Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 194

Rychlé lívance z borůvek

Rychlé lívance z borůvek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 hrnečku borůvek, 2 hrnečky mléka, 2 vejce, 4 lžíce cukru krupice, špetka soli, 1,5 hrnečku polohrubé mouky, olej na smažení, 3-4 lžíce skořicového cukru, zakysaná smetana

V mléce rozšleháme žloutky s cukrem, přidáme sůl, mouku, oprané okapané borůvky a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Na rozehřátém oleji pečeme malé lívanečky. Hotové teplé lívance namáčíme vrchní stranou do skořicového cukru. Před po...

Staročeský kapustový prejt

Staročeský kapustový prejt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední kapusta, 500 g vepřového mletého masa, 2 housky z předešlého dne, hrneček mléka, 30 g másla, 2 vejce, 50 g libovější anglické slaniny, špetka soli, špetka pepře, 2-3 stroužky česneku, troška sekané petrželky, lžíce sádla ne vymazání pekáčku

Očištěnou rozčtvrcenou kapustu povaříme v osolené vodě do poloměkka, necháme okapat a prochladlou ji umeleme na masovém strojku. Mletou kapustu smícháme s masem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme maso s kapustou, v mléce rozmáčené kousky housek, n...

Mořská štika v hořčicové omáčce

Mořská štika v hořčicové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g mořské štiky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 menší kořen celeru, 2 lžíce másla, 2 pórky, 1 lžíce hladké mouky, 5 lžíc francouzské hořčice, 1 lžička soli, 1 lžička petrželky

Očistenú cibuľu a zeleninu pokrájame, dáme do hrnca, zalejeme litrom vody a asi 10 minút varíme. Potom do vriacej vody vložíme očistenú rybu a na miernom ohni varíme asi 30 minút. Rybu vyberieme na tanier. Zeleninu prepasirujeme. Na rozohriatom ma...

Cananoles se šunkou

Cananoles se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 2 + 4 vejce, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 250 g šunky, 30 g másla, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 lžičky hladké mouky, pepř, 100 g strouhaného sýra

Z mouky, 2 vajec a špetky soli vypracujeme tuhé těsto(je-li třeba trochu vody). Z těsta vyválíme 2 tenké pláty a 10 min je necháme proschnout, poté je nakrájíme na čtverce cca 12 x 12 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, přilijeme ...

Janovské špagety

Janovské špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g nových malých brambor, 300 g špaget, 200 g fazolek (zelených fazolových lusků), 4 lžíce bazalkového pesta, špetka soli, špetka pepře, olivový olej, bazalka na ozdobu

Malé nové brambory dobře omyjeme a i se slupkou je nakrájíme na tenké plátky. Do osolené vařící vody vložíme brambory a necháme je vařit asi 3 minuty. Po této době do hrnce přidáme špagety a očištěné překrájené fazolové lusky. Necháme vařit 10 mi...

Slaný švestkový koláč

Slaný švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g švestek, 125 g hladké mouky, 125 g lískových ořechů, špetka soli, 100 g másla, 1 vejce, 250 g goudy, 100 g šunky nakrájené na kostičky

Z mouky, oříšků, soli, másla, vejce a dvou lžic vody ušleháme hebké těsto, vytvarujeme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na 30 min do lednice. Omyjeme švestky, odpeckujeme a rozpůlíme. Nastrouháme 75 g sýra, zbytek nakrájíme. Troubu předehřejeme ...

Guláš z pekla

Guláš z pekla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g oloupaných brambor, 200 g cibule, 100 g sádla, mletá paprika , kmín, 40 g hladké mouky, česnek, sůl, pepř, majoránka, kostka masoxu

Pokrájenou cibuli osmažíme, vmícháme mletou papriku a kmín, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přidáme brambory, pokrájené na kostky, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou. Připravíme si světlou jíšku (sádlo,hl.mouka), přidáme ji k bramborám, ro...

Řáholecké kuře

Řáholecké kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 100 g slaniny, 10 kuliček jalovce, špetka soli, bobkový list, 1 cibule, tymián , zázvor, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 100 g másla, 1/2 kostky masoxu, 1 lžíce hladké mouky

K realizaci tohoto receptu budeme potřebovat ještě pár větviček jehličí. Kuře osolíme a vytřeme tlučeným jalovcem, položíme do pekáčku a proložíme větvičkami jehličí. Kuře zatížíme a dáme na 2 dny do chladu. V 300 ml vody uvaříme masox. Před peče...

Colové paličky

Colové paličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích paliček, 2 dcl Coca Coly, 1 dcl pomerančového džusu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce pepře, 1 lžíce mleté papriky, 3 lžíce oleje

Všechny suroviny na marinádu smícháme v míse, vložíme do ní kuřecí maso a necháme odležet v chladu 2-4 hodiny. Maso dáme péct do trouby, rozpálené na 180 stupňů, na 1 hodinu. Během pečení paličky několikrát obrátíme a potíráme zbylou marinádou. V ...

Listy v těstíčku

Listy v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst kopřivových listů, 2 vejce, 1/2 dcl mléka, 1/2 dcl bílého vína, 30 g strouhaného sýra, asi 5 lžic polohrubé mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, špetka grilovacího koření, 1 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky sušeného česneku , rostlinný olej na smažení

Větší, ale mladé kopřivové listy omyjeme a necháme dobře oschnout. Ze všech přísad připravíme polotuhé těstíčko (podle potřeby můžeme přidat buď mouku nebo mléko). Listy namáčíme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Žampiony plněné mletým masem

Žampiony plněné mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

16 větších žampionů, 300 g mletého masa, 1/2 cibule, 1 lžička česneku - sušené kořenící směsi, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu , 100 g strouhané goudy, olivový olej, 1 vejce

Žampiony oloupeme, nožky opatrně vylomíme a nasekáme je na kousíčky. Do mletého masa přidáme vejce, nasekané nohy žampionů, najemno nasekanou cibuli, sušený česnek, sůl, pepř, tymián, směs dobře promícháme a naplníme s ní kloboučky hub. Připrave...

Pomazánka z Isfahánu

Pomazánka z Isfahánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g balkánského sýra, 100 g Eidamu , 1-2 stroužky česneku, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 100 ml majonézy, 1 zarovnaná lžička sladké papriky, špetka kari koření

Oba druhy sýra jemně nastrouháme, přidáme najemno nasekané ořechy (můžeme je roztlouct ve hmoždíři), utřený česnek, koření, nakonec majonézu a všechno dohromady dobře promícháme. Pomazánku necháme před podáváním chvíli uležet v chladu.

Brambory plněné masem

Brambory plněné masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g velkých brambor, 150 g vepřového masa, 150 g uzeného masa, 1 houska, 1 vejce, 1 cibule, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 200 ml mléka, 10 g cukru krystal, 1 bobkový list, 1 lžička soli, troška mletého pepře

Očistené zemiaky umyjeme a v strede vydlabeme. Mäso zomelieme, pridáme namočenú a vytlačenú žemlu, vajce, soľ, mleté čierne korenie, postrúhanú cibuľu a pomiešame. Pripravené zemiaky naplníme plnkou, dáme na kastról, podlejeme troškou vody a prikr...

Polské bonbóny

Polské bonbóny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovesných vloček, 150 g cukru moučky, 1 lžíce kakaa, 150 g másla, 30 ml rumu, 2 žloutky, 60 g mandli, troška kakaa na posypani

Ovsené vločky zomelieme a preosejeme, pridáme cukor, kakao, roztopené maslo, rum a žĺtky. Všetko spolu vypracujeme na hmotu, ktorou obaľujeme mandle. Obalené mandle sformujeme do tvaru čerešne, poprášime kakaom a necháme uschnúť.

Cuketové kroužky plněné zeleninou a masem

Cuketové kroužky plněné zeleninou a masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kuřete, 2 menší cukety, 3 papriky, 4 rajčata, 1 střední cibule, 5 stroužků česneku, 1 sklenka drůbežího vývaru, špetka soli, špetka pepře, špetka grilovacího koření, 1 Hermelín, 3 lžíce rostlinného oleje

Nejdříve si uvaříme kuřecí maso ve vývaru jako na polévku. Připravíme cuketu - oddělíme kraje cukety - špičku se stopkou a nakrájíme cuketu na 3 - 5 cm silná kolečka. Lžičkou vydlabeme dužinu tak, aby na jedné straně kroužku zbylo asi 0,5 cm dno....

Hovězí maso s kroupami a kapustou

Hovězí maso s kroupami a kapustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí klížky, 250 g krup, 1 cibule, 400 g hlávkové kapusty, 100 ml rostlinného oleje, 1 lžička soli, troška pepře, troška majoránky

Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso a za občasného podlievania udusíme takmer do mäkka. Potom pridáme prebraté umyté krúpy a na drobno pokrájaný kel, osolíme, okoreníme, posypeme majoránom a rascou, premieša...

Jogurtový koláč s letním ovocem

Jogurtový koláč s letním ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 150 g másla nebo Hery, 500 ml bílého jogurtu, 300 g letního ovoce (rybíz, maliny, jahody apod.), 3 lžíce cukru krystalu

Změklé máslo utřeme s krupicovým cukrem. Přidáme vejce, jogurt a šleháme ručním mixerem. Pozvolna přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Vznikne hladká hmota, kterou nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Na takto připravené těsto klademe čer...

Pařížská bramborová polévka

Pařížská bramborová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 100 g vařené šunky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 malý celer, 100 ml bílého vína, 2 žloutky, 2 cibule, 5 lžíc olivového oleje, 2 bobkového listy, troška tymiánu (Mateřídouška obecná), troška muškátového ořechu, 1500 ml masového vývaru, 1 lžička soli

Cibuľu očistíme, pokrájame, zapeníme na oleji, pridáme postrúhaný zeler a rajčiakový pretlak, na rezance pokrájanú šunku, bobkový list, očistené zemiaky pokrájané na kocky, zalejeme vývarom a na miernom ohni varíme. Hotové odstavíme, vlejeme žĺtky...

Pstruh podle Hemingwaye

Pstruh podle Hemingwaye

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, 120 g másla, 300 g ananasu, 120 ml bílého vína, 120 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička čerstvého kopru, špetka soli, troška pepře bílého

Pstruhy vypitveme, očistíme, umyjeme pod prúdom tečúcej vody a utrieme čistou utierkou. Osolíme ich, trochu okoreníme a vložíme do panvice, v ktorej sme rozpustili maslo a z oboch strán prudko opečieme. Pred podávaním podlejeme vínom a necháme chv...

Kolumbia řezy

Kolumbia řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small

6 vajec, 1 lžička + 1 lžíce instantní kávy, 270 g cukru krupice, 8 lžic studené vody, 150 g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 100 g cukru krystal na karamel, 250 g másla, 1/2 sáčku vanilkového cukru

Bílky ze 3 vajec oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s 1 lžičkou kávy a 150 g cukru, během šlehání přidáváme i vodu. Poté přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a opatrně vmícháme sníh z bílků. 26 cm dortovou fo...

Pizza se 3 druhy sýra, šunkou a rajčetem

Pizza se 3 druhy sýra, šunkou a rajčetem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 1 lžička rozmrveného droždí (kvasnice), trocha soli, 2 lžíce olivový olej, hladká mouka dle potřeby, 4 lžíce kečupu, 100 g Eidamu (Edam), 6-7 plátků sendvičové šunky, 1 Mozzarella, 1 větší rajče, 80 g Nivy, troška koření na pizzu

Ve vodě rozpustíme droždí, přidáme sůl, olej a tolik mouky, aby jsme vypracovali jemné, hladké těsto. Těsto přikryté necháme chvíli kynout. Formu na pizzu vymažeme tukem, mozzarellu necháme okapat, rajče nakrájíme. Těsto ve formě roztáhneme, vytvo...

Jahodová dřeň

Jahodová dřeň

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

čerstvé jahody, cukr krupice dle potřeby

Jahody důkladně opláchneme, osušíme, očistíme a rozmixujeme s cukrem na hladký krém. Dřeň rozdělíme do menších misek nebo kelímků a uložíme do mrazáku. Podáváme ozdobené zeleným lístkem.

Malinový koláč z křehkého těsta

Malinový koláč z křehkého těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 150 g másla, 160 g cukru moučka, 1 žloutek, 1/2 vanilkového cukru , 2 hrsti malin, 4 vejce, 1 lžíce citronové šťávy

Z mouky, 50 g cukru, žloutku, vanilky a 100 g másla vypracujeme křehké těsto, které necháme odležet v lednici. Formu na koláč /23 cm/ vymažeme máslem, těsto vyválíme a přeneseme do formy a potřeme bílkem. Pečeme asi 13-14 minut při 180°C, vyjmeme ...

Mandlovo - ořechové tyčinky

Mandlovo - ořechové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mandlí, 150 g vlašských ořechů, 100 g cukru moučky, 1 balení vanilkového cukru, špetka skořice, 2 hřebíčky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce tuku na vymazani plechu, 1 lžíce polohrubé mouky na vysypani, 150 g cukru moučky, 1 bílek, 30 ml citronové šťávy

Mandle a orechy zomelieme a zmiešame s cukrom, celým vajcom a žĺtkom. Pridáme vanilkový cukor, utlčené klinčeky a mletú škoricu. Znova zmiešame a z cestaurobíme hrubý válček, rozvaľkáme ho na šírku asi 6 cm a hrúbku 1/2-3/4 cm. Po celom povrchu ro...

Šoulet v kuřecí kůži

Šoulet v kuřecí kůži

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

kuřecí kůže, která nám někdy zbyla po vykostˇování kuřete, 200 g středních krup, 200 g hrachu, 3 stroužky česneku, sůl, kmín, saturejka (lze nahradit majoránkou), 2 lžíce sádlo (nebo oleje) na opečení

Kroupy dobře propereme a uvaříme doměkka, zvlášť uvaříme hrách. Uvařené kroupy smícháme s uvařeným hrachem, přidáme utřený česnek se solí, okořeníme a promícháme. Směsí naplníme plátky kuřecí kůže, zabalíme do válečků a okraje upevníme jehlami neb...

stránka: