Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 217

Recept na pomerančový džus

Recept na pomerančový džus

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8,5 l vody, 2-3 pomeranče bez pecek, 0,5 kg pokrájené mrkve, 1 kg cukru, 5 dkg kyseliny citrónové

1,5 l vody, 2 - 3 pomeranče a 1/2 kg nakrájené mrkve povaříme v tlakovém hrnci 3/4 hodiny. Necháme vychladnout a dobře rozmixujeme. 7 l vody, 1 kg cukru a 5 dkg kyseliny citronové: cukr a kyselinu citronovou ve vodě rozpustíme. Spojíme to s džusem...

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg bílých fazolí, 1 vrchovatá lžíce sádla, 1 cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 l vody, smetana, ocet, sůl, pepř

Fazolky namočíme nejméně na 6 hodin do vody. V hrnci si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku, mouku a uděláme světlou jíšku (1-2 min.) do které zašleháme asi 6 dl vody, přidáme zeleninový bujón, fazole bez vody, pepř podle chuti a až se b...

Bramboráky

Bramboráky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých syrových brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, majoránka, kmín, sůl, olej na smažení

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme (já strouhám polovinu na kašičku a polovinu na jemném struhadle). Bramborovou směs smícháme s moukou a vejci a okořeníme dle chuti majoránkou, solí a kmínem. Pak těsto smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčích ledvinek, octem okyselená voda, 70 g osoleného másla, 40 g tuku, 1 lžička okořeněné soli, 100 g pistácií, 7 g másla, 1 lžička jemně nasekané pažitky

Pistáciové máslo: Pistácie lehce opražíme v těžké pánvi. Když vychladnou, rozemeleme je a smícháme je se 7 g másla a sekanou pažitkou. Uschováme na chladném místě. Ledvinky odblaníme a namočíme na 1-6 hodin do lehce okyselené vody. Pak je omyjeme ...

Barevná sýrová pomazánka s mrkví

Barevná sýrová pomazánka s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší mrkev, 1 lžička majonézy, majolky nebo zakysané smetany, 1 tavený smetanový sýr, česnek podle chuti, sušená petrželka, sůl

Syrovou mrkev nastrouháme najemno. Utřeme se sýrem a rozmačkaným česnekem, majolkou, solí a petrželkou. Pozor na poměr - v pomazánce má být skutečně hodně mrkve, sýr ji jen spojuje. Je-li mrkev příliš suchá a pomazánka hutná, lze přidat lžíci vody...

Rynglový koláč z kvasnicového těsta

Rynglový koláč z kvasnicového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

50 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 20 dkg droždí (kvasnic), 1/4 l mléka, 15 dkg másla, 17 dkg cukru, 3 žloutky, citrónová kůra, 1 kg vyzrálých rynglí

Do mísy vložíme droždí a posypeme je lžičkou cukru a mícháme je, dokud se nerozpustí. Pak přidáme 10 dkg mouky, 1/8 l vlažného mléka a rozmícháme v řídké těsto, které poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout. Do jiné mísy dáme zbytek mouky, s...

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 5 středně velkých syrových brambor, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 4 lžíce polohrubé mouky, majoránka, sůl, pepř, olej

Oloupané brambory jemně nastrouháme a vzniklou vodu z nich částečně slijeme. Přidáme mléko, vejce, utřený česnek, pepř, majoránku a tolik mouky, aby vzniklo zahoustlé těsto. Vše dobře promícháme. Plátky masa na okrajích nařízneme, naklepeme, oso...

Rychlý jogurtový koláč

Rychlý jogurtový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sklenky cukru krupice, 1 jogurt, 1 a 1/2 sklenky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce nebo ovocný kompot (bez šťávy)

Do misky dáme nejdříve jogurt. Do mouky přimícháme prášek do pečiva. Jogurt pak smícháme s cukrem a přidáme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto pak rozložíme ještě nějaké ovoce. Koláč se peče v předehřáté troubě na 180°C...

Golubce

Golubce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího nebo vepřového mletého masa, 1 kapusta, 100 g anglické slaniny v celku, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, hladká mouka dle potřeby, kmín, pepř, olej

Kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, silnější střední části odstraníme, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Maso, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na drobno, anglickou slaninou na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strou...

Lečo i na zavaření

Lečo i na zavaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,25 kg papriky, 1 kg rajčat, 25 dkg cibule, sůl, pepř

Papriky a cibuli řádně očistíme a omyjeme. Rajčata omyjeme. Vše nakrájíme a vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak zeleninovou směsí plníme sklenice a nakonec všechny sklenice rovnoměrně zalijeme šťá...

Přesnídávka pro děti z jablek

Přesnídávka pro děti z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jablek, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, šťáva ze 2 citrónů

Oloupaná a nakrájená jablka rozvaříme v 1/2 l vody. Rozmixujeme je, přidáme cukr, vanilkový cukr, uvařený pudink a citronovou šťávu. Chvíli povaříme. Plníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut v předehřáté troubě na 85°C.

Multivitaminová bomba

Multivitaminová bomba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 banán, 1 mango, 1 pomeranč, 200 g čerstvých jahod, 5 dcl pomerančového džusu, 1 dcl light jahodového sirupu, led

Část ovoce si odložíme stranou na zdobení a na dno sklenic, zbytek ovoce rozmixujeme s pomerančovým džusem a ledovou tříští. Můžeme použít jen kostky ledu, Ty pak dáme na dno sklenic, přidáme trochu nakrájených jahod a zalijeme jahodovým sirupem. ...

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, strouhaný Eidam nebo jiný tvrdý sýr, kompotované broskve, kari koření, hladká mouka, olej, sůl

Kuřecí prsa mírně naklepeme, osolíme a trošku posypeme kari kořením. Plátky masa prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji, výpek zaprášíme hladkou moukou, chvíli mícháme a zalijeme vodou. Maso v této šťávě necháme chvíli provařit, ke ko...

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Sterilované papriky

Sterilované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg červených nebo zelených paprik, 1,5 l vody, 0,5 l octu (8%), 1/8 l oleje, 25 dkg cukru, 10 dkg soli, 10 kuliček pepře

Papriky si načistíme, odstraníme semena a stopky a nakrájíme na čtvrtky. Poté je spaříme vařící vodou a vložíme do zavařovacích sklenic. Pak 10 minut vaříme nálev z vody, octu, oleje, cukru, soli a pepře. Vychladlým nálevem pak papriky zalijeme. ...

Zeleninová čalamáda

Zeleninová čalamáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg papriky, 1 kg okurek, 1 kg cibule, 1 kg zelí, 15 dkg cukru krupice, 4 dkg soli, 3 dcl oleje, 2,5 dcl octu, 2,5 dcl vody

Všechnu zeleninu si načistíme a omyjeme. Nastrouháme si ji nebo nakrájíme na malé kousíčky a vložíme do hrnce na rozpálený olej. Minutku restujeme a pak zalijeme vodou, octem, osolíme a dusíme cca 10 minut. Pak necháme směs vychladnout (babička j...

Bramboráková polévka

Bramboráková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l hovězího bujónu nebo vývaru z masoxu, 2-3 brambory, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 větší mrkev, polohrubá mouka dle potřeby, majoránka, sůl, olej, Vegeta dle potřeby, petržel (nebo pažitka či medvědí česnek)

Uvaříme si vývar, nebo si ho uděláme z masoxu a přidáme nastrouhanou mrkev. V míse si připravíme těsto: nastrouhané brambory, vejce, majoránku, česnek, osolíme a přidáme tolik mouky, aby se těsto dalo nabírat lžičkou a aby se nám v polévce nerozv...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 1-2 l vody, sůl

Fazolové lusky odvlákníme a odstraníme konce. Řádně je omyjeme (na přípravu jsou lepší žluté fazolové lusky, protože nemají vlákna). Nakrájíme je a doměkka povaříme (2-5 minut). Pak je scedíme, ochladíme ve studené vodě a plníme do sklenic. Slaný...

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 4 l vody, 0,1 kg soli, 0,75 l octa (8%)

Lusky odvlákníme a odstraníme jejich konce. Pořádně je umyjeme. Nakrájíme je a povaříme (2-5 minut) do měkka. Pak je scedíme, zchladíme ve studené vodě a naplníme do sklenic. Kyselý nálev si připravíme smícháním 4 l vody, 0,75 l octa (8%) a 0,1 kg...

Houby ve sladkokyselém nálevu

Houby ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 kg jakýchkoliv čerstvých hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, křen, 1 cibule, 100 g cukru

Hřiby očistíme, nakrájíme na menší kousky a potom povaříme přibližně 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kterých dáme...

Cuketová pomazánka na topinky

Cuketová pomazánka na topinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg namleté cukety bez semínek, 6 cibulí, 6 stroužků česneku, 6 lžic sojové omáčky, 1 lžíce zázvoru (nemusí být), 1 lžíce sladké papriky a troška pálivé, olej, sůl, 6 zelených paprik, 2-3 oloupaná rajčata, nové koření, 3-4 bobkové listy, pepř celý

Cibulku zpěníme na oleji, přidáme cuketu, pomletou papriku a rajčata, rozetřený česnek a ostatní suroviny. Nakonec kečup dle chuti. Dusíme asi 30 min, pak plníme skleničky a sterilizujeme cca 20 minut.

Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 kg cibule, 1 kg papriky, O,5 kg bílých nebo barevných fazolí, 1 a 1/2 dcl octu (8%), 250 g cukru, 80 g soli, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce sladké papriky, 1/4 oleje

Fazole si den předem namočíme. A druhý den ještě do měkka povaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme a dusíme na ¼ oleje. Přidáme sůl, cukr, ocet, vegetu, chilli a sladkou papriku. Vše řádně promícháme a dusíme. Ke konci přidáme fazole a ještě chvili...

Zelí z cuket

Zelí z cuket

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 3 cibule, olej, hrubá mouka, cukr, ocet, kmín, sůl

Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, dáme do hrnce, posolíme, přidáme kmín, cukr a trochu octa. Dusíme téměř doměkka. Nadrobno nakrájíme cibuli a v kastrolku na oleji osmažíme dorůžova. Změklou cuketu zaprášíme za stálého míchání hrubou moukou. ...

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 hrsti sušených hub, 1-2 cibule, 6 stroužků česneku, 6 párků nebo kus klobásky, uzeného nebo jiného salámu, 1-2 papriky, 2 rajčata, máslo, sádlo, sůl, kmín, troška kečupu

Kousek sádla a másla rozpustíme a zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme lisovaný česnek (může ho být klidně i více) a chvilku mícháme. Pak přidáme na kostičky nakrájený salám (párek, uzené maso) a chvilku restujeme. Dále přidáme sušené houby...

stránka: