Štědrák
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do nádoby pekárny vlijeme mléko. Přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, 70 g cukru, sůl, mouku a droždí. Zapneme program na propracování a kynutí těsta. Dále si připravíme náplně.
Ořechová: ořechy umeleme, přidáme 60 g cukru a trochu mléka. Dáme na vařič a chvíli povaříme. Vypneme a přidáme 1 lžíci rumu. Necháme vychladnout.
Maková: mák umeleme, přidáme 60 g cukru, 1/2 lžičky skořice, trochu mléka a krátce povaříme. Do hotové náplně přidáme 1 lžíci rumu a dáme vychladnout.
Tvarohová: do tvarohu přidáme 1 lžíci moučkového cukru, vanilkový cukr, žloutek, 1 lžičku citrónové kůry, 2 lžíce rumu a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z 1 bílku.
Povidlová: povidla rozetřeme s 1 lžící rumu dohladka.
Velký pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na pět stejných dílů (1 díl těsta má asi 210 g). První díl vyválíme a vložíme do připraveného pekáče. Potřeme ho ořechovou náplní. Položíme druhý díl vyváleného těsta a naneseme makovou náplň. Dáme další díl těsta, následuje tvaroh. Čtvrtý díl těsta, povidla a nahoru položíme poslední vyválený kousek těsta. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme krátce kynout a pak vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 200 C asi 40-45 minut dozlatova.
Tip k receptu
Před krájením je dobré nechat koláč úplně vychladnout, pak se lépe krájí.
Angel 66609. 12. 2009
Ingredience
- 1 žloutek
- 2 vejce
- 80 g Hery
- 210 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 120 g máku
- 150 g vlašských ořechů
- 200 g jemného tvarohu
- 150 g švestkových povidel
- 300 ml mléka
- 5 lžic rumu
- 1 lžíce cukru moučky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička citrónové kůry
- hrst mandlových lupínků
- 1 sáček vanilkového cukru