Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Luštěniny - stránka 2

Hráškový krém se slaninou

Hráškový krém se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 středně velká cibule, 2 brambory, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 150 g plátkové slaniny, 6 dcl zeleninového nebo kuřecího vývaru

Cibuli nakrájejte najemno a nechejte ji zesklovatět v hrnci na kousku másla. Přidejte na kousky pokrájené oloupané brambory a hrášek a vše orestujte doměkka. Pak směs zalijte vývarem a ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém. Na suchou pánev po...

Fazolová polévka s česnekem a smetanou

Fazolová polévka s česnekem a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g velkých barevných fazolí, 2 kostky zeleninového bujónu, instantní tmavá jíška, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce sušené petrželové natě

Fazole propláchneme studenou vodou a dáme je přes noc namočit do vody. Druhý den fazole uvaříme do měkka. Česnek oloupeme, nasekáme na drobno a přidáme k uvařeným fazolím. Polévku zahustíme do požadované hustoty jíškou a krátce povaříme. Dochutíme...

Rychlá hrášková polévka

Rychlá hrášková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva sterilovaného hrášku, 10 ml olivového oleje, 10 dkg anglické slaniny, 1 cibule, 400 ml vody

Cibuli i anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. V rozpáleném oleji nejprve orestujeme slaninu, kterou pak vyndáme a orestujeme cibuli. Poté přidáme konzervu sterilovaného hrášku (tekutinu můžeme ponechat), krátce povaříme a pak rozmixujeme dohla...

Thajská čočková polévka

Thajská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 3 hrsti čočky (předem uvařené, případně sterilované), 1 čerstvý zázvor o velikosti celého vlašského ořechu, 1 kořen mrkve, 2-3 brambory, 125 g másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1-2 jarní cibulky, 3 listy citronové trávy, 1 lžička třtinového cukru, 1,5 l zeleninového vývaru, 1-2 lžičky soli, 0,5 lžičky kari koření

Cibulku nakrájíme na drobné kousky, česnek, zázvor a mrkev na jemné krátké nudličky. Brambory nakrájíme na drobné kostičky. Citronovou trávu překrojíme na 3 kousky. Chili papričku (i se semínky, kdo rád pikantnější chutě) nakrájíme rovněž na drobn...

Čočka po brněnsku

Čočka po brněnsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení čočky, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 větší mrkev, 1/4 středního celeru, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, sůl a pepř podle chuti, hrst nasekané petrželky, 1 kelímek zakysané smetany, troška citronové šťávy

Přebranou čočku nejméně na 2 hodiny namočíme. Pak ji v téže vodě dáme vařit. K poloměkké čočce přihodíme kostku zeleninového bujónu a přimícháme mrkev a celer nakrájené na tenké hranolky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, když se začne barvit do...

Skopové řízky s fazolkami

Skopové řízky s fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky skopových řízků, troška bylinkové soli, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla, 1 cibule, 1 sáček mražených fazolek

Skopové řízky omyjeme a osušíme, poté lehce naklepeme. Osolíme je a poprášíme hladkou moukou, jen tak lehce. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a na něm osmahneme řízky, spíše zvolna. Podlijeme je vodou a dusíme téměř doměkka. Do druhé pánve d...

Zapečené fazolky

Zapečené fazolky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sterilovaných fazolek, 2 lžíce másla, 1 větší cibule, 1 pórek, 1/2 balení sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, špetka soli, 100 g šunky, 4 lžíce másla

Sterilované fazolky propláchneme vodou a necháme na sítku okapat. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme pokrájený porek, okapané fazolky, pokrájená sterilovaná rajčata a krátce podusíme. Poté...

Hrachový nákyp

Hrachový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g loupaného a půleného hrachu, 3 lžíce másla, 3 vejce, špetka soli, troška pepře

Hrách na několik hodin namočíme do vody - do hrnce nasypeme hrách a zalijeme studenou vodou cca 2 cm nad hladinu hrachu. Potom ho uvaříme doměkka. Necháme ho okapat a rozmixujeme. Dáme do mísy a přidáme máslo, vejce, sůl a pepř. Vše pořádně promí...

Směs z červené čočky

Směs z červené čočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1/2 pórku, 1 žlutá paprika, 1 menší červená cibule, 4 větší mrkve, 300 g červené čočky, 1 kostka česnekového tofu, 750 ml drůbežího bujonu, 400 g rajčat, sůl a pepř dle chuti

Ze všeho nejdřív si omyjeme a nakrájíme všechny ingredience. Rajčata do kříže nakrojíme a přelijeme vařící vodou, poté je sloupneme a nakrájíme nadrobno. Pórek nakrájíme na malé proužky, papriku na kostičky a mrkev na tenké kolečka. Červenou cibul...

Mexické fazole

Mexické fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velká cibule najemno, 1 červená paprika na malé kostičky, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku nadrobno, 1/2 lžičky chilli, 400 g konzervovaných fazolí, sůl a pepř dle chuti, troška citronové šťávy na dochucení

Ve woku rozehřejeme olej a na rozpálený olej vhodíme zároveň cibuli, papriku i na jemno nasekaný česnek. Smažíme tak dlouho, dokud vše nezměkne. Asi 5 minut. Nakonec přihodíme chilli, promícháme a zasypeme zcezenými fazolemi. Promícháme a ještě as...

Rychlý fazolový salát

Rychlý fazolový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva fazolí, 1 cibule, 15 dkg anglické slaniny, 1 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře

Fazole uvaříme do měkka. Na pánvi orestujeme cibulku s anglickou slaninou, poté přidáme uvařené fazole. Přidáme hořčici, kečup, sojovou omáčku a nakonec vše dochutíme solí a pepřem. Můžeme podávat teplé i studné s pečivem.

Sójový mix guláš

Sójový mix guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky uzené papriky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvé majoránky, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 kostky hovězího bujónu, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce

Sójové kostky povaříme 20 minut v osolené vodě. Mezitím oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na drobno a česnek na plátky. Na rozehřátém oleji cibuli usmažíme do růžova, přidáme papriku, zamícháme a zalijeme voudou. Vsypeme scezené a okapané...

Vepřová kýta v čočce

Vepřová kýta v čočce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřové kýty, 1 cibule, 3 - 5 stroužků česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžička hladké mouky, 250 ml čočky

Čočku přebereme, omyjeme a namočíme do studené vody. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky a maso na menší kousky. Cibuli usmažíme na oleji do růžova, přidáme maso a krátce opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme česnek a podlijeme vo...

Sójové kostky na hořčici

Sójové kostky na hořčici

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sójových kostek, 1 lžička soli, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 kostka hovězího bujónu, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžíce sladkého kečupu, 1 lžička koření na bylinkové máslo, 1 - 2 lžíce polohrubé mouky

Sójové kostky 20 minut povaříme v osolené vodě. Poté je scedíme a částečně vymačkáme vodu. Rozehřejeme olej a kostky na něm krátce opečeme. Přidáme hořčici, zamícháme a zalijeme vodou. Ochutíme bujónem, sójovou omáčkou, kečupem a kořením na bylink...

Bramborový guláš s hovězím a fazolemi

Bramborový guláš s hovězím a fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězího masa, 1 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžičky uzené papriky, mletý kmín, pepř, 1 lžička soli, 1 stroužek česneku, 4 velké brambory, 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce, hladká mouka, sušená petrželka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Hovězí maso (přední, zadní) omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji usmažíme cibuli do růžova, přidáme nakrájené maso a opečeme. Přidáme sůl, pepř, kmín, česnek nakrájený na plátky a nakonec 3 zarovnan...

Sója s anglickou slaninou

Sója s anglickou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g soji, 100 g anglické slaniny, sůl, mletý černý pepř, 4 - 5 lžic slunečnicového oleje, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sušené petrželky

Den předem namočené sójové boby uvaříme do měkka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do růžova. Přidáme mouku, krátce jí osmahneme a vmícháme červenou papriku. Promícháme a ihned zalijeme studenou vodou. Přidáme rajský protla...

Žampiónová polévka s fazolemi

Žampiónová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 100 g žampiónů, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, špetka kmínu, 2 bujóny nebo sůl, 2 l vody, instantní světlá jíška, sušená petrželka, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a kmínem a uvaříme skoro do měkka. Polévku zahustíme jíškou, ochutíme bujóny, nebo solí a povaříme. Na závěr přidáme do polévky ...

Bramborová polévka s fazolemi

Bramborová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 3 střední brambory, 1 cibule, špetka mletého kmínu, sůl dle potřeby, 2 bujóny, 5 lžic světlé instantní jíšky, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, 1 lžíce sušené petrželky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji do lehkého zrůžovění. Přidáme oškrábané, omyté a na kostičky nakrájené brambory a krátce je opečeme. Zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl a vaříme, dokud brambory nezměknou. Polévku zahustíme j...

Sojové plátky na smetanové zelenině

Sojové plátky na smetanové zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g sojových plátků, 1 kostka masoxu, sůl, pepř a sojová omáčka podle chuti, 1 sáček mražené čínské zeleninové směsi, lžička kari koření, 200 ml smetany, 3 lžíce olivového oleje

Do hrnce nalijeme přiměřeně vody, vhodíme kostku masoxu, dost osolíme, opepříme a přidáme několik střiků sojové omáčky. Když se voda začne vařit, přidáme sojové plátky a 10 minut povaříme. Po 10 minutách vypneme, plátky scedíme a necháme vychladn...

Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čočky, 1 cibule, 50 g petržele, 50 g celeru, 50 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, jíška na zahuštění, 2 bujóny, sůl dle potřeby, mletý černý pepř, sušená petrželka, 50 - 100 g anglické slaniny, 1750 ml vody

Čočku přebereme, umyjeme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Petržel, celer a mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Vodu z čočky slijem...

Fazolová polévka s párkem

Fazolová polévka s párkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolí, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce hladké mouky, 200 g párků

Fazole předem namočíme a uvaříme. V hrnci zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme k ní prolisovaný česnek a na kolečka nakrájené párky. Osolíme, opepříme, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme fazolemi i s vývarem. Provaříme a podáváme.

Bretaňské fazole

Bretaňské fazole

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g bílých fazolí, 200 ml kečupu, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g cibule, 4 stroužky česneku, 50 g sterilované okurky, 1 lžička soli, špetka pepře, 50 ml octu

Přebrané a opláchnuté fazole zalijeme studenou vodou a necháme 4 hodiny máčet. Pak dolijeme vodu a uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme utřený česnek se solí, kečup, pokrájenou okurku, vařené okapané fazole, promícháme, doc...

Fazolková polévka

Fazolková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g zelených fazolek (zelené fazolové lusky), 4 ks rajčete, 1 ks cibule, 1 špetka soli, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 200 ml smetany, 1 lžíce nasekaného kopru

Fazolky nakrájíme na kousky a vaříme s rajčaty a cibulí doměkka. Měkká rajčata a cibuli vyjmeme, propasírujeme a vrátíme do polévky. Z másla a mouky připravíme jíšku, přidáme do ní sladkou papriku, zalijeme vodou a vmícháme do polévky. Nakonec při...

Čočka s uzeninou jako minutka

Čočka s uzeninou jako minutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg zelené čočky, 25 dkg měkké uzeniny, 1 ks červené cibule, sojová omáčka dle potřeby a chuti

Zelenou čočku propereme a necháme namočenou ve vodě - vodu měním, asi 2 dny, až začne klíčit. Nakrájíme nadrobno cibuli, červená je lepší, není to však nutné, pokrájíme měkký salám, či ještě lépe nějaké uzené maso (kupuji cikánský šál, nevím zd...

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny v sušeném stavu (nebo 1 plechovka biocizrny) , sezamový olej, 2 větší cibule nakrájené najemno, 1 lžíce sladké papriky (nejlépe v biokvalitě), mořská sůl dle potřeby, 1/2 l vody (nebo vývaru z cizrny) , 1 větší pórek nakrájený zešikma , 250 ml sójové smetany, granulovaný biobujón , citronová šťáva

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kou...

stránka: