Ovocný salát s dvěma zálivkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Broskve omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Ananas oloupeme a nakrájíme. Jeden pomeranč omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky (z druhého pomeranče vymačkáme šťávu na zálivku). Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme kůru žlutého melounu, jádro vydlabeme lžící a zbytek dužniny nakrájíme na kostky. Jahody omyjeme a rozpůlíme. Všechno ovoce vložíme do mísy. Listy máty nasekáme nadrobno a smícháme s ovocem. První zálivka je z karamelu, vanilky a citrónové šťávy. Rozehřejeme kastrol a vsypeme do něho 125 g cukru, přidáme půl lžíce vody a necháme zkaramelizovat. Zpočátku nemícháme, později, až je cukr pomalu zkamarelizovaný opatrně zamícháme. Až je karamel hotový, přilijeme pomalu zbytek vody a dáváme pozor, aby nevystřikovala. Důkladně zamícháme. Vložíme do vařícího kastrolu zrníčka z poloviny vanilky a nakrájenou citrónovou trávu. Zmírníme plamen a mícháme cca 1 minutu. Poté přimícháme citrónovou šťávu. Obsah kastrolu přivedeme znovu k varu a odstavíme na cca 10 minut. Nakonec přecedíme přes sítko a necháme zchladit. Druhá zálivka je z pomeranče a brandy. Vymačkanou pomerančovou šťávu z druhého pomeranče vložíme spolu s brandy a zbytkem cukru do hrnce. Ohříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Sundáme z ohně a necháme zchladnout. Ovocný salát nakonec polijeme oběma zálivkami, posypeme čistými borůvkami a malinami a řádně zamícháme. Ihned podáváme.
Tip k receptu
K tomuto salátu se výborně hodí kopeček vanilkové zmrzliny.
Martina Třetinová22. 04. 2009
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: třtinový cukr
planeta 19. 03. 2016, 18:24