Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 78

Hovězí kuličky v omáčce

Hovězí kuličky v omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1 vejce, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky soli, 1 lžička sušené petrželky, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 lžička polohrubé mouky, Na omáčku - 1 l vody, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 kostky hovězího bujónu, 300 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 plátek másla, 1 - 2 sladkokyselé okurky, 50 g mrkve, 50 g kořenové petržele, 100 g bulvového celeru

Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Společně s bujóny a kořením jí dáme vařit do 1 litru vody. Zatím co se nám vaří zelenina, tak si připravíme masové kuličky. Mleté maso promícháme s vejcem, pepřem, solí a petrželkou. Po promí...

Hovězí na protlaku s česnekem

Hovězí na protlaku s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězí klížky, 2 velké cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 10 velkých stroužků česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 kostku bujónu, 2 - 3 lžíce hladké mouky

Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Na sádle v tlakovém hrnci usmažíme oloupané a na drobno nakrájené cibule do růžova. Zasypeme jí paprikou, zamícháme a vmícháme kostky masa. Ihned zalijeme vodou a přidáme sůl, kmín, pepř, protlak a česnek. Promí...

Bramborové věnečky

Bramborové věnečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 kostka droždí , 1 lžička cukru krupice, 150 ml vlažné vody, 2,5 lžičky soli, 200 g vařených brambor, 100 g zakysané smetany, 6 lžic olivového oleje, 1 vejce na potření, podle chuti mák, sezam nebo strouhaný sýr na posypání

Prosátou mouku nasypeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu a lehce zamícháme s droždím. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut, aby nám vykynul kvásek. Brambory se zakysanou smetanou a o...

Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille

Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na ratatouille: 1 středně velká cuketa, 2–3 papriky, 2 rajčata bez slupky, čerstvá majoránka, 2 menší cibule, můžete použít i 1/2 lilku, snítka čerstvého rozmarýnu, asi 4 lžíce extra panenského olivového oleje, voda nebo vývar na podlití, mořská sůl dle potřeby, čerstvě umletý pepř dle potřeby, Na maso: 2 kuřecí prsa, snítka čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, mořská sůl a čerstvě umletý pepř, Na mangold: několik listů čerstvého mangoldu (nebo špenátu), Na servírování: lžička másla, tvrdý sýr (například parmazán)

Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky. Na pánev dejte 3 lžíce oleje, cibuli, cuketu a vše 5 minut při střední teplotě smažte. Přihoďte papriky, lilek a pokračujte ve smažení zhruba 4–5 minut. Nakonec přidejte rajčata, rozmarýn, majoránku, sůl...

Křenová pasta

Křenová pasta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g křenu, 750 ml slunečnicového oleje, 40 g cukru krupice, 1,5 lžíce jablečného octa, špetka soli

Křen nastrouháme na jemném struhadle, přidáme olej, cukr, ocet, sůl a vše pěkně mícháním spojíme v hladkou hmotu. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu převařené vody. Potom plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 80°C.

Šneci s nivou

Šneci s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 150 g měkkého salámu, 150 g Nivy, 1 cibule, 1 lžička grilovacího koření

Cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky. Salám nakrájíme na menší kostičky a přidáme k cibuli. Nivu nastrouháme nahrubo a přidáme také do misky. Pořádně promícháme. Těsto rozdělíme na dva díly. Každý z nich na vále vyválíme na plát, potom je posy...

Bůčková nádivka

Bůčková nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg bůčku, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 stroužky česneku, 8 vajec, troška petrželky nebo pažitky

Vepřový bůček nakrájíme namalé kostičky a dáme do misky. Přisypeme mouku, žloutky a utřený česnek. Vše pořádně promícháme. Osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku a nakonec tuhý sníh z bílků. Dobře promícháme. Pekáč vymažeme s...

Šroťáčky

Šroťáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 g celozrné mouky, 300 g brambor, 1 balení droždí (kvasnice), 150 ml vlažné vody, špetka soli, 5 lžic slunečnicového oleje

Brambory oloupeme a nastrouháme syrové na struhadle. Přidáme obě mouky a droždí rozpuštěné ve vlažné vodě. Těsto nezapomene osolit. Dobře propracujeme a necháme vykynout. Potom lžičkou klademe kopečky těsta na olejem vymazaný plech. Pečeme v přede...

Mrkvový džus

Mrkvový džus

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg mrkve, 2 l vody, 5 lžic cukru moučka, 1 lžíce kyseliny citronové, 300 ml hustého pomerančového sirupu

Mrkve očistíme a nastrouháme. Poté je uvaříme a rozmixujeme na kaši. Přidáme vodu, cukr, kyselinu citronovou a pomerančový sirup. Dobře promícháme a nalijeme do sklenic. Poté sterilizujeme 20 minut při 70°C.

Ořechový likér

Ořechový likér

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 zelených vlašských ořechů, 4 ks hřebíčku, 1 lžíce pomerančové kůry, 1 lžíce citronové kůry, troška celé skořice, 500 g cukru krupice, 650 ml vody, 750 ml čistého lihu

Měkké zelené ořechy dobře omyjeme, rozkrájíme na menší čtvrtky a dáme do láhve s širokým hrdlem. Dále přidáme do láhve hřebíčky, skořici, pomerančovou a citronovou kůru, dále líh a zhruba 250 ml vody. Láhev uzavřeme a postavíme na slunečné místo, ...

Bůček s hermelínem

Bůček s hermelínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bůčku, 1 cibule, 0,5 pórku, 1 Hermelín, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 4 stroužky česneku

Bůček si nakrájíme na slabší plátky. Tyto plátky jednotlivě osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli a pórek nakrájíme na tenčí kolečka, dáme je do pekáče a na ně poklademe plátky bůčku. Zalijeme smetanou a upečeme v troubě. Když ...

Bábovka s kousky jablek

Bábovka s kousky jablek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 jablka, 4 vejce, 200 g pomazánkového másla, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 sáček kypřící prášek do pečiva

Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do mísy na šlehání nasypeme cukr, přidáme vejce a šleháme asi 2 minuty. Poté důkladně zašleháme pomazánkové máslo. Kypřící ...

Vepřové s pórkem a oříšky

Vepřové s pórkem a oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřového masa-kýta nebo pečeně, 1 vejce, 2 lžičky škrobové moučky, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks pórku, 1 ks zelené a 1 ks červené papriky (kapie), 50 g arašídů (burské ořechy, buráky), 3 lžíce sojové omáčky, špetka soli, troška pepře

V misce rozmícháme vejce se škrobovou moučkou a mletý zázvor. Vepřové maso nakrájíme na nudličky, přidáme je do misky ke směsi a pořádně promícháme. Vezmeme pánev a rozpálíme na ní olej, vložíme na něj maso a krátce ho orestujeme. Přidáme pórek, k...

Sója s anglickou slaninou

Sója s anglickou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g soji, 100 g anglické slaniny, sůl, mletý černý pepř, 4 - 5 lžic slunečnicového oleje, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sušené petrželky

Den předem namočené sójové boby uvaříme do měkka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do růžova. Přidáme mouku, krátce jí osmahneme a vmícháme červenou papriku. Promícháme a ihned zalijeme studenou vodou. Přidáme rajský protla...

Vepřový guláš z kýty

Vepřový guláš z kýty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové kýty, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžičky gulášového koření, 1 cibule, hladká mouka, 2 stroužky česneku, sůl

Maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky, nebo na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a nakrájenou cibuli. Maso s cibulí opékáme tak dlouho, dokud cibulka nezačne tmavnout. Poté přidáme gulášové k...

Sládkova bašta

Sládkova bašta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřového masa, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule, 200 ml piva, 4 stroužky česneku, špetka soli, troška pepře

Vepřové maso si nakrájíme na nudličky. Cibuli si nakrájíme nadrobno. Rozpálíme olej v pánvi a osmažíme na něm cibuli, až zesklovatí přidáme do pánve maso a prudce jej opečeme. Osolíme a opepříme, přidáme utřený česnek, podlijeme pivem a podusíme. ...

Salát z vajec a nivy

Salát z vajec a nivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 30 g sýra Niva s modrou plísní, 3 lžíce tatarské omáčky, 1 špetka mletého bílého pepře

Vejce uvaříme na tvrdo, zchladíme je a oloupeme. Poté je protlačíme přes kolečko na brambory. Sýr nastrouháme na slzičkovém struhadle, nebo rozdrobíme. Vejce a sýr promícháme a vmícháme tatarskou omáčku. Pro lepší chuť můžeme do salátu přidat i ml...

Pikantní ragú na kari

Pikantní ragú na kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 4 menší mrkve, 1 pórek, 1 lžička soli, 30 g másla, 50 g anglické slaniny, 20 g hladké mouky, 1 lžíce kari koření, 6 vajec, 1/4 l mléka, 1/4 l zeleninového vývaru, špetka pepře

Brambory oloupeme a rozpůlíme. Asi 20 minut povaříme v osolené vodě. Poté očistíme a nakrájíme zeleninu. Pórek nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka, mrkev na plátky. Přidáme k bramborám přibližně 5 minut před koncem vaření. Slaninu nakrájíme na kostičk...

Ovocné koláčky s likérovým pudinkem

Ovocné koláčky s likérovým pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 100 g Solamylu, 80 g cukru moučka, 1 žloutek, 140 g Hery, 400 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml vaječného likéru, ovoce podle chuti - mandarinka, kiwi, jahody,..., snítky máty na ozdobu

Na vál prosijeme mouku, přidáme Solamyl, moučkový cukr, žloutek a Heru a vše zpracujeme na hladké těsto. Hotové těsto vyválíme, vykrojíme 8 koleček a kolečka vložíme do formiček na tartaletky. Naplněné formičky naskládáme na plech a pečeme ve st...

Bábovka s majonézou

Bábovka s majonézou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g majonézy, 400 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Kypřící prášek prosijeme do mouky. Mléko rozmícháme s vejcem a majonézou. Do šlehací mísy dáme všechny sypké suroviny a vlijeme mléko s vejcem a majonézou. Všechno spolu důkladně smícháme a...

Omeleta s parmskou šunkou

Omeleta s parmskou šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 400 g cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 svazek bazalky, 125 g Mozzarelly, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř dle chuti, 8 plátků Parmské šunky

Cibuli s česnekem a cuketou nakrájíme na malé kostičky. Lístky bazalky nasekáme nadrobno. Mozzarellu nakrájíme taky na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme česnek s cuketou a cibulí a asi 4 minuty dusíme, poté vyjmeme. Vejce roz...

Okurkový salát tak trochu po italsku

Okurkový salát tak trochu po italsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Mozzarelly, 1 salátová okurka, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 stroužek česneku, sůl a pepř podle chuti, 1 hrst rukoly

Mozzarellu i omytou okurku nakrájíme na tenké plátky. Olej s octem prošleháme metličkou, přidáme rozetřený stroužek česneku a dochutíme solí a pepřem. Na jeden větší talíř nebo víc menších talířků střídavě klademe kolečka okurky a mozzarelly. Na...

Pomazánka s uzeným lososem

Pomazánka s uzeným lososem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 natvrdo uvařená vejce, 100 g uzeného lososa, 1 jarní cibulka, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř podle chuti, 2 lžičky nasekaného kopru

Lososa, vajíčka i cibulku nakrájíme na malé kousky, přidáme majonézu se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a přimícháme nasekaný kopr. Před podáváním, pro lepší propojení chutí, necháme chvilku odležet v chladu.

Muffiny se šunkou a pórkem

Muffiny se šunkou a pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g šunky, 1 pórek, 300 g hladké mouky, špetka soli, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 120 ml podmáslí, 120 ml mléka, 2 vejce, 80 g másla, 4 lžíce tatarské omáčky

Pórek pořádně omyjeme a nakrájíme nadrobno a šunku na malé kostičky. Pórek spaříme a necháme chvíli okapat. V hluboké míse rozšleháme vejce s mlékem a podmáslím. Do druhé velké mísy dáme mouku, kypřící prášek, rozpuštěné máslo a špetku soli. Vše p...

Zapečené fazolky s rýží

Zapečené fazolky s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g dlouhozrnné rýže, 400 ml zeleninového vývaru, 500 g mražených zelených fazolek, 1 svazek jarní cibulky, 4 rajčata, 4 vejce, sůl a pepř dle chuti, 1/2 svazku čerstvé saturejky, 100 g strouhaného parmazánu

Rýži uvaříme dle návodu doměkka, scedíme a dáme stranou. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme je a nakrájíme na větší kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Rýži, kterou máme v míse stranou smícháme s rozmrazenými fazolkami, rajčaty a cibulí. Přidá...

stránka: