Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Finančně nenáročné - stránka 67

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíčky: 60 g anglické slaniny, 1 menší cibule, 750 g brambor, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, 1 špetka soli, 2 lžíce sádla, Zelí: 1 menší červené zelí, 1 lžíce drceného kmínu, 50 g slaniny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, sůl dle chuti, špetka pepře, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Nejprve si uvaříme zelí. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a dáme do velkého hrnce, aby mělo při vaření dostatek místa. Přisypeme kmín, podlijeme mírně vodou a vaříme asi 30 minut, dokud není zelí měkčí. Vodu případně doléváme. Mezitím co se nám ...

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700-900 g brambor, 1 pórek, sůl a pepř dle chuti

Brambory oloupáme a nakrájíme na kostky, dáme do hrnce. Pórek rozkrojíme podélně na polovinu a pořádně jej omyjeme. Nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborům. Do hrnce přilijeme asi 1,5 litru studené vody. Brambory i pórek by měli být asi 1cm pod...

Zapečené pomeranče

Zapečené pomeranče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg pomerančů, 3 žloutky, 200 g tučného tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 65 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, které rozložíme na malý pekáček. Z tvarohu, moučkového a vanilkového cukru a žloutků vytvoříme hmotu, ke které přimícháme ušlehanou smetanu. Touto hmotou zalijeme pomeranče. Předehřejeme si troubu...

Americký koláč s lesní směsí

Americký koláč s lesní směsí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru krupice, 2 ml kravského mléka, 125 g másla, 2 vejce, 5 špetek cukru moučka, 15 dkg jahod, 15 dkg malin, 15 dkg ostružin

Na tento koláč jsou třeba dvě těsta. První těsto uděláme z hladké mouky, másla, mléka a moučkového cukru. Toto těsto se musí nechat v chladu odležet. Druhé těsto připravíme tak, že utřeme žloutky s krupicovým cukrem. Do pěny pak přidáme mouku a sn...

Zapékané brambory s cibulí

Zapékané brambory s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzeného bůčku, 40 dkg brambor vařených ve slupce, 5 menších cibulí, 1 lžička koření na americké brambory, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, troška mletého pepře

Dáme si vařit asi na 1 hodinu uzený bůček na pařák, nerozbalený, v původním obalu. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Menší cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do menší dózy s víčkem dáme 3 lžíce oleje, 1 lžičku koření na americké b...

Kompot z dýně

Kompot z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg dýně, 3 hřebíčky, 2 l studené vody, 2 citróny, 800 g cukru krystal, 2 lžičky kyseliny citronové, 1 lahvička ananasového aroma

Dýni oloupeme, vydlabeme semennou část a dužinu nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do studené vody s hřebíčky a necháme (nemusíme) několik hodin stát. Potom přidáme nakrájené citróny na hrubší plátky i s kůrou, ale bez semen. Přidáme cukr a kys...

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg červené řepy, 1 l vody, 3 dcl octa, 1 lžička soli, 100 g cukru krystal, 1 troška fenyklu

Červenou řepu dobře omyjeme i s kořenem a dáme vařit asi na 1 hodinu , menší bulvy méně. Uvaříme jí do měkka, scedíme, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Takto připravenou jí promícháme s uvařeným nálevem. Nálev - do vroucí vody dám...

Zapečené špagety s mletým masem

Zapečené špagety s mletým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 600 g hovězího mletého masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, troška kmínu, troška majoránky, 3 kapky worcesterské omáčky, 3 lžičky polévkového tekutého koření , troška kečupu, kousek másla, 1 balení strouhaného sýru

Na usmaženou cibuli přidáme mleté maso a necháme podusit, než maso pustí šťávu. Dále přidáme česnek, papriku, kmín, majoránku, worčestrovou omáčku, maggi a kečup. Vše necháme podusit (asi 20 min). Pak směs vlijeme na uvařené a scezené špagety (do ...

Dukátové buchtičky z brambor

Dukátové buchtičky z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 3 dkg cukru moučka, 5 lžíc citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 3,5 dcl kravského mléka, 5 lžíc másla, 2 dkg droždí (kvasnic)

Uděláme kvásek z 1 dl mléka, lžíce cukru a droždí. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím a uděláme těsto na buchty. Z těsta děláme malé buchtičky, které dáváme na plech nebo do remosky (v té peču dukátové buchtičky nejraději). Při pečení v troubě...

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené řepy, 1 kg bílého zelí, 50 dkg cibule, 12 dkg cukru krystal, 1 lžíce soli, 500 ml vody, 2 dcl octa

Červenou řepu omyjeme, i s kořenem a dáme asi na 1 hodinu vařit. Scedíme jí, po vychladnutí jí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Očištěné zelí a oloupané cibule nakrájíme na tenké nudličky. Uvaříme si nálev, ve kterém zelí s cibulí chvíli povaříme....

Boule

Boule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 0,75 kg cukru krupice, 0,5 kg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 1 citrón, 20 lžic horké vody, 75 dkg másla, 1 l mléka, 3 pudinkové prášky vanilkové, 1 dcl rumu

Nejprve oddělíme u všech vajec bílek a žloutek. Ze všech bílků uděláme sníh. Ze žloutků, cukru, mouky, prášku do pečiva, horké vody a trocha citronové šťávy a kůry uděláme těsto. Pak přidáme sníh. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné přidáme...

Ostružinový džem s aronií

Ostružinový džem s aronií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml vody, 3 hřebíčky, 30 dkg aronie, 1,2 kg ostružin, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice, 25 ml rumu

V 1/2 litru vody povaříme 15 minut 3 hřebíčky, které vyndáme. Potom do té vody dáme vařit 30 dkg aronie a po 5 minutách přidáme ostružiny. Vaříme asi 15 minut, potom ovoce rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Přichystáme si 1 kg cukru krystal a tro...

Lívance jako od babičky 1

Lívance jako od babičky 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení podmáslí, 1 lžíce sody bikarbóny, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 žloutky, špetka soli, 1 šálek rostlinného oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Do mísy dáme podmáslí, lžičku sody, mouku, cukr, žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm smažíme jednotlivé lívance (na pánev nalijeme vždy 1 malou naběračku těsta). Hotové lívance potř...

Fašírka z uzeného masa 1

Fašírka z uzeného masa 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzeného masa, 7 rohlíků, 3 slepičí vejce, hrst krupice, 5 stroužků česneku

Maso uvaříme ve vodě v hrnci (lepší je v tlakovém, protože je to rychlejší) cca 45 minut, pak ho necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Do části vývaru (vody, ve které se maso vařilo) namočíme rohlíky. K rohlíkům rozklepneme vejce, přidáme t...

Malinový jogurt

Malinový jogurt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 dkg malin, 300 ml bílého jogurtu, troška cukru krystal - dle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček želatiny

Připravíme si želatinu – postupujeme dle návodu na obalu. Připravíme si 3 misky a na dno dáme omyté maliny (nějaké si necháme na ozdobu). Do bílého jogurtu přidáme rozpuštěnou želatinu a vanilkový cukr (kdo chce, může dosladit i klasickým cukrem)....

Univerzální těsto na ovoce

Univerzální těsto na ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dkg Hery, 2 dcl kravského mléka, 15 dkg cukru krupice, 2 vejce, 30 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 50 dkg ovoce

Tuk rozpustíme ve vlažném mléce a promícháme s ostatními přísadami. Vyválíme a dáme na vymazaný plech. Na těsto dáme ovoce dle libosti (nebo dle sezóny). Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40 minut.

Křehké jablkové řezy 1

Křehké jablkové řezy 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 7 dkg cukru moučka, 4 lžíce citronové kůry, 2 ml citronové šťávy, 2 žloutky, 0,5 kg strouhaných jablek, 5 lžic strouhanky

Do mísy přidáme nastrouhaná jablka, posypeme je trochou strouhanky, přidáme cukr a mouku, celé zalijeme rozpuštěným tukem a vypracujeme těsto, které dáme na vymazaný plech. Pak dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180°C po dobu cca. 40 minut.

Cuketové zelí se salátem

Cuketové zelí se salátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg mladé cukety, 1 středně velká cibule, 2 lžičky cukru krystal, 1/2 hlávky ledového salátu, 1 lžička soli, 2 lžíce vody, 1 lžička instantní světlé jíšky, 1 lžička octa

Salát nakrájíme na drobno a mladou neoloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do hrnce, osolíme a zalijeme 2 lžícemi vody. Dusíme asi 10 minut, potom zahustíme lžičkou světlé instantní jíšky. Podle potřeby dosolíme, ochutíme 2 lžička...

Smažený vepřový jazyk

Smažený vepřový jazyk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřový syrový jazyk, 2 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, 2 dcl slunečnicového oleje, troška pepře

Jazyk omyjeme a dáme vařit do osolené vody v tlakovém hrnci na necelou hodinu, uvaříme doměkka. Vychladlý jazyk oloupeme, nakrájíme je na 1 cm široké plátky, které můžeme osolit a opepřit, nebo jemně posypat kořením Čína. Obalíme v trojobalu a ryc...

Nemíchaná povidla od babičky I.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg švestek, 0,5 l octa, 1,5 kg cukru krupice

Švestky umyjeme, vyloupeme a smícháme s octem a cukrem. Necháme stát přes noc a druhý den dáme vařit. Bez míchání vaříme na mírném ohni 4-5 hodin. Povidla odstavíme z ohně, teprve pak důkladně promícháme a dáme do sklenic.

Nevážená buchta I.

Nevážená buchta I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 sklenky polohrubé mouky, 1 sklenka cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 32 g másla, 1 sklenka mléka, 50 dkg ovoce

Suroviny na těsto smícháme, vyválíme a dáme na plech. Těsto posypeme ovocem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C do zrůžovění (cca 40 min.).

Sardinková pomazánka

Sardinková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sardinek, 1/8 balení sádla, 1 lžíce polotučné hořčice, 1 cibule, 1 vejce

Vejce uvaříme na tvrdo, nakrájíme na kostičky, přidáme sardinky, sádlo, najemno nakrájenou cibuli a dle chuti hořčici. Zamícháme a mažeme na pečivo.

Skvěle vláčný jablečný koláč

Skvěle vláčný jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g jablek, 150 g másla, 2 vejce, 170 g cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžíce skořice, 200 g hladké mouky

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme si je na plátky a zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědla. V míse rozšleháme máslo s cukrem do hladké bílé hmoty. Poté postupně přimícháváme obě vejce. V druhé míse si smícháme mouku, kypřící prášek ...

Domácí čokoláda s ořechy

Domácí čokoláda s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

17 dkg ztuženého pokrmového tuku, 12 dkg cukru krupice, 1 balení kakaa - nejlépe holandského, 1 troška strouhaných ořechů, 1 lžíce rumu, 1 vanilka, 2 lžíce Solamylu

Rozpustíme tuk s cukrem, přidáme kakao a vytvoříme hladkou směs. Pak přidáme ostatní přísady, promícháme a můžeme nalít do formiček na čokoládu.

Knedlíky z odpalovaného těsta

Knedlíky z odpalovaného těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dcl mléka, 4 dkg másla, špetka soli, 40 dkg hrubé mouky, 1 vejce

Svaříme mléko s máslem, přidáme sůl a 20 dkg mouky. Chvíli mícháme a pak odstavíme (dokud se těsto nepřestane lepit na stěny). Když hmota vychladne, tak vmícháme 1 vejce a zbylou mouku. Promícháme. Z těsta děláme klasické knedlíky a plníme ovocem.

stránka: