Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 130

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 5 středně velkých syrových brambor, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 4 lžíce polohrubé mouky, majoránka, sůl, pepř, olej

Oloupané brambory jemně nastrouháme a vzniklou vodu z nich částečně slijeme. Přidáme mléko, vejce, utřený česnek, pepř, majoránku a tolik mouky, aby vzniklo zahoustlé těsto. Vše dobře promícháme. Plátky masa na okrajích nařízneme, naklepeme, oso...

Golubce

Golubce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího nebo vepřového mletého masa, 1 kapusta, 100 g anglické slaniny v celku, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, hladká mouka dle potřeby, kmín, pepř, olej

Kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, silnější střední části odstraníme, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Maso, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na drobno, anglickou slaninou na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strou...

Lečo i na zavaření

Lečo i na zavaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,25 kg papriky, 1 kg rajčat, 25 dkg cibule, sůl, pepř

Papriky a cibuli řádně očistíme a omyjeme. Rajčata omyjeme. Vše nakrájíme a vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak zeleninovou směsí plníme sklenice a nakonec všechny sklenice rovnoměrně zalijeme šťá...

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, strouhaný Eidam nebo jiný tvrdý sýr, kompotované broskve, kari koření, hladká mouka, olej, sůl

Kuřecí prsa mírně naklepeme, osolíme a trošku posypeme kari kořením. Plátky masa prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji, výpek zaprášíme hladkou moukou, chvíli mícháme a zalijeme vodou. Maso v této šťávě necháme chvíli provařit, ke ko...

Kapr na grilu s křenem

Kapr na grilu s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 4 dkg másla, citrónová šťáva, strouhaný křen, olivový olej, sůl, petrželka

Očištěné porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom osušíme ubrouskem, potřeme olejem a na roštu nebo na pánvi opečeme z každé strany asi 7 minut. Na talíři rybu posypeme drobně nakrájenou petrželkou a strouhan...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 kg cibule, 1 kg papriky, O,5 kg bílých nebo barevných fazolí, 1 a 1/2 dcl octu (8%), 250 g cukru, 80 g soli, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce sladké papriky, 1/4 oleje

Fazole si den předem namočíme. A druhý den ještě do měkka povaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme a dusíme na ¼ oleje. Přidáme sůl, cukr, ocet, vegetu, chilli a sladkou papriku. Vše řádně promícháme a dusíme. Ke konci přidáme fazole a ještě chvili...

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 hrsti sušených hub, 1-2 cibule, 6 stroužků česneku, 6 párků nebo kus klobásky, uzeného nebo jiného salámu, 1-2 papriky, 2 rajčata, máslo, sádlo, sůl, kmín, troška kečupu

Kousek sádla a másla rozpustíme a zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme lisovaný česnek (může ho být klidně i více) a chvilku mícháme. Pak přidáme na kostičky nakrájený salám (párek, uzené maso) a chvilku restujeme. Dále přidáme sušené houby...

Guláš z václavek

Guláš z václavek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kloboučků čerstvých mladých václavek, 1 cibule, 3 dcl masového bujónu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 0,5 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl

Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpaři...

Benátské řízky

Benátské řízky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové kýty, 80 g sádla, 60 g cibule, 60 g hladké mouky, 100 ml mléka, 100 ml bílého přírodního vína, černý mletý pepř, sůl, 40 g rostlinného tuku

Maso opláchneme a přes vlákno nakrájíme řízky. Každý řízek naklepeme, osolíme a opepříme. Dvě třetiny sádla rozpálíme na pánvi, vložíme do něj připravené řízky a po obou stranách je opečeme dočervena. Rostlinný tuk rozpustíme, přisypeme hladkou mo...

Falafel

Falafel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g konzerva cizrny, 1 vejce, 2 stroužky česneku, svazek zelené cibulky, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2 lžíce jemné strouhanky, 2 lžičky římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, špetka chilli koření, pepř, sůl, olej

Cizrnu scedíme a v míse rozmačkáme vidličkou. Přidáme nasekanou cibulku, petrželku, prolisovaný česnek, koření, sůl a promícháme s vejcem. Zahustíme strouhankou, tvarujeme malé placičky a smažíme asi 3 minuty z každé strany. Použijeme-li teflonovo...

