Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 95

Ledvinky na smetaně s česnekem

Ledvinky na smetaně s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ledvinky, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 hlávka česneku, 1 zeleninový bujón, 3 lžičky polohrubé mouky, 250 ml sladké smetany 10%

Středně velkou cibuli usmažíme do růžova na lžíci oleje, přidáme očištěné a nakrájené ledvinky a česnek nakrájený na plátky. Dusíme pod pokličkou doměkka. Ochutíme bujónem a zahustíme polohrubou moukou, rozmíchané v troše studené vody. Povaříme, d...

Vepřové medailonky pečené s pikantní zálivkou

Vepřové medailonky pečené s pikantní zálivkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, sůl, 2 stroužky česneku, 1 velká cibule, Zálivka: 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky worcesterské omáčky, 3 lžíce kečupu, lžička mleté papriky , 1/2 lžičky pepře, 100 ml vody

Z vepřové kýty nakrájíme menší medailonky, dva na porci. Lehce je naklepeme a potřeme česnekem utřeným se solí. Připravené medailonky naskládáme do pekáčku vymazaného olejem. Na maso dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Ze všech ingrediencí vym...

Vepřové ledvinky s hlívou

Vepřové ledvinky s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg ledvinek, 30 dkg hlívy ústřičné, 1 větší cibule, 1 - 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička sojové omáčky, 2 špetky kmínu, 2 špetky mletého pepře, 1 kostka zeleninového bujónu

Ledvinky opláchneme pod tekoucí vodou. Rozřízneme je na polovinu a vykrojíme nežádoucí vnitřek. Nakrájíme je na kousky, opět opláchneme a necháme okapat. Oloupeme cibuli a nakrájíme omytou hlívu nadrobno. Cibuli nakrájíme najemno a usmažíme na ole...

Jablková bábovka s pudinkem

Jablková bábovka s pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g nahrubo nastrouhaných jablek, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 150 ml rostlinného oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček pudinkového prášku karamelového, podle potřeby mléko, dle chuti rozinky

Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, pudink a smícháme. Přidáme nahrubo nakrájená jablka, olej, vejce, dle chuti rozinky a tolik mléka, aby vzniklo středně husté těsto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě ...

Vepřový guláš zase jinak

Vepřový guláš zase jinak

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, 300 g uzeného masa, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, mletá paprika , 150 - 200 g lišek, sůl, 1-2 lžíce hladké mouky, pepř, drcený kmín, sušený česnek , majoránka

Na rozehřátém oleji restujeme kostičky cibule, až budou zlatohnědé. K cibuli přidáme kostky vepřového a dobře orestujeme, zasypeme moukou, krátce opražíme, přisypeme papriku, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme uzené maso nakrájené na kousky a o...

Rajčatová marmeláda s melounem

Rajčatová marmeláda s melounem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l šťávy z rajčat, 1.5 l šťávy z melounu, 3 sáčky Želírfixu 2:1, 2 kg cukru krystal, 3 vrchovaté lžičky kyseliny citronové

Rajčata a meloun odšťavníme a šťávu dáme vařit. Želírfixy smícháme s trochou cukru a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme 5 minut, potom vsypeme zbývající cukr a za stálého míchání opět povaříme dalších 5 minut. Odstavíme, asi 1 minutu necháme stát ...

Pomazánka z rybiček v tomatě

Pomazánka z rybiček v tomatě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rybiček v tomatě, 250 g tvarohu, 2 vejce uvařené natvrdo, 2 jarní cibulky, sůl, lžička najemno nastrouhaného křenu

Obsah celé plechovky rybiček i s nálevem vyklopíme do misky, přidáme tvaroh a spolu vše utřeme. Pomazánku osolíme, přimícháme vejce nasekané na malé kostičky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Nakonec dochutíme lžičku strouhaného čerstvého křenu.

Jednoduché kuřecí závitky

Jednoduché kuřecí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí řízky, 4 plátky sendvičové šunky, 4 plátky sýra, dle chuti sojová omáčka, špetka koření na kuře, lžíce rostlinného oleje

Kuřecí řízky jemně naklepeme, okořeníme, pokapeme sojovou omáčkou a olejem a necháme aspoň 2 hodiny uležet. Pak na každý plátek dáme šunku a sýr, pevně stočíme do závitků a smažíme na oleji. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a zeleninovým sal...

Buchty z vesnice

Buchty z vesnice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 80 g cukru krupice, 80 g rostlinného oleje, 2 vejce, špetka soli, 250 ml mléka

Z droždí, lžičky cukru a lžíce vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme cukr, olej, připravený kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme v teple vykynout. Z těsta vyválíme plát vysoký...

Šunka chudých

Šunka chudých

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bůčku, 500 g Kabanosu, 8 vajec, špetka majoránky, špetka pepře, sůl, 4 stroužky česneku

Bůček umeleme. Čtyři vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme spolu s kabanosem na kostičky a přidáme k bůčku. Osolíme, opepříme. Přidáme prolisovaný česnek a čtyři syrová vejce a dobře promícháme. Ochutíme majoránkou. Dáme do tlačenkového střeva a vaříme...

Maková omáčka

Maková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g máku, 1 l mléka, 2 lžíce perníku na pečení, troška skořice, troška citronové kůry, 4 lžíce cukru krupice

Mák jemně umeleme a uvaříme v mléce, okořeníme, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem. Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky. Do omáčky můžeme přidat rozinky nebo zavařené vypeckované třešně. Studenou ji můžeme jí...

Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 120 g změklého másla, 1 balení zakysané smetany, 100 g hořké čokolády, 100 ml mléka, 2 lžíce hruškovice, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g Solamylu, 3-4 velké hrušky, 2 lžíce kakaa

Nejprve rozpustíme čokoládu v mléce, dobře promícháme a necháme vychladnout. Vejce prošleháme s měkkým máslem a oběma cukry, přimícháme zakysanou smetanu, zchladlou čokoládu, hruškovici, mouku s kypřícím práškem, Solamyl a kakao. Těsto nalijeme ...

Mlsná mrkev

Mlsná mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 100 g másla, 1 balení tvarohu, 100 g cukru krupice, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev nakrájíme na kolečka a podusíme na másle doměkka. Přidáme tvaroh, rozmícháme a osladíme. Nakonec přimícháme šlehačku. Podáváme s pečivem nebo vánočkou.

Vepřová játra s cuketou

Vepřová játra s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg vepřových jater, 1 velká cibule, 1 bílá paprika , 1 vrchovatá lžíce strouhané mrkve, 1 hrnek cukety, 1 lžička instantní tmavé jíšky, 2 lžičky kořenící směs na Čínu, 2 lžíce slunečnicového oleje

Játra nakrájíme na menší kousky, cibuli a papriku na proužky. Mrkev a cuketu nastrouháme na hrubé nudličky. Na oleji pomalu orestujeme játra, cibuli a papriku. Podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut, až jsou játra skoro měkká. Přidáme vrchovatou ...

Rýže s pórkem

Rýže s pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti rýže, 1-2 vejce, 1-2 pórky, 1-2 lžíce oleje na smažení, sůl dle potřeby, mletý kmín dle chuti

Na pánev s trochou oleje dáme uvařenou rýži, zpravidla se osvědčí, když uvaříme větší množství a zbude. Předtím si na jiné pánvi dáme zesklovatět jemně nakrájený pórek, pozor, ne dohněda, jen zesklovatět! Smícháme na jedné pánvi a podle množství ...

Mleté maso s klobásou

Mleté maso s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g míchaného mletého masa, 3 měkké klobásy, 2 lžičky koření na mleté maso, 50 ml studené vody, 2-3 stroužky česneku, 1 vejce, 6 - 12 plátků anglické slaniny, špetka pepře

Mleté maso dáme do mísy a přilijeme vodu, ve které jsme rozšlehali vejce. Promícháme a potom přidáme nastrouhaný česnek, pepř a koření na mletá masa. Nesolíme. Dobře zamíchanou směs necháme odležet. Mezitím si oloupeme klobásky. Zapékací formu sl...

Bábovka Margot

Bábovka Margot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 Margot - čokoláda - větší balení, 3 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 350 ml mléka, 4 lžíce kakaa

Z bílků ušleháme sníh, čokoládu Margot (kokosová, obyčejná) nastrouháme. Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme olej a dáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem a kypřicím práškem, přilijeme mléko a dobře promícháme. Lehce vmícháme sníh z bílků a vylij...

Rajče s vejci a salátem

Rajče s vejci a salátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké rajče, 1 vejce, 10 dkg pařížského salátu, sůl

Vejce uvaříme natvrdo, ochladíme a oloupeme. Velké rajče omyjeme a osušíme. Rozkrájíme na dílky, ale nedokrojíme. Vejce nakrájíme na kráječi na vejce a plátky nepatrně osolíme. Do zářezů v rajčeti vložíme plátky vejce. Na dezertní talířek rozpros...

Kuřecí stehno smažené

Kuřecí stehno smažené

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí stehno, 1 vejce, 1 lžíce tatarské omáčky, kousek Camembertu, sůl, hladká mouka, strouhanka, směs sádla a oleje na smažení

Ze stehna odstřihneme kloub a stáhneme kůži. Odsraníme tučné kousky a stehna z obou stran 3 - 4x nařízneme. Do zářezů vtlačíme po troškách sýr nastrouhaný najemno a zářezy urovnáme. Obalíme v hladké mouce. Do rozšlehaného vejce dáme zbytek nastrou...

Mandlové tartaletky s jablky a švestkami

Mandlové tartaletky s jablky a švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru moučka, 3 lžíce mletých mandlí, 125 g Hery, 2 lžíce vody, 300 g švestek, 3 jablka, 4 lžíce medu, 2 lžíce másla, hrst mandlových lupínků

Z mouky, cukru moučky, vody, hery a mletých mandlí vytvoříme těsto, které rozdělíme na 8 částí. Sedm z nich namačkáme do formiček na tartaletky. Jablka oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme švestky nakrájené na kostičky, med, měkké máslo a man...

Červený rybíz á la brusinky

Červený rybíz á la brusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červeného rybízu, 70 dkg cukru krupice, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky kyseliny citronové, 4-6 hřebíčků, 5 lžic rumu

Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi č...

Ementálové kuličky

Ementálové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

šálek oleje, 1/2 l mléka, 25 dkg ementalu, 1 vejce, troška pepře, hrneček strouhanky, 4 lžíce hladké mouky

K nastrouhanému sýru přidáme pepř, mléko, rozšlehané vejce a zahustíme moukou a strouhankou. Z hmoty uděláme kuličky, které obalíme ve strouhance. Kuličky smažíme na rozpáleném oleji.

Zeleninové šátky

Zeleninové šátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkového zelí, 0,5 kg brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 rohlík, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, troška pepře, 2 lžíce oleje, 1 sklenka rajčatového protlaku, 2 lžíce zakysané smetany

Odstraníme zvadlé listy a oddělíme 8 největších. Omyjeme je, spaříme ve vroucí vodě a vykrojíme z nich nejsilěnjší část listových žeber. Polovinu zbylého zelí nakrájíme nadrobno. Omyté brambory nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Bramborovou šťávu...

Slanina se zelím

Slanina se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic citronové šťávy, sůl, pepř, 0,5 dkg hlávkového zelí, 1 cibule, 0,4 kg brambor, 10 dkg slaniny, kostka masoxu, 2 lžíce hladké mouky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrouhané zelí, brambory nakrájené na kostky a vyškvařenou slaninu. Směs zalijeme malým množstvím vody, osolíme, přidáme masox a asi 30 minut dusíme.

Zelí s ořechy

Zelí s ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

sůl, kmín, 150 ml smetany, 30 vlašských ořechů, 20 g včelího medu, 40 g ztuženého pokrmového tuku, 10 dkg cibule, 60 dkg bílého zelí

Zelí nakrájíme na kostky, osolíme a spaříme ve vroucí vodě. Potom ho scedíme a přidáme nakrájenou, předem na sádle osmaženou cibuli. Přidáme kmín a nasekané ořechy a dusíme, dokud zelí nezměkne. Měkké zelí zalijeme smetanou, dochutíme medem a octe...

stránka: