Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 131

Pohanková příloha

Pohanková příloha

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g pohanky (loupané), 150 g čínského zelí, 3 stroužky česneku, špetka soli, 2 lžičky másla

Pohanku propláchneme a uvaříme ji v osolené vodě doměkka (řiďte se návodem na obalu). Čínské zelí nakrájíme na tenké proužky a osmahneme na másle. Smícháme s uvařenou pohankou a prolisovaným česnekem a podáváme. Polijeme rozpuštěným máslem.

Meruňkový pohár

Meruňkový pohár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml meruňkového kompotu, 4 piškoty, bílek z jednoho vejce, 2 lžíce cukru, 200 ml sladké smetany, 50 ml citronové šťávy, 2 lžíce meruňkové šťavy

Marhule nakrájame na kocky, štyri marhule na polovice a necháme ich na ozdobu. Piškóty jemne nastrúhame. Z bielka ušľaháme sneh, pridáme cukor a ďalej šľaháme, až je úplne tuhy. Vyšľaháme sladkú smotanu, vmiešame piškóty, kocky marhuľ, citró...

Pražský sýrový nákyp

Pražský sýrový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 125 g hladké mouky, 500 ml mléka, 4 vejce, 200 g strouhaného sýra, 150 g šunky, troška mleté papriky, troška muškátového ořechu, mouka a tuk na vymazání formy, špetka soli

Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku a za stáleho miešania trochu opražíme, rozriedime mliekom a uvaríme na hustú kašu. Do vychladnutej kaše zamiešame žĺtky, syr, jemne posekanú šunku, soľ, papriku, muškátový orech a tuhý sneh z bielkov. Ma...

Zapékané plněné broskve

Zapékané plněné broskve

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké broskve, 4 cukařské piškoty, 50 g tvarohu, 4 lžíce cukru krystal, 8 mandli, troška citronové kůry, 100 ml bílého vína, 40 g másla

Broskyne umyjeme, olúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a časť dužiny, aby sme zväčšili dutinu na plnenie. Urovnáme ich do zapekacej misy vymastenej maslom a poprášime cukrom. Mandle posekáme, dáme ich do šálky, pridáme dužinu z broskýň, 1 lyžicu c...

Pohanka s nivou o ořechy

Pohanka s nivou o ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g pohanky, 80 g Nivy, špetka soli, 1 cibule, lžíce másla, hrst jader vlašských ořechů

Pohanku propláchneme, lehce posolíme, zalijeme vroucí vodou a uvaříme podle návodu. Mezitím ořechy rozsekáme v mixéru a nivu nastrouháme. Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmahneme na másle. Uvařenou pohanku scedíme a smícháme s osmaženou cib...

Sloní žrádýlko

Sloní žrádýlko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 špekáčky, 3 sterilované okurky, troška cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce francouzské hořčice, trošku octa, 1 lžička cukru krupice, 10 plátků bagety

Špekáčky pomeleme, přidáme dle potřeby nasekanou cibuli a okurky a zamícháme v misce. Svaříme, nebo zahřejeme v mikrovlnce kečup, hořčici, trochu cukru a ocet, aby se tekutina spojila. Vše zamícháme. Podáváme na pokrájené čerstvé bagetě.

Třísýrové jáhly

Třísýrové jáhly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jáhel, 120 g Eidamu , 1 Hermelín, 40 g Nivy, 1 cibule, 1 lžíce másla, špetka soli

Jáhly osolíme a zalijeme vroucí vodou - podle návodu na obalu - a uvaříme. Cibulku nakrájíme na malé kousky a osmahneme ji na másle. Uvařené jáhly scedíme a promícháme s cibulkou. Všechny sýry nastrouháme a promícháme s jáhlami. Necháme 5 minu...

Kuřecí prsa po lovecku

Kuřecí prsa po lovecku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 šalotka, 1 cibule, 80 g anglické slaniny, 3-4 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 kuličky jalovce, 300 g lišek , 2 vrchovaté lžíce borůvkového kompotu, 50 ml červeného vína

Na pánev dáme nudličky anglické slaniny, proužky cibule a pokrájené lišky. Necháme restovat asi 10 minut. Pak přihodíme šalotku nakrájenou na klínky a česnek nasekaný na plátky. Necháme zarestovat a přidáme nudličky kuřecích prsou. Směs osolíme, o...

Zapékané houbové kloboučky

Zapékané houbové kloboučky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kloboučků hub, špetka soli, 2 lžičky kmínu, 100 g strouhané Nivy, 50 g strouhaného sýra, 1 balení smetany, 2 plátky másla

Kloboučky očistíme a posolíme. Pekáček vymažeme jedním plátkem másla a vložíme do něj posolené kloboučky hub výtrusnicemi nahoru, pokmínujeme, dáme plátek másla a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Zmírníme na 170°C a necháme cca 10 - 15 minut, poto...

Uzené maso s fazolí a kroupami

Uzené maso s fazolí a kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzené krkovice, 2 cibule, 300 g fazolí, 200 g krup, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, sůl, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Kroupy a fazole namočíme každé zvlášť a potom uvaříme také každé zvlášť, propláchneme studenou vodou, smícháme a osolíme. Cibule oloupeme a 1 cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme a přidáme k fazolím s kroupami. Druhou cibuli nakrájíme na půlkolečka...

Kuřecí pekáček se zelím

Kuřecí pekáček se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, asi 800 g brambor, 1/2 sáčku kyselého zelí, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, 150 ml bílého vína, olej, pažitka

Pekáček vymažeme olejem, na dno rozložíme kyselé zelí, které můžeme trochu překrájet. Na zelí dáme oloupané brambory nakrájené na plátky nebo menší kostky. Vrstvu lehce osolíme a posypeme kmínem. Na brambory naklademe oloupané a na plátky nakráje...

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší pórek, talířek hub, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 1/2 šálku pohankové lámanky, 1-2 vejce, troška libečku, lžíce másla

Na másle zpěníme nadrobno nakrájený pórek, po chvíli přidáme plátky hub, ještě krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a vaříme. Když jsou houby a zelenina měkké, vklepneme do polévky vejce,...

Opečené brambory s oreganem a česnekem

Opečené brambory s oreganem a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 6 stroužků česneku, hrst oregana, 40 ml rostlinného oleje

Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hlubším širokém hrnci rozpálíme olej - opravdu je ho potřeba hodně a opečeme na něm brambory. Po chvíli přihodíme česnek a oregano a opékáme, dokud nejsou brambory pěkně zlaté. Celkem nám to b...

Džuveč (Gjuveč)

Džuveč (Gjuveč)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového nebo skopového masa, 80 ml olivového oleje, 200 g cibule, 300 g zelené papriky, 200 g rajčat, 1 lžíce mleté sladké papriky , 4 stroužky roztřeného česneku, 1 lilek, 100 g fazolových lusků, 80 g rýže, 50 g rajčatového protlaku, 1 lžíce sekaného kopru, sůl podle potřeby

Mäso pokrájame na drobné kocky a vložíme do rozpáleného oleja alebo masti, posolíme, okoreníme a rýchlo opečieme. Opečené mäso vyberieme z tuku. Na tom istom tuku zapeníme do zlatožlta pokrájanú cibuľu, poprášime mletou paprikou, pridáme rajčiakov...

Pomazánka  z avokáda s chilli

Pomazánka z avokáda s chilli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 avokáda, 20 ml citronové šťávy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 červené papriky (kapie), špetka soli

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu vydlabeme. Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Poté všechny ingredience vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Podáváme s čerstvým pečivem.

Brusinková vodka

Brusinková vodka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml vodky, 2 hrsti sušených brusinek, 5 ml Limetové šťávy, 100 ml horké vody

Brusinky zalijeme v misce horkou vodou a necháme odstát - asi hodinu, ale můžeme i přes noc. Poté je přecedíme a spolu s limetkovou šťávou rozmixujeme. Nakonec přilijeme vodku, promícháme a necháme v lednici vychladit.

Zavařená lilková pomazánka

Zavařená lilková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g lilku, 2 velká masitá rajčata, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje

Lilky omyjeme, propícháme vidličkou a vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme asi 20 minut. Během pečení několikrát obrátíme. Necháme vychladnout. Mezitím spaříme rajčata, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Vychladlé lilky oloupeme a v...

Pálivý kuskus pro jednoho

Pálivý kuskus pro jednoho

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuskusu, špetka chilli, 1 lžička kari koření, 4 lžíce nakládané kukuřice, špetka soli

Kuskus osolíme a smícháme s chilli a kari kořením. Zalijeme ho vroucí vodou - tak aby byl celý potopený a necháme 5 minut nabobtnat. Pak přidáme nakládanou kukuřici, zamícháme a můžeme podávat.

Špagety s tuňákem ve smetanové omáčce

Špagety s tuňákem ve smetanové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 2 hrsti špaget, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 rajčata, 100 ml smetany, špetka soli

Špagety dáme vařit podle návodu a poté scedíme. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj cibuli pokrájenou na kostky. Chvíli smažíme, potom osolíme a přidáme tuňáka i se šťávou, přikryjeme poklicí a dusíme asi 3 minuty. Mezitím rajčata nak...

Lehký tuňákový salát

Lehký tuňákový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva tuňáka v olivovém oleji, hrst míchaného listového salátu, 2 uvařené salátové brambory, trochu sýra feta, 1 malá červená cibule

Salát na talíři obložíme tuňákem, nakrájenými bramborami, na kolečka nakrájenou cibulí a rozdrobenou fetou. Pokapeme olejem z tuňáka a můžeme jíst s celozrnným pečivem nebo i bez něj.

Zapékaný Ementál

Zapékaný Ementál

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g plátků Ementálu, 150 g plátků chléba, 1 velké jablko, 200 ml sladké smetany, 3 vaječné žloutky, 50 g másla, troška mletého pepře, troška muškátového ořechu, sůl podle potřeby

Tenké krajčeky chleba opečieme na masle. Nakrájane plátky ementálu poukladáme na chlieb spolu s tenkými rezmi olúpaného jablka. Syr aj jablka krájame tak, aby plátky syra aj jablka vždy zodpovedali rozmerom chleba. Maslom vymastíme zapékaciu misu ...

Snídaňový jogurt se sušeným ovocem

Snídaňový jogurt se sušeným ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml bílého jogurtu, 50 g sušených banánů, 50 g sušených meruněk, 50 g sušených brusinek

Sušené banány, meruňky a brusinky nakrájíme na malé kousky. Vsypeme do jogurtu a dobře zamícháme. Uložíme do lednice na alespoň 12 hodin.

Banánová svačinka pro nejmenší

Banánová svačinka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 banány, 120 g piškotů dětských, 250 g jemného tvarohu, 50 ml mléka, 1 lžíce javorového sirupu

Piškoty rozdrtíme na větší kousky, banány nakrájíme na kolečka. Tvaroh, mléko a javorový sirup vymícháme dohladka. Do pohárů klademe nejprve kolečka banánů, poté nadrcené piškoty a nahoru tvarohový krém. Můžeme vytvořit i více vrstev, dokud ná...

Banány s krémem

Banány s krémem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 banány, 100 g cukru, 4 lžíce rumu, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce bramborového škrobu, 100 ml mléka

Do dvoch lyžíc vody dáme cukor, uvaríme sirup, pridáme vanilkový cukor a rum a v tejto zmesi máčame polovičky očistených banánov. Po chvíli ich vyberieme zo šťavy a uložíme na dezertné tanieriky. Zemiakovú múčku rozmiešame v studenom mlieku, ...

Studená mátová omáčka

Studená mátová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g máty peprné (čerstvé), 1 cibule, 1 lžíce citronové šťávy, špetka pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, špetka soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, z máty otrháme listy. Cibuli, mátu a citrónovou šťávu vložíme do mixéru. Přidáme všechno koření a rozmixujeme dohladka. Omáčka by měla být hustá a bez kousků. Podáváme k vařenému masu.

stránka: