Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 93

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg červené řepy, 1 l vody, 3 dcl octa, 1 lžička soli, 100 g cukru krystal, 1 troška fenyklu

Červenou řepu dobře omyjeme i s kořenem a dáme vařit asi na 1 hodinu , menší bulvy méně. Uvaříme jí do měkka, scedíme, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Takto připravenou jí promícháme s uvařeným nálevem. Nálev - do vroucí vody dám...

Zapečené špagety s mletým masem

Zapečené špagety s mletým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 600 g hovězího mletého masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, troška kmínu, troška majoránky, 3 kapky worcesterské omáčky, 3 lžičky polévkového tekutého koření , troška kečupu, kousek másla, 1 balení strouhaného sýru

Na usmaženou cibuli přidáme mleté maso a necháme podusit, než maso pustí šťávu. Dále přidáme česnek, papriku, kmín, majoránku, worčestrovou omáčku, maggi a kečup. Vše necháme podusit (asi 20 min). Pak směs vlijeme na uvařené a scezené špagety (do ...

Dukátové buchtičky z brambor

Dukátové buchtičky z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 3 dkg cukru moučka, 5 lžíc citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 3,5 dcl kravského mléka, 5 lžíc másla, 2 dkg droždí (kvasnic)

Uděláme kvásek z 1 dl mléka, lžíce cukru a droždí. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím a uděláme těsto na buchty. Z těsta děláme malé buchtičky, které dáváme na plech nebo do remosky (v té peču dukátové buchtičky nejraději). Při pečení v troubě...

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené řepy, 1 kg bílého zelí, 50 dkg cibule, 12 dkg cukru krystal, 1 lžíce soli, 500 ml vody, 2 dcl octa

Červenou řepu omyjeme, i s kořenem a dáme asi na 1 hodinu vařit. Scedíme jí, po vychladnutí jí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Očištěné zelí a oloupané cibule nakrájíme na tenké nudličky. Uvaříme si nálev, ve kterém zelí s cibulí chvíli povaříme....

Ostružinový džem s aronií

Ostružinový džem s aronií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml vody, 3 hřebíčky, 30 dkg aronie, 1,2 kg ostružin, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice, 25 ml rumu

V 1/2 litru vody povaříme 15 minut 3 hřebíčky, které vyndáme. Potom do té vody dáme vařit 30 dkg aronie a po 5 minutách přidáme ostružiny. Vaříme asi 15 minut, potom ovoce rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Přichystáme si 1 kg cukru krystal a tro...

Lívance jako od babičky 1

Lívance jako od babičky 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení podmáslí, 1 lžíce sody bikarbóny, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 žloutky, špetka soli, 1 šálek rostlinného oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Do mísy dáme podmáslí, lžičku sody, mouku, cukr, žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm smažíme jednotlivé lívance (na pánev nalijeme vždy 1 malou naběračku těsta). Hotové lívance potř...

Fašírka z uzeného masa 1

Fašírka z uzeného masa 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzeného masa, 7 rohlíků, 3 slepičí vejce, hrst krupice, 5 stroužků česneku

Maso uvaříme ve vodě v hrnci (lepší je v tlakovém, protože je to rychlejší) cca 45 minut, pak ho necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Do části vývaru (vody, ve které se maso vařilo) namočíme rohlíky. K rohlíkům rozklepneme vejce, přidáme t...

Malinový jogurt

Malinový jogurt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 dkg malin, 300 ml bílého jogurtu, troška cukru krystal - dle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček želatiny

Připravíme si želatinu – postupujeme dle návodu na obalu. Připravíme si 3 misky a na dno dáme omyté maliny (nějaké si necháme na ozdobu). Do bílého jogurtu přidáme rozpuštěnou želatinu a vanilkový cukr (kdo chce, může dosladit i klasickým cukrem)....

Univerzální těsto na ovoce

Univerzální těsto na ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dkg Hery, 2 dcl kravského mléka, 15 dkg cukru krupice, 2 vejce, 30 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 50 dkg ovoce

Tuk rozpustíme ve vlažném mléce a promícháme s ostatními přísadami. Vyválíme a dáme na vymazaný plech. Na těsto dáme ovoce dle libosti (nebo dle sezóny). Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40 minut.

Křehké jablkové řezy 1

Křehké jablkové řezy 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 7 dkg cukru moučka, 4 lžíce citronové kůry, 2 ml citronové šťávy, 2 žloutky, 0,5 kg strouhaných jablek, 5 lžic strouhanky

Do mísy přidáme nastrouhaná jablka, posypeme je trochou strouhanky, přidáme cukr a mouku, celé zalijeme rozpuštěným tukem a vypracujeme těsto, které dáme na vymazaný plech. Pak dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180°C po dobu cca. 40 minut.

Cuketové zelí se salátem

Cuketové zelí se salátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg mladé cukety, 1 středně velká cibule, 2 lžičky cukru krystal, 1/2 hlávky ledového salátu, 1 lžička soli, 2 lžíce vody, 1 lžička instantní světlé jíšky, 1 lžička octa

Salát nakrájíme na drobno a mladou neoloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do hrnce, osolíme a zalijeme 2 lžícemi vody. Dusíme asi 10 minut, potom zahustíme lžičkou světlé instantní jíšky. Podle potřeby dosolíme, ochutíme 2 lžička...

Smažený vepřový jazyk

Smažený vepřový jazyk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřový syrový jazyk, 2 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, 2 dcl slunečnicového oleje, troška pepře

Jazyk omyjeme a dáme vařit do osolené vody v tlakovém hrnci na necelou hodinu, uvaříme doměkka. Vychladlý jazyk oloupeme, nakrájíme je na 1 cm široké plátky, které můžeme osolit a opepřit, nebo jemně posypat kořením Čína. Obalíme v trojobalu a ryc...

Nemíchaná povidla od babičky I.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg švestek, 0,5 l octa, 1,5 kg cukru krupice

Švestky umyjeme, vyloupeme a smícháme s octem a cukrem. Necháme stát přes noc a druhý den dáme vařit. Bez míchání vaříme na mírném ohni 4-5 hodin. Povidla odstavíme z ohně, teprve pak důkladně promícháme a dáme do sklenic.

Nevážená buchta I.

Nevážená buchta I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 sklenky polohrubé mouky, 1 sklenka cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 32 g másla, 1 sklenka mléka, 50 dkg ovoce

Suroviny na těsto smícháme, vyválíme a dáme na plech. Těsto posypeme ovocem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C do zrůžovění (cca 40 min.).

Sardinková pomazánka

Sardinková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sardinek, 1/8 balení sádla, 1 lžíce polotučné hořčice, 1 cibule, 1 vejce

Vejce uvaříme na tvrdo, nakrájíme na kostičky, přidáme sardinky, sádlo, najemno nakrájenou cibuli a dle chuti hořčici. Zamícháme a mažeme na pečivo.

Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 70 g zelených oliv, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř, 1 vejce, 80 ml olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 200 g balkánského sýra

V míse smícháme všechny suché přísady - mouku s kypřícím práškem, olivy nakrájené na kousky, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř. V druhé misce prošleháme vejce s olejem a jogurtem, pak tekutou směs vmícháme do mouky, až nám vznikne hladké těsto. Form...

Pestré krůtí špízy

Pestré krůtí špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou, 100 g šunky - plátky, 100 g listového špenátu, 4 žampiony, 3 papriky - různé barvy, 1 lžíce provensálského koření, sůl dle chuti, 150 ml drůbežího vývaru, 1/2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje

Krůtí prsa omyjeme, očistíme od případného tuku a jemně naklepeme. Špenát omyjeme a spaříme horkou vodou, ve které jej necháme přibližně minutu. Špenát z vody vyjmeme a rozprostřeme na krůtí prsa. Na špenát poklademe plátky šunky a prsa pevně srol...

Netradiční švestkový koláč

Netradiční švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 2/3 sklenky cukru krupice, 80 g hodně změklého másla, 2 balení (260 g) Bebe sušenek, 1 sklenka (250 ml) červeného vína, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, lžička skořice, 500 g švestek, 2 lžíce mandlových lupínků, 1 - 2 lžíce medu

V míse ušleháme žloutky s cukrem a měkkým máslem do pěny. Bebe sušenky rozmixujeme nebo umeleme a zalijeme vínem. Promícháme a necháme nasáknout. Vlhkou směs sušenek přišleháme spolu s kypřícím práškem do vaječné hmoty. Nakonec do těsta lehce vmí...

Skvěle vláčný jablečný koláč

Skvěle vláčný jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g jablek, 150 g másla, 2 vejce, 170 g cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžíce skořice, 200 g hladké mouky

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme si je na plátky a zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědla. V míse rozšleháme máslo s cukrem do hladké bílé hmoty. Poté postupně přimícháváme obě vejce. V druhé míse si smícháme mouku, kypřící prášek ...

Telecí maso v mrkvi

Telecí maso v mrkvi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg telecího masa z plecka, 1 dkg hladké mouky, 4 dkg másla, 20 dkg mrkve, špetka soli, 1/2 cibule, 3 lžíce smetany ke šlehání, 1 sklenka vody

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme maso nakrájené na kostičky a osmahneme. Když se šťáva z masa vydusí, tak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso za stálého míchání osmahneme. Nyní zalijeme jednou naběračkou horké vody, osolíme a přiklopíme (o...

Knedlíky z odpalovaného těsta

Knedlíky z odpalovaného těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dcl mléka, 4 dkg másla, špetka soli, 40 dkg hrubé mouky, 1 vejce

Svaříme mléko s máslem, přidáme sůl a 20 dkg mouky. Chvíli mícháme a pak odstavíme (dokud se těsto nepřestane lepit na stěny). Když hmota vychladne, tak vmícháme 1 vejce a zbylou mouku. Promícháme. Z těsta děláme klasické knedlíky a plníme ovocem.

Cuketová polévka se smetanou

Cuketová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 hrnky mladé nastrouhané cukety, 3 lžíce nastrouhané mrkve, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 250 ml smetany na vaření, 1 lžička cukru krupice

Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Usmažíme jí dorůžova a přidáme cuketu nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude ...

Vepřové maso s broskvemi a česnekem

Vepřové maso s broskvemi a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového plecka, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worcesterské (Worcesterová) omáčky, 4 čerstvé broskve, 1 hlávka česneku, 1 lžíce slunečnicového oleje

Vepřovou plec nakrájíme na kostky, které orestujeme na malém množství oleje. Osolíme, opepříme, přidáme oloupanou a na menší kousky nakrájenou broskev a celé stroužky česneku. Podlijeme vodou a dusíme, pokud maso není měkké. Poté zahustíme moukou ...

Guláš s kapií a česnekem

Guláš s kapií a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího předního masa, 1 červená kapie, 100 g cibule, 3 lžíce hotové tmavé jíšky, 1 troška mletého kmínu, 10 listků čerstvé majoránky, 1 lžíce sádla, 1 list libečku, 5 stroužků česneku, 2 lžičky mleté papriky, 3 špetky mletého pepře, 4 špetky soli

V tlakovém hrnci osmažíme drobně nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění, přidáme maso nakrájené na kostky a pomalu opékáme, dokud se šťáva nevysmahne. Přidáme sůl, pepř, libeček, majoránku a sladkou mletou papriku, zamícháme a podlijeme vodou. Hrn...

Indická smažená cibule Bhajii

Indická smažená cibule Bhajii

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, hladká mouka dle potřeby, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2-2,5 dcl vody, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kmínu, 1 lžička garam masala, 1 lžička chilli koření, 1 lžička koriandru, sůl dle chuti, olej na osmažení

Všechny uvedené suroviny (kromě cibule a oleje) smícháme v misce tak aby nám vzniklo hustší těstíčko. Necháme hodinu odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky. Rozpálíme olej. Plátky cibule obalujeme v těstíčku a hned vkládáme do oleje, smažíme do ...

stránka: