Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 100

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 3 dcl mléka, 1 dcl oleje, 1 kostka kvasnic, 2 lžíce cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 žloutek, tuk na potření, Náplň: strouhaná jablka, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžička skořice

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilkový cukr a přilijeme kvásek a propracováváme těsto vařečkou. Poté necháme vykynout 30 minut. Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 díly. Na jemně pomoučen...

Sladká rýže s tvarohem

Sladká rýže s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml cukru krystal do sněhu, 1 hrneček cukru krystal do tvarohu, 2 rýže ve varném sáčku, 250 ml polotučného mléka, 1 kostka tučného tvarohu ve folii, 1 lžička soli, 3 slepičí vejce, půl kostky Hery nebo másla, 1 hrneček kokosové moučky, 50 dkg nektarinek nebo jiného ovoce

Nejprve si uvaříme 2 sáčky varné rýže ve vodě s 1 zarovnanou lžičkou soli. Vaříme maximálně 10 minut. Než se nám uvaří rýže, tak si připravíme kokos. Dáme vařit hrnek mléka a do vroucího vsypeme plný hrnek kokosu. Nevaříme, pouze spaříme. Uvařenou...

Žampiony s nivou

Žampiony s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g žampionů, 300 g Nivy

Žampiony oloupeme, odstraníme nožičky a na lehce vymaštěný pekáč poskládáme kloboučkem dolů. Do každého dáme kousek nivy a už nesolíme. Pečeme při 200°C asi 40 minut. Podle potřeby podlijeme. Servírujeme s rýží nebo hranolky.

Pečený čaj ze švestek a rybízu

Pečený čaj ze švestek a rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg švestek, 1 kg červeného rybízu, 1200 g cukru krupice, 6 hřebíčků, 1 lžička skořice, 120 ml rumu

Omyté a vypeckované švestky nakrájíme na čtvrtinky. Nasypeme je na plech a smícháme s červeným rybízem. Přidáme cukr a koření a dobře promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a ovoce pečeme asi 30 minut. Vyjmeme z trouby a přidáme rum. Hotový čaj n...

Bryja

Bryja

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 2 hrušky, 12 švestek, 150 ml vody, špetka soli, špetka skořice, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce polohrubé mouky

Omyté a vypeckované švestky rozkrájíme na čtvrtinky. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na úzké měsíčky. Vše přendáme do hrnce, přidáme koření a zalijeme vodou. Povaříme 10 minut. Poté přidáme mouku rozmíchanou v zakysané...

Švestkový sirup

Švestkový sirup

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cukru krupice, 4,5 kg švestek, 300 ml octa

Omyté a vypeckované švestky nasypeme do velké mísy. Prosypeme je cukrem a promícháme. Necháme 24 hodin uležet. Během odpočinku několikrát ručně promícháme. Pak směs přendáme do hrnce a přilijeme ocet. Vaříme pomalu 5-6 hodin, dokud se objem nezre...

Švestková čokoláda na vaření

Švestková čokoláda na vaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg švestek, 2 balení vanilkového cukru, 100 ml rumu, 1 kg cukru krupice, 200 g kakaa

Omyté a vypeckované švestky hodíme do mixéru. Přidáme cukr a důkladně rozemeleme. Směs přelijeme do hrnce a švestky vaříme asi čtvrt hodinky. Necháme vychladnout a propasírujeme přes jemné sítko. Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme...

Zeleninový hrnec s uzeninou

Zeleninový hrnec s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 6 středních žampionů, 3 bílé papriky, 3 větší brambory, 1 kořen velké mrkve, 1 konzerva fazolí v tomatě, 1 kousek libečku, 2 kostky zeleninového bujónu, dle potřeby instantní tmavá jíška, 1 středně velká cuketa, 15 - 20 dkg měkké klobásy

Nejprve si nakrájíme zeleninu. Cibuli na drobno, žampióny na plátky, papriky na proužky, brambory a cuketu na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubé nudličky. Na sádle usmažíme nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění a na ní orestujeme brambory. Po...

Švestkový táč

Švestkový táč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 200 g másla, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 250 g cukru krupice, 75 ml rostlinného oleje, 500 g švestek, 1 lžička skořice, 100 g cukru moučky, 2 vejce, 250 g tučného tvarohu

Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Troubu rozpálíme na 200°C. Vajíčka utřeme s olejem, polovinou změklého másla a krupicovým a vanilkovým cukrem. Do vzniklé hladké směsi zapracujeme tvaroh, prášek do pečiva a 250g polohrubé mouky. Těsto ...

Lák na červenou řepu

Lák na červenou řepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 sacharinu, 3,5 l vody, 1,5 l octu, 30 dkg cukru, 15 dkg soli, 1 špetka fenyklu

Všechny suroviny povaříme, přecedíme a poté můžeme plnit do vyvařených sklenic s červenou řepou.

Kuřecí prsa v kabátku

Kuřecí prsa v kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 150 g hladké mouky, 70 g Solamylu, 300 ml světlého piva, 1 lžička mleté papriky, 2 vejce, sůl a pepř dle chuti, 4 lžíce rostlinného oleje

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na plátky, nebo kousky. V míse zamícháme hladkou mouku, solamyl, pivo, papriku, vejce, sůl a pepř a kuřecí plátky, nebo kousky v něm zamícháme. Necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet a poté smažíme na oleji dozla...

Hrachové placky

Hrachové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrachu, 2 vejce, 60 g hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička majoránky, malá špetka muškátového oříšku

Přes noc namočený hrách zalijeme v hrnci vodou tak, aby byl potopený. Uvaříme ho doměkka. Pak ho přecedíme, ale vodu nevyléváme. Odebereme asi třetinu hrachu a zbytek rozmixujeme spolu s vodou, ve které se vařil. Pak přidáme zbylý hrách, sůl a k...

Mušličky s uzeninou a nivou

Mušličky s uzeninou a nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, špetka soli, 250 g uzeniny, 250 g Nivy, 1 vejce, lžíce máku

Z mouky, špetky soli a smetany vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme placku 5 mm a vykrajujeme kolečka. Doprostřed kolečka dáme kopeček směsi z jemně nastrouhaného sýra a uzeniny. Plátek přehneme přes náplň a okraje vzniklé mušličk...

Houbová omáčka s těstovinami

Houbová omáčka s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 400 g rajčatové dužiny, 1 větší lilek, 1 stroužek česneku, 50 g strouhaného sýru, 30 g hub, 2 dietní párky, 10 g másla, špetka šalvěje, 50 g hladké mouky, sůl a pepř dle chuti, 3 lžíce rostlinného oleje

Žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do nádoby s teplou vodou a asi 30 minut je necháme ve vodě odležet. Lilek oloupeme a nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme odležet, dokud se neopotí. Párky nakrájíme na kolečka a opečem...

Hrníčková rajčatová polévka

Hrníčková rajčatová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 3 hrnky vývaru z kostí, sůl a pepř dle chuti

Cibuli nkrájenou na kolečka osmahneme na másle, zaprášíme hladkou moukou a osmažíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Přidáme pokrájená rajčata a povaříme asi 15-20minut. Hotovou polévku rozmixujeme.

Fazole s hlívou ústřičnou

Fazole s hlívou ústřičnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g velkých tmavých fazolí, 150 g barevné papriky, 150 g hlívy ústřičné, 150 g uvařené dlouhozrnné rýže, sůl, pepř a majoránku podle potřeby, 50 ml olivového oleje

Tmavú fazuľu pred varením namočíme na par hodín do studenej vody. Potom vodu zlejeme, pridáme čistú vodu a fazuľu uvaríme domäkka. Po uvarení scedíme a odložíme Očistené farebné papriky pokrájame na rezance. Hlivu rozoberieme na menšie kúsky a sp...

Lentilkové sušenky

Lentilkové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 200 g másla, 30 g cukru krupice, 50 g hnědého cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, špetka skořice, 3 balení lentilek (celkem asi 100 g)

Mouku smícháme s kypřícím práškem a skořicí. Změklé máslo šleháme se všemi cukry do pěny, po chvíli přišleháme vejce. Do ušlehané směsi vmícháme ochucenou mouku a uděláme hladké těsto. Na plech s pečícím papírem tvoříme z těsta malé kuličky dál...

Nádivka s liškami a estragonem

Nádivka s liškami a estragonem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, šálek mléka, 250 g anglické slaniny, 250 g lišek, sůl, pepř, petrželka, pár snítek estragonu, 2 lžíce bílého vína, 60 g másla + kousek na vymazání pekáčku, 3 vejce, špetka česneku - sušené kořenící směsi

Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíme mlékem a odložíme stranou. Na pánvičce si rozškvaříme slaninu nakrájenou na malé kostičky, přidáme lišky, malé necháme celé a větší přepůlíme. Chvilku podusíme, zastříkneme vínem, přidáme špetku sušeného čes...

Grilované vepřové kuličky se studenou omáčkou

Grilované vepřové kuličky se studenou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového mletého masa, 100 g barevných paprik, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžíce Dijonské hořčice, kapka sojové omáčky, sůl, pepř a sladká paprika podle chuti, Na studenou omáčku: 100 ml zakysané smetany, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1 stroužek prolisovaného česneku, 1 lžička posekané čerstvé pažitky, sůl a pepř podle chuti

Mleté bravčové mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, sojovou omáčkou, dijonskou horčicou a prelisovaným cesnakom. Spolu premiešame a necháme odležať na chladnom mieste aspoň 1 hodinu. Potom z mäsa formuje...

Dalmatinská kuřecí křidýlka

Dalmatinská kuřecí křidýlka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích křídel, 4 větší brambory, 4 středně velké rajčata, 1 hrnek sterilizovaných zelených oliv plněných mandlemi (cca 150 ml), 50 ml olivového oleje, 1 kostka zeleninového bujónu s přichutí bazalky a tymiánu, 100 ml suchého bílého vína, sůl podle potřeby, 4 bílé bagety

Zemiaky ošúpeme a pokrájame po dĺžke na mesiačiky. Opečieme ich na olivovom oleji. Vyberieme ich na sitko a dáme odkvapkať. Olej nevylievame. V oleji po zemiakoch prudko opečieme umyté kuracie krídelka. Teplotu znížime, všetko podlejeme troškou v...

Ravioli plněné mletým masem a špenátem

Ravioli plněné mletým masem a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pšeničné mouky, 4 vejce, 200 g špenátu, 1/2 lžičky soli, 1 cibule, 80 g másla, 1 lžíce petrželové natě, 200 g hovězího mletého masa, 2 lžíce strouhanky

Mouku, 2 vejce, 1/2 lžičky soli a 2-3 lžíce vody zpracujeme na těsto, které rozválíme. (Možná bude potřeba více vody - záleží na mouce) Špenát omyjeme, krátce povaříme, necháme okapat a nasekáme. (Lzde použít i mražený - ne však protlak!) Jednu ...

Brusinkový koláč naruby

Brusinkový koláč naruby

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g Hery, hrneček cukru, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1 a 1/2 hrnku brusinek, 1 vejce, 1 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 125 ml mléka

Dno plechu si vyložíme pečícím papírem. Půl hrnku cukru smícháme se skořicí a novým kořením. Cukr rovnoměrně nasypeme na pečící papír. Na cukr nasypeme opláchnuté brusinky. Zbylý cukr si vyšleháme s máslem, postupně přidáváme vejce a vanilkový c...

Deli řezy

Deli řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Hery, 120 g cukru krupice, 4 vejce, vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 3 Deli - čokoládové tyčinky nejlépe různých příchutí

Povolenou heru vyšleháme společně s cukrem a vanilkovým cukrem. Po jednom přidáváme vejce. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a přisypáváme k vaječné směsi. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto poklademe na plátky nakráj...

Kuře na kokosu

Kuře na kokosu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 konzerva žampionů, 1 lžíce kokosové moučky, 200 g sladké smetany, špetka soli, špetka kari koření, 1,5 dcl slunečnicového oleje

Kuřecí prsa osolíme, okořeníme kari kořením a naložíme do oleje. Necháme asi 1 hodinu marinovat. Na pánvi opečeme maso doměkka, vyjmeme z pánve a udržujeme teplé. Na výpeku orestujeme žampiony a strouhaný kokos, krátce podusíme, přidáme smetanu a ...

Zeleninový nákyp s ravioli

Zeleninový nákyp s ravioli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g ravioli se zeleninou, 1 lilek, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička koření na pizzu, 4 rajčata, 2 cukety, 1 lžička másla, 125 g goudy, 1 hrneček bešamelové omáčky, sůl a pepř dle chuti, špetka muškátového květu, 1 svazek tymiánu

Ravioli uvaříme dle návodu, scedíme a necháme odkapat. Troubu si předehřejeme na gril. Oloupaný a opláchnutý lilek nakrájíme na kolečka. Česnek prolisujeme a přidáme ho k oleji a koření na pizzu, které jsme si smíchali v misce. Touto směsí potřeme...

stránka: