Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Finančně nenáročné - stránka 208

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l drůbežího bujónu, 4 mrkve, 5 lžic krupice, špetka soli, troška vegety (ne pro děti), 1 hrst listového špenátu

Na trošce másla osmahneme najemno nastrouhanou mrkev, přidáme krupičku, chvilku opražíme, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Cca po 10 minutách přidáme listy špenátu, ještě 5 minut povaříme. Dochutíme vegetou a solí (při přípravě pro malé děi se...

Univerzální tvarohový dip

Univerzální tvarohový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kozího sýru, 120 g jemného tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce citrónové šťávy, 1-2 lžíce olivového oleje, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, hrst čerstvě nasekané bazalky nebo pažitky nebo kopru, apod.

Sýr rozdrobíme a utřeme dohladka s tvarohem. Zjemníme smetanou, vetřeme citrónovou šťávu, olivový olej a utřený česnek se solí. Dochutíme pepřem a najemno nasekanou bazalkou, příp. koprem, pažitkou, mátou – záleží na chuti každého.

Špenátová polévka

Špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mletého špenátu, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 250 ml mléka, 250 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku

Na másle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a špenát a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut na mírném plameni. Poté přidáme rozetřený česnek, mléko, sůl a pepř dle chutě...

Špenátová omáčka

Špenátová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mletého špenátu, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 vejce, 100 ml mléka

Na oleji do zlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme špenát, mléko a necháme projít varem. Přidáme rozetřený česnek a vejce. Důkladně promícháme a opět přivedeme k varu. Vaříme 5 miut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s uvařeným vejcem nebo vol...

Špenátová bábovka

Špenátová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špenátu, 150 g eidamu (Edamu), 300 g polohrubé mouky, 3 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 50 g cukru krystalu, sůl

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, nadrobno nasekaný špenát a nastrouhaný eidam. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke špenátové směsi. Vmícháme mléko, sůl a ušlehaný sníh z bílků. Směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové...

Špenátové rizoto

Špenátové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g dlouhozrné rýže, 300 g špenátu, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut, dokud nezměkne. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme teplotu, přidáme nakrájený špenát, přikryjeme pokličkou a dusíme 5-10 minut. Přidáme scezenou a uvařenou...

Žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 10-15 rohlíků, 500 g odtučněného tvarohu, 400 g cukru krystalu, 1 vejce, 2 lžíce mleté skořice, 500 ml mléka

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme. Rohlíky podélně rozkrojíme na třetiny a namočíme do mléka. Poté rohlíky vymačkáme a poklademe 1/3 množství do zapékací mísy, tak aby pokryly celou plochu. Rohlíky rovnoměrně zakryjeme 1/2 vymačka...

Vícezrnný domácí chléb

Vícezrnný domácí chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g celozrná žitné mouky, 300 ml teplé vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce octu, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení droždí (kvasnic), 3 lžičky cukru krystal, 20 g lněného semínka, 20 g slunečnicového semínka, 20 g žitných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu

Nejprve si připravíme kvásek: do půl decilitru teplé vody rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a necháme v teple vzejít. V míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, 2 lžičky cukru, ocet, olej, zbytek teplé vody, vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těs...

Hruškový kompot

Hruškový kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrušek, 250 ml vody, 100 g cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička hřebíčků, 1 lžíce citrónové šťávy

Hrušky oloupeme, nakrájíme, vykrojíme jádřince a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. Vodu smícháme s cukrem, nakrájenými hruškami, skořící a hřebíčky. Přivedeme vše k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí a hrušky nezměknou. Podáváme ...

Maďarské fazole

Maďarské fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 3 čili papričky, 1 cibule, 1 menší mrkev, 2 konzervy bílých fazolí , 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička suché majoránky, sůl, pepř, 150 ml vody

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájené čili papričky a rozetřený česnek. Smažíme tak dlouho, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev, scezené fazole, cukr, rajčatový protlak a vodu. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném pl...

Kuřecí špíz na gril

Kuřecí špíz na gril

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg kuřecích prsou, 100 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, ideálně barevného, 1 lžíce bazalky, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté papriky

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Připravíme si marinádu na naložení: do olivového oleje vmícháme všechno koření, citrónovou šťávu, hořčici, vše pořádně rozmícháme. Kuřecí maso napícháme na špejli nebo grilovaní jehlu, potřeme ma...

Jednoduchý celozrnný chléb

Jednoduchý celozrnný chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg celozrné mouky, 50 g droždí (kvasnic), 450 ml vody, 1-2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru krupice

Připravíme si kvásek: droždí rozdrobíme do 150 ml vlažné až teplé vody, posypeme cukrem, dáme do tepla a necháme vzejít. Do mísy vsypeme polovinu mouky, zapracujeme kvásek a takto vytvořené těsto necháme asi půl hodiny v teple kynout. Pak do těs...

Lahůdkový hermelínový salát

Lahůdkový hermelínový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení hermelínu, svazek ředkviček, 150 g sterilovaných žampionů, 1 pórek, 2 vejce, troška čerstvě nasekané petrželové nati, troška mleté sladké papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 250 ml majonézy, 3-4 ks sterilovaných okurek

Vejce uvaříme natvrdo. Mezitím si nakrájíme na kostky hermelín, na plátky či kousíčky žampiony, pórek na jemná kolečka, ředkvičky na tenká kolečka, okurky na drobné kostičky. Všechny ingredience vsypeme do mísy, přidáme na kousky nasekané vejce, o...

Česneková omáčka

Česneková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml husté smetany, 1 svazek pažitky, 10 stroužků česneku, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, pepř

Důkladně promícháme smetanu, olej, ocet, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Ochutíme pepřem a solí dle chuti. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 10 stroužků česneku, 700 ml zeleninového bujónu, 150 ml smetany, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky mletého kmínu

Roztopíme máslo, přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a důkladně rozmícháme. Poté přidáme smetanu, sůl, pepř, kmín a rozetřený česnek. Vše důkladně promícháme a necháme projít varem. Podáváme s pečivem.

Domácí česnekový chléb

Domácí česnekový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé veky, 250 g másla, 12 stroužků česneku, sůl, 1 lžička suchého oregana, 1 lžička sušeného tymiánu

Máslo, česnek, sůl, oregano, tymián důkladně rozšleháme. Veky nakrájíme na plátky, které z obou stran potřeme máslovou směsí. Veky opět spojíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Poté veky rozbalíme a ješt...

Domácí chléb kmínový

Domácí chléb kmínový

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce mléka, 1 balení droždí (kvasnic), lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 400 ml vody, 1 lžička tymiánu, lžíce octu, 2 lžičky římského kmínu

Připravíme si kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme je lžičkou cukru a necháme v teple vzejít. Mouku smícháme se solí a tymiánem. Do moučné směsi vlijeme kvásek, přidáme vlažnou až teplou vodu a vypracujeme hladké těsto. To přik...

Kuřecí polévka s ovesnými vločkami a kukuřicí

Kuřecí polévka s ovesnými vločkami a kukuřicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí čtvrtky, kostka drůbežího bujónu, 1,2 l vody, 2 mrkve, 1 malá konzerva kukuřice, 1 bílá paprika, 1 hrneček ovesných vloček, 1/2 lžičky soli, troška mletého pepře, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1/2 lžičky vegety, 1 cibule

Kuřecí čtvrtky dáme vařit do vody s drůbeží kostkou, novým kořením, bobkovým listem, kuličkami pepře a cibulí. Mezitím si připravíme zeleninu: očistíme mrkev, nakrájíme na kousky dle libosti, papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Měkké...

Špagety s chřestem

Špagety s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 150 g chřestu, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička oregana, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na 5 cm dlouhé kusy. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a chřest. Smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále ot...

Škvarky

Škvarky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg sádla, 2 dcl vody, 1-2 dcl mléka, 1-2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře

Pláty sádla zbavíme kůže a nakrájíme na kostky velké cca 2x2 cm. Připravíme si velký hrnec s pokličkou, vložíme kostky sádla, podlijeme trochou vody a na velmi mírném ohni trpělivě zahříváme a škvaříme. Musíme promíchávat, aby se sádlo nepřiškvaři...

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g chřestu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačky), sůl, pepř, 1 svazek pažitky na ozdobu, 50 g másla, 700 ml zeleninoého bujónu, 2 lžíce hladké mouky

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Chřest vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Poté chřest scedíme. Mezitím na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme d...

Chřestová omáčka

Chřestová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 100 ml zeleninové bujónu, 100 ml mléka, 400 g chřestu, sůl, pepř

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a chřest. Přidáme mléko, bujón a vaříme, dokud chřest nezměkne. Zeleninu scedíme a rozmixujeme dohladka. Tekutinu přivedeme k varu ...

Chřest s citrónovou kůrou

Chřest s citrónovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g chřestu, 1 lžíce citrónové kůry, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř, 1/2 lžičky cukru krystalu, 1 lžíce sojové omáčky

Odřízneme tuhé konce tenkých chřestových výhonků. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a chřest. Smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále otáčíme, aby byl stejnoměrně osmažený. Ke konci smažení opepříme, posypeme cukre...

Jednoduché vdolky

Jednoduché vdolky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 hrnečku cukru krystal, špetka soli, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 250 ml mléka, 80 g droždí (kvasnic)

Připravíme si kvásek z teplého mléka, do kterého rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, poprášíme moukou a necháme vykynout. Obě mouky spojíme se solí, cukrem, přidáme vejce, ztužený tuk, který na směs nastrouháme. Vlijeme kvásek a zaděláme vláčné...

Švestková omáčka

Švestková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 250 g švestkových povidel, 100 ml červeného vína, sůl, 1/2 lžičky mleté lékořice, 1/2 lžičky mleté skořice

Švestková povidla smícháme s vínem, olejem, skořicí, lékořicí a osolíme dle chuti. Můžeme podávat teplé nebo studené, s masem nebo pečivem.

stránka: