Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 263

Maďarské fazole

Maďarské fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 3 čili papričky, 1 cibule, 1 menší mrkev, 2 konzervy bílých fazolí , 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička suché majoránky, sůl, pepř, 150 ml vody

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájené čili papričky a rozetřený česnek. Smažíme tak dlouho, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev, scezené fazole, cukr, rajčatový protlak a vodu. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném pl...

Kynuté knedlíky s houbovou nádivkou

Kynuté knedlíky s houbovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), sůl, 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 1 vejce, 250 ml vody, 250 g hub, 150 g vlašských ořechů, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mletého kmínu, pepř

Z mouky droždí, špetky soli, mléka, cukru, másla a vejce si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z hub, vody, ořechů, cibule, oleje, kmínu, soli a pepře si připravíme houbovou nádivku (viz související recepty). Z připraveného kynutéh...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Smetanový dip s žampiony

Smetanový dip s žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 200 g žampionů, 250 ml husté smetany, 1 lžička mletého kmínu

Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, kmín, očištěné a nadrobno nakrájené žampiony. Smažíme asi 5 minut dozlatova. Scedíme přebytečnou vodu a smícháme se smetanou. Při podávání můžeme ozdobit nasekanou...

Jednoduchý celozrnný chléb

Jednoduchý celozrnný chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg celozrné mouky, 50 g droždí (kvasnic), 450 ml vody, 1-2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru krupice

Připravíme si kvásek: droždí rozdrobíme do 150 ml vlažné až teplé vody, posypeme cukrem, dáme do tepla a necháme vzejít. Do mísy vsypeme polovinu mouky, zapracujeme kvásek a takto vytvořené těsto necháme asi půl hodiny v teple kynout. Pak do těs...

Lahůdkový hermelínový salát

Lahůdkový hermelínový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení hermelínu, svazek ředkviček, 150 g sterilovaných žampionů, 1 pórek, 2 vejce, troška čerstvě nasekané petrželové nati, troška mleté sladké papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 250 ml majonézy, 3-4 ks sterilovaných okurek

Vejce uvaříme natvrdo. Mezitím si nakrájíme na kostky hermelín, na plátky či kousíčky žampiony, pórek na jemná kolečka, ředkvičky na tenká kolečka, okurky na drobné kostičky. Všechny ingredience vsypeme do mísy, přidáme na kousky nasekané vejce, o...

Česneková omáčka

Česneková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml husté smetany, 1 svazek pažitky, 10 stroužků česneku, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, pepř

Důkladně promícháme smetanu, olej, ocet, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Ochutíme pepřem a solí dle chuti. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Chalupářská česneková polévka

Chalupářská česneková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 10 stroužků česneku, 2 brambory, 700 ml hovězího bujónu, 3 lžíce nasekané petrželové nati, sůl, 50 g másla, 1 dietní klobása, 1 hrst bílých fazolí

Na másle dozlatova osmažíme nahrubo nakrájené cibule. Přidáme bujón, nakrájenou klobásu, nakrájené brambory a fazole. Polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Přidáme nasekanou petrželovou nať, rozetřený česnek a dochutíme solí.

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 10 stroužků česneku, 700 ml zeleninového bujónu, 150 ml smetany, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky mletého kmínu

Roztopíme máslo, přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a důkladně rozmícháme. Poté přidáme smetanu, sůl, pepř, kmín a rozetřený česnek. Vše důkladně promícháme a necháme projít varem. Podáváme s pečivem.

Domácí česnekový chléb

Domácí česnekový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé veky, 250 g másla, 12 stroužků česneku, sůl, 1 lžička suchého oregana, 1 lžička sušeného tymiánu

Máslo, česnek, sůl, oregano, tymián důkladně rozšleháme. Veky nakrájíme na plátky, které z obou stran potřeme máslovou směsí. Veky opět spojíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Poté veky rozbalíme a ješt...

Domácí chléb kmínový

Domácí chléb kmínový

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce mléka, 1 balení droždí (kvasnic), lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 400 ml vody, 1 lžička tymiánu, lžíce octu, 2 lžičky římského kmínu

Připravíme si kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme je lžičkou cukru a necháme v teple vzejít. Mouku smícháme se solí a tymiánem. Do moučné směsi vlijeme kvásek, přidáme vlažnou až teplou vodu a vypracujeme hladké těsto. To přik...

Kuřecí polévka s ovesnými vločkami a kukuřicí

Kuřecí polévka s ovesnými vločkami a kukuřicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí čtvrtky, kostka drůbežího bujónu, 1,2 l vody, 2 mrkve, 1 malá konzerva kukuřice, 1 bílá paprika, 1 hrneček ovesných vloček, 1/2 lžičky soli, troška mletého pepře, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1/2 lžičky vegety, 1 cibule

Kuřecí čtvrtky dáme vařit do vody s drůbeží kostkou, novým kořením, bobkovým listem, kuličkami pepře a cibulí. Mezitím si připravíme zeleninu: očistíme mrkev, nakrájíme na kousky dle libosti, papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Měkké...

Škvarky

Škvarky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg sádla, 2 dcl vody, 1-2 dcl mléka, 1-2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře

Pláty sádla zbavíme kůže a nakrájíme na kostky velké cca 2x2 cm. Připravíme si velký hrnec s pokličkou, vložíme kostky sádla, podlijeme trochou vody a na velmi mírném ohni trpělivě zahříváme a škvaříme. Musíme promíchávat, aby se sádlo nepřiškvaři...

Chřestová omáčka

Chřestová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 100 ml zeleninové bujónu, 100 ml mléka, 400 g chřestu, sůl, pepř

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a chřest. Přidáme mléko, bujón a vaříme, dokud chřest nezměkne. Zeleninu scedíme a rozmixujeme dohladka. Tekutinu přivedeme k varu ...

Chřest se slaninou

Chřest se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 150 g chřestu, 12 plátků anglické slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy

Plátky anglické slaniny podélně rozřízneme. Odřízneme tuhé konce tenkých chřestových výhonků a zbytek obalíme do plátků anglické slaniny. Rozpustíme máslo, vložíme obalené chřesty a smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále otáčíme, ...

Jednoduché vdolky

Jednoduché vdolky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 hrnečku cukru krystal, špetka soli, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 250 ml mléka, 80 g droždí (kvasnic)

Připravíme si kvásek z teplého mléka, do kterého rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, poprášíme moukou a necháme vykynout. Obě mouky spojíme se solí, cukrem, přidáme vejce, ztužený tuk, který na směs nastrouháme. Vlijeme kvásek a zaděláme vláčné...

Pečená husa se švestkovou omáčkou

Pečená husa se švestkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 husa, 250 g švestkových povidel, 100 ml červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mleté lékořice, sůl, 400 ml vody, 100 g másla

Husu omyjeme pod tekoucí vodou, usušíme a naporcujeme. Dáme do zapékací mísy, osolíme, přidáme na kostky nakrájené máslo a vodu. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Mezitím si ze švestkových povidel, vína, oleje, skořice a lékořice přip...

Švestková omáčka

Švestková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 250 g švestkových povidel, 100 ml červeného vína, sůl, 1/2 lžičky mleté lékořice, 1/2 lžičky mleté skořice

Švestková povidla smícháme s vínem, olejem, skořicí, lékořicí a osolíme dle chuti. Můžeme podávat teplé nebo studené, s masem nebo pečivem.

Omáčka z rajčat k bílému masu, rybám a darům moře

Omáčka z rajčat k bílému masu, rybám a darům moře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-7 rajčat, hrst čerstvě nasekané bazalky, 150 g másla, 100 ml bílého vína, 3 vejce, resp. žloutky

Rajčata spaříme, zbavíme slupek a jádřinců a rozmixujeme. Do pánve vlijeme víno, pomalu zahříváme, přidáváme po troškách máslo a žloutky. Když začne omáčka houstnout, dochutíme ji solí, pepřem a bazalkou.

Smažené kalamáry v kabátku

Smažené kalamáry v kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kalamarů, lžíce soli, 2 lžičky pepře, 1 dcl citrónové šťávy, 150 ml olivového oleje, 150 g hladké mouky, 1 vejce, 250 ml mléka

Kalamáry vykucháme, očistíme, nakrájíme na kolečka. Ve 100 ml olivového oleje rozmícháme citrónovou šťávu, sůl a pepř. Kalamárové kroužky navrstvíme do vyšší nádoby, zalijeme připravenou zálivkou a necháme cca 2 hodiny marinovat. Těstíčko připrav...

Pečená husa se zelím

Pečená husa se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce octu, 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička kmínu, sůl, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, 700 ml vody, 1 husa

Husu omyjeme pod tekoucí vodou a usušíme. Dáme do zapékací mísy a osolíme. Podlijeme 200 ml vody a dáme na ní 50 g másla. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 2 hodiny. Po celou dobu pečen...

Paella s mořskými plody

Paella s mořskými plody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krevet, 200 g sépie, 300 g lososa, 2 hrnečky krátkozrné rýže, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 kg rajčat, 2-3 cibule, 6 stroužků česneku, 5 větších mrkví, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 l drůbežího bujónu, troška šafránu, kousek čili papričky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 citrón

Připravíme si plody moře – zpracujeme je, nakrájíme na kousky dle libosti a osmažíme zvlášť na olivovém oleji. Uchováme bokem v teple. Rajčata spaříme, zbavíme slupek, odstraníme vodnatou dužinu se semínky. Najemno nasekanou cibuli zpěníme na olej...

Sněžná hora

Sněžná hora

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml silné horké kávy, 50 ml whisky, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Whisky přidáme do horké silné kávy a zastříkáme ušlehanou smetanou (šlehačkou).

Kuřecí játrové ravioly

Kuřecí játrové ravioly

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 balení kuřecí játry, 250 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 1 cibule, 4 lžíce rostlinného oleje, pepř, 2 lžíce vody, 1 lžička kari koření, 100 g másla při podávání, listy bazalky na ozdobu

Játra odblaníme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Na 2 lžicích oleje dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou játru a smažíme, dokud játra nezměknou. Přidáme kari koření, pepř, sůl dle chuti a důkladně promícháme. Z mouky, vejcí...

Husí játrová paštika

Husí játrová paštika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg husích jater, 200 g másla, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, 1/2 lžičky chilli koření

Játra odblaníme, umyjeme a dáme je vařit na 20 minut do vroucí vody. Pak je scedíme, necháme okapat a vychladnout. Mezitím si na oleji dozlatova osmažíme nakrájené cibule a rozetřený česnek. Vychladlá játra rozmixujeme s máslem, rajčatovým protlak...

stránka: