kuličky, které ve finále zploštíme na placičky. Ty pak obalíme ve st...

Loupáčky ze škvarků

Loupáčky ze škvarků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 125 g škvarků, 50 g sádla, 1 žloutek, 3 dcl mléka, 50 g droždí (kvasnic), 1 vejce, špetka kmínu, špetka soli

Připravíme kvásek z droždí, jedné lžíce mouky a trošky mléka. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky, přilijeme mléko, rozkvedlaný žloutek, rozehřáté sádlo a uděláme těsto. Přidáme škvarky a uděláme těsto, které poté přikryjeme utěrkou a necháme h...

Fazole v ořechové omáčce

Fazole v ořechové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolí, 250 g vlašských ořechů , 1 špetka koriandru, 1 lžička mleté papriky, 1 špetka bazalky, troška máty peprné, troška pažitky, 2 stroužky česneku

Fazole namočíme přes noc do vody.Uvaříme do měkka.Umeleme ořechy,přidáme utřený česnek,papriku,koriandr,bazalku,mátu a pažitku,zalijeme fazolovým vývarem a přidáme uvařené fazole.Necháme 24 hodin uležet.Podáváme studené s pečivem nebo jako přílohu...

Dort Starý pařez

Dort Starý pařez

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

Piškoty: 15 vajec, 450 g cukru krupice, 450 g polohrubé mouky, Krém: 500 g másla, 300 g cukru moučka, 100 g kakaa, 5 lžic rumu, 500 ml mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, Na ozdobu: 10 oříšků, marcipán - mandlová hmota

Nejprve ušleháme vejce na piškotové těsto. Na 1 vejce dáme 1 lžíci cukru. Pak do ušlehané směsi vmícháme 1 lžíci mouky na jedno vejce. Nejprve upečeme 2 rolády(vždy z 5-ti vajec). Tyto rolády použijeme na postranní větve. Na střed pařezu upečeme z...

Plněná červená řepa

Plněná červená řepa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10-12 ks červené řepy střední velikost, 1 cibule, 1 vejce natvrdo vařené, 4 lžíce sádla, 250 g vepřového mletého masa, pepř mletý, 1 lžička soli

Červenou řepu uvaříme.Po vychladnutí oloupeme,seřízneme vršek a vydlabeme.Cibuli nakrájíme na drobno.Mleté maso,vnitřek červené řepy a cibuli osmažíme na 2 lžících sádla.Přidáme nasekané vařené vajíčko a dochutíme solí a mletým pepřem. Naplníme vy...

Vepřové řízky v šunkovém těstíčku

Vepřové řízky v šunkovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 100 g šunky, 2 ks vajec, 100 g hrubé mouky, 10 lžic olivového oleje, špetka petrželky, špetka pepře, 1 špetka soli, 1 špetka soli

Těstíčko připravíme takto: Rozmícháme vejce s na nudličky nakrájenou šunkou a najemno nasekanou petrželkou, osolíme a zahustíme hrubou moukou. Maso nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, osolíme, dáme na rozpálený olej do pánvičky a navrch masa dám...

Vepřové maso na smetaně s celerem

Vepřové maso na smetaně s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 1 ks cibule, 1 ks celeru, 250 ml zakysané smetany, 1 sklenka vody, 1 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce sádla, špetka soli

Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno, sádlo si rozpustíme v hrnci a dáme na něj zpěnit cibulku. Když je cibulka zpěněná, vložíme na kostičky nakrájené maso, na nudličky nakrájený celer a osmahneme. Poté osolíme, podlijeme sklenkou vody a dusíme dom...

Hovězí maso se šípkovou omáčkou

Hovězí maso se šípkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks celeru, 1 ks petržele, 50 ml červeného vína, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce šípkové marmelády, 1 sklenka vody, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 4 lžíce olivového oleje, 4 ks jalovčinek, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, špetka tymiánu, 1 ks skořice, 1 špetka cukru, špetka soli

Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno, olej si rozpálíme v hrnci, orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, když je cibule zlatavá, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný celer a najemno nastrouhanou petržel a osmahneme. Maso na...

Vepřové maso pečené v mléce

Vepřové maso pečené v mléce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového masa, 1 l mléka, 10 stroužků česneku, špetka muškátového oříšku, špetka pepře, špetka soli

Maso nakrájíme na plátky, dáme do hrnce, zalijeme 1 l mléka, přidáme oloupané stroužky česneku vcelku, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, opepříme, osolíme a necháme odležet přes noc v ledničce. Druhý den maso podusíme v mléce a poté dáme pé...

Opilé ovoce

Opilé ovoce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg kandovaného ovoce, 15 dkg sušeného ovoce, 15 dkg rozinek, 2 dcl Griotky, 2 dcl červeného vína

Ovoce nakrájíme na větší kousky, nasypeme do sklenice s pevným uzávěrem, smícháme griotku a víno a ovoce tím zalijeme. Dobře uzavřeme a necháme ji uležet v chladu.

Slaný koláček

Slaný koláček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g jemného tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 slepičí vejce, 2 lžíce zakysané smetany

Spracujeme cesto a necháme v chlade asi tak 15 minút. Potom ho rozváľame na hrúbku asi tak 1 cm môže byť aj menej. Stále podsypávame múkou, potrieme žĺtkom a osolíme. Postupne môžeme nastrúhať syr, potrieť cesnakom, dať bylinky. Pečieme asi tak ...

Kynuté rohlíky naslano

Kynuté rohlíky naslano

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 100 g másla, 40 g droždí (kvasnic), špetka soli, 6 dcl mléka, troška cukru krystal

Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Potom ho na doske rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník rozgúľame na kruh a tento rozdelíme na 8 dielov. Vzniknutý trojuholník stáčame od najširšiej časti do tvaru rožka, potrieme rozšlahaným vajcom, posypem...

Výborné tyčinky s bryndzou

Výborné tyčinky s bryndzou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g Brynzy, 250 g másla, 1 lžička soli, 1 lžička Sody bikarbóny, 1 slepičí vejce, 1 hrst sezamu, 1 hrst máku

Múku, bryndzu, maslo, soľ a sódu bikarbónu spracujeme a nechame chvíľu odležať. Na pomúčenej doske vyvaľkame cesto na hrúbku ½ cm a krájame radielkom tyčinky. Preneseme ich na plech, potreme rozšľahaným vajíčkom a posypeme buď sezamom, makom aleb...

Ovocné šašliky

Ovocné šašliky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 banány, 1 pomeranč, 1 jablko, 1 hruška, 1 broskev, 8 kuliček hroznového vína, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce cukru krupice, 0,5 dl rumu, máslo

Ovoce nakrájíme na malé kousky a pokapame citrónovou šťávou. Cukr si rozpustíme v rumu, nalijeme na ovoce a dáme do chladničky na 30 minut. Poté ovoce napichujeme na jehlice střídavě. Dáme na pekáč a dáme péct, pečeme při 180 °C, cca 15 minut.

stránka: