Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Vanilková esence

Obrácený banánový koláč

Obrácený banánový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 150 g třtinového cukru, 2 lžičky vanilkové esence, 1 ks vejce, 125 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 20 g kokosových lupínků, 50 ml polotučného mléka, 4 ks banánu

100 g másla rozpustíme na pánvi a přidáme k němu 100 g třtinového cukru. Vytvoříme karamel, který odstavíme a obalíme v něm podélně přepůlené banány. Pekáč vyložíme pečícím papírem a na spodek naskládáme banány. Zalijeme je zbytkem karamelu z pá...

Tartaletky s lesními plody a vanilkovým krémem

Tartaletky s lesními plody a vanilkovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 150 g hladké mouky, 75 g mandlových lupínků, 400 g lesního ovoce, 50 g cukru krupice, 300 ml plnotučného mléka, 2 lžíce cukru moučka, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 lžička vanilkové esence, 4 ks žloutků

Mandle si rozdrtíme na prášek. Z másla, mouky, cukru moučky a jednoho žloutku vypracujeme tuhé těsto. Podle potřeby přidáme jednu až dvě lžíce vody. Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut v lednici odpočinout. Mezitím si...

Medenki

Medenki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks vejce, 50 g cukru moučka, 100 g včelího medu, 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky sody bikarbóny, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky vanilkové esence, 15 ks vlašských ořechů

Ořechy vyloupeme tak, abychom z nich získali celé poloviny. Získáme tak asi 30 kusů ořechů, které použijeme na ozdobu. Smícháme vejce, cukr a med - med musí být tekutý, proto si ho rozehřejeme (na vodní lázni nebo v mikrovlnce). Poté postupně př...

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 200 g pekanových ořechů, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 200 ml javorového sirupu, 200 g řeckého jogurtu, 4 banány, 4 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 1 lžička sody bikarbóny, 1 lžička skořice

Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu. Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dol...

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/4 lžičky sody bikarbóny, 2 lžíce kakaa, 100 g cukru moučky, 1/2 lžičky soli, 50 ml slunečnicového oleje, 75 ml plnotučného mléka, 3 lžíce Řeckého jogurtu, 1 lžíce vanilkové esence, 1 vejce

Nejprve smícháme suché ingredience: mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou do mísy. Přidáme kakao, cukr a sůl, která má za úkol podpořit sladkou chuť. Do druhé mísy zašleháme mléko, olej, vejce, jogurt a vanilkový extrakt. Pořádně vyšleháme...

Ananasové créme bruleé

Ananasové créme bruleé

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ananas, 3 žloutky, 50 g másla, 90 g třtinového cukru, 270 g cukru krupice, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 120 ml plnotučného mléka, 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžíce máty peprné

Ananas nakrájíme na tenké plátky (pár kostek ananasu si necháme na ozdobu). Plátky naskládáme na plech a poklademe máslem a zasypeme třtinovým cukrem. Pečeme 5 minut na 250 °C. Mléko a smetanu smícháme se skořicí a přivedeme k varu. Žloutky ...

Dort Misérable

Dort Misérable

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

8 bílků, 25 g polohrubé mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 250 g mandlí, 480 g cukru moučky, 2 vejce, 1 lžíce vanilkové esence, 300 g másla

Z bílků vyšleháme sníh. Smícháme polohrubou mouku, škrob, mleté mandle a 230 g cukru. Do této směsi opatrně zapracujeme sníh. Toto těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 20 minut na 190 °C. Mezitím si připravíme krém. Vejce utřeme se zb...

Kynuté belgické vafle

Kynuté belgické vafle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 ml plnotučného mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček instantního droždí, 40 g cukru krupice, 1 špetku soli, 1 vejce, 1/2 lžičky skořice, 1 žloutek, 1 lžičku vanilkové esence, 50 g másla

Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné. Ostatní suroviny ať mají pokojovou teplotu. Smícháme mouku, droždí, cukr, sůl a skořici. Zalijeme to mlékem a rozpuštěným máslem, přidáme vejce a vanilku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout. Pot...

Tabbouleh z quinoy

Tabbouleh z quinoy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Quinoy (Merlík), 75 g petrželové natě, 300 g rajčat, 100 g okurky, 50 g ledového salátu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octu, 1 lžičku sirupu z Agáve, 1 ml vanilkové esence, 1 lžička soli, 1/2 česneku,

Quinou uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. Vyšleháme olej, ocet, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt, sirup, sůl a utřený česnek a získáme tak dresink. Rajče a okurku nakrájíme na 1 cm velké kostičky. Smícháme s quinoou a nasekanou ...

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vlašských ořechů, 200 g kešu ořechů, 200 g datlí, 100 ml Sirupu z Agáve, 2 citróny, 1 lžička vanilkové esence, 400 g malin, 200 g kokosového tuku

Do mixéru dáme vlašské ořechy a rozmixujeme je na prášek. Poté k nim přidáme datle a 3 lžíce vody a zase mixujeme. Výsledné těsto by mělo lepit. Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno rozprostřeme ořechovou směs. Mixér pořádně umyje...

Mrkvový dort s ananasem a vlašskými ořechy

Mrkvový dort s ananasem a vlašskými ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 1 hrnek oleje, 1 lžička soli, 1 lžička sody, 1 lžička skořice, 1/4 lžičky muškátového ořechu, 2 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 2 hrnky mrkve nastouhané najemno, 1 hrnek vlašských ořechů nahrubo, 1 hrnek ananasu na kousky, 1 lžička vanilkové esence, 250g měkkého tvarohu, 125 g másla, 100 g cukru moučka, 1-2 lžičky vanilkové esence, 60 g kokosu orestovaného

Těsto: V jedné míse smícháme vejce s cukrem a olejem. V jiné promícháme sůl, sodu, skořici, muškátový oříšek a hladkou mouku. První směs vmícháme do druhé, pak přidáme mrkev, ananas, vlašské ořechy a vanilkové aroma. Těsto vlijeme do vymazané a v...

Mrkvový dort s ananasem a vlašskými ořechy

Mrkvový dort s ananasem a vlašskými ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 1 hrnek oleje, 1 lžička soli, 1 lžička sody, 1 lžička skořice, 1/4 lžičky muškátového ořechu, 2 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 2 hrnky mrkve nastouhané najemno, 1 hrnek vlašských ořechů nahrubo, 1 hrnek ananasu na kousky, 1 lžička vanilkové esence, 250g měkkého tvarohu, 125 g másla, 100 g cukru moučka, 1-2 lžičky vanilkové esence, 60 g kokosu orestovaného

Těsto: V jedné míse smícháme vejce s cukrem a olejem. V jiné promícháme sůl, sodu, skořici, muškátový oříšek a hladkou mouku. První směs vmícháme do druhé, pak přidáme mrkev, ananas, vlašské ořechy a vanilkové aroma. Těsto vlijeme do vymazané a v...

Smažené mini kuličky z tvarohového těsta

Smažené mini kuličky z tvarohového těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g tučného tvarohu, 1/2 lžičky soli, 125 g cukru krystal, 1/2 balení prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, slunečnicový olej na smažení, 5 kapek vanilkové esence, troška citronové kůry, troška cukru moučka

Celá vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vanilkovou esenci, citronovou kůru, sůl a mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme hladké těsto. Tvoříme kuličky, které vhazujeme do rozpáleného oleje (tak, aby kuličky plavaly). Pečeme do zlatava. Ještě horké p...

Smažené banány v nadýchané kokosové peřince

Smažené banány v nadýchané kokosové peřince

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 banány, 150 g kokosové moučky, 2 bílky, 1 balení vanilkového cukru, 5 kapek vanilkové esence, troška cukru moučky na posypání, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, 4kopečky citronové zmrzliny, 4 kopečky čokoládové zmrzliny

Banány podélně rozkrojíme a poté ještě přepůlíme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Přidáme pár kapek vanilkové esence, vanilkový cukr. Kousky banánu nejprve obalujeme ve sněhu a poté v kokosové moučce. Smažíme na středně rozpáleném oleji. Smažené baná...

Nepečený čokoládový chlebíček ze sucharů

Nepečený čokoládový chlebíček ze sucharů

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g sucharů, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 60 g cukru krupice, 5 kapek vanilkové esence, 100 g kakaa, 150 g hořké čokolády, 80 g pistácií, 80 g mandlových lupínků

Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme a nalámeme kvalitní čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Po vychladnutí dáme náplň do chladničky ztuhnout. Po té z ní vyšleháme hladký krém. Na pracovní plochu pokrytou alobalem položím...

Banánová žemlovka

Banánová žemlovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, 5 banánů, 100 g rozinek, předem namočených v rumu, 450 ml smetany (30%), 80 g cukru, 5 vajec, špetka soli, lžička vanilkového extraktu, máslo na vymazání formy

Troubu předehřejte na 170°C. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový...

Čokoládové sušenky

Čokoládové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g lískových ořechů, 30 g cukru krupice, 85 g hořké čokolády, 110 g hladké mouky, 1 lžíce holandského kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 60 g změklého másla, 150 g třtinového cukru, 1 vejce, 30 ml mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 100 g cukru moučka

Troubu předehřejeme na 180°C. Ořechy dáme na plech a necháme je v troubě zezlátnout - trvá to asi deset minut, během kterých hnědá slupka popraská a jde pak docela snadno oloupat. Ořechy dáme do kuchyňské utěrky a mezi drhnutím mezi dlaněmi zbavím...

Kanadské řezy Nanaimo

Kanadské řezy Nanaimo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Základní vrstva: 115 g másla , 50 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 1 větší vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 200 g BeBe sušenek, 65 g kokosu, 50 g vlašských ořechů, Prostřední vrstva: 55 g másla, 2 lžíce mléka (či smetany), 20 g prášku na vanilkový pudink, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 180 g moučkového cukru, Čokoládová poleva: 120 g hořké čokolády, 15 g másla

Vymažeme pekáček o velikosti 23x23 cm. Základní vrstva: Rozpustíme máslo a sundáme z plotny. Vmícháme do něj cukr a kakao. Postupně za stálého míchání přidáváme lehce pošlehané vejce. Vrátíme zpět na mírný oheň, stále mícháme, dokud směs nezhoustn...

Kanadské řezy Nanaimo

Kanadské řezy Nanaimo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Základní vrstva: 115 g másla , 50 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 1 větší vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 200 g BeBe sušenek, 65 g kokosu, 50 g vlašských ořechů, Prostřední vrstva: 55 g másla, 2 lžíce mléka (či smetany), 20 g prášku na vanilkový pudink, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 180 g moučkového cukru, Čokoládová poleva: 120 g hořké čokolády, 15 g másla

Vymažeme pekáček o velikosti 23x23 cm. Základní vrstva: Rozpustíme máslo a sundáme z plotny. Vmícháme do něj cukr a kakao. Postupně za stálého míchání přidáváme lehce pošlehané vejce. Vrátíme zpět na mírný oheň, stále mícháme, dokud směs nezhoustn...

Čokoládovo cuketový koláč

Čokoládovo cuketový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g kakaa, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička soli, 175 ml olivového oleje, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 2 střední cukety nakrájené nahrubo, 150 g nahrubo nasekaných lískových oříšků, Poleva: 200 g čokolády na vaření, 100 ml smetany ke šlehání

V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, koření a sůl. V druhé míse smícháme olej, vanilkovou esenci, cukr, vejce. Trochu vyšleháme. Přímícháme opatrně cuketu a jemně stěrkou, promícháme. Přimícháme nasekané lískové oříšky. Vlijeme do dortové ...

Patnáctiminutový čokodort podle Apetitu

Patnáctiminutový čokodort podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

115 g hořké čokolády (70%), 175 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 150 ml bílého jogurtu, 150 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 1 lžička vanilkové esence, Poleva: 100 g čokolády na vaření, 75 ml smetany ke šlehání, 25 g másla

Troubu si předehřejeme na 190°C. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Čokoládu na korpus rozpustíme a necháme chladnout. Mezitím si v míse šlehačem vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Poté postupně zašleháváme vejce a esenci. Poté do smě...

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na koláčové těsto: 155 g hladké mouky , 55 g krupicového cukru, kůra z 1 citronu, 1 žloutek, 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy), špetka mořské soli, voda dle potřeby, Na náplň: 220 g mascarpone, 55 g krupicového cukru, 1 vejce, 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru, 1 lžíce hladké mouky, 4 velké nebo 8 malých hrušek, šťáva z 1 citronu, 50 g loupaných vlašských ořechů, 1 lžíce tekutého medu, mléko dle potřeby

Do misky nasypte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si popr...

Mramorová buchta a la brownies

Mramorová buchta a la brownies

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Základní těsto: 200 g hořké čokolády, 50 g másla, 100 g cukru krystal, 2 lžičky vanilkové esence, 2 vejce, 80 g hladké mouky, Tvarohové těsto: 250 g jemného tvarohu, 50 g cukru krupice, kůra i šťáva z jednoho pomeranče, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 vejce

Ze všeho nejdříve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo ze základního těsta. Necháme stranou vychladnout. Poté k rozpuštěné čokoládě opatrně zamícháme ostatní ingredience. Malý plech vyložíme pečícím papírem a základní těsto na něj rovnomě...

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml majonézy, 10 ml koňaku, 3 kapky vanilkové esence, 1 lžička cukru moučky

Majonézu (nejlepší je domácí), koňak, vanilkovou esenci a cukr utřeme dohladka. Nepoužíváme ruční šlehač. Hotovou omáčku necháme dobře vychladit.

Šťavnatý koláč z Normandie

Šťavnatý koláč z Normandie

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g chlazeného másla, 1 trochu našlehané vejce, 50 g cukru krupice, 1-2 kapky vanilkové esence, Náplň: 3 jablka, šťáva z jednoho citronu, 2 vejce, 1 žloutek, 60 g cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 200 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejeme na 170°C. Ingredience na těsto si smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které poté zabalíme do potravinové folie a dáme na hodinu do lednice uležet. Formu na koláč vymažeme máslem a můžeme ji také vložit do lednice. Těsto se...

stránka: