Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 99

Houbová cibulačka

Houbová cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 talířek lesních hub nakrájených na plátky, kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 4 lžíce bílého vína, petrželka, hrst strouhaného sýra

Cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme je na rozehřátém oleji. Když cibule začíná zlátnout, přisypeme mouku, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme houby a bujón, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou houby měkké. Do polévky přilijeme víno a dochut...

Rybízová marmeládová směs

Rybízová marmeládová směs

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l šťávy z vylisovaného ovoce, 1 kg cukru krystal, 1 Želírfix 1:1

Rybíz a další ovoce opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Potom ho pomeleme na mlýnku na odšťavnění ovoce i se stopkami. Získanou šťávu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Odebereme asi 1 hrst cukru z celkového množství a promícháme s Ž...

Čokoládový koláč z listového těsta

Čokoládový koláč z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g cukru, 200 g čokolády, 100 g másla, 1 vejce + 3 žloutky, 2 lžíce rumu, listové těsto

Čokoládu a máslo si rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme rum. Listové těsto rozválíme a přeneseme do koláčové formy. Těsto necháme předpéct přibližně 10 minut. Žloutky a vejce vyšleháme s cukrem. Do vaječné hmoty vlijeme čokoládovou směs a nalije...

Okurkovo-tvarohová pomazánka

Okurkovo-tvarohová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 okurky, 2 stroužky česneku, 250 g jemného tvarohu, sůl a pepř dle chuti

Okurek nastrouháme najemno, česnek vylisujeme a se zbytkem promícháme v míse, aby se chutě spojily.

Osvěžující malinová dřeň

Osvěžující malinová dřeň

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l malin, 3 lžíce cukru moučka, 1-2 dcl vody

Čerstvé maliny utřeme s cukrem a rozředíme vodou. Hotovou směs nalijeme do formiček z umělé hmoty a necháme zmrazit.

Koláč s rybízovým sněhem

Koláč s rybízovým sněhem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru krystal, 150 ml studeného mléka, 4 bílky, 300 g hrubé mouky, 4 žloutky, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 100 g másla nebo Hery, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 500-800 g červeného rybízu

Do mísy vložíme 150 g krystalového cukru a 1 vanilkový pudink. Promícháme a vsypeme obraný, propláchnutý a okapaný rybíz. Mražený nerozmrazujeme. Lze použít 500 - 800 g, záleží na tom, kdo kolik rád. Ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků a obracením vařeč...

Pivní psi

Pivní psi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení kulatých tvarůžků, 3 lžíce Ramy, 2 cibule, 5 plátků chleba, 10 feferonek, 1 balení mleté pálivé papriky

Krajíčky chleba rozpůlíme, namažeme Ramou Classic. Tvarůžky obalíme po obvodu v pálivé paprice, položíme na namazaný chléb, na to dáme kolečko cibule a feferonku, propíchneme párátkem a pivní psi podáváme jako jednohubku.

Topinka v sýrovém těsíčku

Topinka v sýrovém těsíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky chléba, 1 vejce, špetka soli, 100 g strouhaného sýru, 3 lžíce oleje

Krajíček chleba opečeme z jedné stany na oleji, před dopečením potřeme rozšlehaným vajíčkem se sýrem, otočíme a opečeme i ze sýrové strany. Před podáváním můžeme osolit a topinku v sýrovém těstíčku ozdobíme dle vlastní chuti.

Koule z jablek

Koule z jablek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 1/4 l vody, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce rozinek, hrst vlašských ořechů

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Cukr zalijeme trochou vody, uvaříme hustý sirup, přidáme jablka a povaříme. Nakonec přimícháme mleté a sekané ořechy a rozinky, promícháme a odstavíme. Z částečně vychladlé hmoty děláme kuličky, které obalíme...

Sýrové dobroty

Sýrové dobroty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 bílky, 200 g strouhaného sýra, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, špetka pepře, troška pažitky

Z bílků ušleháme sníh, vmícháme strouhaný sýr, pepř, sůl a usekanou pažitku. Ze vzniklé směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a smažíme. Kuličky jsou hotové, když zvětší svůj objem dvojnásobně. Podáváme horké a posypané pažitkou.

Trojúhelníčky z toustovače

Trojúhelníčky z toustovače

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 1 balení tučného tvarohu, 1 balení švestkových povidel

Rozválíme listové těsto, nakrájíme na obdélníky, dáme do toastovače, naplníme podle chuti (povidla, tvaroh) pečeme asi 4 minuty.

Žabinec

Žabinec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dcl pomerančového džusu, 5 cl Curacaa blue, 5 cl vodky, 1 lžíce ledu

Vše smícháme dohromady. Curacao v této směsi zezelená. Dáme plátek pomeranče a led.

Španělská pochoutka

Španělská pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 papriky, 1 okurka, 4 rajčata, 2 vejce, 1 cibule, špetka soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje

Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, rajčata i okurek na tenké plátky. Všechny suroviny urovnáme v řadách na mísu, posypeme cibulí nakrájenou na tenká kolečka. Pokapeme olejem a dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme nakrájen...

Hlávkový salát s vařenými vejci

Hlávkový salát s vařenými vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 vařených vajec, 2 hlávky salátu, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce destilovaného octa, špetka mleté papriky , špetka soli

Očištěné listy hlávkového salátu nakrájíme na jemné proužky, urovnáme na mísu a osolíme. Polovinu vajec nakrájíme na čtvrtky, druhou polovinu na kolečka, urovnáme na hlávkový salát, osolíme a posypeme paprikou. Salát pokapeme octem a olejem.

Kedlubny na smetaně

Kedlubny na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kedluben, 2 lžičky cukru krupice, 3 lžíce instantní jíšky, 1 plátek másla, 2 dcl vody, 1 dcl smetany ke šlehání, 1 lžička soli, 1 lžička octa

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do kastrolu, přidáme asi 2dl vody, sůl a podusíme skoro do měkka. Kedlubny zahustíme instantní jíškou a asi 3 minuty povaříme. Vmícháme smetanu ke šlehání a necháme přejít varem. Odstavené kedlubny d...

Jablkový - makový závin

Jablkový - makový závin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 400 g jablek, 200 g máku, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 50 g másla, 1 vejce

Jemně mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Z těsta vypracujeme plát a potřeme ho rozpuštěným máslem. Následuje vrstva máku a na ni dáme nahrubo nastrouhaná jablka mohou být i zavařená. Plát zavineme jako roládu. Nohavici přeneseme na plech s pečíc...

Lístkové kremeše

Lístkové kremeše

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 750 ml mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce cukru moučka, 6 žloutků, 4 pudinkové prášky, 250 g másla, 50 ml vaječného likéru, 1 sáček ztužovače šlehačky, 1 lžíce čokoládové polevy

Těsto rozválíme do podoby dvou plátů a první upečeme v celku. Druhý rozdělíme rádýlkem na čtverečky a pak upečeme. Mezitím svaříme mléko, krupicový cukr a 200 ml smetany. Zvlášť rozšleháme v trošce mléka žloutky a pudinkové prášky a vlijeme do vař...

Pařížské řezy s jablky

Pařížské řezy s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g cukru krupice, 250 g Hery, 4 vejce, 1/4 l mléka, 250 g polohrubé mouky, 5 lžíc kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru moučka, 3 jablka

Cukr krupici, 130g Hery a 3 celé vejce utřeme do pěny. Poté do směsi zašleháme mléko, mouku, 2 lžíce kakaa, citronovou šťávu, vanilkový cukr a kypřící prášek do pečiva. Do vymazaného a vysypaného plechu tuto smeš nalijeme a pečeme ve středně vyhřá...

Borůvkovo - nektarinkový koláč

Borůvkovo - nektarinkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 lžíce ovocné marmelády, 20 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 2 nektarinky, 100 g borůvek, 2 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 200°C. Listové těsto rozválíme a přeneseme na plech tak, aby nám vznikly zvýšené okraje. Marmeládu smícháme se smetanou ke šlehání a rovnoměrně rozetřeme po povrchu těsta. Nektarinky omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a po...

Domácí suchá směs k přípravě lívanců

Domácí suchá směs k přípravě lívanců

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 3 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička sody bikarbóny, 1 lžička soli, 40 g vanilkového cukru

Všechny ingredience dáme do mísy a důkladně zamícháme. Pomoci si můžeme tím, že všechny suroviny nasypeme do uzavíratelné dózy a důkladně protřepeme. Skladujeme v dobře těsnící dóze ve spíži. Až dostaneme chuť na lívanečky, přidáme ke každým 150 ...

Rebarborová omáčka do pohárů

Rebarborová omáčka do pohárů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rebarbory, 150 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru

Neloupanou rebarboru omyjeme. Odřízneme tuhé konce a zbytek nakrájíme na zhruba půl centimetru tenké plátky. Připravíme si hrnec s teflonovým dnem a všechny ingredience do něho nasypeme. Zapneme střední plamen a mícháme tak dlouho, dokud rebarbora...

Chlebová polévka s vejcem

Chlebová polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1.5 l vody, 1 malá patka tvrdého chleba, 1 vejce, 2 kostky jakéhokoliv bujónu, 1 lžička oleje (nebo sádla), 1 hrst petrželové nati

Malou patku starého kmínového chleba namočíme asi na půl hodiny do 1,5 litru studené vody, poté dáme asi na 15 minut vařit. Chleba rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme 2 jakékoliv bujóny. Do polévky vlijeme rozšlehané vejce a necháme přejí...

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 2 kostky masoxu, sůl, pepř, 1 velká cibule, mletá paprika , 2 zralá rajčata, drcený kmín, majoránka, 150 ml světlého piva, 2 lžíce strouhaného chleba, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce oleje

Sojové kostky podle návodu na obalu povaříme v osolené vodě ochucené masoxem. Uvařené kostky dobře scedíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme scezené kostky, opečeme je, přisypeme rajčata nakrájená na malé kousky, orestujeme, přidáme roz...

Mirabelková marmeláda

Mirabelková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g cukr krupice, 2 g kyselina citronová, 1 kg mirabelkového protlaku

Mirabelky zbavíme stopek, opereme, povaříme v malém množství vody a prepasíjujeme. Protlak prudce vaříme 20-30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách odvážené množství cukru, tak aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu cit...

Madeleines au beurre (Madlenky)

Madeleines au beurre (Madlenky)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 100 g cukr krystal (může být i krupice) , špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 100 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 100 g másla + trocha na vymazání formiček, 1 lžička růžové vody (může být i pomerančová), 2 lžíce polohrubé mouky

V míse smícháme vejce, cukr, sůl a citronovou kůru a vyšleháme do pěny. Poté k těstu prosejeme mouku a prášek do pečiva. Vymícháme do sladké pěny. Těsto necháme chvíli odpočinout a rozpustíme si 100g másla. Máslo necháme trochu vychladnout a poté ...

stránka: