Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 175

Bramborová placka (harula) s bryndzou

Bramborová placka (harula) s bryndzou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g brambor, 100 g hladké mouky, 200 g Brynzy, 2 lžíce sádla na vymazání pekáče, sůl podle potřeby

Olúpané a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle. Posolíme a zmiešame s múkou. Plech dobre vymastíme tukom najlepšie masťou. Lyžicou kladieme na plech kôpky cesta a trochu ich roztlačíme. Vŕšky posypeme bryndzou a v horúcej rúre upečieme do...

Opečené bramborové tyčinky s houbami

Opečené bramborové tyčinky s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vařených pomletých brambor, hrst sušených hub, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 150 ml olivového oleje, 1 cibule, 1 balení tvarůžků, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Sušené huby na niekoľko hodín namočíme do vody, vyžmýkame a udusíme na spenenej cibuli. Potom ich posekáme, osolíme a pridáme k uvareným pretretým zemiakom. Primiešame vajcia, múku, posekane tvarůžky a mleté čierne korenie, vymiesime polotuhé...

Obalovaný sendvič s houbami

Obalovaný sendvič s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g čerstvých hřibů, 1 veka, 4 vejce, 200 ml olivového oleje na smažení, 100 ml mléka, troška drceného kmínu, troška mletého pepře, 1 lžíce zelené petrželové natě, sůl podle potřeby, 1 lžíce hladké mouky

Pokrájané hríby trocha opražíme na oleji, posypeme rozdrvenou rascou, soľou, mletým čiernym korením i posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a udusíme. Huby poukladáme medzi tenšie plátky sendviča, ktoré obalíme cestičkom pripraveným z osolenýc...

Smetanová mrkev na másle

Smetanová mrkev na másle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 mrkví, kousek másla, hrst hrášku, 1 balení šlehačky, 1 lžíce hladké mouky

Mrkev nastrouháme na větších slzičkách na struhadle a na rozškvařeném másle chvíli, asi minutku, smažíme. Poté zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme na mírném ohni téměř do změknutí. Ke konci přidáme hrášek. Mezitím si mouku rozšleháme v t...

Kakaové muffiny se skořicí

Kakaové muffiny se skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hladké mouky, 2 sáčky kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 2 vejce, 240 g cukru moučka, 160 ml rostlinného oleje, 500 g bílého smetanového jogurtu /nebo i čokoládového, oříškového/, 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžičky skořice

Mouku, kypřící prášek, kakao a skořici prosijeme. Vejce rozklepneme do větší mísy a vidličkou je rozšleháme, přidáme cukr (může být i krystalový), vanilkový cukr, vyšleháme ruční metličkou (ne mixérem), přidáme jogurt, promícháme a pak postupně...

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 500 g žampiónů, 3 mrkve, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 700 ml červeného vína (nejlépe Burgundského), kousek másla k osmažení žampiónů, špetka soli, špetka pepře

Nejprve si připravíme všechny ingredience. Maso nakrájíme na kostičky asi 2,5 x 2,5cm, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Pokud máte malé žampiónky, nechejte je celé. Cibuli nakrájíme najemno. V...

Rychlá večeře

Rychlá večeře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žampionů, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce petrželky, 1-2 stroužky česneku, trochu rostlinného oleje, hrst nastrouhaného tvrdého sýra, chléb, 1 cibule

Cibulku nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a všechno osmahneme na troše oleje. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a prudce je osmahneme, aby nepustily šťávu. Houby krátce orestujeme, opepříme, osolíme a posypeme nasekanou petrželkou. Kd...

Křehký koláč s tvarohem a mandarinkami

Křehký koláč s tvarohem a mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 220 g cukru moučka, 3 balení vanilkového cukru, 1 vejce, 320 g hladké mouky, 1 lžička citronové kůry, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 500 g jemného tvarohu, 3 žloutky, 2 lžíce pudinkového prášku vanilkové příchutě, 100 g mandarinek (nebo jakéhokoliv ovoce)

Změklé máslo, 70 g moučkového cukru a jeden vanilkový cukr smícháme s vejcem. Přidáme mouku, citrónovou kůru a hřebíček. Rukama vypracujeme hladké, tužší těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinové folie a necháme v lednici hodinu o...

Hovězí roládky s houbovou náplní a špenátem

Hovězí roládky s houbovou náplní a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího masa, 4 plátky anglické slaniny, hrst čerstvých špenátových listů, talířek hub, kousek pórku, 1 vejce, sůl, špetka pepře, špetka drceného kmínu, špetka mleté papriky, 1 cibule, 2-3 lžičky hladké mouky, olej

Nejdříve si připravíme náplň: Polovinu hub si nakrájíme na malé kostičky, pórek na nudličky. Na pánev dáme rozehřát lžičku oleje, vložíme na něj houby a pórek, orestujeme, přidáme trochu soli, pepře, drceného kmínu, odstavíme a vmícháme vejce. M...

Houbové pečenáčky

Houbové pečenáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

větší lesní houby, hladká mouka, 2-3 vejce, strouhanka, sůl, špetka pepře, olej na smažení, 300 ml octa, 700 ml vody, 3 lžičky cukru krupice, bobkový list, nové koření, celý pepř, čerstvé snítky rozmarýnu, 1-2 cibule

Vybereme si větší houby, které nakrájíme na plátky silné asi 7 mm. Připravíme si trojobal - vejce rozšleháme s kapkou vody, osolíme je a lehce opepříme, dále si připravíme hladkou mouku a strouhanku. Plátky hub obalujeme v mouce, ochucených vejc...

Jednohrnec s růžičkovou kapustou a klobáskou

Jednohrnec s růžičkovou kapustou a klobáskou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 500 g malých brambor, 200 g suché klobásy, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 špetky tymiánu, 1 list bobkového listu, 1/2 svazku hladké petrželky, špetka pepře, špetka soli

Kapustičky očistíme, odřízneme z nich ovadlé lístečky a kousky stonků a odložíme je do mísy. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Klobásku zbavíme slupky a nakrájíme na širší nudle. Česnek oloupeme a nakrájíme n...

Vepřové involtini s rajčetem a fetou

Vepřové involtini s rajčetem a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší plátky vepřového masa, špetka soli, špetka pepře, 100 g fety, 4 rajčata, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce petrželové natě, trochu olivového oleje, 10-12 plátků slaniny , asi 1-2 dcl masového vývaru

Maso naklepeme na velmi tenké plátky, osolíme a opepříme. Sýr nakrájíme na kostky, přidáme nakrájená, semínek zbavená rajčata, prolisovaný česnek, trošku olivového oleje, petrželku a promícháme. Můžeme přidat i nasekanou bazalku. Náplní naplní...

Polévka z telecích plic

Polévka z telecích plic

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g telecích plic, 150 g kořenové zeleniny, 250 ml sladké smetany, 30 g hladké mouky, troška mletého pepře, 1 bobkový list, sůl podle potřeby, troška citronové kůry, 1 lžička octa

Umyté teľacie pľucka dáme variť do studenej vody, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, mleté čierne korenie, bobkový list, citrónovú kôru a soľ. Uvarené pľucka a zeleninu vyberieme a pokrájame na rezance alebo zomelieme. Z múky a mlieka pripravíme ...

Přírodní vepřová kotleta s kapustovým zelím

Přírodní vepřová kotleta s kapustovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety bez kosti, špetka soli, špetka pepře, 1 hlávka hlávkové kapusty, 100 g slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 1 kg brambor

Hlávkovou kapustu omyjeme a obereme z ní ovadlé listy. Kapustu nakrájíme na kousky. Mezitím si v kastrůlku osmahneme slaninu na kostičky, jakmile slanina pustí tuk, přidáme najemno nakrájenou cibulku a smažíme až cibule zesklovatí. Přidáme nak...

Sezamová sůl

Sezamová sůl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g sezamových semínek, 100 g mořské soli

Sezamová semínka opražíme nasucho na pánvi. Zvolíme raději menší plamen a neustále mícháme, aby se nepřipálila. Vychladlá opražená semínka smícháme s mořskou solí a vložíme do hmoždíře. Drtíme, dokud není většina semínek rozdrcených. Sezamovou sů...

Studená zázvorová omáčka

Studená zázvorová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml majonézy, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky kari koření

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Majonézu, kari koření, prolisovaný česnek a strouhaný zázvor dobře promícháme a uložíme do lednice. Necháme vychladit asi dvě hodiny a podáváme. Hodí se hlavně k pečenému grilovanému masu a grilované zeleni...

Horký sýr z pánve

Horký sýr z pánve

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Nivy, 100 g fety, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml vlažné vody, 20 ml olivového oleje

Rozehřejeme teflonovou pánev a nivu a fetu na ni rozdrobíme. Zahříváme a pomalu mícháme. Když se sýry začnou spojovat, přidáme k nim mouku rozmíchanou ve vlažné vodě. Promícháme a zahříváme asi 4 minuty. Nevadí, když se bude směs k pánvi trochu př...

Kuřecí fondue se žampiony a šalotkou

Kuřecí fondue se žampiony a šalotkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g žampionů, 100 g šalotky, 600 g kuřecích prsou, 500 ml arašídového (podzemnicového) oleje, 200 g strouhaného Eidamu (Edamu)

Kuřecí prsa omyjeme, usušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Žampiony očistíme, menší hlavičky ponecháme vcelku, větší překrojíme napůl. Šalotku nakrájíme na větší kousky. V nádobě na fritování rozpálíme arašídový olej. Na grilovací jehly...

Vepřová pečeně se šalvějí na jablkách

Vepřová pečeně se šalvějí na jablkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové krkovice vcelku, hrst šalvěje, 2 lžíce Dijonské hořčice, 750 g brambor, 1 kg malých cibulí (popř. šalotky), 4 větší jablka

Krkovici si vložíme do vymazaného pekáčku. Maso napovrchu nařízneme do mřížky. Do zářezů nasypeme šalvěj a celý povrch pomažeme dijonskou hořčicí. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a taktéž nakrájíme na čtvrtky. Jablka olou...

Hašé z hovězího masa

Hašé z hovězího masa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího vařeného masa, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, 150 ml hovězího vývaru, 1 lžíce zelené petrželové natě, 1 vejce, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vývarom z hovädzieho mäsa, a povaríme na polohustú kašu. Pridáme zomleté hovädzie mäso, nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a vajce, krátko podusíme. Podávame so zemiakmi alebo vareno...

Lesso - italské sedlácké hody

Lesso - italské sedlácké hody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g šunky od kosti, 500 g hovězího masa , 2 páry debrecínských párků, 4 papriky (kapie), 2 kořeny mrkve, 1 hlávka květáku, 1 menší kořen celeru, 1 menší hlávka kapusty, 1 svazek chřestu, sůl podle potřeby

Spolu varíme šunku a hovädzie mäso asi 60 minút, potom pridáme mrkvu, zeler a kel. Spolú varime ďalších 15 minút, pridáme karfiol, špargľu a tesne pred dovarením párky s paprikou zbavenou jadrovníka. Dosolíme. Mäso podávame pokrájané na hrubšie pl...

Koření ze sušených hub

Koření ze sušených hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst sušených hub, 1 lžička kmínu, špetka soli

Houby rozemeleme na prášek (v mlýnku na koření nebo v mixéru) a kmín zrovna tak. Houbový prášek, kmín a sůl smícháme a skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Játrová polévka

Játrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g telecich jater, 100 g kořenové zeleniny, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, 1500 ml masového vývaru, troška mletého pepře, špetka majoránky, 1 žloutek, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, troška mleté papriky

Na masti zapeníme posekanú cibuľu, pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu a jemne opražíme. K tomu pridáme očistenú pečeň pokrájanú na rezance, podusíme, pridáme červenú papriku, zaprášime múkou, zalejeme vývarom a varíme. Okoreníme čierným ko...

Palačinkový dort

Palačinkový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 2 vejce, 500 ml mléka, špetka soli, 1 lžíce rumu, 500 g jemného tvarohu, 1 balení zakysané smetany, 1/2 kostky másla, 1 šálek cukru moučka

V míse zamícháme mouku, mléko, vejce, špetku soli a trochu rumu. Z této směsi usmažíme palačinky. Z těsta by mělo vyjít 10 - 15ks palačinek, které si necháme vychladnout. Mezitím co nám chladnou palačinky, si připravíme krém. Do mísy vloží...

Vepřová huspenina

Vepřová huspenina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového masa z hlavy, 1 vepřové koleno, 2 vepřové nožičky, 300 g vepřového libového masa, 200 g kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 10 kuliček pepře, 4 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl podle potřeby

Mäso, kolienko a nožičky dáme variť do osolenej vody. Keď je všetko polomäkké, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a korenie. Uvaríme do mäkka. Vyberieme a pokrájame na kocky, dáme do formy alebo na hlboké taniere. Do vývaru pridáme ...

stránka: