Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1 den v lednici a druhý den si na kostičky nakrájíme jarní cibulky, zbývající česnek a slaninu. Z nálevu pak vytáhneme maso a usušíme. V hrnci necháme na oleji zesklovatět česnek a slaninu, cibulky a přidáme maso. Vše zprudka opečeme. Směs následně poprášíme moukou a zalijeme nálevem z vína. Trochu osolíme a necháme dusit cca 1 h 30 minut. Očistíme si žampióny a rozpůlené je jemně osmahneme na másle. Do směsi s masem je přidáme až cca 5 minut před dokončením. Hovězí můžeme dochutit koňakem a popřípadě dosolit podle vlastní chuti. Nakonec pokrm posypeme na jemno nasekanou petrželkou.
Tip k receptu
Některé recepty uvádějí, že se pro lepší chuť brambor, které se podávají jako příloha k hovězímu, může pár předvařených a zcezených brambor přihodit k hovězímu během jeho dušení, aby pochytily aroma celého pokrmu. Bœuf bourguignon ale můžete podávat i s čerstvou bagetou nebo jiným bílým pečivem. Doporučujeme pokrm zapít červeným vínem stejné značky, jaká byla použita u jeho přípravy.
Petra01. 04. 2009
Ingredience
- 3/4 l suchého červeného vína
- 1 cibule
- 1 větší snítka tymiánu
- 20 jarních cibulek
- 25 g másla
- 80 dkg hovězí kýty
- 10 dkg prorostlé anglické slaniny
- 25 dkg žampionů
- 1 větší snítka rozmarýnu
- 3 lžíce oleje
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 8 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 1 větší snítka majoránky
- 3 stroužky česneku
- 2 cl cognacu
Kategorie
Další recepty
Recenze
Přidat recenziAjaja 23. 09. 2012, 00:23