Lasagne se špenátem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Masová směs: na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme. Až zhnědne, osolíme, okořeníme, přidáme kečup nebo protlak, trošku podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme 20 - 30 minut.
Špenát: na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme růžovou jíšku. Přidáme částečně rozmražený špenát, trochu mléka a povaříme. Podle potřeby můžeme přidat další mléko. Osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
Bešamel: máslo necháme rozpustit, přidáme mouku a za stálého míchání upražíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a uvaříme bešamel, mléko přidáváme podle potřeby. Osolíme, okořeníme a vmícháme strouhaný sýr.
Pekáček vytřeme olejem. Na dno dáme tenkou vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložíme lasagne, na ně rozetřeme polovinu masové směsi a tu potřeme bešamelem. Další lasagne, přitlačíme a rozetřeme polovinu špenátu. Lasagne, zbytek masa, bešamel, lasagne, zbytek špenátu, lasagne, zbytek bešamelu, posypat strouhaným sýrem. Každou vrstvu lasagní dobře přitlačíme. Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po 30 minutách odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí povrchu.
28. 11. 2009
Ingredience
- 2 cibule
- 1 cibule
- Masová směs: 500 g mletého masa
- 150-200 g tvrdého sýra
- olej
- olej
- 200-300 ml mléka
- 600-700 ml mléka
- olej na vymazání
- cca 1 dcl kečupu nebo rajského protlaku
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- Bešamel: 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl
- muškátový ořech
- koření na mleté maso
- Špenát: 1 balení (400 g) marežného špenátu
- mletý pepř
- mletý pepř
- Dále: 15 plátků lasagní
- tvrdý sýr na posypání
- 5 stroužků česneku