Chybějící obrázek

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

1dní 0h 30min
Čas vaření
2h 0min

Celkový čas

1dní 2h 30min

Porce


Nutriční hodnoty

1200 kalorií
0.0g cukrů
108.0g tuků
23.0g bílkovin


Příprava

Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1 den v lednici a druhý den si na kostičky nakrájíme jarní cibulky, zbývající česnek a slaninu. Z nálevu pak vytáhneme maso a usušíme. V hrnci necháme na oleji zesklovatět česnek a slaninu, cibulky a přidáme maso. Vše zprudka opečeme. Směs následně poprášíme moukou a zalijeme nálevem z vína. Trochu osolíme a necháme dusit cca 1 h 30 minut. Očistíme si žampióny a rozpůlené je jemně osmahneme na másle. Do směsi s masem je přidáme až cca 5 minut před dokončením. Hovězí můžeme dochutit koňakem a popřípadě dosolit podle vlastní chuti. Nakonec pokrm posypeme na jemno nasekanou petrželkou.

Tip k receptu

Některé recepty uvádějí, že se pro lepší chuť brambor, které se podávají jako příloha k hovězímu, může pár předvařených a zcezených brambor přihodit k hovězímu během jeho dušení, aby pochytily aroma celého pokrmu. Bœuf bourguignon ale můžete podávat i s čerstvou bagetou nebo jiným bílým pečivem. Doporučujeme pokrm zapít červeným vínem stejné značky, jaká byla použita u jeho přípravy.

přidejte na:
Petra

01. 04. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
Ajaja
Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
Tak toto jídlo mne už dlouho lákalo. A nezklamalo. Zkusila jsem i doporučení - dát brambory do společného vaření a osvědčilo se mi to.

Ajaja 22. 09. 2012, 22:23

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
fakt vyborný recept, vyskúšala som ho a bolo to vynikajúce

Svetlana 11. 10. 2015, 18:25

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
aj trochu dlhsia príprava stojí za to

hanka 16. 10. 2015, 18:49

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
skvelý recept

katka16031 04. 11. 2015, 11:17

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
velmi chutné jedlo odporúčam urobiť

palino 09. 01. 2016, 14:16

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
chuťovo veľmi dobré

dušanka 02. 10. 2019, 21:48

Přidat komentář
Chybějící obrázek
výborný recept , dá se použít i hovězí kližka, po tom delším dušení je pak maso i šťáva jedna báseň, kdysi jsem používala cibuli perlovku, ale nevím jestli se dá nyní sehnat a taky se špatně loupe

atabana 11. 10. 2009, 22:50

Roxana
K receptu není co dodat, ten je určitě skvělý, taky jsem si ho uložila, ale mám dotaz z jiného soudku. Je to Římský hrnec?

Roxana 31. 01. 2010, 15:31

Chybějící obrázek
Ne, je to normální hliněná zapékací miska (myslím, že neměla ani víko). Je pouze glazurovaná.

Šéfredaktor 31. 01. 2010, 15:46

Roxana
Aha, já mám taky bez glazury navrchu, jen hnědá hlína, ale uvnitř glazuru má. Má i víko, ale dcera není schopná mi ho přivézt sem z Prahy. Já ji na něj nedám dopustit. A tato mísa je překrásná !!! Je vidět, kam všude koukám, kam nemám....

Roxana 31. 01. 2010, 16:12

Chybějící obrázek
Já jsem ji měla pouze půjčenou. Recept vznikl ve Francii u kamarádky.

Šéfredaktor 31. 01. 2010, 16:17

Roxana
Ach so...já na ní mohu oči nechat, jak je překrásná, tím nechci opomíjet to hlavní a to je recept, na ten mám chuť s tou mísou. Myslím, že podobné věci se dají sehnat i u nás, ale to se člověk nedoplatí a ještě aby si nafoukl kuchyni, není to kam dát, protože se s tím musí zacházet jak s drahou mastí - velice opatrně.

Roxana 31. 01. 2010, 16:46

Chybějící obrázek
S úspěchem používáme libový hovězí krk, místo slaniny buď libovější angl.slaninu nebo libovou oravskou. Doporučujeme posypat ostřejším plísňovým sýrem (náš n. francouzský.

kuchař samouk 07. 11. 2010, 12:38