Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 103

Kuře s brokolicí

Kuře s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g těstovin, 2 kuřecí prsa, 100 g brokolice, 50 g sterilovaných žampionů, 150 ml mléka, 3 trojúhelníčky taveného sýru, špetka soli, špetka pepře, 5 lžíc rostlinného oleje

Těstoviny uvaříme al dente ve vroucí osolené vodě. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a smažíme v hlubší pánvi. Vyjmeme je a do výpeku nalijeme mléko a do něj dáme rozpustit tavený sýr. V osolené vodě uvaříme do poloměkka brokolici. Žampiony proplá...

Léčivá česnečka

Léčivá česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 4 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujónu, 0,5 kostky hovězího bujónu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce majoránky, špetka soli, špetka pepře, 2 plátky chléba

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme vodu, bujóny a vaříme do změknutí. Do vařící polévky přidáme olej a majoránku. Necháme probublat, okořeníme. Těsně před podáním přidáme prolisovaný česnek. Chleba nakrájíme na kostičky a dáme na su...

Vepřová kýta na šalvěji

Vepřová kýta na šalvěji

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 400 g vepřové kýty, 4 snítky čerstvé šalvěje, barevný pepř, sůl

Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, která obalíme v mouce. Dozlatova pak kroužky osmahneme na oleji a necháme řádně okapat nebo je dáme na kuchyňské utěrky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na špalíčky cca 5x5x10 cm. Osolíme a opepří...

Bramborové knedlíky s ovocem

Bramborové knedlíky s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g uvařených brambor, 120 g hrubé mouky, špetka soli, 60 g krupice, 1 vejce, 300 g ovoce, 5 lžíc strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce cukru moučka

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Mouku prosijeme do mísy společně s krupicí. Vmícháme vejce, sůl, brambory a zpracujeme v tuhé těsto. Vytvoříme váleček, který nakrájíme na plátky. Do středu každého dáme ovoce a zakulatí...

Domácí huspenina

Domácí huspenina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové koleno, 4 vepřové nožičky, 1 větší mrkev, 2 cibule, 2-3 bobkové listy, sůl dle chuti, 6 zrnek černého pepře, 2-3 sterilované okurky, 2 natvrdo uvařená vejce, snítky petrželky

Vepřové nožičky a koleno očistíme, omyjeme, podélně rozsekneme, vložíme do tlakového hrnce a zalijeme studenou vodou (hladina by měla být asi 5 cm nad masem). Přidáme omytou a oloupanou mrkev a cibuli vcelku, bobkový list, sůl a celý pepř. Hrnec u...

Rozpečený hermelín

Rozpečený hermelín

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 smetanové Hermelíny, 1/2 skleničky omáčky Spak Chilli-česnek , 100 g šunky, 4 rajčata, 1 naťová cibulka, petrželka, bazalka, drcený pepř, sůl

Hermelíny dáme na pečicí papír na 5 minut pod gril. Opatrně přendáme na talíř a ještě horké uprostřed nakrojíme do kříže a otevřeme. Lžičkou opatrně vydlabeme. Do vzniklého otvoru vložíme kornoutek ze šunky a kapsu naplníme zeleninovou směsí s koř...

Hermelínové suflé

Hermelínové suflé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 25 g hladké mouky, 2 Hermelíny, 50 g nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce pažitky, 5 vajec, 250 ml mléka

Trochou másla vymažeme 4 zapékací menší nádobky. Zbylé máslo rozpustíme v pánvi, vsypeme mouku a minutku mícháme. Přiléváme mléko a za stálého míchání necháme ztuhnout, pár minut povaříme. Pak vmícháme na kousky nakrájený hermelín a nastrouhaný pa...

Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem

Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 cibule nakrájené na kostičky, 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 5 lžíc olivového oleje, 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré červené papriky nebo chilli, 1 a 1/2 l horké vody, 2 kostky zeleninového biobujónu, 0,5 kg uvařené cizrny, 0.5 kg brambor nakrájených na kostičky, 1 velká hrst listů mangoldu, sůl a pepř dle chuti, dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

Osmažíme pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidáme koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vaříme cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na ...

Králík na zelenině, oreganu a šalvěji

Králík na zelenině, oreganu a šalvěji

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oregana, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce petrželky, sůl, 1 větší mrkev, 1/4 celeru, 1 cibule, 2 lžíce kečupu, 3 tenké plátky másla, 30 g anglické slaniny

Naporcovaného králíka lehce osolíme a naložíme přes noc do marinády, kterou vyrobíme tak, že smícháme olej s jedním utřeným stroužkem česneku a najemno nasekanými bylinkami. Druhý den nakrájíme mrkev, celer, cibuli a dva stroužky česneku, krátce ...

Barevný salát z grilované zeleniny

Barevný salát z grilované zeleniny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg menších brambor, 3 barevné papriky, 1 lilek, další zelenina podle chuti (cuketa, rajčata, brokolice), sůl, drcený pepř, grilovací koření, olej, petrželka a další bylinky na ozdobu, 1 sklenička Bio dressingu SPAK Jogurt Zahradní bylinky

Brambory a ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky, smícháme s 3 lžícemi oleje, solí, kořením a pepřem a rozprostřeme do větší zapékací mísy a dáme na asi 10-15 minut pod gril, občas zeleninovou směs promícháme. Hotový salát posypeme petrželk...

Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami

Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu, 50 g biobrusinek (může být i 75g, což je jeden sáček), 100-150 g nakrájeného kozího sýra, 50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi, Zálivka: 2 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy (může být i trochu kůry), 5 lžíc olivového oleje (může být i citronový, avokádový, nebo ořechový), špetka čerstvě mletého pepře, cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly ochucené, 1 lžící oleje, 1/2 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy s troškou soli

Uvaříme celozrnný kuskus v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody a necháme ho vychladnout. (Celozrnný kuskus raději necháme přejít varem, bílý stačí zalít jen o něco menším množstvím vody.) Připravíme si zálivku, omyjeme špenát či rukolu a vysu...

Játrový knedlík Luky

Játrový knedlík Luky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rohlíky, 200 g kuřecích jater, 3 vejce, palička česneku, špetka soli, špetka pepře, špetka majoránky, 1 lžíce sádla

Rohlíky nakrájíme na kostky a přidáme nahrubo nakrájená kuřecí játra /syrová/, vejce, sádlo, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Promícháme. Hmotu naplníme do folie na tlačenku /zvolte menší průměr/. Nejprve zavážeme pevně jeden konec napln...

Bramborová kaše zapečená s mletým masem

Bramborová kaše zapečená s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce oleje, 0,5 kg hovězího mletého masa, 1 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, kousek nastrouhaného eidamu, 3 lžíce strouhanky, pepř, sůl, 0,5 kg brambor

Brambory uvaříme ve slané vodě a ušťoucháme s máslem. Dle chuti dosolíme. Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme cibulku. Přidáme mleté maso a petželku, nastrouhanou trošku muškátového oříšku a sůl. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C a do vymaza...

Vepřové na smetaně

Vepřové na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1 cibule, trochu oleje, asi 300 ml masového vývaru , 250 ml sladké smetany na vaření, 3 - 4 lžíce hladké mouky, 750 ml mléka, pár kapek sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře, 2 - 3 lžíce plnotučné hořčice /nebo pikantní/

Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na drobné kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, pridáme maso, opražíme a přikryté dusíme ve vlastní šťávě. Dle potřeby pak podléváme vývarem. Mouku, sůl, smetanu a mléko smícháme a postupně přiléváme k...

Domácí citronáda

Domácí citronáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 hrnku hnědého cukru, 1 l vody, 1 hrnek citronové šťávy, kousek citrónu, svazek meduňky nebo máty, led

Cukr dáme do hrnečku a zalijeme ho asi 100 ml vařící vody, aby se rozpustil. Necháme vychladnout. Džbánek naplníme do poloviny ledem, přilijeme perlivou nebo neperlivou vodu a dolijeme vychlazenou vodou s cukrem. Pak jen natrháme mátu nebo meduňku...

Pečínka na medu

Pečínka na medu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové pečeně, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce grilovacího koření, 200 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, 8 brambor, 4 lžíce včelího medu

Rozmícháme med s olivovým olejem a potřeme jím maso. Na talíři smícháme šalvěj, kmín, grilovací koření a maso v něm obalíme. Dáme na pekáč a podlijeme trochou vody. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 50 minut. Teplotu stáhneme na 160°C a pečeme...

Tvarohové nanuky

Tvarohové nanuky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 2 sáčky vanilkového cukru, šťáva z 1/2 limetky, šťáva z 1/2 pomeranče, nastrouhaná kůra z 1 limetky, 250 ml smetany ke šlehání , 1 čokoláda dle chuti

Tvaroh smícháme s cukrem, šťávou i kůrou a pak přimícháme dotuha ušlehanou smetanu. Vzniklou hmotu přendáme do tvořítek na zmrzlinu (můžeme použít i menší kelímky od jogurtu), doprostřed zapíchneme klacíky a dáme mrazit, nejlépe přes noc. Před p...

Tvarohové halušky s jahodami

Tvarohové halušky s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrubá mouka dle potřeby, 1 kg tučného tvarohu, 2 lžíce másla, špetka soli, 3 vejce, trocha cukru moučky na posypání, 4 hrsti jahod, dle potřeby mléko

Mouku /dle potřeby/, tvaroh, máslo, vejce, špetku soli a mléko /dle potřeby/ zpracujeme na těsto. Těsto nemá být husté, ale řidší, aby se dalo protlačit přes haluškovač. Do vroucí vody přidáme sůl. Těsto přeložíme do haluškovače a pomocí vařečky p...

Nudle se zeleninou

Nudle se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rajčat, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1 cuketa, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř dle chuti, 1 lžička cukru krupice, 1/2 lžičky octa balsamico, 400 g širokých nudlí

Rajčata opláchneme a nařízneme křížkem, krátce ponoříme do horké vody, přelijeme studenou a stáhneme slupku. Pak je rozčtvrtíme, vybereme zrníčka a dužinu pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Rozpálíme lžíci olivového oleje...

Rybí sekaná

Rybí sekaná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé, sůl a pepř dle chuti, 100 g rohlíků, 50 ml mléka, 1 žloutek, 100 g zakysané smetany, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička muškátového květu, 2 cibule, 100 g žampionů, 100 g másla, 2 vařená vejce

Omyté a osušené filé nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme do mléka. Rybí filé dvakrát umeleme na masovém strojku, přidáme namočené a vymačkané rohlíky, žloutek, polovinu zakysané smetany, důkladně promíc...

Zapékaná rýže se šunkou, květákem a hráškem

Zapékaná rýže se šunkou, květákem a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky dlouhozrnné rýže, 1 menší květák, 1/2 hrnečku čerstvého nebo mrazeného hrášku, 10 plátků sendvičové šunky, špetka soli, 1/2 hrnečku mléka, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 2 lžíce strouhaného sýra, trochu oleje, trošku Vegety

Omytou rýži necháme okapat. Máslo rozpustíme, rýži orestujeme, osolíme, posypeme vegetou a podlijeme vodou nebo vývarem. Na nejslabším plameni dusíme přikryté 25 minut. Květák rozebereme na růžičky, očistíme, opláchneme, šunku nakrájíme na kostky....

Těstoviny s nivou

Těstoviny s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin /vřeten/, 1 cibule, 250 g Nivy, 250 g šunky, 1 konzerva kondenzovaného mléka, 3 lžíce rostlinného oleje, špetka soli

V osolené vodě uvaříme těstoviny doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky šunky, mléko a rozdrobený sýr. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni dokud se sýr nerozpustí. Směsí zalijeme těstoviny. Podáváme se zelenino...

Vegetariánský houbový Kuba

Vegetariánský houbový Kuba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených hříbků, 250 g krup, 1 cibule, 2 lžíce tuku, 3 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, troška nového koření, pepř, sůl

Hříbky namočíme přes noc, stejně jakou kroupy (zkrátí se tak doba jejich vaření). Houby pak uvaříme s troškou soli do poloměkka. Kroupy uvaříme zvlášť s troškou soli a kmínem. Mezitím rozehřejeme troubu na 170°C. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadr...

Zeleninová polévka po italsku

Zeleninová polévka po italsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 100 g mrkve, 100 g cukety, 2-3 lahůdkové cibulky, 200 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 rajčata, 100 g šunky, 1 l masového nebo zeleninového vývaru, 200 g těstovin, sůl a pepř dle chuti, 1 lžička bazalky, 1 lžička petrželky, 1 lžička pažitky, 1 lžička kopru

Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Mrkev a cuketu omyjeme, mrkev oloupeme a vše nakrájíme na kostičky. Lahůdkové cibulky opereme a rozkrájíme na špalíčky dlouho asi 2 cm. Do hrnce nalijeme bílé víno, přidáme cibuli a zeleninu, osolíme, opepříme ...

Jednoduchá krabí pomazánka

Jednoduchá krabí pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší balení krabích tyčinek, 200 ml majonézy, špetka soli, špetka pepře, citronová šťáva dle chuti

Krabí tyčinky rozdrtíme v robotu, přidáme majonézu a dochutíme. Mažeme na plátky veky nebo chleba, ozdobíme paprikou, okurkou nebo rajčetem.

stránka: