Ledový ovocný dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Mandle zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme, dokud se slupka nezačne odlupovat. Mandle scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme další 4 bílky, 120 g cukru moučky, špetku soli a vyšleháme do tuhého sněhu. Postupně přidáme mouku, žloutky, pomleté mandle a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promícháme. Do 1/3 těsta přimícháme 2 lžíce marmelády a vlijeme do dortové formy o průměru 24 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečený korpus vyndáme a necháme vychladnout.
Zbylé těsto vlijeme do dortové formy o průměru 24 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme 20-30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečený korpus vyndáme a necháme vychladnout.
Mezitím si z jahodového kompotu, 3 lžic cukru moučky, 150 ml smetany ke šlehání a červené želatiny připravíme jahodovou pěnu (viz související recepty).
Z pomerančů, 60 g cukru krystalu, 3 lžic cukru moučky, 2 vaječných bílků a čiré želatiny připravíme Italskou pomerančovou pěnu (viz související recepty).
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Vložíme jahodový korpus, který rovnoměrně potřeme 3 lžícemi jahodové marmelády a přidáme jahodovou pěnu, kterou také rovnoměrně rozetřeme. Přikryjeme druhým korpusem, na který rovnoměrně rozetřeme italskou pomerančovou pěnu a dáme na 1 hodinu do mrazničky.
Poté 50 ml smetany ke šlehání ušleháme společně se ztužovadlem. Okraje vychladlého dortu potřeme ušlehanou šlehačkou a zbylou šlehačku použijeme na dozdobení. Takto připravený dort dáme na 1 hodinu do lednice a poté podáváme.
17. 07. 2009