Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 295

Celozrnné žemličky

Celozrnné žemličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g pšeničné celozrné mouky jemně mleté, 250 g měkého tvarohu, 1 lžička soli, 1 vejce, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, sezamová semínka

V misce smícháme tvaroh s vejcem. Až vznikne hladká hmota, přimícháme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Obsah misky vysypeme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 12 stejných dílků a z každého vytvarujeme žemličku. Na...

Celozrnné pšeničné houstičky

Celozrnné pšeničné houstičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/8 l vlažného mléka, 30 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru, 100 g polohrubé mouky, 250 g pšeničné celozrné mouky, 250 g pšeničné celozrné mouky, 1 lžička soli

Mléko, vodu, kvasnice, cukr a bílou mouku smícháme a při pokojové teplotě necháme 30 minut kynout. Pak přidáme celozrnnou mouku a sůl a vypracujeme pružné těsto tak, aby se nelepilo na stěny mísy. Necháme nakynout (30-45 minut), znovu krátce propr...

Bílé bagety

Bílé bagety

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 30 g másla nebo hery, 500 g polohrubé mouky, 1 balení (42 g) droždí (kvasnice), Na potření: trošku mléka, 1 lžička cukru, podle chuti semínka (mák, kmín, seznam,..)

Máme-li domácí pekárnu: suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Nemáme-li pekárnu: do teplého mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a necháme vzejít. V míse smícháme mouku se solí, uprostřed vyh...

Barevné krucánky

Barevné krucánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 100 ml vlažné vody, 125 ml vlažného mléka, 40 g rozpuštěného másla, 1/2 lžičky soli, 380 g polohrubé mouky, 1 balení (42 g) droždí (kvasnice), Na povrch: mák, sezamová semínka

Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Příprava těsta. Po vykynutí těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rukama krátce propracujeme. Rozdělíme je na 24 přibližně stejných dílků. Z každého vyválíme váleček dlouhý cca 15 ...

Bagely s rukolou

Bagely s rukolou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 500 g hladké mouky, 40 g droždí (kvasnice), 1 vejce, 200 ml mléka, 100 ml vody, 1 lžíce cukru, 50 g změklého másla, 2 lžičky soli, 3 lžičky chlebového koření, Dále: 100 g slunečnicového semínka, 1 vejce na potření, 200 g parmské šunky (lze použít jakoukoli), 200 g plátkového sýra, 300 g čerstvé rukoly

Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něho droždí, posypeme cukrem a zaprášíme moukou. Kvásek necháme vzejít. Smícháme hladkou mouku, sůl, chlebové koření, vejce a změklé máslo. Přidáme kvásek a spojíme v hladké těsto. Podle potřeby přidám...

Babiččiny houstičky

Babiččiny houstičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozpuštěného sádla, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí (kvasnice), olej na potření a semínka (sezam, mák,...)na posypání

Z mírně teplého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Všechno ostatní dáme do mísy, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hrst mouky. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní. Vykynuté těsto rozdě...

Amoletový dort s rajčaty

Amoletový dort s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l mléka, 250 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, velká hrst posekaných bylinek (petržel, pažitka, bazalka, kopr,..), 10-12 rajčat, 300 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, olej na smažení

Do mléka dáme žloutky, mouku, osolíme a ruční metličkou důkladně rozšlenáme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Necháme chvíli odpočinout. Pak vmícháme bylinky a na rozpáleném oleji usmažíme 6-7 amolet. Jednu hotovou amoletu položíme na p...

Těstovinový nákyp s ořechy

Těstovinový nákyp s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 1 hrst vlašských ořechů, rozinky, 100 g cukru moučka, 1 sklenka švestkových povidel, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička mleté skořice, 5 lžic másla

Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu na obalu, scedíme a promastíme máslem. Do zapékací misky, kterou jsme si vymazali máslem, dáme vrstvu těstovin, ořechy, pocukrujeme, rozinky přidáme, povidla smícháme s citrónovou šťávou a skořicí ...

Tvarohový nákyp s rozinkami

Tvarohový nákyp s rozinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst rozinek, 2 lžíce strouhanky, 5 lžic másla

Tvaroh promícháme s krupicovým a vanilínovým cukrem, pudinkovým práškem, práškem do pečiva, vejci a citrónovou šťávou, vmícháme rozinky a hmotu urovnáme do máslem vymazané nákypové formy. Povrch posypeme strouhankou a poklademe kousky másla. Pečem...

Těstoviny s tvarohem a rozinkami

Těstoviny s tvarohem a rozinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, hrst rozinek, 2 dcl mléka, 5 lžic másla

Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu na obalu, scedíme, promastíme máslem. Tvaroh utřeme s vejci, krupicovým, vanilínovým cukrem a rozinkami. Do máslem vymazané zapékací misky střídavě dáváme vrstvy těstovin a tvarohu, navrch bude vrs...

Houbový Kuba

Houbový Kuba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krup, 250 g uzeného bůčku, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 5 lžic sádla, 1 lžička majoránky, špetka pepře, špetka soli

Uzený bůček uvaříme doměkka, uvaříme kroupy. Zároveň vaříme i předem namočené sušené houby. Bůček nakrájíme na kostičky, smícháme s kroupami, pokrájenými houbami, ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, opepříme a osolíme. Vložíme do sádlem vymaště...

Houbová sekaná

Houbová sekaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 housky, 5 lžic mléka, 4 vejce, 10 lžic strouhanky, 1 svazek petrželky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli, špetka pepře

Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme houby pokrájené na kostičky, osolíme, okmínujeme a dusíme cca 15 minut. Podušené houby smícháme s v mléce namočenými a vymačkanými žemlemi, přidáme rozšlehaná vejce, nasekanou petrželku, okořením...

Houby zapečené s rajčaty

Houby zapečené s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 5 rajčat, 1 cibule, 5 lžic másla, 3 vejce, 125 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 50 g strouhaného Eidamu (Edam), špetka soli, špetka pepře

Na máslem osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme doměkka. Poté osolíme, opepříme, vložíme do máslem vymazané zapékací misky, poklademe plátky oloupaných rajčat a zalijeme žloutky rozmíchanými se smetanou, ...

Pečené žampiónové kloboučky

Pečené žampiónové kloboučky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 středně velkých žampionů, 2 cibule, 2 bílky, 150 g nastrouhaného Eidamu (Edam), 5 lžic olivového oleje, svazek petrželky, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka soli

Nožičky žampionů odkrojíme, vnitřek kloboučku vydlabeme a vše posekáme najemno. Cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Osmahnutou cibulku přidáme k nasekaným žampionům, osolíme, zaprášíme paprikou, po vyhladnutí vmích...

Žampiony zapečené se sýrem a vejci

Žampiony zapečené se sýrem a vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žampionů, 8 vajec, 125 g másla, 150 g Eidamu (Edam), špetka soli

Žampiony nakrájíme na plátky, smícháme s rozšlehanými vejci, osolíme, vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme nastrouhaným eidamem, pokropíme rozpuštěným máslem a ve vyhřáté troubě zapečeme. Pečeme při 170 °C, cca 15 minut.

Ořechová náplň

Ořechová náplň

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mletých vlašských ořechů, 150 g cukru moučky, 1 lžička rumu, 2 ks bílky, 1 špetka soli

Z bílků se solí vyšleháme tuhý sníh a do něj po částech vmícháme ořechy a cukr. Nakonec vmícháme rum.

Ovar

Ovar

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plecka, 2 l vody, 1 špetka soli

Omyté maso vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme do úplného změknutí (t.j. až se maso začne dělit na kousky) Pak je vyjmeme, necháme okapat a podáváme s chlebem a křenem, hořčicí nebo jablkovým křenem.

Grilovaný kapr

Grilovaný kapr

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kapra, 1 troška pepře černého mletého, 40 g cibule, 20 g petržele, 1 špetka soli, 3 lžíce slunečnicového oleje

Kapra pokrájíme na porce, ve kterých nožem uděláme hlubší zářezy. Osolíme je, okořeníme a potřeme postrouhanou cibulí, smíchanou se zelenou petrželovou natí. Touto směsí naplníme hluboké zářezy. Takto připravenou rybu dáme na rozehřátý grilovací r...

Řízky v zelném těstě

Řízky v zelném těstě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, 100 g kyselého zelí, 1 vejce, 70 g polohrubé mouky, hladká mouka, 0,5 dcl světlého piva, pepř, sůl, olej

Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Uděláme si těstíčko z překrájeného zelí, piva, polohrubé mouky, vajec a soli. Předpřipravené řízky obalíme v těstíčku a ihned dáváme na rozpálený olej. Pečeme po obou stranách do...

Tvarohový makovnik

Tvarohový makovnik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 ml oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 kypřící prášek do pečiva, 5 vajec, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme asi 30 minut v horkovzdušné troubě...

Čokoládové košíčky s lentilkami

Čokoládové košíčky s lentilkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

380 g cukr moučka, 100 g kakao, 200 g ztužený pokrmový tuk, 1 dcl mléko, 1 g vanilkový cukr, 100 g máslo, 4 lžíce rum, 100 g vlašské ořechy

Nad párou vymícháme 180 g práškového cukru, 80 g kakaa a ztužený tuk. Na dno barevných papírových košíčků nalijeme trochu čokolády a necháme ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň uvařením všech ostatních surovin (200 g práškového cukru svaříme s m...

Pečené plněné rohlíky

Pečené plněné rohlíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 rohlíků, 10 nožiček jemných párků, 150 g Eidamu (Edam), kečup dle potřeby

Rohlíky podélně rozkrojíme, vložíme do nich plátek sýra, nožičku párku, dáme je na plech a pečeme, dokud nejsou párky červené a dokud nezačne sýr tmavnout. Poté pokapeme kečupem a podáváme.

Těstoviny zapečené s masem a lečem

Těstoviny zapečené s masem a lečem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě , 1 sklenka zeleninového leča, 100 g Eidamu (Edam), špetka soli

Vepřové maso nakrájíme a prohřejeme s lečem. Smícháme s uvařenými těstovinami, které jsme uvařili dle návodu na obalu, vložíme do zapékací misky, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme. Pečeme při 160 °C, cca 30 minut.

Slané bramborové řezy

Slané bramborové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uvařených brambor ve slupce, 4 natvrdo uvařená vejce, 2 dcl smetany, 2 žloutky, 1 lžíce polohrubé mouky, 100 g Eidamu (Edam), 5 lžic másla, 5 lžic strouhanky, špetka pepře, špetka soli

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a smícháme s nadrobno nakrájenými vejci. Směs dáme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech a dáme péct. Po chvilce pečení brambory zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutk...

Ztracené vejce

Ztracené vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krajíce chléba, 4 vejce, olej na smažení, špetka soli, zelenina dle chuti (rajče, okurka, paprika, řeřicha)

V každém krajíci chleba vykrojíme sklenicí střed. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém mírně osmažíme chleba. Do hrnečku rozklepneme vajíčko, které osolíme a poté vlijeme do středu krajíce. Z obou stran osmažíme a podáváme obložené zeleninou

stránka: