Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Španělská

Salsa z pečených rajčat

Salsa z pečených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rajčat, 7 g soli, 7 g pepře, 7 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 ks šalotky, 1 ks chilli papričky, 1 ks limety, 1 lžička třtinového cukru

Rajčata oloupeme, nakrájíme a spolu s česnekem a nakrájenou šalotkou pečeme 1 hodinu na 180 °C. Poté všechnu pečenou zeleninu dáme do mixéru, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku, šťávu z limetky a třtinov...

Masové kuličky albondigas

Masové kuličky albondigas

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího mletého masa, 1 ks vejce, 1 lžička soli, 1 kousek petrželové natě, 1 lžička pepře, 1/2 hrnku strouhanky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 šálek slunečnicového oleje, 1 ks cibule

Smícháme mleté maso, vejce, nasekanou cibuli a petrželku a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a přidáme strouhanku podle potřeby. Z masa tvoříme malé kuličky (asi o velikosti Ikea kuliček), a ty pak obalíme v hladké mouce. Smažíme na o...

Paella

Paella

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cibule, 1 ks mrkve, 4 ks rajčat, 2 ks papriky (kapie), 4 ks česneku, 2 ks tresky, 3 ks langusty, 3 ks krevet, 4 lžičky olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky šafránu, 500 g kulatozrnné rýže, 1 l rybího vývaru

Všechnu zeleninu nakrájíme najemno. Rybí filety nakrájíme na kousky a spolu s krevetami a langustami opečeme na olivovém oleji. Dáme je stranou. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm cibuli. Po dvou minutách přidáme zbylou zeleninu a...

Španělské gazpacho

Španělské gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 2 ks papriky (kapie), 1/2 ks okurky, 1-2 stroužky česneku, 1/2 ks šalotky, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce estragonu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a stroužek česneku. Papriky zbavíme semen, nakrájíme a spolu s olivovým olejem a vinným octem je přidáme do mixéru. Rozmixujeme dohladka, p...

Králík na česneku s olivami

Králík na česneku s olivami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks divokého králíku, 1 ks cibule, 1 ks řapíkatého celeru, 3 ks bobkového listu, 2 ks rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 500 ml bílého vína, 1 troška rozmarýnu, 2 hrsti oliv, 1 lžička soli, 7 g pepře

Králíka naporcujeme. Cibuli nakrájíme najemno, celer nadrobno a rozmarýn nasekáme. Na oleji opečeme ze všech stran králičí maso a pak je vyjmeme. Do tuku dáme cibuli a celer a osmahneme. Přidáme rozmarýn, sůl a pepř. Po chvilce restování do ...

Zapečené sardinky

Zapečené sardinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks papriky (kapie), 4 ks brambor, 700 g rajčat, 3 stroužky česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 1/2 lžičky šafránu, 2 lžíce olivového oleje, 24 ks sardinek, 2 lžíce petrželové natě

Cibuli a papriku nakrájíme na proužky. Rajčata oloupeme a spolu s bramborami nakrájíme na kolečka. Sardinky zbavíme páteře, ale jinak je necháme vcelku. Česnek utřeme se solí, pepřem a šafránem. Pekáček vymažeme olejem a poté do něj postupn...

Škeble s chorizem a bílými fazolemi

Škeble s chorizem a bílými fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

50 g choriza, 1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce petrželové natě, 200 ml zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, 400 g fazolí, 1 lžíce vinného octu, 600 g slávek jedlých

Klobásu nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Polovinu petrželky nakrájíme na jemno, druhou polovinu jen na hrubo. Klobásu smažíme nasucho v pánvi dokřupava. Poté přidáme cibuli a smažíme 5 minut. Poté přidáme i česnek a najemn...

Štika s fazolemi a chorizem

Štika s fazolemi a chorizem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g fazolí, 4 stroužky česneku, 2 ks bobkového listu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 6 lžic slunečnicového oleje, 100 g bílého pečiva, 100 g choriza, 1 ks cibule, 3 lžičky mleté papriky , 1 l drůbežího vývaru, 4 lžíce petrželové natě, 750 g štiky

Fazole si namočíme ve vodě den předem. Poté je propláchneme a zalijeme dvěma litry vody. Přidáme 3 stroužky česneku vcelku, bobkový list a tymián a 30 minut vaříme doměkka. Poté je odstavíme z ohně. Pečivo nakrájíme na kostičky a osmažíme na dvo...

Opékaná treska s paellou a šafránem

Opékaná treska s paellou a šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

90 ml olivového oleje, 200 g choriza, 3 ks šalotky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce mleté papriky, 300 g dlouhozrnné rýže, 1 l rybího vývaru, 1 lžíce másla, 300 g krevet, 2 lžíce petrželové natě, 1 citrón, 1 kg tresky, 1/2 lžičky šafránu

Do velké pánve dáme lžíci olivového oleje. Na něm opečeme šalotku a česnek nakrájené na jemno a klobásu nakrájenou na plátky. Opékáme asi 8 minut. Poté přidáme papriku a za stálého míchání opékáme tak 3 minuty. Poté přidáme rýži a pořádně zamích...

Pikantní Wraps

Pikantní Wraps

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 tortilla, 2 balení zakysané smetany, troška chilli omáčky, troška oregana, 3 hrnky strouhaného sýru Eidam, Gouda, Ementál, 6 plátků šunky od kosti, 6 plátků Parmské šunky, 6 lžic curry kečupu, troška soli, troška pepře, 12 oliv

Zakysanou smetanu dochutíme chilli omáčkou, oregánem, solí a pepřem. Na rozprostřenou tortillu rozetřeme curry kečup, položíme plát šunky od kosti, potřeme ochucenou smetanou, posypeme vrstvou strouhaného sýra a nahoru vložíme ještě plátek Parms...

Mušle na páře

Mušle na páře

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg slávek (slávka jedlá), 2 bobkové listy, trocha mořské soli a pepře, voda dle potřeby, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 snítka čerstvé hladkolisté petrželky, šťáva z 1/2 citrónu

Slávky důkladně očistěte, propláchněte pod tekoucí studenou vodou a vydrhněte kartáčkem. Vousky, které z nich někdy vykukují, odřízněte, prasklé nebo otevřené mušle vyhoďte. Do hrnce nalijte vodu, aby sahala maximálně 2 cm do výšky, a zapněte vaři...

Salát se šunkou jamón ibérico

Salát se šunkou jamón ibérico

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

směs čerstvých salátů (např. polníček, dubáček, rucola, římský, ledový nebo třeba hlávkový), nať z 1 jarní cibulky, 6 sušených rajčat v olejovém nálevu, 1/6 hlávky bílého zelí, několik kuliček hrášku, 8–10 kuliček kaparů, šťáva z 1/2 citronu, pár plátků jamón ibérico nebo jiné sušené šunky, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, hrubá mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle chuti

Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku. Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané), zaká...

Kačena na pomerančích

Kačena na pomerančích

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stŕedně velká kachna, 2 pomeranče, 2 lžíce olivového oleje, 20 g másla, 2 jablka, 200 ml bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, pomerančová šťáva z jednoho pomeranče, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, 1 lžíce čerstvě nasekané petrželové nati

Kačicu posolíme, potrieme tymianom a olejom. Dovnútra vložíme dieliky z jedného pomaranča, pokrájané jablka, bobkový list a petržlenovú vňať. Pečieme vo vyhriatej rúre. Takmer mäkkú kačicu zalejeme vínom a upečieme do červena. Polievame ju vypečen...

Španělská pochoutka

Španělská pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 papriky, 1 okurka, 4 rajčata, 2 vejce, 1 cibule, špetka soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje

Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, rajčata i okurek na tenké plátky. Všechny suroviny urovnáme v řadách na mísu, posypeme cibulí nakrájenou na tenká kolečka. Pokapeme olejem a dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme nakrájen...

Kreolská salsa

Kreolská salsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená paprika (kapie), 1 zelená paprika (kapie), 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce limetové šťávy, 1/2 lžíce oregana, 1/2 lžičky kmínu římského, špetka soli, špetka pepře

Rajčata spaříme a oloupeme. Papriky očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánev nalijeme olivový olej a cibuli s paprikou na něm chvíli opékáme. Volíme mírný plamen, cibule by měla jen zesklovatět. Mezitím si n...

Španělský salát

Španělský salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 červená cibule, 1 hlávka salátu, 2 rajčata, 2 lžíce jablečného octa nebo balsamikového, 2 lžíce olivového oleje, hrst kopru, špetka soli, špetka pepře

Připravíme si zálivku z octa, oleje, soli, pepře a jemně nasekaného kopru. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme na proužky. Salát rozebereme, větší listy natrháme, rajčata nakrájíme na plátky a smícháme se salátem a cibulí. Zálivku nalijeme na...

Recept na horkou čokoládu

Recept na horkou čokoládu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g čokolády na vaření, 2 lžičky cukru krupice, 1 lusk vanilky, 250 ml polotučného mléka, 150 ml 12% sladké smetany, troška Malcaa -hotového kakaové nápoje (nebo Granka)

Nejdříve si nalámeme čokoládu a podélně rozřízneme vanilku. Potom všechny přísady dáme do kastrůlku a na mírném plameni rozehřejeme. Stále prošleháváme metlou, až se všechna čokoláda rozpustí a směs bude horká a napěněná. Pak ji rozlijeme do hrn...

Domácí nealko mojito

Domácí nealko mojito

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

listy z 1 stonku máty peprné, 2 lžičky třtinového cukru, 1 limeta nebo citrón, 1,5 l vody

Listy máty omyjeme, pomačkáme a vhodíme do karafy nebo konvice. Limetu nebo citrón vymačkáme a šťávu smícháme s cukrem. Vše dobře promícháme s vodou a zalijeme mátu v konvici. Necháme dobře vychladit nebo zchladíme okamžitě kostkami ledu.

Rizoto s mušlemi a mořskými plody

Rizoto s mušlemi a mořskými plody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá cibule, 90 ml olivového oleje (z čehož 40 ml do omáčky), 240 g rýže Arborio, 300 ml bílého vína (z čehož 100 ml do omáčky), 350 ml silného kuřecího vývaru, sůl, pepř bílý, 1 snítka tymiánu nebo špetka sušeného, 50 g másla na zjemnění, zbytek ingrediencí na omáčku: 10 stroužků česneku, 200 g mušlí - slávka jedlá, 200 g mušlí - vongole, 100 g sépie, 100 g vyloupaných krevet, 400 g drcených loupaných rajčat, nemáte-li k dispozici kvalitní rajčata, použijte Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem, 40 g hoblin parmezánu

Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchávání vaříme na mírném ohni, dokud není na skus, a...

Atún con tomate y al caparras (Tuňák s rajčaty a capari)

Atún con tomate y al caparras (Tuňák s rajčaty a capari)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 steaky z tuňáka, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, nakrájená na plátky, 2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky, 500 g loupaných a nakrájených rajčat nebo Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem , 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce kapary, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce rybího vývaru nebo vody

Tuňáka osolíme z obou stran. V mělkém hrnci osmahneme na rozpáleném oleji tuňáka z obou stran dorůžova a přendáme ho do horké nádoby, aby nám zcela nevychladl. Do hrnce po tuňákovi přidáme cibuli a česnek, osmahneme, přiklopíme a na velmi ...

Guláš z hovězí oháňky z Andalusie

Guláš z hovězí oháňky z Andalusie

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg hovězí nebo býčí oháňky (přibližně 2 kusy), 4 zralá rajčata, není-li sezona sklizně, rajčata skvěle nahradí 80 g Heinz rajčatového protlaku, 750 g mrkve, 1 kg cibule, 4 stroužky česneku, 1 kg brambor, 0,5 l bílého vína, olej, šafrán, černý mletý pepř, sůl

Oháňky očistíme a nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Očistíme cibuli a osmahneme ji v hojném množství oleje, scedíme a přidáme k oháňce. Dále přidáme drobně posekaný česnek, zlehka posekaná oloupaná rajčata nebo Heinz rajčatový protla...

Gazpacho z Andalusie

Gazpacho z Andalusie

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g kvalitních oloupaných rajčat nebo Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem, 1 salátová okurka (oloupaná), 1 čerstvá kapie, dodá krásnou barvu a 1 zelená paprika, 4 plátky bílé veky, 1-2 stroužky česneku, 100 kvalitního olivového oleje, vinný ocet (o něco méně, než olivového oleje), sůl

Rajčata na špičce nakrojíme do kříže a spaříme pár vteřin ve vařící vodě, ihned zchladíme ve studené. Rajčata oloupeme a pokrájíme, stejně jako ostatní zeleninu. Nemáme-li po ruce čerstvá rajčata, nahradíme je Heinz rajčatovým pyré. Všechny ing...

Lentejas de Espaňa

Lentejas de Espaňa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čočky, 1 zralé rajče nebo 80g Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem, 1 mrkev, 1/2 červené a 1/2 zelené papriky, 1 cibule, 4 stroužky česneku i se slupkou, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 nožička klobásy chorizo, 1špetka mletého římského kmínu, sůl, 2 střední brambory

Do hrnce vložíme čočku, celé rajče nebo rajčatové pyré, celou mrkev, cibuli, česnek, chorizo, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, sůl a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji. Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bram...

Pstruh podle Hemingwaye

Pstruh podle Hemingwaye

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, 120 g másla, 300 g ananasu, 120 ml bílého vína, 120 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička čerstvého kopru, špetka soli, troška pepře bílého

Pstruhy vypitveme, očistíme, umyjeme pod prúdom tečúcej vody a utrieme čistou utierkou. Osolíme ich, trochu okoreníme a vložíme do panvice, v ktorej sme rozpustili maslo a z oboch strán prudko opečieme. Pred podávaním podlejeme vínom a necháme chv...

Sevillský telecí řízek

Sevillský telecí řízek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátku z telecího roštěnce, 8 plátku uzeného lososa, 2 pomeranče, 50 ml olivového oleje, 2 hlávkové saláty, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička soli, 1 lžička pepře bílého

Teľacie plátky neklepeme, len ich sformujeme do kruhu, posolíme, okoreníme, obalíme v múke a v oleji z oboch strán opečieme. Opečené preložíme na pekáč, na každý plátok mäsa položíme koliesko pomaranča a cez neho krížom plátok lososa. Dáme do vyhr...

stránka: