Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 72

Rychlý jablečný koláč z hrníčku

Rychlý jablečný koláč z hrníčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 hrnečky polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3/4 hrnečku cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 3 lžíce Granka, 2 vejce, 1 hrneček mléka, 3/4 hrnečku slunečnicového oleje, 2 hrsti rozinek nebo sušených brusinek

Oloupaná jablka překrojíme na čtvrtiny, vyřízneme jaderník a jablka nakrájíme na malé kostičky. Do mísy dáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem, přidáme oba cukry, skořici, hřebíček a Granko. K sypké směsi přimícháme vejce rozšlehaná v ml...

Zelný salát v letním provedení

Zelný salát v letním provedení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky mladého zelí, 3 rajčata, 2 jablka, 1 bílá cibule, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř a tymián podle chuti, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru krupice

Omyté zelí překrojíme, tuhý košťál vyřízneme a zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme, dobře promačkáme a necháme chvíli v klidu. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jaderník a čtvrtky nakrájíme na plátky. Rajčata nakrájíme na kousíčky a c...

Houbové ragú

Houbové ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 talíře lesních hub ( nejlépe směs), 2 šalotky, sůl, pepř a tymián podle chuti, 200 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce brandy, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nasekanou šalotku a po chvíli přihodíme houby. Houby orestujeme, pak osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme tymián a podusíme doměkka. Krátce před...

Hovězí polévka z mletého masa s nudlemi

Hovězí polévka z mletého masa s nudlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mletého hovězího masa, 2 l vody, sůl, kousek libečku, 4 kuličky pepře, 150 g mražené zeleninové směsi, 1 kostka hovězího bujónu, vlasové nudle

Mleté maso zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Přidáme sůl, libeček a kuličky pepře. Uvedeme do varu, přiklopíme poklicí a na mírném plameni vaříme asi 45 minut. Potom přidáme mraženou zeleninu, bujón a vaříme do změknutí zeleniny. Nudle uvaříme...

Bublanina s černým rybízem

Bublanina s černým rybízem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 150 g rostlinného oleje, 3 vejce, 250 ml mléka, 250 g rybízu

Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme vejce, olej, mléko a vyšleháme těsto. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a rozetřeme těsto. Omytý černý rybíz obalíme v moučkovém cukru a nasypeme na těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě...

Čajová bábovka s pekany

Čajová bábovka s pekany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g másla, 120 g cukru krupice, 4 vejce, 30 g mletých pekanových ořechů, 5 lžic silného černého čaje, 5 lžic mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, hrst rozinek

Máslo s cukrem vymícháme do pěny, postupně zašleháme žloutky. Do směsi přimícháme pekany, studený čaj, mléko, mouku smíchanou s kypřícím práškem a lehce vmícháme sníh z bílků. Nakonec do těsta přidáme rozinky. Těsto nalijeme do tukem vymazané a h...

Špagety s houbovou směsí

Špagety s houbovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

olej, 1 cibule, talíř lesních hub, 150 g libového uzeného masa (lze nahradit libovolnou uzeninou), sůl a pepř podle chuti, 3-4 lžíce ostrého kečupu, 2-3 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce sladké smetany, 1/2 balení špaget, 2-3 stroužky česneku

Špagety dáme vařit podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí přihodíme nakrájené houby a uzené nebo uzeninu nakrájené na kostičky. Necháme lehce orestovat, je-li třeba, podlijeme lehce vodou a ...

Rampušáky

Rampušáky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, 100 g vepřové játry, 100 g slaniny, 100 g žampionů, 100 g šunky, 1 cibule, 1/2 lžička soli, troška barevného pepře, 50 - 100 ml kečupu, trochu ml rostlinného oleje, 2 feferonky (sterilované)

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso a opékáme. Postupně přidáme nakrájená játra , slaninu, žampiony, šunku, na jemno pokrájenou cibuli a feferonky. Ochutíme solí, kečupem, pepřem. Přiklopíme pokličkou a ponecháme na...

Krůtí roláda s mrkví

Krůtí roláda s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velký plátek z krůtího prsa, 2 - 4 plátky šunky, sůl, plnotučná hořčice, 1 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička mleté papriky, 1 mrkev, 1 kostka drůbežího bujónu, hladká mouka, 1 menší sladkokyselá okurka

Krůtí plátek naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí. Poklademe plátky šunky a na jeden konec položíme oškrábanou mrkev. Stočíme do rolády a trochu zpevníme nití. Mrkev může na koncích vyčnívat. Oloupanou a nakrájenou cibuli usmažíme na oleji do růžo...

Šátečky s jablky

Šátečky s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g jemného tvarohu, 20 g cukru moučka, špetka soli, Na potření -1 bílek, 1 žloutek, 1 lžíce mléka, Na náplň - 3 jablka, špetka skořice, 1 hrst dětských piškotů

Prosátou mouku s cukrem a solí promícháme. Přidáme tvaroh a nakrájené máslo a vypracujeme těsto. Vypracované těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky odpočinout. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, přidáme skořici a ro...

Šunková omeleta s bramborovou kaší

Šunková omeleta s bramborovou kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g domácí šunky, 4 vejce, 3 lžíce tvrdého sýra, sůl, mletý černý pepř, slunečnicový olej

Sýr nastrouháme na drobno a šunku nakrájíme na větší nudličky. Vejce rozklepneme do misky, metličkou je rozšleháme, osolíme, opepříme a potom do nich vmícháme nakrájenou šunku. Na pánvi rozehřejeme olej, vlijeme rozšlehaná vejce se šunkou a na pov...

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 70 g cukru moučka, 3 vejce, 125 g másla, 1 sáček instantního droždí, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 50 ml mléka, 50 - 100 ml citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry, 100 ml rumu, 4-5 skleniček borůvek, 12 lžíc olivového oleje, 250 g jemného tvarohu

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šť...

Základní cheesecake

Základní cheesecake

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g máslových sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 500 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru krupice, citronová kůra ze dvou citronů, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce jemné krupice, 3 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru

V robotu rozmixujeme sušenky nadrobno. Zalijeme rozpuštěným máslem a znovu promixujeme, dokud se nám hmota nespojí. Formu o průměru 20 cm si vymažeme olejem nebo máslem a na dno formy natlačíme hmotu ze sušenek. Dáme do lednice. Mezitím si umy...

Rýžová směs s liškami a vepřovým masem

Rýžová směs s liškami a vepřovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček směsi rýže parboiled s indiánskou rýží, 2 šalotky, 250 g vepřové kýty, 300 g lišek obecných, asi 10 cherry rajčátek, sůl a pepř podle chuti, asi 4 snítky čerstvého tymiánu , 3 lžíce Worcesterové omáčky, 4 lžíce bílého vína, olivový olej

Rýži dáme vařit podle návodu na obalu. Mezitím si na rozehřátém oleji začneme restovat maso nakrájené na malé kostičky. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, za další chvilku přihodíme lišky, směs osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiá...

Fazolky na rajčatech a česneku

Fazolky na rajčatech a česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g fazolek (zelených fazolových lusků), 1 cibule, 6 velkých zralých rajčat, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, pepř a oregano podle chuti, asi 1 lžíce Worcesterové omáčky, lžička cukru krupice, olej, kousek parmazánu k podávání

Fazolky překrájíme na menší kousky a dáme vařit lehce podlité dopoloměkka. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do vařící vody, po malé chvilce vyndáme, sloupneme slupku a rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájenou nadrobno zpěníme na oleji...

Krůtí roláda s rýží

Krůtí roláda s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší plátek krůtího prsa, 1 plátek másla, 2 vejce, sůl, plnotučná hořčice, 1 naťová cibulka, 1/2 červené papriky, 2 plátky šunky, 1 kostka drůbežího bujónu, 500 ml vody, 2 lžíce slunečnicového oleje, hladká mouka

Plát masa naklepeme a osolíme. Na plátku másla připravíme ne moc tuhá míchaná osolená vajíčka. Maso ze 2/3 potřeme hořčicí a vejci. Povrch poklademe kousky papriky, cibulkou a na proužky nakrájeným 1 plátkem šunky. Svineme do rolády a zpevníme nit...

Brambory na kyselo

Brambory na kyselo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 500 ml vody, 1 lžička soli, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 250 ml smetany ke šlehání , 1 lžíce hladké mouky, 2 lžičky octa

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Nasypeme je do tlakového hrnce, přidáme vodu, sůl, bobkový list a nové koření. Hrnec uzavřeme a vaříme 15 minut. Z brambor vyndáme koření a poté je rozmačkáme i s vodou. Ve smetaně rozmíchám...

Čínské nudle sestry Eli

Čínské nudle sestry Eli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší pekingské zelí, 1 balení čínských nudlí, 1 balení čínské zeleninové směsi (nejlépe drobně krájené na nudličky - Mochov), 3 lžíce kari koření, 1 lžíce sojové omáčky, 2 kuřecí prsa, sůl a pepř dle chuti, 3 lžíce oleje

Ze všeho nejdříve si připravíme suroviny. Zelí přepůlíme, nakrájíme na nudličky a pořádně propláchneme. Necháme okapat. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malinké kousky. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Čínské nudle si vložíme do hrnce ...

Chatařské pivní kuře na špekáčku a bramborách

Chatařské pivní kuře na špekáčku a bramborách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, asi 1 kg brambor, 1 špekáček, sůl, kmín a sušený mletý česnek podle chuti, 250 ml piva, kousek másla

Omyté kuře rozdělíme na porce. Brambory oloupeme, rozkrájíme na klínky a dáme je na dno pekáčku vymazaného máslem. Brambory osolíme, posypeme kmínem a sušeným česnekem. Na vrstvu brambor rozložíme špekáček nakrájený na malé nudličky. Navrch rozl...

Krůtí roláda v protlaku

Krůtí roláda v protlaku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plát krůtího prsa (500g), 3 plátky venkovské šunky, sůl, plnotučná hořčice a kečup na potření, silnější plátek másla na opečení, Na omáčku - 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce rajčatového protlaku, 250 ml vody, 1/2 kostky bujónu, 1 - 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička cukru krupice

Krůtí plát masa naklepeme, osolíme, potřeme kečupem, hořčicí a poklademe plátky šunky. Maso svineme do rolády a zpevníme nití. Konec rolády nemusíme zpevňovat, vytékající hořčice nevadí. Na rozehřátém másle roládu ze všech stran opečeme, dokud mas...

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 1 cibule, kousek celeru, 1-2 mrkve, 1 střední cuketa, asi 3 hrsti fazolek (zelených fazolových lusků), 3 lžíce rajčatového protlaku, 1,25 l zeleninového vývaru, sůl a pepř podle chuti, 1/2 šálku rýže , 1 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka

Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou nadrobno, orestujeme a pak přihodíme připravenou zeleninu. Po chvilce přimícháme protlak, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi 5 mi...

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

780 g hrubé mouky, 350 ml mléka, 2 vejce, 1 droždí (kvasnice), 40 g cukru, špetka soli, marcipán, jahody, máslo

Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, přidáme špetku cukru a poprášíme moukou. Kvásek dáme na teplé místo a necháme vzejít. Poté smícháme s prosátou moukou, přidáme špetku soli a vajíčko. Těsto důkladně propracujeme a necháme kynout. Cca za hodinu ...

Filet z candáta s bramborovo-pomerančovým pyré

Filet z candáta s bramborovo-pomerančovým pyré

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

170 g filet z candáta, 2 růžičky brokolice, 120 g brambor, 1 pomeranč, 20 g másla, sůl a pepř dle chuti, olivový olej

Očistíme candáta, nakrájíme na filety a osolíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a lehce ho osmažíme z obou stran. Na candáta poklademe plátek másla a dáme na 5 minut při 180°C péct do trouby. Uvaříme brambory, které poté propasírujeme. Do brambor př...

Irský rozinkovo-jablečný koláč

Irský rozinkovo-jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,3 kg jablek, 200 g rozinek, 100 ml whisky, 500 g hladké mouky, 3 vejce, 250 g másla+1 lžíce, 200 g třtinového cukru, 1 skořice, 4 lžíce mléka

Začneme těstem. V robotu si dáme hníst mouku s celým máslem, jakmile se nám tyto dvě suroviny promísí, přidáme cukr a dvě vejce. Opět zapneme robota a vyhněteme hladké těsto. Vyjmeme a vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie. Necháme...

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 40 g cukru krupice, 2 lžíce cukru krupice, 25 g droždí (kvasnice), 100 ml kravského mléka, 1 slepičí vejce, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g másla, špetka soli, 250 g jemného tvarohu, 3 lžíce pudinkového prášku, troška citronové kůry, 1 lžíce rumu, 1 lžička rumu, vejce na potření, 1 hrst mandlí na posypání, 400 g švestek

Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěný vlažný tuk, vejce, rum a kvásek. Zpracujeme těsto a necháme kynout. Náplň: Tvaroh smícháme s vejcem, cukry, pudinkovým práškem, rumem a citrónovou...

stránka: