Marinovaný zajíc na smetaně
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Očisteného a umytého zajaca rozdelíme tak, aby zadné stehná a chrbát zostali v jednom kuse. Prešpikujeme ich slaninkou. Vložíme ho do zapekacej misy a zalejeme uvareným a vychladnutým moridlom. Necháme na chladnom mieste 2-3 dni.
MORIDLO:Do vriacej posolenej vody dáme variť pokrájanú a očistenú koreňovú zeleninu s cibuľou, bobkový list a koreniny. Pred dovarením zeleniny prilejeme ocot. Povaríme a necháme vychladnúť. Na tuku opražíme pokrájanú cibuľu. Mäso rozdelíme na menšie kusy, dáme ho na cibuľu, podlejeme moridlom a spolu so zeleninou z moridla dáme do rúry udusiť. Počas dusenia polievame šťavou. Mäkké mäso vyberieme a pokrájame. Šťavu zahustíme kyslou smotanou v ktorej sme rozhabarkovali múku, necháme povariť, pretrieme ju cez sito, pridáme horčicu a polejeme mäso.
Tip k receptu
Šťava nemá byť príliš hustá. Môžeme dochutiť soľou, horčicou alebo octom. Podávame s knedľou.
Jozef02. 11. 2010
Ingredience
- 2 cibule
- 1 cibule
- Mořidlo: 300 g kořenové zeleniny
- 500 ml zakysané smetany
- cca 1500 ml vody
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce polotučné hořčice
- sůl podle potřeby
- cca 3 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 6 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- zadní část zajíce (stehna a hřbet)
- 2 plátky uzené slaniny
- troška cukru krystal