Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Luštěniny - stránka 3

Fazolová polévka s rajčaty

Fazolová polévka s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g bílých fazolí, 2 střední brambory, 6 větších rajčat, 1/2 žluté papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml slunečnicového oleje, 1 menší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 špetka černého drceného pepře

Fazole důkladně přebereme, propláchneme vodou a necháme přes noc namočené ve studené vodě. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme litrem studené vody a uvaříme téměř doměkka. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. Rajčata spa...

Novoroční čočková polévka

Novoroční čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 4 větší brambory, 2 velké mrkve, 200 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, špetka muškátového květu, troška šafránu, 1,5 l vývaru, 12 plátků paprikáše, 4 lžičky petrželové nati

Brambory si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkve rovněž očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozpustíme 50 g másla a na něm nakrájenou mrkev krátce osmahneme. Zalijeme ji vývarem, přidáme na...

Šunkové brambory s pohankou

Šunkové brambory s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 100 g šunky od kosti, 100 g eidamu (Edamu), 200 g pohanky, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, 1 cibule, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Vše smícháme, přidáme utřený česnek, kmín a podle chuti osolíme a opepříme...

Pomazánka z fazolí

Pomazánka z fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uvařených bílých fazolí, 100 g strouhaného sýra, 3 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce sojové omáčky, dle chuti pažitka

Uvaříme bílé fazole doměkka a necháme je vychladnout, pak pomeleme. Přidáme nastrouhaný sýr, rozetřené stroužky česneku, nadrobno nasekanou cibulku, olej, sojovou omáčku a dobře promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku. Mažeme na vek...

Čočková pomazánka

Čočková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

370 g čočky po namočení, 150 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 mrkev, 1 celer, 1 petržel, špetka soli, špetka pepře

Přebranou čočku namočíme a 30 minut necháme namočenou. Uvaříme ji a po vychladnutí rozmixujeme. Přidáme máslo, rajčatový protlak a uvařenou zeleninu. Vše důkladně utřeme, osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb nebo topinky.

Bílá fazolačka

Bílá fazolačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva bílých fazolí, 1 kelímek smetany 12%, 2 brambory, kousek uzeného masa nebo šunkového salámu, špetka majoránky, ocet, sůl, pepř, Vegeta, jíška: kousek másla, troška hladké mouky

Plechovku fazolí vsypeme do hrnce a přidáme vodu, necháme pod pokličkou vařit přibližně 15 minut. Dále si přpravíme na kostičky nakrájené brambory spolu s uzeným či šunkou a dáme vařit spolu s fazolemi. Můžeme trochu osolit. Po změknutí fazolí a b...

Hrachové placky

Hrachové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrachu, 2 vejce, 60 g hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička majoránky, malá špetka muškátového oříšku

Přes noc namočený hrách zalijeme v hrnci vodou tak, aby byl potopený. Uvaříme ho doměkka. Pak ho přecedíme, ale vodu nevyléváme. Odebereme asi třetinu hrachu a zbytek rozmixujeme spolu s vodou, ve které se vařil. Pak přidáme zbylý hrách, sůl a k...

Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem

Hustá cizrnovo - bramborová polévka s mangoldem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 cibule nakrájené na kostičky, 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 5 lžíc olivového oleje, 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré červené papriky nebo chilli, 1 a 1/2 l horké vody, 2 kostky zeleninového biobujónu, 0,5 kg uvařené cizrny, 0.5 kg brambor nakrájených na kostičky, 1 velká hrst listů mangoldu, sůl a pepř dle chuti, dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

Osmažíme pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidáme koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vaříme cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na ...

Fazolová polévka od maminky

Fazolová polévka od maminky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrsti fazolí, 1 cibule, 80 g slaniny, 2 klobásy, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky

Fazole si namočíme do kastrůlku nejlépe den dopředu. Vodu slijeme a napustíme novou, až jsou fazole ponořené (závisí také na tom, kolik chceme polévky). Vaříme, dokud fazole nezměknou. Než jsou fazole měkké, na suché pánvi si osmažíme na jemno n...

Uzené s hrachovou kaší

Uzené s hrachovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 - 300 g sušeného půleného hrachu, trochu soli, špetka pepře, asi 1 dcl rostlinného oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 hrneček mléka, 8 plátků uzeného masa

Hrách opláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin odstát, nebo i přes noc. Druhý den ho uvaříme úplně doměkka a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Z mouky, oleje a soli připravíme světlou zápražku, kterou zalijeme mlékem a uvařím...

Sojové maso po indicku

Sojové maso po indicku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojového masa (kostky nebo plátky), 1 balení bílého jogurtu (125 g), 1 lžíce koření garam masala, 3 stroužky česneku, sůl, 2 kostky masoxu, olej na opečení

Do hrnce do vody dáme dvě kostky masoxu a necháme v něm povařit sojové maso 20 minut, pak scedíme a dobře vymačkáme. Na lžíci oleje soju opečeme dočervena, k opečenému masu přidáme jogurt, utřený česnek, koření, lehce osolíme a na mírném ohni ješ...

Makedonské zapečené fazole

Makedonské zapečené fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolí, 1 cibule, 6 vajec, 200 g balkánského sýru, 1,5 dcl olivového oleje, 1/4 l mléka, špetka soli, špetka pepře, 1 bobkový list

Fazole propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den uvaříme s bobkovým listem a rozkrájenou cibulí. Zároveň uvaříme 4 vejce natvrdo. Pekáček dobře vymastíme olejem, vložíme do něj vrstvu fazolí, poklademe je na plátky nakrájenými vařenými vejci, po...

Sója se sýrem

Sója se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g sóji, 1 citrón, 250 g tvrdého sýru, 1 cibule, 250 g zmražené směsi mrkve s hráškem, 2 lžíce tuku, 2 vejce, špetka soli, troška pepře

Sóju namočíme na dva dny do studené vody. Poté ji uvaříme doměkka, cca 1 hodinu. Mezitím na rozehřátém tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a když zezlátne, vsypeme zmraženou mrkev s hráškem. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Na zeleni...

Americké fazole

Americké fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílých fazolí, 1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, 1 cibule, 1 lžíce mleté papriky , 1 troška pepře, 1 špetka soli, 1 troška kečupu

Fazole necháme namočené přes noc, přilijeme vodu a poté je doměkka uvaříme. Z konzervy odebebreme tuk, rozehřejeme jej v kastrole, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a poté i velmi krátce papriku. Vmícháme zbylý obsah konzervy a prohřejem...

Jednoduchý fazolový salát

Jednoduchý fazolový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílých fazolí, 1 bobkový list, 2 cibule, 4 sterilované okurky, 200 g měkkého salámu, 3-5 lžíc kečupu, 1 lžíce bylinkového octa, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Fazole namočíme přes noc. Druhý den je uvaříme doměkka s bobkovým listem. Z měkkých fazolí slijeme vodu a necháme je vychladnout. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, na kostičky okurky a salám a vmícháme do fazolí. Ochutíme solí, pepřem a octem....

Indická čočka

Indická čočka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čočky, 250 g zmrazené zeleniny-jarní směs, 1 lžička kari koření, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička hořčičného semínka, 2 bobkové listy, 1 špetka soli, 1 troška citronové šťávy

Čočku pozorně přebereme, propereme na cedníku a dáme na hodinu namočit. Poté uvaříme s bobkovými listy a hořčičným semínkem doměkka. Do měkké čočky vmícháme opláchnutou zeleninu a vaříme,až je zelenina měkká. Mezitím na oleji osmahneme kari a vmíc...

Fazolový guláš starého rančera

Fazolový guláš starého rančera

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g fazolí, 200 g uzeného masa, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 6 bobkových listů, 4 lžíce kečupu, 1 troška instantní tmavé jíšky, 3 lžíce mleté papriky

Fazole si namočíme den předem do studené vody. Druhý den,povaříme spolu s bobkovým listem doměkka. Uzené maso povaříme a vývar uschováme. Maso nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso, posypeme sladkou paprikou, přid...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g domácí pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, 1 kostka masoxu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, několik lžic rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky. Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česn...

Zahuštěné čočkové pyré s tvarohem

Zahuštěné čočkové pyré s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 500 ml mléka, 100 g krupice, 2 lžíce másla, 200 g tučného tvarohu, špetka soli

Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Přecedíme a rozmixujeme. Mezitím si z mléka a krupice uvaříme hustou krupicovou kaši. Opravdu důkladně mícháme, aby se nám v ní neudělaly hrudky, které by celé pyré pokazily. Přecezenou čočku, krupicovou kaš...

Sýrový salát s fazolí

Sýrový salát s fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzeného sýra, 1 menší fialová (červená) cibule, 250 ml sterilizovaných fazolí, 1 červená paprika, 150 ml bílého jogurtu, 50 ml olivového oleje, 50 ml citronové šťávy, 1 lžíce nasekané pažitky, špetka soli

Uzený sýr nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do mísy. Přidáme očistěnou, na kolečka nakrájenou cibuli a na kostky nakrájenou papriku. Všechno osolíme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Přidáme fazole, ochutíme citronovou šťávou, promíchám...

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 konzerva krájených loupaných rajčat, špetka pepře, smažené toasty na másle, 1 konzerva cizrny

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku zeleninového bujonu, krá...

Čočkový salát s vejci

Čočkový salát s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čočky, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 kyselé okurky, 1 jablko, 100 g Eidamu (Edam), 1 menší cibule, 3 vejce, 1 balení majonézy, 1 lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě (kudrnky)

Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Uvaříme doměkka v osolené vodě se špetkou tymiánu. Vejce uvaříme natvrdo. Na hrubším struhadle nastrouháme okurky, jablko a sýr. Cibuli, vejce a kudrnku posekáme nadrobno. Přidáme zchladlou čočku, majoné...

Expresní hráškový krém s vejcem

Expresní hráškový krém s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší konzerva hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, Vegeta, 100 ml sladké smetany, 1 vejce, 100 g šunky, 1 lžička oleje

Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, po chvíli přidáme mouku, umícháme cibulovou jíšku, kterou zalijeme vodou, prošleháme a přihodíme kostku zeleninového bujónu. Necháme asi 10 minut provařit. Pak přidáme scezený hrášek, osolíme, opepříme,...

Dětská hedvábná rýže s cizrnou

Dětská hedvábná rýže s cizrnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rýže, 400 g sterilované cizrny, 100 ml sladké smetany, 1 lžička kopru

Rýži dáme povařit do dvojnásobného množství vody než obvykle. Asi po 12 minutách přimícháme přecezenou cizrnu, smetanu a kopr. Vaříme doměkka. Podáváme. Pro ty nejmenší můžeme rozmixovat.

stránka: