Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 126

Rajská omáčka s karbenátkem

Rajská omáčka s karbenátkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky soli, pepř, 2 rajčatové protlaky, 1 střední cibule, 1/2 lžičky mletého nového koření, 3 bobkové listy, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru krystalu, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 l vařící vody

Maso dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, 1 lžičku soli, pepř a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku. Během smažení karbenátků si nakrájíme na k...

Babiččiny kapustové karbanátky

Babiččiny kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 1 mrkev, 20 g Eidamu (Edamu), 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku drcené majoránky, pepř, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíci strouhanky, 1 rohlík, 50-100 ml mléka, rostlinný olej na smažení

Podle základního předpisu připravíme kapustu a mrkev. Uvaříme kapustu, mrkev v osolené vodě téměř doměkka a nakrájíme ji najemno. Vychladlou kapustu, mrkev, slaninu vložíme do mísy a přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, vejce, nastrou...

Plněné papriky ve šlehačkové omáčce

Plněné papriky ve šlehačkové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 6-8 paprik, 1 česnek, 2 lžičky koření na mleté maso, 2 smetany ke šlehání (šlehačky), 1 menší láhev ostrého kečupu, sůl

Maso osolíme, okořeníme a smícháme s utřeným česnekem. Paprikám uřízneme vršek se stopkou, naplníme je mletým masem a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky, ve které jsme promíchali šlehačku s kečupem. Pečeme při 200 °C, asi 45 minut. Část této ...

Bramborákový řízek

Bramborákový řízek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehenní řízky, 6 velkých brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, 1 lžičku drcené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl, rostlinný olej na smažení

Z brambor, česneku, vejcí, mouky, majoránky, kmínu a soli si připravíme těsto na bramboráky /viz související recepty). Řízky naklepeme na tenčí plátky, obalíme v těstu na bramboráky a pozvolna osmažíme na pánvi, aby řízek nebyl syrový.

Placky z drůbežího masa

Placky z drůbežího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 5 vajec, 2 lžíce Solamylu, 1 konzerva drcené kukuřice, 1-2 lžičky kari koření, sůl, 1 lžíce Vegety, rostlinný olej na smažení

Hydinové mäso pokrájame na drobné kúsky. Do misy si dáme 5 celých vajec, 2 pol. lyžice solamylu a dobre vymiešame (aby nezostali žiadne hrčky), potom pridáme podľa chuti karí korenie, soľ a vegetu. Do tejto zmesi vložíme pokrájané mäso a sterilizo...

Čína a lá Pavla

Čína a lá Pavla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 1 větší červenou papriku, 1 větší rajče, 1/2 salátové okurky, 3 lžičky směsi koření na Čínu, 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibulie

Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené maso a pečlivě osmahneme. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky. Když je maso osmahnuté ze všech stran vložíme zeleninu a přidáme koření na Čínu. Přikryjeme pokličkou a dusím...

Katův šleh

Katův šleh

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 500 g vepřového mletého masa, 4 rajčata, 2 papriky, 1 lžičku chilli koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci včelího medu, 1 konzervu žampionů, 5 stroužků česneku, 3 lžíce kečupu, 100-200 ml vody, sůl, 1/4 lžičky drcené bazalky, 1/4 lžičky drceného tymiánu

Rajčata a papriky nakrájíme na nudličky, přidáme žampiony, koření, med a kečup. Zakapeme olejem a necháme chvilku spojit. Mezitím na oleji zpěníme cibulku a přidáme mleté maso, necháme podusit. Poté přimícháme připravenou zeleninu, podlijeme troš...

Kuřecí soté

Kuřecí soté

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci bramborového škrobu, 200 ml rostlinného oleje, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 malou sklenku leča, 1 malou konzervu žampionů, 1 konzervu drcené kukuřice, 1 sklenku nakládané řepy, pepř, sůl, 100-200 ml vody

Kuřecí prsa si nakrájíme na kostičky a smícháme s plnotučnou hořčicí, bramborovým škrobem, olejem, černým mletým pepřem, trochou soli, sojovou a worcesterovou omáčkou. Směs odložíme do ledničky na 24 hodin. Další den dáme na hlubší pánvičku r...

Švýcarské brambory

Švýcarské brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg syrových brambor, 1/2 l smetany, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 600 g uzeného masa, 200 g Ementalu, 1 lžíci sádla, sůl, pepř

Vymastíme větší pekáček sádlem a poklademe plátky syrových oloupaných brambor, osolíme, opepříme, přidáme kolečka cibule, nahrubo usekaný česnek, pokrájené uzené maso, vrstvu Ementálu a opakujeme. Zakončíme vrstvou osolených brambor. Zakryté pečem...

Špagety s tuňákem

Špagety s tuňákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení špaget, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 hrst oliv, 10 dkg uzeného sýru, 1 konzerva tuňáka, 2 lžíce kečupu

Velmi jednoduché a levné jídlo, kterým jsem se živila jako studentka :-) Uvaříme špagety. Malou cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Česnek nakrájíme na malé kousíčky, přidáme k cibuli a chvilku smažíme. Pak přidáme tuňáka (použijte mleté...

Niva v šunce a těstíčku

Niva v šunce a těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky šunky, 150 g Nivy, 2 vejce, 1 dcl bílého vína, 150 g hladké mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, pepř, sůl, rostlinný olej na smažení

Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran.

Prezidentský guláš

Prezidentský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí klížky, 500 ml červeného vína, 1 brambor, chlebovou kůrku z 1 bochníku, 1 ostravskou klobásu, 1 lžičku hladké mouky, 1 mrkev, 1/2 kořene petržele, 1/4 bulvového celeru, 5 lžiček sladké mleté papriky, sůl, 3 čili papričky, 1/2 lžičky jalovce, 1/2 lžičky drcené majoránky, 1 lžíci rybízové marmelády, 1/2 lžičky citrónové kůry, 1 lžičku kečupu, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 5 kuliček pepře

Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky a hodíme do většího hrnce. Prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto připraveného tuku. Za stálého míc...

Nastavovaná kaše s pohankou

Nastavovaná kaše s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 1 šálek pohankové lámanky, 100 ml horkého mléka, sůl, 1/4 lžičky mletého kmínu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky drcené majoránky, 1 velkou cibuli, 1 lžíci sádla

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Zatímco se vaří brambory, přivedeme v kastrůlku do varu vodu, vsypeme propláchnutou pohankovou lámanku, kastrůlek přiklopíme pokličkou, vypneme zdroj tepla a pohank...

Květákový mozeček  trochu jinak

Květákový mozeček trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 lžíci másla, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky kmínu, 3 vejce, pepř, sůl

Květák zbavíme listí, rozdělíme na jednotlivé hlavičky a vaříme 10 minut ve vroucí vodě. Poté vodu slijeme, necháme zchladnout a rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Na másle osmažíme strouhanku, přidáme kmín, květák, vejce, sůl, pep...

Kuřecí se smetanovou omáčkou a sušenými rajčaty

Kuřecí se smetanovou omáčkou a sušenými rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 konzervu sušených rajčat, 6 smetanových sýrů, 1 hrneček sladké smetany, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžičku mleté papriky, 1/2 lžičky provensálského koření, pepř, sůl

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky či nudličky, osmažíme na oleji z rajčat (můžeme nechat v oleji přes noc). Přidáme sušená rajčata, sůl, pepř, červenou papriku a sojovou omáčku. Zvlášť rozpustíme tavený sýr s hořčicí a smetanou. Přidáme provensálské...

Kotlety na hořčici

Kotlety na hořčici

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vepřových kotlet, 3 cibule, 6 lžiček francouzské hořčice, 6 lžiček hladké mouky, 6 dcl suchého bílého vína, 250 g másla, pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, petrželovou nať na ozdobu

Nasekáme cibuli. Kotlety opečeme na směsi másla a oleje asi 15 minut do zlatova. Maso vyjmeme a necháme zezlátnout cibuli. Cibuli vybereme špachtlí, vybereme tuk a místo něho dáme hořčici a rozmícháme mouku. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a důk...

Kotlety na zelí

Kotlety na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, 2 ostravské klobásy, 400 g kyselého zelí, 300 g dlouhozrné rýže, 1 hrneček zakysané smetany, sůl, 1 lžíci ztuženého pokrmového tuku

Rýži dáme na pánev, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do měkka. Poté vodu slijeme. Kotlety naklepeme, nařízneme okraje, aby se nekroutily, osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou ...

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vařených nebo pečených tresek, 2 rohlíky, 2 vejce, 30 g slaniny, 1 lžíci hladké mouky, pepř, sůl, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1/4 lžičky drceného muškátového ořechu, strouhanku na obalení, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce vody

Tresky nasekáme, okořeníme, posolíme, přidáme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájené rohlíky, vejce, 2 lžíce vody a mouky. Dobře prohněteme a necháme nejméně 30 minut odležet v chladnu. Pak ze směsi formujeme karbanátky, k...

Zbojnická pochoutka

Zbojnická pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tresek, 200 g slaniny, 2 cibule, sůl, pepř

Slaninu nakrájíme na proužky a mírně rozškvaříme, cibuli najemno rozsekáme a tresku rozkrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Každý plátek z obou stran osolíme, opepříme a položíme na přiměřeně velký čtverec alobalu (aby jej bylo možno zabalit jako o...

Guláš s hlívou ústřičnou

Guláš s hlívou ústřičnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Hlívy ústřičné, 400 g hovězího zadního, 1 lžička namletých čili papriček, 1 rajčatový protlak, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžičky kmínu, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 1,5 l hovězího bujónu, 1 dcl suchého červeného vína, olej, nať petrželky

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli si načistíme a nakrájíme na kousky nebo menší kolečka. Česnek oloupeme a utřeme. Hlívu omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi si rozehřejeme trošku sádla nebo oleje a orestujeme maso. Pak...

Svatomartinská husa s červeným zelím

Svatomartinská husa s červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem). Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk ...

Labužnické kuře

Labužnické kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 sáček kyselého zelí, 1 čabajku, 1-2 lžičky grilovacího koření, sůl, 100 g másla, 100 ml vody

Klobásu umeleme a smícháme se zelím, které jsme dle potřeby propláchli a pokrájeli. Směsí naplníme opláchnuté a vysušené kuře a otvor zašijeme. Osolíme, posypeme grilovacím kořením a dáme na kousek másla. Podlijeme vodou a pečeme 1 hodinu v předeh...

Koňakové kuře

Koňakové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 8 dcl Cognacu, 1 celá husí játra, 120 g sterilovaných žampionů, špetka chilli koření, 5 roztlučených hřebíčků

Čisté kuře podélně rozpůlíme, a uvaříme (dusíme) v 6 dl koňaku. Až bude kuře poloměkké. Potom jednu půlku kuřete naplníme husími játry a posypeme tlučeným hřebíčkem. Druhou půlku naplníme nakrájenými žampióny a posypeme špetkou chilli koření. Obě ...

Indické kuře

Indické kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 hrneček bílého jogurtu, 2 cibule, 1/2 lžičky drceného muškátového ořechu, 1/2 lžičky mleté skořice, pepř, 2 bobkové listy, 5 hřebíčků, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce kečupu, sůl

Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře naložíme asi na 2 hodiny do rozšlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vložíme kuře i s marinádou a du...

Španělské kuře

Španělské kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 200 g šunky, 2 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 stroužky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl, 150 ml horké vody

Kuře naporcujeme a opečeme ze všech stran na másle. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně nasekaný česnek. Osmahneme jenom krátce, aby česnek nezhořkl a hned přidáme kousíček másla, nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a ...

stránka: