Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 133

Tvarohový nákyp s jahodami

Tvarohový nákyp s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 konzervy jahod, 1 ks citrónu, 250 g měkkého tvarohu, 125 g moučkového cukru, 4 ks vajec, 5 lžic dětské krupice, 125 g mletých vlašských ořechů, 50 g másla, 1 lžíce moučkového cukru na posypání

Jahody scedíme, nakrájíme na menší kousky, přidáme citrónovou šťávu z celého citrónu a 1 lžíci citrónové kůry a promícháme. Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem, přidáme tvaroh, krupici, promícháme. Ušleháme z bílků tuhý sníh a přidáme k ušlehaným ...

Syrovátková polévka

Syrovátková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml syrovátky, 250 ml mléka, 400 g brambor, 1 žloutek, 40 g cibule, 40 g másla, pažitka

Oloupané na kostky nakrájené brambory uvaříme v malém množství osolené vody. Polovinu brambor prolisujeme do osolené syrovátky, přidáme drobně nakrájenou a na másle dozlatova osmaženou cibuli, kostičky brambor a krátce povaříme. Do hotové polévky ...

Polévka z kysaného mléka-studená

Polévka z kysaného mléka-studená

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l acidofilního (kysaného) mléka, sůl, 150 g šunky, 4 vejce, pažitka

Dobře vychlazené kysané mléko rozšleháme metlou, osolíme, přidáme drobně nakrájenou šunku, natvrdo uvařená nakrájená vejce a hodně pažitky.

Mléčná polévka s cibulí

Mléčná polévka s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g bílé veky, 60 g Eidamu (Edam), 40 g másla, 2 vejce, 100 g cibule, 750 ml mléka, sůl

Na talíře dáme drobně nakrájenou bílou veku osmaženou na másle, zalijeme ušlehanými vejci a posypeme nastrouhaným sýrem. Na másle osmažíme cibuli, zalijeme mlékem, osolíme a vaříme asi půl hodiny. Potom polévku prolisujeme a vařící nalijeme na při...

Smažená jablka

Smažená jablka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks jablek, 125 ml mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 ks vajec, 1 lžíce rumu, špetka soli, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, 1 šálek moučkového cukru na obalení

Jablka oloupeme, omyjeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na plátky, posypeme je moučkovým cukrem a necháme chvilku odležet. Mezitím si v mléce rozšleháme vejce, rum, lžíci moučkového cukru, poté přidáme mouku a vypracujeme řidší těsto, ve kterém násl...

Housky s marmeládou v trojobalu

Housky s marmeládou v trojobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 housky, 1/2 sklenky ovocné marmelády, 100 g hladké mouky, 2 ks vajec, 100 ml mléka, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, 1 hrneček strouhanky

Housky rozkrojíme podélně, potřeme marmeládou, slepíme k sobě, lehce namočíme v mléce, obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích, ve strouhance a dáme péct na rozpálený olej do pánve. Pečeme z obou stran do zlatova. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Žemlová polévka se sýrem

Žemlová polévka se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g housky - žemle, 40 g mrkve, 40 g celeru, 40 g másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka, 40 g Ementálu

Drobně nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu osmažíme na kousku másla, zalijeme asi čtvrt litrem vody, osolíme a uvaříme doměkka. Potom přidáme do polévky ve vodě rozvařenou a prolisovanou žemli, mléko s rozšlehaným žloutkem, zbytek čerstvého másl...

Chlebová polévka

Chlebová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g chleba, sůl, kmín, 1/4 l acidofilního (kysaného) mléka, 30 g cibule, 40 g másla, 1 vejce

Starší chleba rozlámeme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Rozvařený chléb prolisujeme, omastíme kouskem másla, dobře rozmícháme s mlékem a s vejcem, podle potřeby osolíme a přidáme dočervena osmaženou, nadrobno nakrájenou cibuli.

Vločková polévka se zeleninou

Vločková polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ovesných vloček, 50 g zeleninové směsi - mrkev, celer, květák, 40 g másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, petrželka

Drobně nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme přebrané vločky a uvaříme doměkka. Nakonec vešleháme mléko s rozmíchaným žloutkem a nasekanou petrželkou. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Rybí filé s pikantní omáčkou od Roxany

Rybí filé s pikantní omáčkou od Roxany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rybího filé, 3 lžíce másla, 3 ks středně velikých cibulí, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 kostky masoxu, 4 lžíce ostrého či pikantního kečupu, 1 ks citrónu, 1 lžička octa

Filé pokapeme octem, osolíme a opečeme po obou stranách na másle či oleji asi 12 minut. V jiném kastrolu zpěníme na másle pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji po částech mlékem, vymícháme dohladka, přidá...

Krupková polévka s bramborem

Krupková polévka s bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krup, 100 g brambor, vývar z uzeného masa, 20 g cibule, 2 stroužky česneku, 30 g sádla, paprika - koření, sůl, majoránka, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou s vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme přebrané, propláchnuté a spařené krupky a na kostky nakrájené brambory a uvaříme. Pol...

Rychlá polévka

Rychlá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g droždí (kvasnic), 20 g cibule, 40 g krupice, 40 g másla, sůl, vejce, petrželka, 80 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, hrášek)

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, krupici a za stálého míchání osmahneme dorůžova. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Do uvařené polévky vešleháme vejce a přidáme nasek...

Kapustová polévka

Kapustová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hlávkové kapusty, 1 cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 párek, 10 g slaniny, sůl, pepř, česnek

Na nudličky nakrájenou kapustu dáme vařit do osolené vody nebo do vývaru z kostí. Zahustíme tmavší cibulovou jíškou a povaříme. Okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Polévku podáváme s párkem nakrájeným na kolečka a osmaženým na slanině.

Modranské koláčky

Modranské koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 50g g másla, 6 lžic bílého vína, 2 ks vajec, 1 žloutek, 1 lžíce moučkového cukru, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení

Do mouky přilijeme víno, přidáme vejce, žloutek, cukr, změklé máslo a vypracujeme těsto, které následně necháme cca 2 hodiny odpočinout. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka, která smažíme na oleji dozlatova. Při podávání m...

Tvarohové placičky

Tvarohové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 400 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, špetka soli

Do mouky přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, tvaroh, žloutek, osolíme a vypracujeme těsto, které rozválíme a tvarujeme z něj placičky, které dáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova, při 180 °C, cca 20 minut.

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 150 g Hlívy ústřičné, 100 g hub- žampiónů, 2 ks jarní cibulky, 30 g trvanlivého salámu (Poličanu), 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 špetky mletého zázvoru, 1 hrneček hladké mouky, 2 ks vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček rostlinného oleje

Nejdříve si připravíme nádivku: Hlívu i žampióny pokrájíme na plátky, cibulku také nakrájíme najemno. Na pánev dáme lžíci oleje a do rozpáleného vhodíme připravené houby, krátce osmahneme, přidáme cibulku, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou záz...

Houbová polévka s rýží

Houbová polévka s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čerstvých hub, 1 cibule, 20 g másla, 50 g rýže, 100 g kapusty, sůl, kmín, 40 g parmazánu, 1 kostka masoxu

Drobně nakrájenou cibuli a nakrájené houby osmažíme na másle, přidáme kmín, syrovou spařenou rýži, drobně nakrájenou kapustu, osolíme, zalijeme vývarem, který jsme si připravili z vody a masoxu. Vaříme doměkka. Do hotové polévky nastrouháme sýr.

Celerová polévka

Celerová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 100 g brambor, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, 50 ml mléka, 1 žloutek, celerová nať, 80 g chleba, olej

Nahrubo nastrouhaný celer osmahneme na másle, zalijeme vodou s masoxem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, krátce povaříme, zahustíme cibulovou jíškou a dovaříme. Potom polévku prolisujeme, zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce, okořeníme pepřem...

Brukvová polévka

Brukvová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brukve, 10 g másla, 40 g hladké mouky, 30 g másla na jíšku, 50 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka

Na kostičky nakrájenou brukev osmahneme na másle, zalijeme horkou vodou, osolíme, zahustíme světlou jíškou a vaříme zhruba půl hodiny. Do uvařené polévky rozšleháme žloutek s mlékem, přidáme nasekanou petrželku a podle chuti můžeme přidat pepř. Pr...

Marmeláda z rajčat

Marmeláda z rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg zralých rajčat, 1 kg jablek, 1 lžička kyseliny citrónové, cukr dle chuti

Jablka bez jádřinců a rajčata nakrájíme a vaříme asi 1 hodinu. Pak toto ponorným mixerem rozmělníme a přepasírujeme. Vzniklou směs uvedeme do varu, přidáme kyselinu citronovou a cukr dle vlastní chuti. Po dobu vaření zkoušíme, zda je marmeláda uva...

Jemná bramborová polévka

Jemná bramborová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 1 l mléka, sůl, vývar z kmínu, 20 g másla, petrželka, 1 cibule

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Potom je prolisujeme i se zbytkem vody, zalijeme mlékem, osolíme a dobře rozmícháme. Zjemníme čerstvým máslem a okořeníme nasekanou petrželkou. Do hotové polévky přid...

Drůbková polévka s knedlíčky

Drůbková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

drůbka, 1 cibule, 2 celé pepře, sůl, muškátový ořech, 30 g másla, 30 g hladké mouky, petrželka, Knedlíčky: 100 g strouhanky, 2 vejce, 30 g másla, muškátový ořech, 1 stroužek česneku, 3 lžíce vývaru z drůbků, 80 g kořenové zeleniny

Očištěné drůbky dáme se zeleninou vcelku a s pepřem uvařit do osolené vody. Vývar procedíme, zahustíme světlou máslovou jíškou, povaříme. Knedlíčky si připravíme tak, že strouhanku v misce osolíme, zakapeme rozehřátým máslem a zalijeme studeným vý...

Polévka z telecího masa

Polévka z telecího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g telecího masa (hrudí, žebra nebo boku), sůl, muškátový květ, 3 lžíce smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka, 20 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, hrášek)

Maso i s kostí uvaříme doměkka v osolené vodě. Vývar procedíme, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, zahustíme světlou máslovou jíškou a povaříme, dokud není zelenina měkká. Do hotové vařící polévky vešleháme žloutek dobře rozmíchaný ve smetan...

Bílá ovarová polévka

Bílá ovarová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek celeru, kousek petržele, několik kuliček celého pepře, sůl, pažitka, kroupy

Plec dáme vařit do osolené vody s několika pepři. Přidáme česnek, kousek celeru, petržele a cibuli a vaříme asi 2 hodiny, dokud maso není měkké. Vývar procedíme a podle chuti osolíme. Můžeme přidat pažitku. Ovarovou polévku podáváme se zvlášť uvař...

Omáčka z lesních plodů

Omáčka z lesních plodů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g malin, 125 g na plátky nakrájených jahod, 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy nebo 1-2 lžíce třešňového likéru, 1 lžíce cukru krystal nebo dle chuti

V misce rozmačkáme ovoce vidličkou. Vmícháme cukr s citrónovou šťávou nebo líkérem. Případně ovoce rozmixujeme s citrónovou šťávou a cukrem. Ovocnou směs nandáme lžící do jemného síta, které podložíme miskou. Ovoce propasírujeme skrz síto pomocí v...

stránka: