Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Štědrák

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 1h 30min , Čas vaření: 45min
Celkový čas: 2h 15min , porce

4864 kalorií, 21.0g cukrů, 229.0g tuků, 147.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Do nádoby pekárny vlijeme mléko. Přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, 70 g cukru, sůl, mouku a droždí. Zapneme program na propracování a kynutí těsta. Dále si připravíme náplně.
Ořechová: ořechy umeleme, přidáme 60 g cukru a trochu mléka. Dáme na vařič a chvíli povaříme. Vypneme a přidáme 1 lžíci rumu. Necháme vychladnout.
Maková: mák umeleme, přidáme 60 g cukru, 1/2 lžičky skořice, trochu mléka a krátce povaříme. Do hotové náplně přidáme 1 lžíci rumu a dáme vychladnout.
Tvarohová: do tvarohu přidáme 1 lžíci moučkového cukru, vanilkový cukr, žloutek, 1 lžičku citrónové kůry, 2 lžíce rumu a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z 1 bílku.
Povidlová: povidla rozetřeme s 1 lžící rumu dohladka.
Velký pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na pět stejných dílů (1 díl těsta má asi 210 g). První díl vyválíme a vložíme do připraveného pekáče. Potřeme ho ořechovou náplní. Položíme druhý díl vyváleného těsta a naneseme makovou náplň. Dáme další díl těsta, následuje tvaroh. Čtvrtý díl těsta, povidla a nahoru položíme poslední vyválený kousek těsta.
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme krátce kynout a pak vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 200 C asi 40-45 minut dozlatova.

Bulb Tip k receptu

Před krájením je dobré nechat koláč úplně vychladnout, pak se lépe krájí.

Angel 666

09. 12. 2009, Recept navštíven: 6342x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Štědrák

Štědrák

Do nádoby pekárny vlijeme mléko. Přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, 70 g cukru, sůl, mouku a droždí. Zapnem...

Zobrazit všechny podobné recepty k Štědrák Link-arrow

Přidat recenzi
Přidat komentář
Roxana
Vypadá to dobře, ale pracné to je, že? Asi jako když jsem dělala chodské koláče.

Roxana 09. 12. 2009, 20:04

veka
Dost dobrý recept. A nemohla by jsi ještě poslat vzorek na ochutnání? :))Nebo spíš ho udělat a poslat? :)) No co, pustím se do toho, ale musím mít nějaké odpoledne čas. Tak doufejme, že do Vánoc to bude

veka 09. 12. 2009, 21:42

Angel 666
Nejpracnější, teda, spíš nejzdlouhavější je příprava těch nádivek, samotné sestavení koláče je docela rychlé a když těsto udělá pekárna, tak to jde raz dva.

Angel 666 09. 12. 2009, 21:46

veka
No, rozhodně vypadá skvěle a mooooc chutně

veka 09. 12. 2009, 22:24

Roxana
Máš pravdu, od té doby, co mám pekárnu, tak taky jedině v ní. Co se budu s něčím vymíchávat a čekat na vykynutí. Ještě mám dotaz, tu lžíce rumu, tam lžíce rumu - co potom děláš se zbytkem? :-))))

Roxana 09. 12. 2009, 22:25

Angel 666
To víš, někdo se potom MUSÍ obětovat a ty zbytky zlikvidovat :o)))

Angel 666 10. 12. 2009, 06:48

Jiřulka
Vypadá to fakt nádherně! Ještě tak mít někoho, kdo to za mě udělá :-D

Jiřulka 10. 12. 2009, 08:19

Roxana
Angel, proč myslíš, že to říkám? Když jsem dělávala kokosky, tak jsem potřebovala 1 dcl bílého vína, ať nežeru, dobře, dělal jsemje z dvohnásobné dávky, tak 2 dcl. No a pak třetí do sebe, cucala jsem zbylé víno, už se mi pak uź toho stala vánoční tradice. Jenže rum mi nejede, ten je převoněný, tak jestli bych to nemohla zalévat vínem??? :o)))))))) Zítra přijede syn, ten se po podobných věcech může utlouct, tak se asi obětuju a udělám to.

Roxana 10. 12. 2009, 08:48

Maja
Recept vypadá složitě, ale sbíhají se mi sliny. Ježíši já si snad kvůli štědráku koupím pekárnu!!! Už jsem ji měl půjčenou a musím říct, že co jsem vyzkoušela bylo dost dobrý (chleba vícezrnný i kmínový , vykynulo mi těsto na vánočku a pak sem ji i dobře upekla). Tak jdu hledat nějaké slevy ať to mám skoro zadarmo.

Maja 10. 12. 2009, 12:34

Roxana
Jo, pekárna je dobrá věc, ale myslím, že kvůli Štědráku ji kupovat nemusíš, snad bys ji využila i na chleba a podobně. Jinak je to zajímavý recept a neznám ho, To je nějaký krajový?

Roxana 10. 12. 2009, 12:38

Angel 666
Majo, já tenhle štědrák peču na Vánoce už 18 let (poprvé jsem ho dělala než se narodila mladší dcera a té bude na jaře 18 let). Objevila jsem ho v jedné vánoční kuchařce, kterou mi darovala k svátku tchýně. V pekárně těsto zadělávám poslední tři roky, jinak, než jsem měla pekárnu, tak jsem ho vždycky dělala klasicky ručně (v tom případě se nejdříve musí udělat kvásek). Všechno vypadá složitě, ale v podstatě je to těsto proložené nádivkami. Tady to spíš zesložiťuje to, že v ingrediencích se nedá oddělit co na těsto a co do nádivek, ale snad je to pochopitelné z postupu. Já bych řekla, že nakonec je to jednodušší než klasické kynuté koláče :o).

Angel 666 10. 12. 2009, 13:10

Maja
Angel to je náhoda máme stejně staré dcery a já se do dneška nenaučila dělat správně kynuté těsto. Prý mám studenou kuchyň (tvrdí moje kamarádka, která jednou se mnou zkoušela u nás doma kynuté knedlíky) doma jí těsto kyne a kyne a mě to prostě nekyne jak by mělo a pak to dopadne dost špatně. Slyšela sem, že prý si kuchařky pomáhají s kynutím v toubě, ale nevím nemám to odzkoušené. A jak je to s pečením a vařením, pomáhá dcera? U nás doma ani náhodou,protože má úplně jiné zájmy(sport, někdy škola a hlavně počítač, takže se doma ke psaní na s recepty dostanu jen v případě že zrovna není doma, což je právě nyní)

Maja 10. 12. 2009, 14:46

Roxana
Majo, co mám říkat já, my máme studenou kuchyni jak blázen, bývala tam prodejna řeznictví a celé je to obložené kachlíčky, kamna žádná, až letos máme topení. Tam byla zima!!!! Ale s kynutím jsem problém neměla....jen mléko na kvásek předehřívám a dám trošinku cukru, pak vymíchané těsto dám pod utěrku na stůl yvkynout, hodně si holky stěžují, že než se to naučily, vyjímečně v tomto jsme měla kliku a nikdy žádný problém. Tak je mám zas jinde, no.

Roxana 10. 12. 2009, 17:56

Angel 666
Moje dcera chodí do třeťáku na gastro- kuchař s maturitou, její přítel taky. Když potřebuju, hlavně o víkendech, dokáží uvařit pro sebe a pro malého brášku, ale jinak sama od sebe se k ničemu moc nehrne. S tím kynutím v troubě nemám zkušenosti, ale už jsem kolikrát někde četla, že teplota nemá až takový vliv na kynutí, jsou recepty na kynutá těsta a ta se dokonce nechávají kynout v lednici. Já jsem nezkoušela ani jeden extrém. Od té doby, co mám pekárnu, tak kynuté dělám jen v ní.

Angel 666 10. 12. 2009, 20:06

Roxana
Angel, teď mi ale dochází, že se říká, že všechny přísady by měly mít stejnou teplotu ať takovou či makovou, něco na tom je!

Roxana 10. 12. 2009, 20:55

Angel 666
Roxanko, to joo, stejnou teplotu při zadělávání, ale pak je asi jedno, při jaké teplotě to kyne.

Angel 666 11. 12. 2009, 22:39

Roxana
Přesně tak, ono když je něco teplé a něco studené, tak se proces kynutí asi narušuje.

Roxana 12. 12. 2009, 09:37

LUSYLIE
TENOT RECEPT VYPADÁ ÚŽASNĚ A JE SKVĚLÉ , ŽE MÚŽU POUŽÍT SVÉHO POMOCNÍKA MOU PEKÁRNU:)

LUSYLIE 16. 02. 2010, 22:14

Facebook komentáře