Nadívaná holoubata

Nadívaná holoubata

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 holoubata, 2 rohlíky, 1 vejce, 1 dcl mléka, petržel, 1 cibule, tuk, sůl, pepř

Všecho podle oka, ingredience jsou pouze orientační. Já prostě dávám vše s mírou podle množství holoubat. Vše smícháme a naplníme holoubata. Recept je dělán pouze orientačně a záleží na velikosti holubů i pečiva. Pokud jsme si nachystali nádiv...

Hovězí závitky s rukolou a pršutem

Hovězí závitky s rukolou a pršutem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší plátky hovězí roštěné, 1 balení rukoly, 4 plátky pršutu nebo jiné sušené šunky, 0,5 l hovězího bujónu, 2 lžíce olivového oleje, 5 lžic hladké mouky, sůl, pepř, hořčice z celých semen (a l´ancienne od Maille)

Maso omyjeme, osušíme a nasolíme a popepříme z obou stran. Pak z jedné strany pomažeme hořčicí. Nachystáme si plátek sušené šunky nebo pršutu a zabalíme do něj rukolu. Takovýto hotový zámotek vložíme do roštěnky a opět zamotáme. Celou roštěnku pot...

Maso na cibuli a pórku

Maso na cibuli a pórku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa, 1 pórek, 2 cibule, ostrý i jemný kečup, boloňská omáčka, troška smetany nebo mléka

Vepřové maso naklepeme, nasolíme a opepříme. Na dno pekáčku nasypeme směs pórku a cibule, na to položíme připravené plátky masa. Zakapeme ostrým kečupem a opět zasypeme pórkem s cibulí. Nahoru dáme opět kečup, ostrý i sladký, a přidáváme taky bolo...

Scaloppina bolognese (zapečené telecí maso s parmazánem)

Scaloppina bolognese (zapečené telecí maso s parmazánem)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

sůl, pepř, 50 g másla, 100 g parmazánu, 2 větší plátky telecích řízků, 1 kostka hovězího bujónu, 1 boloňská omáčka dle vlastního výběru, olivový olej, 1 smetana na vaření, 2 rajčata, 1 cibule

Telecí maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou, důkladně vysušíme a rozklepeme na tenké plátky. Plátky opepříme a osolíme dle chuti. Osmahneme je na roztopeném másle z obou stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Připravíme si omáčku: Na pánvi si zah...

Kuřecí se zeleninou

Kuřecí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg kuřecí prsíček nebo vykostěných stehenních řízků, olej, 1 lžička včelího medu, kari koření, sojová omáčka, 3 dcl drůbežího bujónu, 1 dcl bílého vína, 20 dkg baby karotky, 10 dkg brokolice, 5-10 dkg žampionů, 5 dkg kukuřice, 10 dkg hrášku, 10-15 dkg čínského zelí

Na horkém oleji zkaramelizujeme med, přidáme maso, orestujeme a přidáme kari, sojovou omáčku, trochu vývaru a bílé víno. Chvilinku podusíme. Měkké maso vyndáme a do šťávy dáme zeleninu, postupně od nejtvrdší (mrkev, hrášek, kukuřice, žampiony, bro...

Cukeťáčky

Cukeťáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cuketa, 2 středně velké brambory, sůl, majoránka, kmín, 5 lžic hrubé mouky, 3 vejce

Brambory a cuketu (používáme jen dužninu, semínka vyhazuji) si očistíme, omyjeme a namixujeme na kašičku. Přidáme vejce, mouku a koření a zamícháme. Poté smažíme na rozpáleném oleji, stejně jako bramboráčky.

Bramborové placky s cuketou

Bramborové placky s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 větších brambor, 2 menší cukety, 10-15 dkg Vysočiny, 4-5 lžic hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Cuketu oloupeme a vydlabeme uprostřed. Všechny ingredience smícháme dohromady a přidáme na kostičky nakrájenou vysočinu (je možné přidat i uzené maso). Na závěr osolíme. Rozpálíme olej a opékáme ...

Nakládané řízky

Nakládané řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg vepřových řízků, 2 a 1/2 lžíce harísy (ostré zeleninové pochoutky), 1 lžička pepře, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 lžíce Solamylu, 8 stroužků rozetřeného česneku, 1 lžíce oleje

Řízky naklepeme. Ostatní přísady smícháme dohromady a dáme na talíř. Nakrájené řízky po jednom máčíme po obou stranách v připravené hmotě a dáváme je do kastrolku nebo do krabičky z umělé hmoty. Uzavřeme a uložíme do ledničky na 24 hodin (může být...

Lišková omáčka s plátky roštěné

Lišková omáčka s plátky roštěné

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 4 hrsti nakrájených čerstvých lišek, 2 lžíce hořčice z celých semen a l´ancienne nebo jiné dle vlastního výběru, hladká mouka, smetana na vaření, sůl, pepř, 2 lžíce sádla

Roštěnky si omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek. Z obou stran je nasolíme a opepříme, namažeme hořčicí (já používám pikantnější hořčici, buď dijonskou nebo à l´ancienne značky Maille, ale klidně můžeme použít i obyčejnou) a obalíme v hladké m...

Krůtí country kýta

Krůtí country kýta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 krůtí stehno, 20-30 dkg anglické slaniny, 2 cibule, 8 stroužků česneku, sůl, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 lžíce olivového oleje, Country gril - kořenící směs

Krůtí stehno omyjeme a spolu s očištěnou cibulí, česnekem, solí, pepřem a novým kořením povaříme (cca 1h). Vodu scedíme a zbytek vložíme do zapékací mísy s víkem. Dno mísy předtím vymažeme olivovým olejem a vyložíme kousky slaniny. Pak teprve vlož...

Hovězí rolády (španělští ptáčci)

Hovězí rolády (španělští ptáčci)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky hovězí roštěnky, 2 lžíce hořčice dle vlastního výběru, 2 vejce, 5 dkg Vysočiny v celku, sůl, pepř, 1 lžíce instantní tmavé jíšky, hladká mouka na obalení, 1 hovězího bujónu

Dáme si uvařit vejce natvrdo. Roštěnky si omyjeme, osušíme a rozklepeme na tenké plátky. Osolíme je a opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Uvařená vejce rozpůlíme a vložíme mezi ně cca centimetrový plátek vysočiny. Pak vejce se salámem zamot...

Langoše (velmi jednoduše)

Langoše (velmi jednoduše)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 1 vejce, 0,5 balení droždí, sůl, cukr, 0,5 l voda nebo mléka

V hrnku rozmícháme kvasnice s vodou (nebo mlékem) a cukrem. Do mouky přidáme vejce a sůl. Vypracujeme řidší těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut až 1 hodinu de tepla uležet. Těsto pak rozdělíme na 16 stejných kusů, které roztáhneme a...

Dušená mrkev s hráškem

Dušená mrkev s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvé mrkve, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce másla, 1 lžíce instantní tmavé jíšky (ne pro děti), sůl, Vegeta (ne pro děti)

Načístíme si mrkev, omyjeme ji a nakrájíme na kolečka nebo ji nahrubo nastrouháme na struhadle. Hrášek přecedíme a necháme odkapat od nálevu. V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme mrkev a restujeme cca 5 minut. Pak vhodíme hrášek, okořeníme a zalijem...

Hovězí pro děti a dietaře

Hovězí pro děti a dietaře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g libového hovězího , sůl, pepř (nemusí být), 1 kostka hovězího bujónu (nemusí být), 2 lžíce rostlinného oleje

Hovězí maso omyjeme, odblaníme a odstraníme tučné části. Nakrájíme je na menší kousky, aby bylo dříve měkké a vložíme do tlakového hrnce společně cca 2l vody, kostkou bujónu, troškou soli a pepřem (moc to ale se solením a pepřením nepřeháním, prot...

stránka: